60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Schreeuwen of stem verheffen tegen je hond

Schreeuwen tegen je hond
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Is het oké om je stem te verheffen tegen de hond? Naast dat je daar antwoord op wilt hebben is het natuurlijk interessant om te weten waarom we schreeuwen tegen onze honden of onze stem willen verheffen.

    Het lijkt een manier te zijn om de hond te straffen bij ongewenst gedrag, maar het kan ook door iets anders ontstaan.

    Waarom schreeuwen we/verheffen we onze stem naar onze honden?

    Over het algemeen hebben we de neiging om te schreeuwen of onze stem te verheffen naar onze honden wanneer de hond iets doet wat wij niet wenselijk vinden. We kunnen het ook inzetten wanneer we boos zijn op de hond en op die manier de hond willen straffen. In de praktijk zie ik ook vaak dat we het inzetten als commando’s niet werken en we die herhaaldelijk gaan inzetten in de hoop dat we toch resultaat gaan boeken op die manier.

    Redenen kunnen zijn:

    • Gevoel van machteloosheid
    • Vinden dat de hond maar “gewoon” moet luisteren
    • Onzekerheid in de zin van; onzeker worden door de setting “waarom heb ik geen grip op z’n gedrag”
    • Boosheid
    • De overtuiging hebben dat een hond die ongewenst gedrag vertoont dat moet weten!
    • Je eigen stressemmer zit vol (je schiet uit je slof/uitbarsting)
    Stem verheffen tegen je hond

    Stem verheffen naar je hond: ja of nee?

    De vraag is waarom je je stem zou moeten verheffen richting je hond?

    • Luistert hij niet goed?
    • Is hij ongehoorzaam?
    • Heeft hij bananen in zijn oren?
    • Zit hij je dwars?

    In alle gevallen is het zo dat je zou moeten kijken naar de onderliggende oorzaak. Als je hond niet luistert, dan is daar een reden voor. Dat vraagt een andere houding van ons mensen naar “ongewenst” gedrag. Gedrag is er niet zomaar, maar het is een gevolg van iets. Dat gedrag brengt iets teweeg.

    Je stem verheffen is nog wat anders dan schreeuwen naar je hond. Toch is de interpretatie hier heel gevaarlijk. Je intentie versterken door met een rustige en misschien wat lagere stem te praten kan zinvol zijn.

    Je kan je eigen communicatie zinvol inzetten in de samenwerking met je hond. Duidelijk je hond roepen is wat anders dan je stem verheffen om hem te straffen. Vandaar dat ik in deze context het niet zou adviseren om je stem te verheffen naar je hond wanneer hij iets heeft gedaan wat voor jou ongewenst is.

    Stem verheffen tegen je hond

    Schreeuwen naar je hond: ja of nee?

    Schreeuwen zou ik zeker niet adviseren. Ze zeggen weleens dat je dan hetzelfde aan het doen bent als je hond. Je hond is niet voor rede vatbaar, maar wanneer wij schreeuwen zijn we ook niet meer voor rede vatbaar. Je bent gewoon samen aan het “schreeuwen”.

    Als je hond niet meer luistert of gedrag vertoont dat voor jou onwenselijk is dan is hij over een grens heen gegaan, waar dan ook. Maar niet alleen je hond, want als jij staat te schreeuwen richting je hond ben je ook alle vormen van zelfbeheersing verloren en uit je slof geschoten. Dat kan bewust en onbewust zijn.

    Vergelijk dat schreeuwen van ons mensen dus een beetje met het gedrag van je hond. Het is een schreeuw om iets aan te geven. Er moet duidelijk iets anders dan hoe het altijd ging.

    Waarom stem verheffen tegen hond?

    De emotie achter schreeuwen

    Wat we niet moeten vergeten is dat er achter schreeuwen of je stem verheffen een emotie zit. Die emotie is interessant maar ook meteen voelbaar en leesbaar voor je hond. Honden zijn meesters in het scannen van onze energie. Dat doen ze in een splitsecond. Ze hebben direct door wat jij uitstraalt.

    Je kan bijvoorbeeld denken aan de emoties boosheid en verdriet op het moment dat er geschreeuwd wordt. Ook kunnen gevoelens zoals schuldgevoelens, machteloosheid, onzekerheid, schaamte een rol spelen.

    Emotie achter schreeuwen tegen hond

    Waarom luistert mijn hond niet?

    Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je hond niet luistert. Misschien luistert hij over het algemeen erg slecht of hij luistert op een bepaald moment niet. Redenen kunnen zijn:

    • Angst; honden met angst zijn niet in staat om te luisteren
    • Negatieve spanning
    • Stress
    • Stressemmertje loopt over: al het “redelijke” gedrag van je hond verdwijnt
    • Stresshormonen hebben de overhand: de hond staat er stijf van
    • De hond bevindt zich in een zone waar hij niet meer KAN luisteren
    • De vaardigheid is niet voldoende aangeleerd
    • De hond wordt wel gecorrigeerd voor wat NIET mag maar heeft geen idee wat dan WEL de bedoeling is
    • Opwinding
    • Ongedurigheid
    • Hyperactiviteit
    • Gebrek aan slaap
    • De hond heeft het in die context niet geleerd: hij snapt er niks meer van
    • Aangeleerde hyperactiviteit
    • Emoties zijn negatief (bijvoorbeeld richting bepaalde prikkel)
    • De hond is te geconfronteerd met de prikkel waar hij spanning bij ervaart

    >> Leer hier meer over waarom je hond niet luistert.

