60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wanneer moet je beginnen met een puppycursus?

Wanneer moet je beginnen met een puppycursus?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Je hebt een puppy in huis, ontzettend leuk! Je wilt natuurlijk dat hij uitgroeit tot een stabiele en beleefde hond. Daarom is het belangrijk om je hond van jongs af goed te begeleiden. Alleen de vraag is wel: wat betekent een goed begeleiden en waar hebben we het dan over? Wanneer je gaat scrollen op internet kom je vaak wat beknopt, maar vooral ook tegenstrijdige adviezen tegen. Ik hoop je met dit artikel een genuanceerd beeld te geven.

    Wanneer moet je beginnen met een puppycursus?

    Wat is de beste leeftijd voor een puppycursus?

    Je kan heel goed vanaf 8 weken starten met het volgen van een puppycursus met je pup. Dat is normaal gesproken zo ongeveer de leeftijd dat je de pup in huis krijgt.

    De pup zit in de eerste 4 weken nog in zijn “onbevangen fase”. De fase waarin hij goed positieve associaties kan leggen. Dat is wat je graag wilt.

    Juist in deze periode ben jij de bron van vertrouwen bij de pup, pas in latere fases gaat de hond op veel meer zijn omgeving nog meer ontdekken. Hoe fijn is het dan als je hond al een stabiele basis heeft liggen? Die kan je hier alvast samen opbouwen.

    Beste leeftijd om een puppycursus te volgen?

    Je pup vanaf het begin goed opvoeden

    Wanneer je in de eerste periode je hond gaat trainen en socialiseren leer je hem op een leuke en positieve manier omgaan met situaties! Daarnaast kun je maar niet vroeg genoeg beginnen met belangrijke zaken zoals socialisatie, goede training en het begeleiden van het gedrag van je hond.

    Juist als een hond jong is kun je in spelen op zijn vertrouwen en vermogen om te willen leren. Maak daar gebruik van en voed je hond op tot een stabiele hond die fijn is voor jou, zichzelf en de samenleving

    Daar komt bij dat je direct handvatten wilt hebben die je ook thuis weer kan gebruiken. In sommige gevallen leent een puppycursus zich daar goed voor.

    Puppy direct goed opvoeden

    Je pup goed socialiseren: doe je dat op een puppycursus?

    Dat brengt mij wel meteen bij het belangrijke onderwerp socialiseren. Daar gaat behoorlijk wat fout. Bij het socialiseren van een pup denken we al snel aan de hond “random” blootstellen aan willekeurige prikkels. En daar slaan we de plank flink mis. Dat begint bij het feit dat we nauwelijks in staat zijn (of onvoldoende leren) wat de pup jou vertelt met behulp van zijn lichaamstaal. Als jij niet weet wat jouw pup er van vindt, als jij zijn lichaamstaal niet kent: hoe weet je dan of hij het wel zo leuk heeft?

    Vaak denken we dat omdat er bloed vloeit, de pup niet piept, met z’n staart tussen benen wegloopt of erger omdat hij nog gewoon kwispelt, er niks aan de hand is. En precies dat laat zien dat we geen idee hebben waar de taal van de hond over gaat.

    In dat geval kan het maar zo zijn dat jij je pup geen positieve associaties laat maken met andere prikkels (bijvoorbeeld die honden op de puppycursus of de mensen die hem aaien) maar negatieve associaties.

    Signalen die een pup kan laten zien zijn:

    Lichaamstaal puppy

    Escalatieladder van honden

    In de escalatieladder van honden kan je hier al veel meer over leren. Zo begrijp je veel beter dat jouw pup ook een opbouw heeft in conflict situaties en dat het dus over veel meer gaat dan het bovengenoemde.

    escalatie ladder puppy's

    Mijn pup is nog niet volledig gevaccineerd kan ik dan wel al een puppycursus volgen?

    Ja dat kan zeker en dat zou ik je ook adviseren. Simpelweg omdat je anders qua socialisatie de boot mist in een hele belangrijke fase. Soms is er nog een advies dat je pas met 12 weken of 16 weken met de pup naar buiten gaat. Dat dit geadviseerd wordt is ontzettend jammer. Iedere dierenarts leert hoe belangrijk de geestelijke en emotionele ontwikkeling is van een pup in die eerste 16 weken.

