Mijn hond plast in huis

Wanneer je hond in huis plast kan dat heel vervelend zijn. Sommige honden plassen veel, anderen weinig. Sommige honden plassen altijd op dezelfde plek en weer anderen af en toe. Er zijn zeer veel redenen, motivaties en oorzaken waarom een hond in huis plast. Omdat iedere hond en elke situatie anders is er niet een standaard oplossing voor dit probleem. Het is duidelijk dat veel hondeneigenaren bekend zijn met dit probleem en graag meer willen weten over dit probleem.

Met dit artikel leer je waarom je hond in huis plast en wat de verschillende oorzaken zijn van dit gedrag. Ook leer je dat je niet een standaard oefening kunt doen om het gedrag te begeleiden. Met dit artikel kun je twee dingen bereiken:

 1. Meer begrip voor het probleem van je hond –  waarom doet hij wat doet?
 2. Dat begeleiding voor jouw hond maatwerk is – iedere hond en situatie is anders

Ebook hondengedrag

Honden die in huis plassen doen dat niet voor de grap. Integendeel! Het feit dat ze plassen is huis laat iets zien. Het is gedrag dat niet zomaar plaats vindt en waar in de meeste gevallen een dieper liggend probleem achter schuilt. Er zijn veel redenen waarom een hond in huis plast en die vaak duiden op een dieper liggend probleem. Het plassen is eigenlijk alleen een signaal, het laat zien dat je hond iets communiceert. In dit artikel zijn de reden van het plassen op een rij gezet en uitgeschreven.

 1. Plassen in huis door lichamelijke klachten
 2. Incontinentie
 3. Urine verlies na sterilisatie
 4. Erfelijke aandoening van de blaas
 5. Verkeerd aangelegde urine leiders
 6. Oude hond plast in huis
 7. Urineverlies door ziektes
 8. Plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem
 9. Gebrek aan beweging
 10. Onzekerheid en angst
 11. Zelfverzekerdheid
 12. Onderdanigheid
 13. Hond drinkt veel en plast in huis
 14. Hond plast in huis als er visite komt
 15. Hond plast in huis, is hij dominant?
 16. Misverstanden over honden die in huis plassen
 17. Hond plast ’s nachts in huis
 18. Hond plast in huis tegen meubels aan
 19. Hondenurine verwijderen
 20. Hond plast bij anderen in huis
 21. Hond plast in huis na het uitlaten
 22. Hond plast in huis door verlatingsangst
 23. Door verhuizing plast mijn hond in huis
 24. Opwindingsplasjes bij honden
 25. Kennelonzindelijkheid
 26. Plassen in huis door opvoeding
 27. Zindelijksheidstraining voor puppy’s (honden)
 28. Wanneer laat je een puppy uit?
 29. Moet je je hond straffen als hij in huis plast?
 30. Puppy plast in huis
 31. De neus van je hond (puppy) door zijn eigen uitwerpselen/urine halen
 32. Puppy plast en poept in de bench
 33. Volwassen hond plast en poept in de bench
 34. Hond plast in huis na komst van baby
 35. Hond plast in huis wanneer ik ga stofzuigen
 36. Hond plast in huis na scheiding van baasjes
 37. Weerspiegeling van de hond
 38. Volwassen hond plast in huis
 39. Hond plast in huis door (slechte) voeding

Het plassen in huis is een gecompliceerd probleem omdat er veel oorzaken kunnen zijn. Wanneer je het probleem niet opgelost krijgt, ga dan op zoek naar professionele hulp. In de eerste plaats kies je voor een dierenarts om uit te sluiten dat er een fysieke belasting is. Vervolgens kun je op zoek gaan naar een hondencoach die jou en jouw hond kunnen begeleiden met dit probleem.

Bij de meeste gedragsproblemen is het essentieel om lichamelijke aandoeningen uit te sluiten. Bij plassen in huis is het zeker een noodzaak om zeker te weten dat het geen lichamelijke klacht is. De meeste honden die plassen in huis hebben daar een hele bewuste reden voor. Wanneer je je hond goed zindelijk hebt getraind (en dat gaat bij de ene hond sneller dan bij de ander) heeft je hond geen reden om te plassen in huis omdat hij heel goed weet dat in huis plassen niet de bedoeling is. Wanneer je twijfelt of je hond plast door lichamelijke klachten kun je het beste contact op nemen met je dierenarts.

Hond plast in huis, is hij ziek?

Incontinentie is een probleem die zich vaker voordoet bij teven dan bij reuen. Incontinentie betekent dat er sprake is van ongewild en onbeheersbaar plassen.

Bij bewuste urine incontinentie plast de hond actief op de verkeerde plaats of het verkeerde tijdstip. Oorzaken van bewuste incontinentie kunnen zijn: gedragsproblemen, ziekte, blaasontsteking, vreugde/opwinding.

Bij onbewuste urine incontinentie gebeurt het vaker dat de hond urine verliest tijdens het slapen of tijdens het liggen in de zijligging. Op dat moment heeft de hond dus zelf niet door dat er sprake is van urineverlies. Je hond kan ook tijdens een beweging (zoals op staan) urine verlies (druppels).

Sterilisatie kan de oorzaak zijn van urineverlies bij teven. Sterilisatie zorgt voor een andere hormoonhuishouding wat in sommige gevallen een negatief effect heeft op de blaas en de urinewegen van je hond. Je ziet vaker dat dit probleem zich voordoet bij grote hondenrassen en bij teven die last hebben van overgewicht. Maar het kan in principe wel bij elke teef voor komen. Het gevolg van steriliseren is niet direct zichtbaar na de ingreep. Integendeel. Het probleem doet zich vaak maanden en soms zelfs jaren later voor. In de meeste gevallen is dit probleem goed te behandelen met behulp van medicijnen.

