Hyperactieve hond kalmeren | hondencoach Aniek Wendt
arrow_drop_up arrow_drop_down
3 oktober 2017 

Hyperactieve hond kalmeren

Wil jij weten hoe je een hyperactieve hond kunt kalmeren? Wanneer je hond extreem druk is kan dat heel vervelend zijn. Want het kan gepaard gaan met vervelend gedrag. Maar hoe kalmeer je een hond die hyperactief is. Wil je meer weten? Ik kan je helpen.

Kenmerken hyperactieve hond:

 • Achtervolgt jouw hond je overal?
 • Is jouw hond niet moe te krijgen?
 • Luistert jouw hond niet meer als hij los is, omdat hij hyperactief is?
 • Blaft en piept jouw hond veel?
 • Heeft jouw hond ADHD?
 • Loopt jouw hond de hele dag rond?
 • Of erger, sloopt jouw hond zelfs spullen?
 • Is jouw hond een enorme stuiterbal?

Hyperactieve honden, we noemen ze ook wel wildebrassen, stuiterballen, ADHD honden. Het lijken honden die niet moe te krijgen zijn. Herken jij dit? Ik kan je helpen. Wil je meer weten?

Wat is een hyperactieve hond?

Wanneer jij je één van de bovenstaande punten herken is de kans groot dat je te maken hebt met een hyperactieve honden. Maar hyperactiviteit bij honden is vaak een symptoom van een dieper liggend probleem. Je hond lijkt hyperactief maar wat schuilt er achter dat gedrag en wat wordt er gecommuniceerd?

Oorzaken van een hyperactieve hond kunnen zijn:

 • Te weinig beweging
 • Gebrek aan mentale stimulatie
 • Te weinig rust/slaap (honden slapen gemiddeld 12 tot 14 uur per dag!)
 • Te veel prikkels
 • (chronische) Stress
 • Pijn
 • Slechte voeding
 • Te weinig regels en grenzen
 • Enzovoort

Een drukke hond rustig krijgen

Voor dat je je hond wilt kalmeren is het handig om te weten waar het gedrag vandaan komt. Waarom is je hond zo druk? Krijg je hond voldoende beweging? Regels en grenzen? Kan het zijn dat hij pijn heeft of is er een andere oorzaak? Een hond die hyperactief lijkt communiceert in feite wat naar de baas toe. Wat is de kern van dit probleem?

hyperactieve hond rustig krijgen

Gebrek aan beweging

Veel mensen onderschatten wat gebrek aan beweging kan doen met een hond. Zeker honden die gefokt zijn voor het echte werk. Honden zijn gefokt voor bepaalde doeleinden die er voor kan zorgen dat ze in staat zijn om dagenlang te werken. Het is wel zo dat we tegenwoordig een andere vorm van fokken hebben omdat de hond veel meer bij ons in onze huizen is gaan leven. We kijken meer naar de schoonheid van een hond dan naar de daadwerkelijke functie. Wat er toe kan leiden dat in sommige gevallen de drive om te werken minder groot kan zijn. Dit is dus geen standaard gegeven.

Hyperactieve hond kalmeren

Werk honden

Er zijn natuurlijk honden die gefokt zijn om te werken, bijvoorbeeld de rotweiller, de Duitse herder, de Border Collie etc. Maar wist je dat er binnen deze werkhonden ook nog werklijnen gefokt zijn? Wat kan leiden tot nog meer drive om te willen werken.

Mentale uitdaging

Het is heel belangrijk om je hond mentaal ook uit te dagen dit zorgt voor psychische voldoening. Die voldoening is net zo belangrijk als fysieke voldoening. Het is zelfs zo dat wanneer psychische en fysieke beweging niet in balans is dat dit kan leiden tot hyperactiviteit en andere gedragsproblemen.

Vormen van mentale uitdaging kunnen zijn:

 • Bedenk zelf  hersenwerkjes > download nu mijn gratis ebook inclusief hersenspelletjes!
 • Verstop zijn eten in een Kong > een grote rubberen ‘bal’ waar je het voer van je hond in kan verstoppen.
 • Laat je hond speuren en zoeken > op deze manier gebruikt de hond goed zijn neus, wat weer positief en kalmerend werkt.
 • Ga trainen met je hond > leer hem nieuwe trucjes en commando’s aan
 • Maak gebruik van een honden rugzakje > wanneer je niet zeker weet of je hond een rugzakje kan dragen, kun je het beste je dierenarts om hulp vragen. Zijn rug  moet goed in orde zijn!