    Een goed vaccinatieschema biedt de juiste bescherming. Alleen een goede bescherming begint bij de moederhond. De teef zorgt namelijk al voor een ‘maternale immuniteit’. De pups krijgen al in de baarmoeder en via de moedermelk (alleen de eerste paar uren) voldoende anti stoffen mee. Deze anti stoffen zijn dus al direct aanwezig en bieden voldoende bescherming. Ze geven dus bescherming tegen de virussen waarvoor de moederhond gevaccineerd is.

    Puppy niet gevaccineerd wel een puppycursus volgen

    Wanneer krijgt een puppy zelf vaccins?

    Daarna krijgt de puppy zelf zijn vaccins. Op een leeftijd van 6, 9 en we 12 weken. Deze leeftijden zijn gekozen zodat er zo min mogelijk storing is met de maternale immuniteit. Er is uitgezocht dat wanneer de maternale immuniteit afneemt, de vaccins ze overnemen. Alles is er dus op gericht om de antistoffen zo hoog mogelijk te houden. 100% beschermd ben je sowieso niet met vaccineren. Er blijft altijd een bepaald risico op bescherming.

    wanneer puppy's vaccins?

    Factoren die van invloed zijn op goed werkende vaccins zijn:

    • Het immuunsysteem van de pup en moeder
    • Het vaccin waarmee gevaccineerd werd was al niet optimaal meer
    • De pup had al een besmetting opgelopen voordat het gevaccineerd was

    Een gezonde pup van een goed fokker en vaccineren

    Niet alleen speelt het vaccineren van de pup een belangrijke rol om je pup te beschermen. Een pup met en goed immuunsysteem en die uit een gezonde lijn komt is beter beschermd tegen virussen. Logisch!

    Alleen 7 op de 10 honden. Dat komt omdat we heel veel honden hebben in Nederland die onder andere hier vandaan komen:

    • Doorgefokt ras (gehypte honden met veel erfelijke afwijkingen en lijnen met inteelt en lijnteelt)
    • Buitenlandse honden (zijn sneller ziek, buitenlandse ziekte, al een heel verhaal fysiek en emotioneel bij zich, veel stress)
    • Broodfok honden
    • Slecht gefokte honden (Dat zijn honden die niet van de broodfok komen, maar zeker niet zo gefokt zijn als je graag zou willen. Bijvoorbeeld ergens in een stal achter op het erf, met een moederhond die ook niet per se stabiel gezond en sterk is)

    Dit bovenstaande is wel degelijk een probleem. Daarom is het ook belangrijk om bij hulpvragen met onze honden naar het totaalplaatje te kijken.

    Puppy goede fokker vaccineren

    Hoe groot is de kans op besmetting tijdens een puppycursus?

    In principe klein dus! Je wilt op meer factoren letten dan enkel het vaccinatieschema. Je wilt ook kijken naar de bovengenoemde zaken. Alleen dat is wel vaak achteraf. Want heel veel mensen hebben geen idee waar ze op moet letten wanneer ze een pup willen aanschaffen. Dit zorgt voor veel honden in Nederland die fysiek helemaal niet zo sterk meer zijn. Dat is wel degelijk een probleem. Omdat het een beetje dweilen met de kraan open is.

    Daarnaast is het zo dat je bij een goede puppycursus niet ‘zomaar’ in contact bent met andere puppy’s. Maar de cursus zich juist ook richt op een socialisatie waarbij de puppy goed met zijn baas samenwerkt. En de pups niet zomaar bij elkaar worden neergezet.

    Kans op besmetting puppycursus

    Hoe duur is een puppycursus?

    De prijzen van een puppycursus verschillen echt enorm. Ik ken cursussen waarbij je x lessen voor 110 euro volgt maar ik ken ook cursussen waar je 800 euro of meer betaald. En individuele cursussen kunnen nog duurder zijn.

    De prijs zegt niks over de kwaliteit en niet andersom.

    Waarom zou je een puppycursus volgen?

    Omdat je puppy in de eerste periode van zijn leven veel moet leren. Dat is fijn voor zijn fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling. Daarnaast gaat het jou ook echt helpen om jouw hond, als individu zijnde, te leren kennen. Daardoor kan je beter met hem gaan samenwerken. Daar komt bij dat het fijn is voor je hond als hij leert wat wel en niet kan in onze maatschappij.