Hond plast in huis door sterilisatie

Incontinentie door een slappe sluitspier of verkeerd aangelegde urine leiders kan een erfelijke aandoening zijn van jouw hond. De hond verliest een kleine hoeveelheid urine wat te zien is wanneer de hond een tijdje heeft gelegen en weer op staat.  Je ziet op dat moment urine liggen op de plek waar de hond gelegen heeft. De urine kan ook op verschillende plekken liggen in kleine hoeveelheden, zoals druppels.

De diagnose wordt vaak vastgesteld na een lichamelijk onderzoek van blaas en urinewegen door de dierenarts en kan behandeld worden met behulp van medicijnen. Rassen die bekend zijn met dit probleem zijn de Dobermann en Boxer en komt vaker voor bij teven dan bij reuen.

Erfelijke aandoening blaas hond

Verkeerd aangelegde urine leiders

Wanneer de urineleiders verkeerd zijn ‘aangelegd’ leid dit tot problemen zoals incontinentie, verhoogde gevoeligheid voor blaasontsteking of een ontsteking van de voorplantingsorganen. Wanneer de urineleiders die op de verkeerde manier aanwezig zijn in het lichaam loopt de urine niet of (slechts) gedeeltelijk naar de blaas. Normaal gesproken lopen de urineleiders tussen de nieren en de blaas en komen ze uit in de blaas. Wanneer de urineleiders niet op die normale manier aangelegd zijn in het lichaam kan het urine bij reuen direct lopen naar de zaadleider, prostaat of plasbuis. Bij teven naar de baarmoeder of vagina.

Deze aandoening doet zich voor bij de rassen:

hond is ziek en plast veel

Ouderdom kan een oorzaak zijn van onzindelijkheid. Net als jonge honden hebben oude honden moeite met het ophouden van de behoeftes. De hond is niet of minder in staat om dit onder controle te houden. In dit geval kan het gebeuren dat er ongelukjes ontstaan. Het is belangrijk dat je niet je hond straft voor dit gedrag. Je hond vraagt om meer begeleiding en wil graag vaker uitgelaten worden zodat hij de ruimte krijgt om zijn behoefte te doen. Dit vraagt dus meer tijd en geduld van jou.

oude-hond-plast-in-huis

Urineverlies kan veroorzaakt worden door ziektes. In sommige geval kan de hond zelfs plotseling onzindelijk worden. Ziektes die invloed hebben op het urineverlies van je hond kunnen zijn:

Een blaasontsteking ontstaat vrijwel altijd door een of meerdere soorten bacteriën. Deze bacteriën zijn via de plasbuis in de blaas gekomen.

Symptomen van blaasontsteking bij honden kunnen zijn:

 • Moeizaam plassen en pijn ervaren tijdens het plassen
 • Veel kleine plasjes
 • Troebele urine
 • Sterk geurende urine
 • Bloed bij de urine
 • In huis plassen

Gedragingen die je hond kan tonen kunnen zijn:

 • Veel drinken en dus plassen
 • Niet kunnen plassen
 • Moeite met poepen
 • Slecht eten (vermageren)
 • Afscheiding, onafhankelijk van het plassen
 • Koorts
 • Sloomheid
 • Incontinentie

Om zeker te weten of je hond blaasontsteking heeft kun je naar daarvoor naar je dierenarts gaan.

Suikerziekte is aanwezig door een te hoge concentratie suiker in het bloed. Op dat moment zitten er suikers in de urine.

Symptomen van een hond met suikerziekte kan zijn:

 • Veel plassen
 • Ze eten meer
 • Voelt zich niet lekker
 • Krijgt een dikke (plukkerige) vacht
 • Loopt langzamer
 • Slaap vaak en veel
 • Staar kan ontwikkelt worden

Bij het ontdekken van deze signalen is het heel belangrijk dat je hond behandeld wordt door een dierenarts. Wanneer de hond niet behandeld wordt kan het zo zijn dat hij steeds erger ziek wordt, tot braken aan toe. De hond ruikt anders (naar snoepjes). Deze fase wordt ketoacidose genoemdEen hond met ketoacidose moet met spoed behandelt worden door de dierenarts.

hond drinkt meer en plast veel

Er zijn medicijnen die kunnen veroorzaken dat hond urine achterlaat in huis. Medicijnen zoals Prednison, Furosemide of Torasemide (plastabletten) kunnen de oorzaak zijn van veel drinken en/of plassen.

Om te ontdekken of dit ook bij de reden van het plassen in huis is kun je het beste de bijsluiter van de medicijnen lezen en de dierenarts vragen of je de medicatie kunt aanpassen.

Medicatie hond plassen

Een hond met nierfalen kan verschillende symptomen vertonen. Soms is veel plassen de enige klacht. Nierfalen kan het gevolg zijn van een andere ziekte zoals: nierbekken of baarmoederontsteking, ziekte van Addison of een te hoog calcium in het bloed. Bij een bloedonderzoek voor nierfalen is het creatinegehalte verhoogd.

Een nierbekken ontsteking kan ontstaan door het E. Coli bacterie dat zich via urineleiders naar de nieren toe beweegt. Soms doet het zich ook voor dat de bacterie via het bloed bij de nieren komt.

