Wil jij weten hoe je een hyperactieve hond kunt kalmeren? Wanneer je hond extreem druk is kan dat heel vervelend zijn. Want het kan gepaard gaan met vervelend gedrag. Maar hoe kalmeer je een hond die hyperactief is. Wil je meer weten? Ik kan je helpen.
Kenmerken hyperactieve hond:
- Achtervolgtt jouw hond je overal?
- Is jouw hond niet moe te krijgen?
- Luistert jouw hond niet meer als hij los is, omdat hij hyperactief is?
- Blaft en piept jouw hond veel?
- Heeft jouw hond ADHD?
- Je hond is overdreven aanhankelijk
- Loopt jouw hond de hele dag rond?
- Of erger, sloopt jouw hond zelfs spullen?
- Is jouw hond een enorme stuiterbal?
Hyperactieve honden, we noemen ze ook wel wildebrassen, stuiterballen, ADHD honden. Het lijken honden die niet moe te krijgen zijn. Herken jij dit? Ik kan je helpen. Wil je meer weten? Lees dan verder.
Wat is een hyperactieve hond?
Wanneer jij je één van de bovenstaande punten herken is de kans groot dat je te maken hebt met een hyperactieve honden. Maar hyperactiviteit bij honden is vaak een symptoom van een dieper liggend probleem. Je hond lijkt hyperactief maar wat schuilt er achter dat gedrag en wat wordt er gecommuniceerd?
Oorzaken van een hyperactieve hond kunnen zijn:
- Te weinig beweging
- Gebrek aan mentale stimulatie
- Te weinig rust/slaap (honden slapen gemiddeld 14-18 uur per dag!)
- Te veel prikkels
- (chronische) Stress
- Pijn
- Slechte voeding
- Te weinig regels en grenzen
- Enzovoort
Een drukke hond rustig krijgen
Voor dat je je hond wilt kalmeren is het handig om te weten waar het gedrag vandaan komt. Waarom is je hond zo druk? Krijg je hond voldoende beweging? Regels en grenzen?
Kan het zijn dat hij pijn heeft of is er een andere oorzaak? Een hond die hyperactief lijkt communiceert in feite wat naar de baas toe. Wat is de kern van dit probleem?

Gebrek aan beweging
Veel mensen onderschatten wat gebrek aan beweging kan doen met een hond. Zeker honden die gefokt zijn voor het echte werk. Honden zijn gefokt voor bepaalde doeleinden die er voor kan zorgen dat ze in staat zijn om dagenlang te werken.
Het is wel zo dat we tegenwoordig een andere vorm van fokken hebben omdat de hond veel meer bij ons in onze huizen is gaan leven. We kijken meer naar de schoonheid van een hond dan naar de daadwerkelijke functie. Wat er toe kan leiden dat in sommige gevallen de drive om te werken minder groot kan zijn. Dit is dus geen standaard gegeven.

Werklijnen
Er zijn natuurlijk honden die gefokt zijn om te werken, bijvoorbeeld de rotweiller, de Duitse herder, de Border Collie etc. Maar wist je dat er binnen deze werkhonden ook nog werklijnen gefokt zijn? Wat kan leiden tot nog meer drive om te willen werken.
Mentale uitdaging
Het is heel belangrijk om je hond mentaal ook uit te dagen dit zorgt voor psychische voldoening. Die voldoening is net zo belangrijk als fysieke voldoening. Het is zelfs zo dat wanneer psychische en fysieke beweging niet in balans is dat dit kan leiden tot hyperactiviteit en andere gedragsproblemen.
Vormen van mentale uitdaging kunnen zijn:
- Bedenk zelf hersenwerkjes > download nu mijn gratis ebook inclusief hersenspelletjes!
- Verstop zijn eten in een Kong > een grote rubberen ‘bal’ waar je het voer van je hond in kan verstoppen.
- Lik en kauwwerken aan bieden (bijvoorbeeld met een lickimat. Er zijn verschillende lickimat recepten om te gebruiken.)
- Laat je hond speuren en zoeken > op deze manier gebruikt de hond goed zijn neus, wat weer positief en kalmerend werkt.
- Ga trainen met je hond > leer hem nieuwe trucjes en commando’s aan
- Maak gebruik van een honden rugzakje > wanneer je niet zeker weet of je hond een rugzakje kan dragen, kun je het beste je dierenarts om hulp vragen. Zijn rug moet goed in orde zijn!

