60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond verveelt zich: wat kun je hier aan doen?

Mijn hond verveelt zich: wat kun je hier aan doen?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Het is hartstikke gezellig met die trouwe viervoeter in huis. Maar soms vraag je wel af of je wel voldoende afwisseling aanbiedt en of hij zich niet verveelt. Herkenbaar?

    Verveling kan heel goed voorkomen bij honden. Verveling kan gedragsproblemen naar voren brengen.

    Staar je echter niet blind op maar 1 reden wanneer je een hulpvraag ervaart. Angst, blaffen, stress of andere signalen hebben altijd een diepere laag. Honden doen nooit “zomaar” iets.

    Herken jij één van de bovenstaande punten, dan is de kans groot dat je hond zich verveelt. Maar lees vooral even dit artikel om de nuances te lezen en je te realiseren dat overprikkeling ook op de loer kan liggen.

    Hond verveelt zich

    Mijn hond verveelt zich

    Verveling kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een aantal redenen:

    • Hij kan zijn energie niet kwijt (te weinig uitdaging)
    • Het is een (ras) hond die van nature veel beweging nodig heeft.
    • De hond wil meer activiteiten dan jij geven kan/wil
    • De hond wordt niet voorzien in zijn ethologische behoeften
    • Gebrek aan mentale uitdaging
    • Je hond is lichamelijk niet in staat om fysiek voldoende te bewegen
    • Hij heeft een boel speeltjes, maar geen enkele vorm vervult zijn behoefte
    • Gebrek aan sturing in huis (hij voelt zich een kip-zonder-kop)
    • Hij krijgt elke dag dezelfde vorm van beweging –  te weinig uitdaging
    • En dergelijke redenen

    Hoe weet je of een hond zich verveelt?

    Er zijn een aantal symptomen die honden kunnen communiceren waaruit kan blijken dat er sprake is van verveling. Het gedrag van je hond kan een aanwijzing zijn. Denk aan de onderstaande voorbeelden:

    Wanneer verveelt een hond zich?

    Is er nou sprake van overprikkeling of onderprikkeling?

    Het lastige van deze symptomen is dat het ook kan lijken op overprikkeling. Onderprikkeling zorgt indirect voor overprikkeling. Bij overprikkeling heb je te maken met stress. Bij onderprikkeling ook.

    Soms geven we teveel beweging, of niet de juiste vorm ervan, en is er een gebrek aan rust. Dat kan voor problemen, zoals hierboven genoemd, zorgen. Het is dus belangrijk om een goede manier te vinden om je hond zowel fysiek als mentaal te voorzien om verveling tegen te gaan.

    Wil jij weten wat je hier aan kan doen? Ontdek hier de symptomen van een overprikkelde hond.

    Overprikkeling vs. Onderprikkeling.

    Overprikkeling lijkt wel een hype te worden. Als je een hulpvraag ervaart met je hond dan lijkt overprikkeling al snel het antwoord. De vraag is of dat echt zo is! Daarnaast kan je ook niet standaard zeggen dat je te maken hebt met onderprikkeling. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat overprikkeling niet direct, of alleen, het probleem is. Er is een oorzaak voor overprikkeling. Denk bijvoorbeeld aan verveling. Verveling kan leiden tot overprikkeling.

    Je hebt vaak team voor MINDER doen met je hond en team MEER doen met je hond. Toch ligt dit een stuk genuanceerder. Het gaat er vooral om WAT je doet, WANNEER je dat doet, HOE je dat doet, WAAROM je dat doet. En bovenal: wat je hond daar van vindt/bij ervaart.

    Die nuances dragen bij aan overprikkeling en/of onderprikkeling voorkomen.

    Je hond is je feedback: wat laat hij zien?

    Uiteindelijk is je hond de graadmeter en je feedback om te beoordelen of er sprake is van verveling of overprikkeling. Verveling maakt ook stresshormonen aan en zorgt er dus voor dat het stressemmertje van je hond (continu) kan overstromen. Verveling kan voor chronische stress zorgen.

    Wat als overprikkeling het probleem is?