Wanneer een dier nierstenen heeft is de kans groter op nierbekken ontsteking. Honden die veel plassen kunnen nierbekken ontsteking hebben en soms kan dit het enige symptoom zijn. Om zeker te weten of je hond wel of geen nierbekken ontsteking heeft kun je het beste naar de dierenarts gaan. Door middel van een echo en een kweek van de urine kan dit worden vastgesteld.

Honden met een baarmoederontsteking zijn vaak ernstig ziek en hebben koorts. Bij twijfel raadpleeg je direct je arts omdat bij baarmoederontsteking de hond direct geopereerd moet worden. Baarmoederontsteking kan op treden 7 weken na de loopsheid of na een bevalling. Honden met een baarmoederontsteking hebben een verhoogde kans op nierfalen.

Nefrogene glucoserie kan passen bij accuut nierfalen. De hond heeft suikers in zijn urine maar het glucose gehalte is normaal. De hond heeft dus geen suikerziekte en heeft geen insuline nodig. In het beste geval kan deze aandoening volledig herstellen.

Het kan ook een enzymatisch probleem in de nieren zijn. Een van die aandoeningen is Faconi.

Wanneer het kaliumgehalte in het bloed van de hond erg laag is kan dit zorgen voor veel drinken en dus veel plassen. Dit kan gepaard gaan met andere klachten zoals diarree, nierfalen, overgeven, ontregelde suikerziekte enzovoort.

hond drinkt veel water

Een te hoog calcium gehalte in het bloed kan ontstaan door een tumor. Tumoren zoals de vorm van lymfeklierkanker kan er voor zorgen dat de hond  heel plotseling veel drinkt.  Ook veel plassen hoort hier bij. In dit geval is het heel belangrijk om snel een onderzoek bij de dierenarts te doen.

Veel plassen kan passen bij leverziekte. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten. Dankzij een echo kun je er achter komen wat er met de lever van je hond aan de hand. Bij verhoogde leverwaarden in het bloed is het lang niet altijd zo dat er sprake is van leverziekte. Daarom is een echo aan te raden, zodat je niet zomaar met (verkeerde) medicijnen begint.

Bij het verlies van urine is het heel belangrijk om uit te zoeken of de hond gezond is. Het kan een ‘gedragsprobleem’ zijn, maar wanneer je dat niet opgelost krijgt is er vaak fysiek meer aan de hond. Zoek dus eerst uit of je hond geen fysieke aandoeningen heeft.

De ziekte van Addison een hormonale ziekte, die goed te behandelen is. De ziekte komt vaker voor bij jonge honden en bij teven, maar dit is natuurlijk niet een standaard gegeven. De eerste verschijnselen zijn onduidelijk en niet goed zichtbaar. Symptomen van de ziekte van Addison kunnen zijn: slecht eten, veel drinken en plassen, afvallen, spiertrillingen, buikpijn, instorten, futloos, depressief, diarree enzovoort.

Erfelijke afwijking

Alle hondenrassen kunnen de ziekte van Addison krijgen. Wel lijkt er sprake te zijn van deze aandoening bij de rassen:

ziekte-van-addison bij honden

De ziekte van Cushing is een hormonale ziekte die zich vaker voor doet bij oudere honden. De ziekte kan veroorzaakt worden door een goed of kwaadaardige tumor in het hoofd (85% van de gevallen) of een tumor, kwaadaardig, in de buik (15 van de gevallen). Symptomen van deze ziekte kunnen zijn: veel drinken en plassen, hijgen meer, hebben vraatzucht, krijgen een lelijke vacht, hangbuik, minder spieren en worden kaal.

De ziekte is vaak goed te behandelen. Raadpleeg op tijd je dierenarts.

Wil jij meer weten over aandoeningen en ziektes bij honden?

Hond hijgt heel veel en plast in huis

Gedragsproblemen kunnen gepaard gaan met het symptoom plassen. Nou lijkt plassen voor de meeste hondeneigenaren meer dan een symptoom, maar in feite is het een communicatie middel. Je hond vertelt jouw hond iets. Bijvoorbeeld dat hij gestresst is, gefrustreerd is, angstig is, enzovoort. Bij gedragsproblemen is het heel belangrijk dat je op zoek gaat naar goede begeleiding zodat jij en je hond elkaar beter gaan begrijpen. Honden doen nooit zomaar iets, ga op zoek naar wat je hond jou duidelijk probeert te maken.

Een hond heeft behoefte aan minimaal 1,5 uur wandeling per dag. In sommige gevallen zelfs nog meer. Op die manier kan de hond goed zijn behoefte doen. Daarnaast is het zo dat de hond voldoende beweging krijgt en dus geen opgekropte energie heeft. Opgekropte energie kan leiden tot frustratie en frustratie kan leiden tot probleem gedrag. Wees je dus bewust van de hoeveelheid beweging die jij moet geven aan je hond. Denk hierbij aan de leeftijd van je hond, de grootte, het ras, de leeftijd en de gezondheid.

Als je zelf niet voldoende tijd hebt om je hond uit te laten kun je ook kiezen voor een: hondendagopvang, hondenuitlaatservice enzovoort.

Hond plast in huis door gebrek aan beweging

Angst en onzekerheid kan de oorzaak van het plasprobleem van jouw hond zijn. Zeker wanneer de hond van nature niet zo overtuigd is van de situatie. De angst en onzekerheid kan ontstaat omdat wij mensen boos worden en straffen, dit wordt vaak als (erg) bedreigend ervaren door de hond. Daarnaast kan onzekerheid en angst ontstaan door een heftige gebeurtenis of een grote verandering zoals: verhuizen, baby gekregen, een (nieuwe) partner enzovoort. Dit gedrag zie je vaak ontstaan bij honden die heel gevoelig zijn en om begeleiding vragen. Wanneer je dit probleem niet opgelost krijg kun je het beste hulp zoeken van een hondencoach. Op die manier werk je samen aan het gedrag en begeleid je je hond op de juiste manier.