Hyperactieve hond kalmeren

ADHD-hond

ADHD hond is tegenwoordig een hippe term voor honden die hyperactieve zijn. Het gevaar van deze term is dat we er waarde aan gaan hechten en daardoor niet meer realistisch naar onze hond kijken. In de meeste gevallen zitten we dan oppervlakkig te analyseren en zijn we niet bezig met de dieper kern. Waarom is de hond hyperactief? Honden doen maar zelden zomaar iets. Wat maakt dat ze hyperactief reageren? En hoe begeleidt je dit gedrag? De uitingen die een hond vertoont kunnen lijken op ADHD. Maar wees je er van bewust dat zich uitingen zijn en die uitingen dien zich vaker als communicatie middel dan als een gegeven feit dat jouw hond ook daadwerkelijk zo is.

Wil je meer weten over een ADHD hond?

Overprikkeling bij honden

Kunnen honden overprikkeld zijn? Ja zeker! Dat klinkt wat gek hé? Het etiketje overprikkeling daar heb je niet zoveel aan. Het maakt namelijk dat je op een bepaalde manier gaat kijken naar je hond en het etiketje niet meer los kan laten. Overprikkeling kan in feite bij elke hond voorkomen. Alleen er zijn wel verschillende manieren waarop die overprikkeling verwerkt wordt. Overprikkeling heeft niet zozeer alleen wat te maken met stress signalen, maar ook gewoon met intensiteit en drukte van de activiteiten die je onderneemt.

Stress signalen zijn overigens wel heel belangrijk en het is ook zeker aan jou de taak om die stress signalen te herkennen en serieus te nemen.

Waardoor ontstaat overprikkeling?

Honden nemen heel veel waar. Ze horen veel geluiden, kunnen ontzettend goed ruiken, ze zien veel en naast dat alles voelen ze ook nog eens veel aan. Alle prikkels, waar een hond mee in aanraking komt, hebben (bewust of onbewust) uitwerking op de hond zelf en zijn gedrag.

Wat doet overprikkeling met een hond?

Teveel prikkels kunnen zorgen voor prikkelbaarheid en afstompend werken. Zonder dat je je daar bewust van bent, kan je hond daar vanuit reageren. Wat kan betekenen dat er in toenemende mate nerveus gereageerd wordt op de omgeving.

Prikkels kunnen ook noodzakelijk zijn

Een aantal prikkels en afwisseling daarin kan wel heel belangrijk zijn voor een hond. Het volledig wegnemen van prikkels kan namelijk ook tot gedragingen leiden die ongewenst zijn. Dat klinkt wat tegenstrijdig hé? Wat daar mee bedoelt is in feite dat het per hond verschilt. Het verschilt per hond hoe er gereageerd wordt op prikkels. Dat betekent dus niet direct dat prikkels de boosdoener zijn voor een hyperactieve hond. Integendeel! Het kan zoveel zijn. Daarom is werken met honden ook altijd maatwerk omdat er geen standaard gegeven is. Jouw hond is anders dan de hond van je buurvrouw bijvoorbeeld. Sommige honden krijgen door de prikkels en het samenwerken met jou juist voldoende uitdaging.

Verlies van zelfbeheersing

Overprikkeling of gebrek aan prikkels kunnen leiden tot verlies aan innerlijk evenwicht en zelfbeheersing. Wat kan leiden tot ongewenst gedrag. Innerlijke evenwicht en zelfbeheersing zorgt voor stabiliteit. Het maakt dat een hond de juiste, positieve en stabiele keuzes maakt. In het geval van verlies aan zelfbeheersing is het moeilijk in te schatten welke keuzes de hond gaat maken.

Zelfbeheersing is een belangrijk gegeven die leidt tot een evenwichtige hond.

Zijn er medicijnen voor een hyperactieve hond?

Er is verschillende medicatie voor hyperactieve honden. Zo kun je denken aan BachBloesem, Adaptil verstuiver, Ashwaganda en nog zoveel meer. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat medicatie niet de oplossing is. Het kan wel heel goed ondersteunend werken! In sommige gevallen heel goed en in andere gevallen minder goed. Waar hangt dat van af? Simpelweg van jouw hond. Niet iedere hond reageert op het zelfde ondersteunde middel. Wat ook kan maken dat een hond niet of nauwelijks reageert op medicatie. Dat betekent dus niet dat de medicatie niet werkt, maar dat de medicatie niet voor jouw hond werkt.

Homeopatische middelen voor een drukke hond

Zoals hier boven al beschreven is zijn er voldoende middelen die jouw hond kunnen ondersteunen en er voor zorgen dat hij kalmeert. Het is aan te raden om te kiezen voor homeopatische middelen. Daarnaast valt er ook veel te bepalen in het kiezen van goede voeding. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan vers vlees van bijvoorbeeld Energique of brokken van het merk Platinum, Canagan of Orijen.

Hoe-moet-je-een-hyperactieve-hond-kalmeren

Thundershirt/Bandage voor honden

Er zijn thundershirts en bandages die bijdragen aan het kalmeren van jouw hond. Thundershirts en bandage hebben een positieve en kalmerende uitwerking op het lichaam van de hond. Dit zorgt voor mee lichaamsbewustzijn en de ontwikkeling van de motoriek. Deze uitwerking op het lichaam van de hond is ideaal voor honden die (over) actief reageren op omgevingsprikkels en dat uiten op een hyperactieve manier.