    De symptomen van onderprikkeling en overprikkeling lijken op elkaar. Het onderscheid is nihil. De valkuil kan zijn dat het advies daardoor niet op maat is. Als je hond overprikkeld is door de prikkels waar hij mee te maken krijgt dan kan het zijn dat je symptomen herkent uit bovenstaande rijtje. Als je vervolgens het advies krijgt om MEER te gaan doen (want hij verveelt zich). Dan kan dat nadelige gevolgen hebben. Andersom werkt het natuurlijk ook averechts.

    Praktijkvoorbeeld

    Stel: je hond zijn emmertje raakt voller en voller van het lopen in en lopen naar het losloopgebied. De auto’s fietsers, andere honden tegenkomen en in situaties terecht komen die niet bijdragen aan ontspanning. Misschien ervaar je geen probleem. Maar dan kom je op een ander punt: kan je de lichaamstaal van je hond goed lezen en interpreteren om daadwerkelijk de conclusie te kunnen trekken dat er NIKS aan de hand is? Het lijkt vaak dat er niks is, omdat er niks gebeurd. Maar er gebeurd wel DEGELIJK wat. Ondanks dat, vult het emmertje van je hond toch.

    Je komt thuis met het idee dat er niks gebeurd is (want signalen niet herkend) en vervolgens zit je met een hond in huis die zijn rust niet pakt, op iedere scheet reageert en continu in de benen is. HIJ LIJKT WEL NIET MOE TE WORDEN. Dan is dus de vraag: heb je nu te maken met een hond die nog een blokje om nodig heeft, nog een bal gegooid moet hebben of heb je te maken met een hond die overprikkeld is.

    Snap je mijn punt?

    Onderprikkeling bij honden

    Kan een hond zich zelf vermaken?

    Natuurlijk! Het kan zijn dat honden zichzelf heel goed kunnen vermaken. Of je nou een volwassen hond, jonge of oude hond hebt. Zo heb je honden die zich goed kunnen vermaken met hun eigen speeltje. Ze knagen erop, spelen er wat mee in huis, ze gooien het een soort van in de lucht en vangen het weer op. Ze spelen er mee door het onder de kast te duwen en weer te pakken.

    Zeker wanneer je ziet dat hij daarna weer rustig wordt en lekker zijn rust neemt is dat zeker een vorm van zelf vermaken.

    Er zijn natuurlijke verschillende vormen waarop een hond zichzelf kan vermaken.

    Wanneer verveelt een hond zich

    Hoe kan ik mijn hond leren spelen?

    Ik denk dat het op de eerste plaats begint bij ontspanning. Is er fundamenteel gezien ontspanning aanwezig? Eigenlijk ga je dan kijken naar die onderlaag. Die viervoeter van je heeft namelijk wel ontspanning nodig om lekker te kunnen spelen.

    Soms kan het helpen om meer speelgoed aan te bieden. Er zijn honden die daar heel goed op gaan. Speelgoed kan er voor zorgen dat je hond gewoon zelf af en toe eens wat pakt om mee rond te lopen, op te knagen of mee te spelen. Je kan die speeltjes ook nog eens samen opruimen ’s avonds.

    Dwalen ze niet de hele dag door huis en heb je meteen een mentale oefeningen en een leuk spelletjes samen. De vraag is wel of jij en de hond dezelfde behoefte delen? Een hond die niet speelt lijkt al snel zorgwekkend, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

    Moet mijn hond met andere honden spelen om zich te vermaken?

    Spel met andere honden lijkt al snel een goede manier om onze honden te vermaken. En laten we eerlijk zijn: honden zijn sociale dieren. Maar dat betekent dan weer niet direct dat ze te pas en te onpas in zo’n losloopgebied met anderen in contact willen komen. Dat hangt op de eerste plaats af van het individu. Daarnaast heb je ook nog eens te maken met de tegenpartij.

    De vraag is of dit de manier om je hond bezig te houden. Je moet namelijk bij spel echt weten of de honden onderling spelen en of het allemaal wel zo ontspannen is als lijkt. Anders werkt het averechts en voorzie je niet in de juiste vorm van aandacht.

    Hier kan juist ook gedrag door ontstaan in verschillende situaties: blaffen, uitvallen, reactief zijn, steeds minder goed met honden overweg kunnen, op ieder geluidje in huis reageren en noem het maar op.