Een hond die zelfverzekerd is is vaak moedig, stabiel en sterk van vertrouwen. Markeren is een communicatie middel van een hond. Een hond laat daarmee informatie achter. Die informatie kan heel belangrijk zijn. Van nature geven honden hun territorium daar mee aan. In de natuur is urineren niet zomaar iets, er wordt wat gezegd. Een hond markeert dus nooit zomaar.  Los van dit gedrag kunnen er heel veel redenen zijn. Soms lijkt een hond heel zelfverzekerd, maar is het tegendeel echter waar. Het is heel belangrijk om de lichaamstaal van je hond goed te begrijpen.

Hond plast in huis door dominantie?

Honden die onderdanig zijn kunnen gemakkelijk urine laten lopen. Zeker wanneer deze onderdanigheid gepaard gaat met veel opwinding. Het kan zijn dat dit gedrag vooral bij jongen honden en puppy’s ontstaat omdat ze nog relatief onzeker zijn ten opzichte van een oudere hond. Maar hier is geen standaard voor. Ook oudere honden kunnen vanuit onderdanigheid hun urine laten lopen.

Het kan zo zijn dat honden teveel drinken. Het drinken op zich is nog niet zo probleem alleen het lichaam moet dit wel kunnen verwerken. Het kan dus zijn dat, bijvoorbeeld door ziektes, de hond veel plast door het vele drinken. In dat geval moet je altijd een dierenarts raadplegen.

Honden die in verhouding (plotseling) meer gaan drinken hebben daar een reden voor. Jouw dierenarts kan je daarbij helpen. In sommige gevallen kan het zijn dat de hond meer is gaan drinken door de voeding. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld te veel zout in zit waardoor je hond zoveel drinkt of is gaan drinken. Als je geen aantoonbare reden hebt, laat het dan direct onderzoeken om te voorkomen dat het erger wordt.

Hond drinkt veel en plast in huis

Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets. Je hond doet nooit zomaar iets, dus ook het plassen in huis heeft een reden. Om te begrijpen waarom je hond in huis plast zul je op zoek moeten naar het dieperliggende probleem.

hond plast als er visite komt

Ik help je daar graag bij. Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Het kan zijn dat het dominantie is. Toch word de term dominantie vaak gebruikt en meestal op de verkeerde manier. Een hond die veel markeert kan dominant zijn maar er kan zoveel meer aan de hand zijn. Het markeren is een communicatie middel die wel onderschat wordt. In welke vorm dan ook. Een hond communiceert niet zomaar wat. In die urine zit heel veel informatie voor anderen. We denken al snel dat onze hond dominant is maar in de meeste gevallen zit er een probleem achter dit gedrag. Om te weten of je hond dominant is of het plassen in huis te stoppen kun je het beste opzoek gaan naar een hondencoach die jou daar bij kan begeleiden.

Wanneer je hond in huis plast kan dat heel vervelend zijn. De hond kan tegen voorwerpen aan plassen maar ook tegen mensen. Wanneer je hond dat doet zul je je moeten afvragen waar dat gedrag vandaan komt. Is dat dominantie of zit er iets anders achter? Er wordt vaak gedacht dat het alleen dominantie is. Maar wist je dat het ook stress kan zijn? Wanneer een hond gestrest is (bijv. vanwege bedreiging) komen er allerlei stoffen in het lichaam vrij die aanzetten tot actie. Plassen is een actie die een hond kan ondernemen wanneer hij gestrest is. Als jouw hond in huis plast zul je dus goed moet onderzoeken waar zijn gedrag vandaan komt. Doorslaan in dominantie is niet de juiste denkwijze. Maar doorslaan in de stressignalen is ook niet de juiste manier. Wat heeft jouw hond nodig? Wat communiceert jouw hond?

Bij jonge honden kan het zo zijn dat ze nog niet zo goed in staat zijn om hun plas op te houden. Wanneer je hond nog een puppy is het belangrijk dat je je hond goed leert zindelijk te worden. Geef hem overdag voldoende tijd om te plassen. Daarnaast laat je hem ’s avonds zo laat mogelijk en ’s ochtends zo vroeg mogelijk weer uit. Ook bij volwassen honden is het belangrijk dat hij overdag voldoende tijd heeft om te plassen. Laat hem minimaal 1,5 uur per dag uit. Wanneer je hond onverwachts is gaan plassen ’s nachts zul je moeten uitsluiten of er geen medische reden achter zit. Misschien voelt hij zich niet lekker. Ook kan het plassen ontstaan vanwege spanning, stress of andere gedragingen die maken dat je hond dit gedrag nu vertoont.

hond plast in huis 's nachts

Het is heel vervelend als je hond tegen je meubels aan plast. Soms zijn het verschillende meubelstukken en soms altijd dezelfde plek. Het kan zijn dat je hond zijn plek wil afbaken. Misschien is er iet veranderd in de thuissituatie. Echter zit er vaak een dieperliggend probleem achter het markeren in huis. De geur van urine is heel sterk, voor een hond kan dit een reden zijn om nogmaals te urineren. Zorg er dus voor dat je de urinegeur goed verwijderd.