    De hond is een dier dat heeft te leren hoe het in onze maatschappij kan functioneren. Dit leer je dus ook aan, in plaats van af!

    Die taak ligt bij de mens, niet bij de hond. De hond gedraagt zich, zoals hij zich gedraagt als dier zijnde en in dit geval specifiek als het soort hond. Het is jouw verantwoordelijkheid om een hond op te voeden die in onze maatschappij kan meedraaien. Zonder dat het perfect hoeft te zijn.

    Een puppycursus kan je een goede start geven voor de omgang met je hond. Maar het is geen garantie voor een hond die geen gedragsproblemen gaat of kan ontwikkelen.

    Wanneer moet je beginnen met een puppycursus?

    Is een puppycursus verplicht?

    Het volgen van een puppycursus is (nog) niet verplicht. Hoewel daar misschien wel verandering in gaat komen. Je zou denken dat ik dit een mooie verandering vindt. Maar het tegendeel is waar. Het maakt mij niet uit of het wel of niet verplicht is. Wat mij wel uitmaakt is het idee dat een verplichte puppycursus gedragsproblemen gaat doen minimaliseren. Dat is een denkfout. Beter gezegd: 85% van de mensen volgt een puppycursus maar de hoeveelheid gedragsproblematiek die we hebben is groots. Echt groots. Dat betekent dus dat we de angel er uit moeten halen en geen symptoombestrijding moeten toepassen. In de onderstaande podcast leg ik je daar meer over uit:

    Niet verplicht, dus geen puppycursus volgen?

    Ondanks dat ik denk dat een verplichte puppycursus ons niet gaat helpen om de gedragsproblemen af te laten nemen, ben ik wel van mening dat een cursus in de puppytijd ontzettend belangrijk is!

    Is een puppycursus ook écht nodig?

    Een puppycursus is dus wel degelijk echt nodig. Omdat je pup in het begin door hele belangrijke socialisatiefases heen gaat. Je pup heeft positieve emotionele associaties te leggen om goed te kunnen omgaan met situaties in onze maatschappij.

    Dat is ook direct een belangrijk punt. Ik denk dat we best een tandje minder zouden kunnen socialiseren, alleen het probleem is wel dat er zoveel van onze puppy’s/volwassen honden verwacht wordt in onze maatschappij dat we ze dus ook echt wel te leren hebben hoe hier mee om te gaan.

    puppycursus-echt-nodig

    Wat heb je nodig om een puppycursus te volgen?

    Een hond! 😉

    Gekheid natuurlijk! Ik kan hier een lijstje gaan neerzetten van wat je nodig hebt. Je zult alleen gaan zien dat de puppycursus die je gaat kiezen vervolgens weer gaat sturen. Dit hangt onder andere af van de methodiek die je kiest. De 1 zegt je moet een tuigje en losse lijn (geen flexi lijn) van 3 meter gebruiken. Weer een ander wil een korte lijn. Waar een juist graag een tuig met een lijn van 1,5 meter ziet.

    Ik zou vooral zeggen gebruik je kritische denken. Volg je gevoel. Niet alles wat de puppy instructeur zegt is waar. Niet alles wat de dierenarts zegt is waar. Ga lezen, ga inventariseren. Zorg ervoor dat je gaat onderzoeken. Waarom willen mensen een korte lijn? Waarom willen mensen een lange lijn? Waarom moet ik een sliplijntje gebruiken? Waarom moet ik een tuigje gebruiken etc?

    Als jij JOUW kennis en bewustzijn vergroot kan je uiteindelijk de beste keuzes maken in het belang en het welzijn van de pup.

    Wat heb je nodig voor een puppycursus?

    Hoe vind je een goede puppycursus?