    Spelen met anderen betekent niet meteen dat je hond daar rustig van wordt. Je kan er het tegenovergestelde mee bereiken.

    Hond verveelt zich

    Wat als je door de angst niet zoveel kan doen met je hond?

    Misschien is jouw hond wel heel erg angstig en kan je gewoon niet zoveel met hem ondernemen buiten. Je ziet dat de wandelingen niet ontspannen zijn. En eigenlijk werkt het averechts.

    Je merkt dat hij veel gaat blaffen en in huis onrustig is. En hoewel je je weet dat hij daarbuiten snel overprikkeld raakt merk je ook dat je hond echt wel wat nodig heeft om zich niet te gaan vervelen.

    Misschien kan je eens als alternatief wat vaker samen met een speeltje gaan spelen? Je kan hem alsnog wel voldoende geven om in eerste instantie hem uit te dagen. Zoals je in dit artikel ook genoeg tips krijgt om een hond alsnog mentaal uit te dagen.

    Je hond geestelijk uitdagen

    Verveling bij honden komt op verschillende manieren voor. We denken vaak dat we dan nog maar een rondje extra moeten lopen, in dat losloopgebied, zodat hij zijn energie kwijt kan. Toch is dat niet helemaal het geval! Daarmee creëer je niet per se de juiste vorm van uitdagen.

    Het is niet slecht. Maar het ligt wel heel genuanceerd. De vraag is niet altijd of je nog een extra rondje moet lopen. De vraag is vooral: wat ga ik nu aanbieden om op te laden en te ontladen?

    Naast de fysieke uitdaging kan je ook uitdagen door hersenwerkjes. Hersenwerkjes zijn een hele leuke bezigheid en is een vorm van mentale uitdagingen. De meeste honden vinden hersenwerkjes super leuk en je houdt je hond op deze manier bezig.

    Je hebt natuurlijk meerdere varianten van mentale stimulatie dan alleen maar hersenwerk Wist je dat dit ook goed is voor jullie onderlinge band en de onderlinge communicatie? Je leert je hond steeds beter kennen!

    >> Wat is mentale stimulatie?

    Daarnaast zorgt een hersenwerkje ervoor dat de hond zijn neus gaat gebruiken. De neus is het belangrijkste zintuig van de hond wat er voor gaat zorgen dat de hond kan ontspannen.

    Snuffelen kent heel veel voordelen.

    Mentale stimulatie bij verveling

    Wat zijn vormen van mentale stimulatie bij je hond?

    Iedere hond wil mentaal uitgedaagd worden. Dat is een belangrijk onderdeel in het samenleven met je hond. Je resultaat is niet alleen een vermoeide hond, maar vooral een tevreden hond. Mentale stimulatie is OOK uitermate geschikt voor honden die hun overtollige energie kwijt moeten. Maar niet alleen voor deze honden. Juist ook voor honden die snel omhoog schieten, angstig zijn, veel onrust ervaren of moeite hebben met bepaalde prikkels buiten. In alle gevallen draagt het bij aan het verlagen van stress.

    De meest bekende vormen van mentale stimulatie zijn:

    Ontladen vs. opladen

    Er zijn voldoende honden die houden van veel beweging. Ondanks dat is het belangrijk dat het in balans is. Je leest met regelmaat dat het erg is als je uithoudingsvermogen creëert.

    Ik denk niet dat dit zozeer het probleem is. Natuurlijk moet je door uithoudingsvermogen steeds meer en meer aanbieden. Er is minder snel vermoeidheid en je creëert een topconditie.

    Je hebt te maken met opladen en ontladen. Ontladen kan ook door fysieke activiteiten aan te bieden. Het moet allen wel zo zijn dat er ook momenten zijn om te ontladen (en dus indirect ook opladen) door te snuffelen, graven, rollen en rondstruinen.

    Ook hersenwerkjes spelen hier een belangrijke rol in.

    Wanneer verveelt een hond zich?

    Voorkom dat je hond zich gaat vervelen

    Leer in mijn basiscursus om je hond bezig te houden. Leer je hond nieuwe dingen aan en verlaag stress. Ontdek welke activiteiten de juiste zijn voor jouw hond om de juiste balans te creëren.

    >> Bekijk hier mijn online cursus Challenge Your Dog >>

    Kan een pup zich vervelen?