hond plast tegen meubels aan

Wanneer je hond constant op dezelfde plek in huis plast kan dat hele vervelende plekken en geurtjes opleveren. Naast dat dit vervelend voor jezelf is, blijft je hond constant de geur ruiken wat kan maken dat hij op die plek blijft markeren. Wanneer je deze geurtjes wilt aanpakken kan dat soms heel lastig. Toch is er een heel effectief middel wat goed is voor urinevlekken en geurtjes. EcoPet Geur & Vlekweg of UF2000 zorgen er voor dat de geur van urine en vlakken in een handomdraai verdwenen zijn en dit gebeurt allemaal op een natuurlijke basis.

honden-urine-verwijderen

Dat je hond in je eigen plast is al erg vervelend. Maar wat doe je als je hond (voornamelijk) bij anderen in huis plast? De oorzaak van dit gedrag kan verschillend zijn. Het kan zijn dat je hond nog jong is en dit daarom nog niet onder controle heeft. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Spanning
 • Angst
 • Stress
 • Dominant gedrag (er zijn bijv. meerdere honden)
 • Nare ervaring
 • Je hond raakt opgewonden van alle aandacht en enthousiaste begroetingen
 • Puberteitsfase
 • Enzovoort

Voordat je aan de slag gaat met dit probleem is het belangrijk dat je er achter komt wat de oorzaak van dit gedrag is. Waarom plast hij wel bij anderen in huis en niet of nauwelijks bij jou? Doet hij dit bij bepaalde mensen thuis of is het standaard gedrag?

Zeker bij jonge honden zie je dit gedrag vaker dan bij volwassen honden. Dit probleem kan zich ook voordoen bij senioren, maar dan kan het ook door een lichamelijke aandoening zijn. Zindelijjksheidstraining is heel moeilijk en kan soms heel nauw gaan. Wanneer je puppy buiten zijn behoeftes doet kun je hem daar zeker voor belonen. Belonen kan maken dat je hond beter gaat begrijpen dat hij buiten echt zijn behoeftes kan doen en binnen niet. Daarnaast zul je moeten kijken en wennen aan de hoeveelheid tijd die je hond nodig heeft om zijn behoeftes te doen. Je hebt honden die meteen zijn behoeftes doen. Maar je hebt ook honden die het liefst eerst een stukje wandelen. Houd rekening met hoe jou hond in elkaar zit.

hond plast in huis na het uitlaten

Verlatingsangst kan zeker een reden zijn van het plassen in huis. Wanneer een hond gestrest is komen er allerlei stoffen in het lichaam vrij die aanzetten tot actie. Een actie kan zijn plassen. Sommige honden plassen, anderen slopen, joelen en sommigen doen zelfs alles tegelijk. Verlatingsangst is een gecompliceerd probleem. Simpelweg omdat de angst heel diep kan zitten. Daarnaast zijn er veel methodieken om dit probleem op te lossen. Bij verlatingsangst moet je echt kijken naar de diepere laag die er achter schuilt om het probleem op te lossen. Plast jouw hond door verlatingsangst? Dan kun je het beste contact opnemen met een hondencoach die jou kan begeleiden bij dit probleem.

Er zijn veel gedragingen die te maken kunnen hebben met verlatingsangst, zoals:

Hond plast in huis als hij alleen is

Verhuizing kan een hele grote verandering zijn. Niet alleen voor jou maar juist ook voor je hond. Deze verandering kan verschillende gedragsproblemen met zich mee brengen zoals:

Wanneer je hond plast in huis sinds de verhuizing moet je eerst uitsluiten dat het niet iets medisch is. Maar in de meeste gevallen is de verandering zo groot dat het kan leiden tot stress, spanning, onzekerheid enzovoort. Bij dit gedrag kun je het beste je hond begeleiden en hem laten wennen aan de nieuwe situatie. Wanneer je meer begeleiding wilt, help ik je daar graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Door verhuizing plast hond in huis

Honden kunnen heel opgewonden raken, deze opwinding gaat vaak gepaard met enthousiasme. Honden kunnen bijvoorbeeld gaan plassen wanneer er visite binnenkomt. In de meeste gevallen heeft de hond zijn urine al laten lopen voordat we er erg in hebben. Toch kan dit een vervelend patroon worden. Wanneer je wilt dat je hond niet op die manier plast kan het heel erg helpen als je de visite vraagt de hond te negeren. De opwinding kan vaak gepaard gaan met opwinding, onderdanigheid maar juist ook onzekerheid. Een hond kan dit gedrag ook vertonen omdat ze het bedreigend of imponeren vinden.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je je hond vertelt wat je van hem verwacht wanneer er visite binnenkomt. Wanneer een hond een doel krijgt, krijgt hij meer zelfvertrouwen en dus meer rust. Je zult zien dat hij vanuit die rustige gemoedstoestand dit gedrag niet meer zal vertonen.

opwindingsplasje-hond

De naam zegt het eigenlijk al. De hond is onzindelijk in de kennel. De hond zal van nature niet zijn eigen nest bevuilen. Maar dit gedrag kan wel ontstaan bij honden die langere tijd achter elkaar in een kennel zitten. Dit gedrag zie je bijvoorbeeld bij honden die niet in huiselijke omstandigheden opgroeien. Het probleem ontstaat vaak omdat de hond niet geleerd heeft zijn behoeftes op een andere plek te doen. Op die manier is hij er dus aan gewend geraakt om zijn eigen plek te bevuilen. Dit gedrag doorbreken is een enorme klus en vraagt om veel tijd, aandacht en geduld!

bronhttps://www.licg.nl/

Hond is kennel onzindelijk

Wanneer je je hond van pups af aan in huis hebt is het heel belangrijk dat hij goed geleerd heeft zindelijk te worden. Iedere hond doet dat op zijn eigen tijd. De ene hond is de andere niet. Zindelijkheid hoort één van de eerste dingen te zijn die je als hondeneigenaar leert aan je hond. Want in huis plassen is iets wat we allemaal niet willen. Wanneer zindelijkheid niet goed is aangeleerd (bijv. straffen als de pup in huis plast) kan het zo zijn dat je hond als nog (wel eens) in huis plast.