    Ik vind het fijn als een puppycursus aan de volgende dingen voldoet:

    • Je krijgt uitleg en kennis over de taal van de hond (met behulp van een les maar ook tussendoor)
    • Er is ruimte voor balans en coördinatie oefeningen om het vertrouwen en de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling van de pup te ondersteunen
    • De groepen zijn KLEIN
    • Er is ruimte om je terug te trekken en je eigen plan te volgen (bijv. omdat je ziet dat je pup het teveel wordt)
    • Er is ruimte om op afstand te werken zodat je pup alsnog wat leert, maar niet meteen weg hoeft
    • Het is vrij van fysieke correcties omdat de pup iets verkeerd doet (natuurlijk, grenzen stellen mag, maar dit zijn 2 verschillende dingen)
    • Er wordt de pup iets AANGELEERD in plaats van afgeleerd
    • Er is ruimte en aandacht voor stress regulatie
    • Je leert meer dan alleen maar commando’s en trucjes
    • Er is ruimte voor je vragen
    • Puppy’s worden zeker niet zomaar bij elkaar los gelaten
    hoe vind je goede puppycursus

    Wat is een slechte puppycursus?

    Ik heb een hekel aan iets typeren als slecht of goed. Ik heb zelf ook met sliplijntjes gewerkt in het verleden. Het punt is alleen toen ik mijn bewustzijn en kennis ging vergroten. Toen kon ik het sliplijntje ook in de container gooien. Simpelweg omdat ik dezelfde resultaten behaal maar nu op een papier waarbij ik de hond zie staan en in zijn kracht zet.

    Het gaat niet over goed of slecht. Maar ik mis wel vaak het feit dat de hond niet gezien wordt in zijn hulpvraag. We kijken gewoon niet verder dan ons neus lang is. Gedrag gaat niet over goed of fout.

    Al helemaal niet bij een puppy die nog van alles moet leren.

    Wat zie ik dan vaak bij deze puppycursussen?

    • Grote groepen (7-12 puppy’s)
    • Puppy’s worden zomaar bij elkaar los gelaten
    • Veel te lang op elkaar wachten en stil zitten
    • (Publieke) correcties op het zichtbare gedrag (zonder verder te kijken dan een neus lang is)
    • Werken met een sliplijntje (hoog in de nek)
    • Symptoombestrijding: er wordt niet gekeken naar de motivatie
    • Enkel commando’s en vaardigheden aangeleerd krijgen
    • Geen uitleg over WAAROM gedrag er is
    • Je leert niks over de taal van de hond
    • Je leert niks over de ethologische gedragsbehoefte van de hond
    • Je leert dat je alleen maar dat je de leider moet zijn
    • Gedrag wordt neergezet als dominantie
    • Geen ruimte om je eigen ding te doen
    • Geen ruimte om op afstand te trainen
    Wat is een slechte puppycursus?

    Waarom wil je geen correcties zien tijdens een puppycursus?

    Er zijn een aantal onderwerpen waar je altijd goed over kan discussieren in hondenland. En corrigeren is er zo één. Het begint natuurlijk al bij de vraag en daarmee ook de lading en interpretatie van “wat is corrigeren?”. Iedereen heeft daar een ander beeld bij.

    Iedere hond heeft grenzen en kaders nodig. Ik denk namelijk dat we een tegenbeweging ontwikkeld hebben waarbij de hond grenzeloos wordt opgevoed. Met het idee dat dit positief opvoeden is. Een hond heeft grenzen nodig. Iedereen heeft grenzen nodig.

    Je hebt alleen verder te kijken dan het zichtbare gedrag (dus het gedrag wat je daadwerkelijk ziet). Stel de puppy bijt veel. Is dan het bijten een probleem of krijgt de puppy echt veel te weinig slaap waardoor het bijten een gevolg is? Dan moet je alsnog wat op het moment supreme met het bijten, alleen je hebt vooral iets structureels aan te passen in de omgang en opvoeding van je pup.

    Ik noem nu even het bijten en slapen wat vaak met elkaar in verbinding staat. Want een gebrek aan slaap is nummer 1 van de problemen die we veelal hebben met onze puppy’s. Hoeveel slaap heeft een hond eigenlijk nodig?

    Vervolgens proberen we weer een antwoord te krijgen bij de puppycursus. Die vragen worden dan vaak weer beantwoorden met antwoorden op het symptoom. En zo zijn we vaak met de kraan open aan het dweilen en leert de pup te weinig of zijn er teveel negatieve associaties die weer kunnen zorgen voor gedragsproblemen op latere leeftijd. Hulpvragen die je nou juist probeerde te voorkomen.