    Het lastige met puppy’ is dat ze enerzijds niet teveel fysiek moeten bewegen omdat je rekening moet houden met hun lichamelijke mogelijkheden en de groei waar ze inzitten. Anderzijds is het logisch dat ze wel wat te doen wil hebben.

    Die hersenen vinden het heel leuk om uitgedaagd te worden en dat gaat verder dan je hond tevreden houden met wat speelgoed of andere hondenspeeltjes. Daarom zijn hersenwerkjes een hele leuke manier een een fijne afwisseling op de wandelingen die je hem aanbiedt.

    Op deze manier kan je hem bezig houden zonder hem fysiek te veel belasten. En dat laatste is toch iets wat veel gebeurt. Dit werkt weer averechts en kan verschillende gedragingen zoals onbereikbaar zijn, overmatig bijten, niet gaan slapen en andere problemen met zich mee brengen.

    Kunnen oudere honden zich vervelen?

    Bij oudere honden kunnen we over dezelfde standaarden spreken als bij een pup. Even algemeen genomen. Je oudere hond heeft misschien fysiek minder behoefte om alsmaar bezig te zijn. Maar toch kan verveling op de loer liggen.

    Het aanbieden van mentale uitdaging in de vorm van hersenwerk, lekker wandelen aan de lange lijn, snuffelen en 1-1 tijd met jou is een fantastische manier om je hond uit te dagen. Op deze manier kan je je hond bezig houden en toch fysiek niet overbelasten.

    Je gaat daarmee verveling tegen omdat je wel nog voorziet in zijn ethologische behoeften (snuffelen, graven, rollen) en daarnaast andere afleidingen aanbied met behulp van hersenwerkjes, likwerk en kauwwerkjes bijvoorbeeld.

    Symptomen verveling bij honden

    Tips voor het geven van voldoende uitdaging!

    • Zorg voor voldoende beweging: pas de hoeveelheid beweging aan, aan het ras, de leeftijd en de gezondheid van de hond. Je kunt je voorstellen dat een Border Collie om meer vraagt dan de Engelse Bulldog. Toch blijft de vraag wat is nou de juiste vorm van “beweging” voor je hond? Want doelloos rondjes lopen in een losloopgebied en daar X honden tegen te komen kan je over discussiëren. Dit zou niet mijn advies zijn.
    • Voorzie in mentale stimulatie: voor sommige honden is alleen loslopen in het uitlaatgebied niet voldoende. Ik denk sowieso niet dat dit altijd de juiste plek is om je hond te voorzien in zijn behoefte. Het lijkt zo leuk maar kan hand in hand gaan met verveling. Je kan dit al optimaliseren door samen te wandelen aan de riem (lekkere snuffelwandeling), hersenwerkjes, snuffelwerk, speurwerk enzovoort.
    Hond verveelt zich
    • Voorzien in zijn ethologische behoeften: Ethologische behoeften betekent dat je hond het gedrag dat binnen zijn gedragsrepertoire past kan uitoefenen. Er zijn best veel honden waar dit onderdrukt wordt. Het betekent in feite dat je wat meer inspeelt op waar je hond geïnteresseerd in is. Dit doe je natuurlijk binnen alle veilige kaders die er nodig zijn:
      • Graven
      • Rondscharrelen
      • Rondstruinen (minder van A naar Z wandelen)
      • Rollen
      • Snuffelen
      • Kauwen
      • Hersenwerk als alternatief voor het van nature voedsel bij elkaar willen scharrelen
      • Alternatieven voor “slopen” (denk eens aan een grote doos verscheuren)
    • Zorg voor regels en creëer verwachtingen: regels creëren verwachtingen waardoor je hond weet waar hij aan toe is. Zorg er dus voor dat je je hond goed begeleidt zodat hij begrijpt wat de bedoeling.
    • Let op zijn prikkelemmertje! Je zult eigenlijk moeten weten welke prikkels zijn emmertje vullen. Wist je bijvoorbeeld dat positieve spanning zijn emmertje ook vullen? Het is belangrijk dat je hier een soort van balans in kan vinden. Wat is de batterij van je hond? Hoe laad ‘ie op en wat haalt er energie uit?

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?