60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Hond blaft in de tuin

Hond blaft in de tuin
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Je hebt een heerlijke tuin, groot of klein dat maakt niet uit. Je hebt de tuin afgezet zodat je hond daar kan rondlopen, rennen en snuffelen. Maar nu merk je dat je hond blaft in de tuin en zou je graag tips willen om dit te veranderen. Of is het gewoon een kwestie van wennen?

Waarom blaft een hond in de tuin?

Waarom honden blaffen hangt van de context af. Blaffen is een communicatie middel. En de ene hond blaft sneller dan de andere hond. Dat hangt af van de individu. En het hangt ook af van de rashond die je misschien hebt.

Oorzaken van een blaffende hond in de tuin

Hond blaft in de tuin

Wat kan je doen als je hond in de tuin blaft?

Wat je moet doen om het blaffen te doen laten stoppen hangt af van de oorzaak van het gedrag. Wanneer je aan de slag gaat met de hulpvraag van je hond is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. De oorzaak bepaalt je plan van aanpak. Als je hond door verveling zich zo gedraagt zal je wat anders moeten doen dan bij angst richting bepaalde prikkels.

Mijn eerste advies zou dan ook altijd zijn om aan de basis te werken. Je gaat je hond zijn gemoedstoestand verlagen. Je kan dat bijvoorbeeld doen met behulp van mijn online training “Ontspannen hond”.

Hond blaft in de tuin

Werken aan de basis

Waarom geloof ik dat werken aan de basis de eerste stap is? Omdat het anders vaak voelt als dweilen met de kraan open. Intern verandert er niks als je alleen maar trucjes, commando’s en/of correcties gaat toepassen.

Het kan er zelfs “erger” van worden. Omdat je hond er niks van leert of het als nog negatiever gaat ervaren. De basis betekent voor mij dat het stresslevel van je hond en de gemoedstoestand rustiger gaan worden. Zodat je weer tot je hond kan doordringen en van daaruit iets kan gaan aanleren. Soms verdwijnt de hulpvraag als sneeuw voor de zon.

De basis aanpakken doe je namelijk door te werken aan stress, overprikkeling en juist ook verveling. Daarnaast ga je aan de slag met oorzaak van stress. Wat betekent stress bij honden?

Hond blaft in de tuin naar alle voorbijgangers

Wat als je hond blaft in de tuin naar voorbijgangers?

Honden kunnen natuurlijk blaffen naar iedere prikkel. Dat hangt een beetje van de hond af. Zo kan je hond in de tuin reageren op:

Hond blaft in tuin naar voorbijgangers

Tips om je hond minder te laten blaffen in de tuin

 • Werk aan een rustige gemoedstoestand. Leer je hond dat hij niet zomaar door deurtjes heen vliegt. Maar dat je eerst een rustig(ere) gemoedstoestand verwacht alvorens de deuren open gaan en hij er door heen vliegt.
 • Koppel de prikkel die je hond spannend vindt aan iets leuks. Dat kan je doen met behulp van counterconditionering en desensitisatie. Iedere keer dat je hond de buren hond bijvoorbeeld geef je hem wat lekkers. Zo wordt dit de voorspellers van iets leuks. En uiteindelijk zorgt dit voor neutraal gedrag.
 • Daag je hond uit. Niet alleen fysiek! Juist ook mentale stimulatie is extreem belangrijk voor je hond.
 • Ga in de tuin zitten en beloon de moment die wel goed gaan.
 • Geef je hond een Kong, grote kluif of een Lickimat in de tuin.
 • Voorkom nog meer succeservaringen. Dat wordt ook wel een winnaars ervaring genoemd. Je hond blaft; de voorbijganger loopt door. Kijk of je dit kan voorkomen en werk aan het echt probleem van de hulpvraag.
 • Leeg het stressemmertje van je hond.
 • Zorg voor voldoende slaap bij je hond
 • Laat je hond tijdens het wandelen voldoende snuffelen
 • Doe samen hersenwerkjes of andere leuke spelletjes in de tuin
 • Wanneer je richting dezelfde prikkels een hulpvraag hebt aan de lijn, ga je ook aan de lijn aan de slag met dit probleem.
Waarom blaft een hond in de tuin?

Kunnen buren klagen over een blaffende hond?

Dat hangt een beetje af van de frequentie en de omgang met de buren denk ik. Een hond die veel blaft kan snel voor overlast zorgen. Zeker wanneer het een lekkere zonnige dag is en andere mensen ook buiten zitten en de deuren open hebben. Mits je zo dichtbij elkaar woont kan dat een hulpvraag worden.

Daarom is het goed om rekening te houden met elkaar. Een hond die blaft hoort bij omgevingsgeluiden. Maar er is natuurlijk wel een grens. Buren kunnen dus zeker klagen over een blaffende hond. Maar het hangt wel af van veel factoren of het “gegrond” is of niet. Ondanks dat iedereen dit op zijn eigen manier ervaart natuurlijk.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?