Zindelijkheidstraining een belangrijke start voor je hond. Een puppy begrijpt niet van nature dat in huis plassen niet de bedoeling is. Wij daar in tegen vinden die een hond die in huis plast minder leuk. Bij zindelijkheidstraining is het heel belangrijk dat je je hond de mogelijkheid geeft om buiten zijn behoefte te doen. In het geval van een puppy betekent dit dat je op die manier aanleert dat hij alleen buiten zijn behoefte kan doen. In sommige gevallen kun je er nog voor kiezen om aan de slag te gaan met kranten of zindelijkheidsmatjes in huis en werk je langzaam toe naar buiten.

hond plast in huis

Wanneer je een puppy zindelijk wilt is zorgen voor structuur heel belangrijk. Wanneer er structuur is weet je hond precies wanneer en waar hij zijn behoeftes mag doen. Er zijn een aantal vaste tijden wanneer je je puppy sowieso de mogelijkheid moet geven om zijn behoeftes te doen. Uitlaten van je puppy doe je sowieso na het:

 • Eten
 • Slapen
 • Spelen
 • Opwinding/spanningsmomentje – zoals visite die binnenkomt enzovoort

Als je vanaf dag 1 begint met het communiceren van wat je wel wilt, dan loop je veel stappen voor. Creëer een scenario. Laat je puppy minimal 1 keer per uur uit, zodat je een patroon creëert. Dat patroon wordt een associatie voor je puppy. Je puppy leert dat hij alleen buiten zijn behoeftes kan doen. Deze associatie zal snel gecreëerd zijn omdat je hem vaak de mogelijkheid geeft. Als blijkt dat je hond in de eerste periode vaker dan 1 keer in het uur moet, dan geef je hem 1 keer in de 45 minuten de mogelijkheid.

De eerste dag je puppy in huis
Dit schema geldt zeker wanneer je puppy voor het eerst in jullie huis is. Geef hem niet de kans om in jullie huis te plassen. Ook al is hij nog maar 30 minuten in jullie huis, geef hem direct de kans om buiten te plassen en poepen.
hoe vaak laat je een puppy uit?

Je hond straffen omdat hij in huis heeft geplast is overbodig. In de meeste gevallen bereik je er er zelfs het tegenovergestelde mee. Straffen is een onaangename regel voor iemand die iets aanvaardbaars heeft gedaan. Als je hond in huis plast is dat niet leuk, maar er is wel een reden voor. Wanneer je boos wordt ben je in feite boos op het feite dat hij gecommuniceerd heeft. Als je boos wordt en straft zit je op de oppervlak het probleem op te lossen en laat dat nou net die bedoeling zijn.Wanneer je gaat ontdekken wat je hond nodig heeft, zul je al snel ontdekken dat boos worden en straffen helemaal niet nodig is.

Heb jij een puppy in huis die plast en wordt hij maar moeilijk zindelijk? Ook in het geval van een puppy is het heel belangrijk dat je zeker weet dat hij lichamelijk geen kwaaltjes heeft. Zeker wanneer je goed bezig bent met de zindelijkheidstraining. Zindelijkheidstraining is extreem belangrijk om je puppy aan te leren dat hij niet in huis mag plassen en poepen. Een hond zal van nature niet zijn eigen nest bevuilen. Zindelijkheidstraining begint al bij de fokker. Want hoe hij

puppy-plast-in-huis

Het gebeurt nog maar al te vaak dat mensen denken dat het een goede straf/communicatie middel is wanneer je je neus van je puppy (hond) door zijn eigen uitwerpselen/ontlasting haalt. Het tegendeel is vaker waar. Het is een vrij onnatuurlijke en vervelende gang van zaken. Een puppy is nog jong en heeft al deze spieren nog niet onder controle. Daarnaast plast een hond nooit zomaar in huis. Een hond is jou niet aan pesten door er eens lekker op rond te plassen en poepen. Wanneer je hond in huis plast zul je begrip moeten hebben voor wat er gecommuniceerd word.

De neus van je hond (puppy) door zijn eigen uitwerpselen/urine halen is dus geen oplossing of überhaupt een manier om je hond dit gedrag af te leren.

Wanneer een hond plast en poept in de bench zul je moeten achterhalen waarom hij dat doet. Is de zindelijkheidstraining goed gegaan? Of ga je misschien te snel. Er is geen standaard formule of schema van wanneer jij je puppy moet uitlaten. De ene puppy is de ander niet. Kijk naar wat jou hond aangeeft. Laat sowieso je hond uit na het slapen, eten en spelen.