Gebrek aan magnesium bij honden

Wist je dat een gebrek aan magnesium veel invloed kan hebben op het gedrag van de hond? Wanneer je goed voer hebt zit er in principe voldoende magnesium in het voer. Toch komt een tekort meer voor dan wordt aangenomen. Magnesium is een moeilijk mineraal voor de darmen. Wanneer het darmflora licht verstoort is kan dit de opname van magnesium al direct veranderen. 98% van de magnesium bevindt zich in de spieren en maar 2% in het bloed. Wat maakt dat een tekort aan magnesium moeilijk aantoonbaar is. Krampachtigheid en wantrouwen kunnen een belangrijk gevolg zijn van een magnesium tekort. Een gebrek aan magnesium kan leiden tot slecht luisteren en reageren op de omgeving. In combinatie met nervositeit en onvoorspelbaar gedrag.

Vijf tips om hyperactieve hond te kalmeren

 1. Zorg voor voldoende beweging: wandel gemiddeld 1,5 uur per dag met je hond. Honden hebben behoefte aan beweging. Voor honden met een hoog energiegehalte kun je dit aanvullen met fietsen, bal gooien, frisbee gooien etc.
 2. Geef regels en grenzen: wanneer jij je hond regels en grenzen geeft in huis weet hij waar hij aan toe is. Mag hij de hele dag achter je aanlopen? Wat verwacht jij van je hond? Stel regels en grenzen en voer ze consequent uit.
 3. Zorg voor rust: als honden gemiddeld 12-14 uur per dag slaap nodig hebben, dan kun jij je wel voorstellen dat hij door zijn hyperactiviteit daar een gebrek aan heeft. Wanneer een hond de hele dag bezig is met wat jij doet, is er geen rust. Zorg voor een goede rust plek en dat je hond daar minimaal aaneengesloten een 1,5 uur per dag op kan liggen.
 4. Hulpmiddelen inzetten: Er zijn middelen die jouw hond ondersteunen wanneer hij hyperactief is. Zo kun je kiezen voor bachbloesem therapie (bachbloesemadvies.nl), valeriaan of lavendel. Deze rustgevende  geuren en middelen zijn een aanvulling, ze zijn er dus niet om het gedragsprobleem op te lossen.
 5. Ontdek de kern van het probleem: Honden doen maar zelden zomaar iets. Wanneer jouw hond hyperactief is is het handig om te achterhalen waarom hij hyperactief is. In de meeste gevallen schuilt er iets achter dit probleem.

Waar kan ik je mee van dienst zijn?

Soms is het heel vervelend als je hond hyperactief is. Maar hoe zorg je er voor dat je een hyperactieve hond kunt kalmeren? Wil je weten hoe en waar je op moet letten als je dit gaat oefenen? Ik kan je helpen!

 • Ik leer je je hond kalmeren
 • Bij mij leer je waar je op moet letten om te voorkomen dat je hond hyperactief wordt
 • Je leert communiceren in dezelfde taal als je hond – wat heeft je hond nodig?
 • Jij gaat leren hoe je zelf dit probleem kunt oplossen
 • Ik zie snel de kern van het probleem liggen, waardoor we jou hond echt kunnen helpen
 • Ik vertaal voor jou wat jouw hond communiceert

En natuurlijk leer je nog zoveel meer. Wil jij weten hoe je je hond weer rustig kunt krijgen? Ik help je graag!

Mijn hulp inschakelen

Wanneer je mijn hulp inschakelt gaan we samen aan de slag. Jij en je hond zijn een team en een team werkt op basis van vertrouwen, respect en rust. Wil jij graag leren hoe je weer een geweldig team kunt vormen samen met je hond? Schakel dan nu mijn hulp in door middel van een consult, vip-dag, coachingstraject of workshop.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Peter Hannemann

Door

Peter Hannemann

op 19 September 2019

Hallo, allemaal zeer interessant. Mijn zoon heeft een Friese Stabij van zo'n vijf maanden oud, en die heeft een gedrag dat ik nergens in het internet kan vinden. Hij is ten eerste heel erg druk, tot dat 'ie er doodmoe bij neervalt, maar hij doet iets wat ik bij andere honden nog nooit heb meegemaakt: hij knaagt altijd met zijn voortanden heel zenuwachtig aan je. Het kan zijn aan mijn been of aan mijn arm, maar ook aan de buik. Als je dat niet wilt en "af" roept, dan begint hij aan zich zelf te knagen. Ooit zoiets meegemaakt? Bedankt en groet Peter Hannemann

Reactie plaatsen

Koekje erbij?