60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn puppy is overprikkeld

Mijn puppy is overprikkeld
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Overprikkeling komt veel voor bij puppy’s. We zijn vaak zo enthousiast met onze nieuwe aanwinst dat we vergeten de juiste hoeveelheid rust te geven. Is jouw pup overprikkeld?

 Herken jij dit?

 • Is jouw pup (overdreven) bijterig?
 • Loopt hij constant achter jou aan?
 • Heeft jouw pup last van diarree?
 • Komt jouw pup niet aan slapen toe?
 • Kan jouw pup niet goed alleen thuis zijn, zelfs niet als je dit opbouwt?
 • Heeft jouw pup lichamelijke klachten?
 • Is jouw pup onhandelbaar?
 • Sloopt jouw pup veel?
 • Is jouw pup niet meer tot rede vatbaar?

Herken jij één van de volgende punten? Of loop je tegen iets anders dan? Dan kan ik jou helpen!

Puppy’s en prikkels, hoe ga je daar mee om?

Puppy’s zijn nog heel jong en klein en nemen alles heel intensief waar. Dat is één omdat ze zo klein en jong zijn en twee omdat ze nog niet gewend zijn aan de ‘grote boze wereld’. De puppy periode is vergelijkbaar met een baby.

Alleen gaat de ontwikkeling die een puppy doormaakt veel sneller. Zo groeit hij binnen een jaar gigantisch snel uit tot een puber hond! De behoeftes en ontwikkelingen van een puppy kun je wel aardig vergelijken als met een baby (uiteraard is een hond geen mens!).

Een wereld vol indrukken

Er zijn zoveel indrukken voor een puppy, hij ruikt veel, hij ziet en hoort veel. Hij neemt de wereld waar met zijn bek, er zijn veel nieuw indrukken, nieuwe mensen. Een puppy moet wennen en leren om gaan met onze  menselijke communicatie.

Daarnaast moet hij leren op ons te vertrouwen, waar moet hij bang voor zijn en waar niet? Hij leert allemaal nieuwe trucjes en commando’s in een korte tijd en we verwachten ook nog dat hij niet overal plast en poept. Pfffjieuwww… en dan nog maar te zwijgen van de rest. Dat is best wel veel hé?

Kun jij de schattigheid van je puppy weerstaan?

Puppy ’s zijn nogal aandoenlijk. De schattige pruiloogjes, de donzige vacht, het (nu nog) mollige lichaampje en de ietwat onhandige bewegingen. Daar smelt je toch van? Maar naast al die schattigheid is er ook nog gewoon een jong diertje die graag wil voorzien in zijn behoeftes. Die behoeftes vervullen zijn heel belangrijk om de pup te laten uitgroeien tot een stabiele volwassen een hond. Die schattigheid is ook meteen het gevaar.

Wij mensen vinden het vaak maar moeilijk om onze hond rust, regelmaat en reinheid te geven. En dan nog maar te zwijgen van opvoeding. Vaak laten mensen hun puppy de eerste weken heel erg wennen aan alles. Maar wist je dat juist die eerste weken zo belangrijk zijn voor de rest van zijn leven? Juist in die periode is socialisatie, opvoeding, training, rust, respect, vertrouwen zo belangrijk.

Mijn puppy is overprikkeld

Rust, rust, rust en nog eens rust

We willen vaak zoveel doen met onze nieuwe gezinslid dat de pup niet toe komt aan rust. Maar net als een baby is slapen heel erg belangrijk. Niet alleen voor het verwerken van prikkels, maar ook voor de lichamelijke ontwikkelingen. In feite is, zeker, het eerste jaar zo belangrijk voor de ontwikkelingen van jouw hond, dat je daar goed op moet inspelen. Wat betekent dat je hond de eerste weken voldoende rust moet krijgen.

Hoe geef je een puppy rust?

Als eerste is het belangrijk dat je een hond aanleert in de bench te gaan. Een bench is niet zielig en ook zeker geen strafplek! Integendeel. De bench is een heerlijke, veilige en vertrouwde plek waar de hond (eindelijk) tot rust kan komen.

De bench is een plek die vertrouwt moeten voelen voor je pup. Daarom is het belangrijk om je hond aan de bench te laten wennen. In feite stop je de hond na elke onderneming in de bench, dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • Wandeling
 • Spelen
 • Eten
 • Socialisatie
 • Puppy cursus
 • Visite die binnen komt etc

Het helpt enorm als je over de bench heen wat dekens gooit, zodat de bench een prikkelvrije plek wordt.

Hoeveel beweging heeft een pup nodig?

Het is heel belangrijk dat je je realiseert dat je met een pup nog niet zoveel kunt ondernemen als met een volwassen hond. Zowel psychisch als fysiek gezien niet. Een puppy zit midden in zijn ontwikkelingen en dat vraagt gewoon geduld en even je eigen belang aan de kant zetten. Wees niet bang! Wanneer je het rustig opbouwt kun je na een lange tijd van alles met je hond doen.

De eerste weken is het heel verstandig om de hoeveelheid beweging aan te passen aan de leeftijd van je hond. Stel je hond is 9 weken oud, dan kun je bijvoorbeeld 9 minuten wandelen. Dat lijkt wat weinig hé? Maar het is wel heel belangrijk. Doe dit de eerste weken maximaal 4x per dag. De rest van uitlaat moment zijn heel kort en dichtbij.

Pakt jouw puppy zijn rust niet?

Heel veel puppy’s krijgen te weinig rust. Waardoor ze vanuit overprikkeling gedrag kunnen laten zien. Slaap is essentieel. Een gebrek aan slaap zorgt voor een constant stroom aan stresshormonen in het lichaam waar vervolgens ‘probleemgedrag’ uit kan ontstaan. Lees je mee?

Hoeveel slaap heeft een hond/puppy nodig?

Socialisatie van de pup en overprikkeling

Socialisatie is heel belangrijk voor puppy’s. Daarmee creëer je een stabiele hond. Wees je er wel van bewust dat socialisatie voor veel prikkels zorgt. Stel je wilt met je hond naar de markt, en je moet daar een eindje voor lopen. Kies er dan voor om met de auto naar de markt te gaan en daar vervolgens 10-15 minuten te gaan oefenen.

Daarna ga je weer naar huis, laat je de pup even uit en laat je hem uitrusten in de bench. Je moet je realiseren dat al deze nieuw indrukken ook weer verwerkt moeten worden, welke vorm van socialisatie je ook gaat ondernemen. Geef je pup die kans en voorkom overprikkeling.

Wat doet overprikkeling bij puppy’s?

Overprikkeling kan gepaard gaan met heel veel gedragingen. Maar naast de gedragingen kan het ook een verklaring zijn voor lichamelijk gerelateerde problemen.

Daarnaast kan een hond ook stress krijgen van de vele prikkels en dat uiten als in diarree en overgeven bijvoorbeeld. Overprikkeling bij puppy’s is niet verstandig en overbodig. Wees je bewust van het feit dat je een jong dier in huis hebt gehaald en realiseer je ook dat iedere wezen anders. Geen individu is hetzelfde.

Is jouw pup overprikkeld?

Wil jij weten of jouw pup overprikkeld is en wat je hier aan kan doen? Ik help je graag!

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?