Wanneer je hond al volwassen is en alsnog in de bench poep en plast is het heel belangrijk dat je op zoek gaat naar het dieperliggende probleem. In dit geval kan het zijn dat je hond de bench niet prettig vind. Bench training is heel belangrijk. Wanneer je de bench training goed uitvoert leer je de hond aan dat de bench een veilige plek is. Als je hond plast of poept in de bench kan het zijn dat hij:

 • Te weinig wordt uitgelaten
 • Te lang alleen is geweest
 • Stress ervaart
 • Angstig is  (verlatingsangst)
 • Enzovoort

Bij dit gedrag zit er altijd een kern achter. Je hond doet maar zelden zomaar iets.

Hond plast in de bench

De baby is een nieuw gezinslid. Jouw hond heeft 9 maanden lang met je mee gevoelt. Gezinsuitbreiding kan een grote verandering voor je hond zijn. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Plassen in huis na komst van de baby kan een symptoom zijn van een dieper liggend probleem. Zo kan het zijn dat je hond overenthousiast is, beschermend gedrag vertoont, angstig of gestrest. Er kunnen veel redenen van het plassen zijn. De nieuwe gezinssituatie is een grote verandering voor jullie en voor je hond. Vergeet niet dat ook honden moeten wennen en begeleid moeten worden tijdens deze fase.

Heel veel honden zijn bang voor de stofzuiger. In de meeste gevallen is het angst. Deze angst kan zich wel op verschillende manier uiten: aanvallen van de stofzuiger, wegkruipen, joelen, helemaal in paniek raken, plassen in huis enzovoort. een hond kan gaan plassen in huis door stress, angst, spanning, onduidelijkheid en ga zo maar door. Wanneer je hond bang is voor de stofzuiger zul je hem goed moet begeleiden. In de meeste gevallen weet de hond niet wat de bedoeling is.

Is jouw hond bang voor de stofzuiger? Wil jij leren hoe je je hond kunt laten wennen aan de stofzuiger?

Hond-bang-voor-stofzuigen

Honden voelen heel veel van ons aan. Wanneer jij gaat scheiden of gescheiden bent heeft dit invloed op de hond. De hond woont op dat moment nog maar bij 1 van zijn baasjes en dat kan heel lastig voor hem zijn. Zeker wanneer een hond met 1 van de twee het meeste had. Daarnaast zorgt een scheiding voor veel spanning, verdriet, en andere emoties die kunnen maken dat je hond zijn urine achterlaat omdat hij die spanning en stress voelt en daardoor zelf ook wat uit balans is. Het kan ook heel goed zijn dat de hond zelf gespannen en gestrest is door de nieuw situatie.

Het is wat apart wanneer je het probleem: plassen in huis en weerspiegeling in één zin leest. Toch wordt weerspiegeling enorm onderschat. We hebben het vaak over stress, spanning en nervositeit bij onze honden. Dit gedrag is vaak verklaard als gedrag van de hond. Dat gedrag kan ook van de hond zijn, maar je zult wel eerst naar je eigen gedrag moeten kijken. Honden hebben de geweldige gave om ons te weerspiegelen. Als jij zelf gestrest raakt van situaties is het logisch dat je hond ook gestrest raakt, dat is immers wat jij hemt vertelt. We maken soms dingen mee in ons leven die alles overhoop gooit. Zoals een burnout, scheidingen, depressies, rouwen en nog zoveel meer dingen. Wanneer jij samenleeft met je hond is het logisch dat je hond deze gebeurtenissen ook voelt en meemaakt. Soms voelen ze het misschien al wel eerder dan wij.

Een burn-out is heel breed. Wanneer je merk dat je in een burn-out terecht komt s er vaak al veel aan de hond. Jouw hond voelt dat ook. Deze burn-out kan maken dat je minder aandacht, tijd en zin hebt om met je hond aan de slag te gaan. Waardoor hij minder wordt uitgelaten en dus ook minder mogelijkheden krijgt om zijn behoeftes te doen. Daarnaast kan het zijn dat jouw hond gestrest wordt en voelt wat jou voelt. Al deze gevoelens en stress kunnen een aanleiding zijn voor het plassen in huis.

Een depressie is heftig. Het wordt enorm onderschat wat dit met jou als mens kan doen. Je hond is vaak een trouwe vriend, iemand die er voor jou is wat er ook gebeurt. Als jij je depressief voelt is het heel logisch dat je hond dit weerspiegelt. Honden voelen feilloos aan hoe wij in elkaar zitten en wat er in ons om gaat. Wanneer je geen zin hebt om naar buiten te gaan kan het zijn dat je hond ander gedrag gaat vertonen vanuit frustraties, onzekerheid enzovoort. Daarnaast kan het zo zijn dat je hond onzeker , gespannen en gestrest raakt van alle emoties en situaties die er momenteel in zijn en jouw leven gebeuren.

hond weerspiegelt depressie

Wanneer een volwassen hond in huis plast is er over het algemeen wat aan de hand. Bij een puppy weet je dat je tijd moet steken in de zindelijkheidstraining en dat het som kan zijn dat je nog wat ongelukjes in huis hebt. Maar over het algemeen is dat goed te begeleiden. Bij volwassen honden is er vaak wat anders aan de hand, tenzij de zindelijkheidstraining niet goed is uitgevoerd, waardoor de hond niet weet wat de bedoeling is. Wanneer een volwassen hond in huis plast kunnen er zowel fysieke als psychische klachten zijn.