    Mijn hond luistert niet

    Wat gebeurt er met je hond als schreeuwt?

    Op het moment dat je gaat schreeuwen naar je hond ben je alle redelijkheid voorbij. Dat geldt ook voor je stem verheffen. Laten we vooropstellen dat dat meteen het eerste bezwaar is. Je hond zal misschien stoppen met het geen wat hij deed. Toch is de vraag of hij dat dan doet om dat ‘ie er wat van leert of omdat hij onder de indruk is van je schreeuwen/stem verheffen.

    Ondanks dat het misschien werkt en je hond stopt met het gedrag wat je wilt, ben je ook het probleem aan het onderdrukken. Je bent niet aan het kijken naar waarom je hond doet wat ‘ie doet. Dat is zonde.

    Wat gebeurt er met je hond als je je stem verheft?

    Negatieve gevolgen van schreeuwen naar je hond

    Het schreeuwen tegen je hond of je stem verheffen kan wel degelijk nadelige gevolgen hebben. Stel je hond vertoont bepaald gedrag omdat hij spanning/angst ervaart richting een bepaalde prikkel. In feite wordt de spanning/angst richting die prikkel alleen maar groter. De negatieve emotie (angst bijvoorbeeld) die de hond al ervaarde richting de prikkel wordt alleen maar versterkt. We drukken er in feite een stempel op en zeggen met deze reactie dat het alleen maar negatief is. Dat is zonde, want daar ga je geen winst behalen.

    Je wilt niet dat het negatiever wordt, je wilt dat het positiever wordt.

    Enkele nadelen op een rij:

    • Stress verhoogt (met alle gevolgen van dien)
    • Stressemmertje loopt over (bats boem, je hebt “ineens” explosief gedrag
    • Je mist de leerervaring
    • Slecht invloed op jullie onderlinge relatie (als je tenminste verbinding, samenwerking en wederzijds respect wilt)
    Hond bang als je schreeuwt

    Niemand is heilig en perfect

    We worden misschien allemaal weleens boos op onze hond. Of we zijn het weleens een keer geworden. We verheffen onze stem (of schreeuwen, maar misschien wel minder snel) nog voordat we het weten. Laten we het wel menselijk houden. Nog voor je het weet ben je uit je slof geschoten. Misschien niet je intentie, maar je bent er zelf ook nog. Het is niet meteen schadelijk en het is ook heel logisch. We schreeuwen, we schieten uit onze slof. We hebben ook nog onze eigen emotie, spanningen en andere dingen waar we mee dealen.

    Interessanter hier is natuurlijk waarom we uit onze slof schieten, hoe het met ons zelf gaat en waardoor dit gedrag ontstaat en we het afreageren op onze hond.

    Daarnaast is machteloosheid bij het ervaren van gedragsproblemen met je hond een logisch gevolg. Ik zou je daarom zeker adviseren om aan de slag te gaan met een gedragsdeskundige.

    Ben je uit je slof geschoten? Probeer jezelf gewoon weer te herstellen en geef je hond even een knuffel. Desnoods zeg je sorry als dat goed voelt. Je hoeft ook niet eeuwig met dat schuldgevoel rond te lopen. We zijn mens.

    Toch is die intentie anders dan schreeuwen of je stem verheffen omdat je hond iets doet wat jij niet wilt en je dat op deze manier weleens even duidelijk wilt maken.

    Probeer het zo min mogelijk te doen.

    Mag je je stem verheffen tegen je hond?

    Is het goed om tegen je hond te praten?

    Praten tegen je hond kan zeker geen kwaad. Er wordt wel eens gezegd dat praten met je hond niet zinvol is. Honden praten ook niet zo. Dus moeten we ons maar aanpassen en “natuurlijk” met ze communiceren. Maar wat is natuurlijk? Want jij bent geen hond en jouw hond is geen mens. Dus daar gaat altijd een verschil in zijn.

    Praten met je hond is niet erg. Je kan daarmee ook je intenties uitspreken. Ik leg dat weleens uit als de boel uitleggen zodat de “verwarring” uit de lucht is.

    Daarnaast kan praten ook voor voorspelbaarheid zorgen. Je hond gaat de woorden bijvoorbeeld koppelen aan een bepaalde (positieve, voorspelbare) handeling.

    Praten zou ik zelf altijd adviseren op een rustige manier. Je overlaad je hond niet continu met commando’s en je herhaalt jezelf niet constant.

    Mag je tegen je hond praten?

    Hoe kun je het beste een hond straffen?

    Oké, je kan beter niet schreeuwen of je stem verheffen tegen je hond. Maar wat doe je dan wel als je je hond wilt straffen voor ongewenst gedrag? Ik geloof niet zo in gedrag dat slecht is. Ongewenst is wat anders. Ongewenst voor ons. Dat is ook nog weer wat anders dan dat het ongewenst is voor je hond. Je hond heeft wat te vertellen op het moment dat hij gedrag X laat zien.

    Die onderliggende oorzaak is wel belangrijk. Daar zal je naar moeten kijken. Als je je hond goed begrijpt zal je ook zien dat straffen helemaal niet nodig is. Je hele perceptie op het gedrag zal gaan veranderen.

    Schreeuwen of je stem verheffen om je hond te straffen is zonde omdat je de leerervaring mist. Je hond leert er niks van.

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?