ADHD-hond
ADHD hond is tegenwoordig een hippe term voor honden die hyperactieve zijn. Het gevaar van deze term is dat we er waarde aan gaan hechten en daardoor niet meer realistisch naar onze hond kijken. In de meeste gevallen zitten we dan oppervlakkig te analyseren en zijn we niet bezig met de dieper kern. Waarom is de hond hyperactief? Honden doen maar zelden zomaar iets. Wat maakt dat ze hyperactief reageren? En hoe begeleidt je dit gedrag?
Gedrag kan er lijken op ADHD symptomen. Maar dat is wel het symptoom. De uitingen van je hond kun je beter zien als een communicatiemiddel. Je hond wil je wat laten weten en dat gaat verder dan het symptoom. Wees je er van bewust dat je op het oppervlak je hond niet daadwerkelijk gaat helpen omdat daar de hulpvraag niet ligt.
Wil je meer weten over een ADHD hond?
Overprikkeling bij honden
Overprikkeling bij honden komt zeker voor. Alleen moeten we uitkijken met het etiketje dat (te) snel gegeven wordt. Een hond die enigszins opgewonden, hyperactief en gestresst reageert op situaties is overprikkeld. Door dat etiketje kunnen we het niet meer los zien van onze hond en voor we het weten identificeren we onze hond er mee. Overprikkeling kan bij elke hond voorkomen.
De vraag blijft wel waar de hond zo overprikkeld van raakt. Veel honden hebben gebrek aan beheersing in hun brein. Veel honden zijn een kip-zonder-kop. Ze doen maar wat (en wij mensen ook). We zeggen vaak dat de hond overprikkelt raakt van de letterlijke prikkels waarmee de hond in contact komt. De vraag is alleen of dat de terecht is. Ik denk het niet!
Er is vaak een groot gebrek aan begeleiding. De hond is vaak al een kip-zonder-kop als hij van huis vertrekt. Als daar vervolgens welke willekeurige prikkel bij komt, dan is het niet zo gek dat het lijkt dat daar het probleem ligt. Echter is het dan enkel het symptoom van een dieperliggende hulpvraag.
Kip-zonder-kop-effect
We wandelen vaak maar wat raak, zonder de hond mentaal te begeleiden en uit te dagen. Ik noem dat vaak het kip-zonder-kop effect. Voor je het weet heeft je hond een etiketje gekregen en is het nog moeilijk om zonder dat etiketje naar je hond te kijken.
Dus de vraag is en blijft of er met de juiste begeleiding nog steeds sprake is van overprikkeling. In je begeleiding kan je het verschil maken, vooral wanneer je aan de slag gaat met het brein van je hond. Want overprikkeling vindt plaats in het brein van je hond. Wat zich vervolgens wel kan fysiek tot uiting kan komen.
Waardoor ontstaat overprikkeling?
Honden nemen heel veel waar. Ze horen veel geluiden, kunnen ontzettend goed ruiken, ze zien veel en naast dat alles voelen ze ook nog eens veel aan. Alle prikkels, waar een hond mee in aanraking komt, hebben (bewust of onbewust) uitwerking op de hond zelf en zijn gedrag.
Socialisatie
Daarnaast komt er nog wat anders bij kijken. In de socialisatie van puppy’s leren we de hond niet omgaan met prikkels. We stellen ze zoveel mogelijk bloot aan prikkels. Daar gaat het mis. Want na een jaar (of 3 jaar) stellen we de hulpvraag: mijn hond wil naar iedereen toe. Maar dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Als je als pup naar iedere persoon en hond toe mocht gaan, onder het mom van socialiseren, dan is het niet gek dat je nu de weg wat kwijt bent.
Lees maar eens wat meer mee in dit artikel, daar vind je nog meer informatie:
>> Spelen met andere honden <<
Wat doet overprikkeling met een hond?
Teveel prikkels kunnen zorgen voor prikkelbaarheid en afstompend werken. Zonder dat je je daar bewust van bent, kan je hond daar vanuit reageren. Wat kan betekenen dat er in toenemende mate nerveus gereageerd wordt op de omgeving.
Overprikkeling heeft consequenties
Overprikkeling heeft consequenties in algemene zin. Het kan maken dat je hond (heftiger) reageer op prikkels dan hij normaal gesproken misschien zou doen. Veel honden krijgen te weinig hersteltijd en staan ‘altijd’ aan. Een hond met een vol stressemmertje kan nooit met een gezonde dosis stress reageren. Voorbeelden van hulpvragen die hier uit kunnen ontstaan zijn:
- Angst voor vuurwerk/knallen
- Angst voor onweer
- Uitvallen
- Blaffen als de bel gaat
- Moeite hebben met prikkels in algemene zin
- Je hond is ongedurig; hij lijkt zijn rust niet te kunnen vinden
- In 1 keer reageren op een prikkel, terwijl hij dat normaal niet doet
Prikkels kunnen ook noodzakelijk zijn
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen mentale en fysieke beweging. Veel honden krijgen fysieke beweging! Wat resulteert in nog meer uithoudingsvermogen. Daarnaast zijn het vaak kip-zonder-kop wandelingen. We doen pas wat als de hond ‘ongewenst’ gedrag vertoont. En door het gebrek aan kennis zien we zoveel signalen niet dat we denken dat ze spelen en enthousiast zijn of noem het maar op.
Mentale en fysieke beweging moet altijd in balans zijn.
Een aantal prikkels en afwisseling daarin kan wel heel belangrijk zijn voor een hond. Het volledig wegnemen van prikkels kan namelijk ook tot gedragingen leiden die ongewenst zijn. Dat klinkt wat tegenstrijdig hé?
Wat daar mee bedoelt wordt, is in feite dat het per hond verschilt. Een hond heeft behoefte aan een uitlaatklep (instinctieve behoefte) Het verschilt per hond hoe er gereageerd wordt op prikkels. Dat betekent dus niet direct dat prikkels de boosdoener zijn voor een hyperactieve hond.
Integendeel! Het kan zoveel zijn. Daarom is werken met honden ook altijd maatwerk omdat er geen standaard gegeven is. Jouw hond is anders dan de hond van je buurvrouw bijvoorbeeld. Sommige honden krijgen door de prikkels en het samenwerken met jou juist voldoende uitdaging.
Verlies van zelfbeheersing
Overprikkeling of gebrek aan prikkels kunnen leiden tot verlies aan innerlijk evenwicht en zelfbeheersing. Wat kan leiden tot ongewenst gedrag. Innerlijke evenwicht en zelfbeheersing zorgt voor stabiliteit. Het maakt dat een hond de juiste, positieve en stabiele keuzes maakt. In het geval van verlies aan zelfbeheersing is het moeilijk in te schatten welke keuzes de hond gaat maken.
Zelfbeheersing is een belangrijk gegeven die leidt tot een evenwichtige hond. Alleen heeft zelfbeheersing vaak te maken met impulscontrole. Iets wat we vaak niet leren of weinig kennis van hebben in onze vormen van opvoeden. Terwijl daar je basis zou moeten liggen.
Zijn er medicijnen voor een hyperactieve hond?
Er is verschillende medicatie voor hyperactieve honden. Zo kun je denken aan BachBloesems voor honden, Adaptil verstuiver, magnesium, Ashwaganda en nog zoveel meer. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat medicatie niet de oplossing is. Het kan wel heel goed ondersteunend werken! In sommige gevallen heel goed en in andere gevallen minder goed.
Waar hangt dat van af? Simpelweg van jouw hond. Niet iedere hond reageert op het zelfde ondersteunde middel. Wat ook kan maken dat een hond niet of nauwelijks reageert op medicatie. Dat betekent dus niet dat de medicatie niet werkt, maar dat de medicatie niet voor jouw hond werkt.
Het is niet je oplossing
Voor hyperactief gedrag leggen we de oorzaak buiten onszelf. Huh, dat klinkt gek zou je zeggen? Snap ik! Bij hyperactiviteit ligt er vaak meer te grondslag. Een gebrek aan mentale stimulatie en beweging mag je dan wel op de eerste plaats zetten. Mentale stimulatie kan van alles zijn.
Hyperactiviteit ontstaat echter wel vaak in de mind van de hond, dus een gebrek aan voldoening in deze behoefte. We zoeken onze hulp vaak in externe factoren terwijl daar je antwoord niet ligt. Dit maakt ook dat we vaak zeggen dat iets niet werkt. “Ik heb al Bach Bloesems geprobeerd, maar dat maakte geen verschil” of “ik heb mijn hond gecastreerd, maar dat hielp niet”. Als je de kern van het probleem niet aanpakt, gaan de hulpmiddelen ook niet zijn werk doen, waar je ook voor kiest.