Het is heel belangrijk dat je eerst uitsluit dat je hond geen lichamelijke aandoeningen heeft, veel gedragingen kunnen ontstaan van uit lichamelijk ongemak. Wanneer de hond lichamelijk gezond is heb je te maken met een ‘gedragsprobleem’. Het plassen is in beide gevallen een symptoom van een dieper liggend probleem. Wanneer het een psychische klacht is kan het zijn dat je hond:

 • Verlatingsangst heeft
 • Te weinig beweging krijgt (opgekropte frustratie)
 • Iets spannends heeft mee gemaakt
 • Angstig is
 • Gestrest is
 • Bang is voor vreemde mensen
 • Weinig tijd en ruimte krijgt om zijn behoeftes te doen
 • Onzeker is
 • Geen structuur, regels en verwachtingen heeft in zijn leven
 • Enzovoort.

Plassen in huis is een gecompliceerd probleem omdat er veel oorzaken kunnen zijn voor dit gedrag. Verdiep je daarom goed in dit gedrag.

Het kan zijn dat je hond in huis plast door de voeding die je geeft. De voeding kan aanzetten tot meer drinken wat het plassen in huis kan veroorzaken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het voer van de hond erg zout is. Daarnaast kan het zo zijn dat een hond door slechte voeding, ziektes zoals: nierfalen, suikerziekte enzovoort kan krijgen. Veel voeding bevat veel toegevoegde producten die een hond niet nodig heeft, denk bijvoorbeeld aan graan. Daarnaast zijn er vaak veel chemische producten toegevoegd aan brokken.

Voor goede voeding is het het best dat er een een hoog percentage vlees in zit. Bijvoorbeeld geperste brokken van Platinum. Ook kun je in plaats van brokken kiezen voor vers vlees, bijvoorbeeld van Energique. Je kunt de brokken en vlees ook verdelen over de week. Zorg er wel voor dat je de brokken en het verse vlees niet door elkaar heen mengt.

Wanneer je voer voor je honden koopt kun je het beste opzoek gaan naar goede voeding. Ook in de hondenwereld wordt er marketing technisch goed op ons ingespeeld. Dure brokken zijn niet perse goede brokken.

hond-plast-in-huis-door-slechte-voeding

De weerspiegeling van honden wordt enorm onderschat. Wanneer je zo nauw samenleeft met je hond is het logisch dat je heel erg hecht bent. Of dat nou een zwangerschap, depresssie, burnout, scheiding of wat anders is. Onze honden zijn enorm gevoelig en doen er alles aan om het ons naar onze zin te maken. Maar wanneer een hond heel gespannen, gestrest, depressief, angstig of iets anders, kan plassen een symptoom zijn van een dieper liggend probleem. Dat probleem zul je na voren moeten halen om aan de slag te gaan met het plassen. Wat dat probleem is en wat de oplossing is verschil per hond, per persoon en per situatie.

En heb je niet zo goed voor je hoe je dit moet oppakken? Ik kan je daarbij helpen.

Wanneer je kiest voor mij dan:

 • Gaan we samen aan de slag om dit probleem te begeleiden
 • Krijg je inzicht en kennis waardoor jij en je hond elkaar beter gaan begrijpen
 • Vertaal ik voor jou wat je hond jou vertelt
 • Gaan we werken vanuit de kern van het probleem – wat heeft de hond daadwerkelijk nodig?
 • Ga je de behoeftes van je hond herkennen en erkennen
 • Leer jij zelf het probleem te begeleiden en op te lossen
 • En nog zoveel meer.

Plast jouw hond in huis en wil je graag begeleiding voor dit gedrag? Dan kan ik je helpen. Neem gerust contact met mij op.

Als hondencoach begeleid ik jou en jouw hond. Jij en je hond zijn een team en als team hoor je samen te werken, soms is die samenwerking wat verstoord en is er sprake van miscommunicatie. Ik kan je helpen je hond beter te begrijpen zodat die miscommunicatie verdwijnt en jullie elkaar begrijpen. Ik kan je helpen met behulp van een:

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Marcelis Godelieve
Door

Marcelis Godelieve

op 15 Nov 2018

Een hond plast altijd tegen mijn muur van mijn gebeur . Wat moet je doen om de vlekken weg te krijgen ,, en dat die hond noet meer plast tegen mijn gevel ?,,,,

Jessica
Door

Jessica

op 28 Jul 2019

Beste aniek, we hebben een hondje is huis genomen wat weg gedaan is door niet de juiste zorgen van vorige baasjes. Wij willen graag voor hem zorgen maar hij plast overal tegen, buiten, binne, in de bench ook als hij net is buiten geweest. Tegen de muren en meubels. Het is een grotere chiwawa van 2jaar oud.

Angelien bankefs
Door

Angelien bankefs

op 16 Dec 2019

Beste aniekWe hebben onze hondje puppy Skye van 7 maanden, ze is wel zindelijk Maar ze is wel eigenwijs We wandelen vijf keer per dag half uurtje maar soms doet ze overdag binnen plassen en afgelopen dagen niet meer gedaan dus afkloppen, maar alleen wel nacht of vroege morgens wel binnen plassen. Laatste buiten tussen 23.00-00.00. Ik wandel rond tien uur half uurtje uit en mij man laat daarna nog keer buiten, da doet ze wel plassen. Dan morgens laat ik rond half 7 weer buiten dan plast ze niet omdat ze al geplast en heel erg erg soms nacht niet geplast dan we dan niet Ik vroeg me af wa kan ik beste doen en waarom doet ze da? We hebben wel ander hond Rocky er bij van 3 jaar die woont langer dan onze hond Skye. Ik weet niet of da te maken is door onze ander hond Rocky ? Ik hoor graag en wil graag oplossen..

ANNIe
Door

ANNIe

op 22 Jan 2021

mijn hond is schijnzwanger wat moet ik doen

Reactie plaatsen