Primaire behoefte van je hond (instinctieve & emotionele behoeften)
Je zult moeten voorzien in de primaire behoefte van je hond om hyperactiviteit te kunnen handelen. Hyperactiviteit is een symptoom van een dieperliggend probleem. Wat dat dieperliggende probleem is, dat is lastig in te schatten op afstand. Maar houd er rekening mee dat het symptoom nooit de daadwerkelijke hulpvraag is.

Vijf tips om hyperactieve hond te kalmeren
- Zorg voor voldoende beweging: wandel gemiddeld 1,5 uur per dag met je hond. Honden hebben behoefte aan beweging. Voor honden met een hoog energiegehalte kun je dit aanvullen met fietsen, bal gooien, frisbee gooien etc. Wel belangrijk of het te veel hebben van energie ontstaat door een gebrek aan beweging!
- Geef regels en grenzen: wanneer jij je hond regels en grenzen geeft in huis weet hij waar hij aan toe is. Mag hij de hele dag achter je aanlopen? Wat verwacht jij van je hond? Stel regels en grenzen en voer ze consequent uit.
- Zorg voor rust: als honden gemiddeld 12-14 uur per dag slaap nodig hebben, dan kun jij je wel voorstellen dat hij door zijn hyperactiviteit daar een gebrek aan heeft. Wanneer een hond de hele dag bezig is met wat jij doet, is er geen rust. Zorg voor een goede rust plek en dat je hond daar minimaal aaneengesloten een 1,5 uur per dag op kan liggen.
- Hulpmiddelen inzetten: Er zijn middelen die jouw hond ondersteunen wanneer hij hyperactief is. Zo kun je kiezen voor bachbloesem therapie (bachbloesemadvies.nl), valeriaan of lavendel. Deze rustgevende geuren en middelen zijn een aanvulling, ze zijn er dus niet om het gedragsprobleem op te lossen.
- Ontdek de kern van het probleem: Honden doen maar zelden zomaar iets. Wanneer jouw hond hyperactief is is het handig om te achterhalen waarom hij hyperactief is. In de meeste gevallen schuilt er iets achter dit probleem.