    Waarom geen correcties puppycursus?

    Wat zijn de voordelen van een puppycursus?

    • De puppy krijgt begeleiding in zijn belangrijke ontwikkelingsfases
    • De puppy leert in zijn socialisatiefases goede en positieve emotionele verbanden te leggen
    • Jij en puppy leren goed met elkaar samen te werken
    • Jij leert je puppy steeds beter kennen als individu
    • Je neemt je verantwoordelijkheid door het dier dat je in huis hebt goed op te voeden en daarmee anderen niet tot last te zijn
    • Je zorgt ervoor dat de hond zich mentaal, fysiek en geestelijk kan ontwikkelen. Dat is direct een verantwoordelijkheid die we hebben te nemen als we een hond in huis nemen.
    • Je puppy leert nieuwe vaardigheden aan
    • De puppy komt in verschillende situaties terecht
    • Een puppy leert ondanks die veranderingen bij jou te kunnen zijn
    • Dit bovenstaande geeft vertrouwen in zijn fysieke, mentale en emotionele kunnen
    • Het vergroot de weerbaarheid en het draagvlak van de hond
    voordelen puppycursus

    Zitten er ook nadelen aan een puppycursus?

    • Je komt bij een oude en gedateerde opvoed methode waarbij de puppy voor zijn gedrag wordt gestraft en gecorrigeerd (mag je een hond straffen?)
    • De pup wordt overweldigd
    • De cursus is in de avond (de stressemmer van de pup zit al helemaal vol)
    • Er is geen maatwerk
    • De groepen zijn te groot
    • Je leert niks over de taal van de hond
    • De pup leert zijn stress niet te reguleren (met als gevolg dat jij links of rechtsom met de gebakken peren zit)
    • Je krijgt geen lessen om jouw bewustzijn over het fenomeen hond te verhogen (wat zijn de ethologische gedragsbehoeften van de hond, wat heeft hij nodig, waarom doet ‘ie wat ‘ie doet, waardoor ontstaan gedragsproblemen nou echt?)
    • De puppy wordt overgesocialiseerd (check de podcast hier onder: kan je je pup ook teveel socialiseren?)
    • Jonge puppy’s worden zonder begeleiding bij elkaar gezet onder de noemer socialiseren (of gezellig met andere honden/puppy’s spelen met verkeerde interpretaties over de lichaamstaal)

    Is mijn puppy wel geschikt voor een puppycursus?

    Dat hangt van veel factoren af die hierboven in dit artikel ook al genoemd zijn. Van nature is iedere hond wel geschikt voor een puppycursus. Daarmee haal je alleen wel alle nuances weg. Want niet iedere hond is geschikt voor iedere puppycursus. Het is niet zo dat iedere puppycursus hetzelfde is. Van de oude gedateerde opvoed methodieken zou ik sowieso wegblijven.

    Daarnaast speelt het wel degelijk een rol waar jij je hond vandaan haalt. Als die broodfok pup een moederhond heeft gehad met veel stress, dan is de kans op een verhoogd cortisol level (sneller stress) zeer aanwezig. Dan kan het zijn dat de puppycursus daardoor sneller overweldigend is. Dit zorgt vervolgens (als gevolg van de emotionele beleving en de stress in het systeem) voor “wangedrag” want we dan weer proberen te blussen met symptoombestrijding.

    Als daar boven opkomt dat je die ene hond hebt die wat meer gevoelig is dan het andere ras. Dan is het helemaal bewerkelijk.

    Stel je hebt een Australian shepherd van een broodfokker vandaan zoals hierboven beschreven. Dan sta je toch een aantal punten achter. Het is dan ook goed om te weten wat een hond doet als hij stress heeft.

    Dit is slechts een voorbeeld. Maar er zijn veel honden die van nature gefokt zijn om ‘snel in actie’ te komen, leergierig zijn, graag en snel samenwerken met de baas. Dit zijn vaak de slimste jongens en meisjs van de klas. De commando’s hebben ze zo duur. Daarentegen zit het stressemmertje zo vol.

    Je mag dan denken aan hondenrassen zoals:

    In het andere geval heb je honden met weliswaar een groter stressemmertje. Maar die hebben weer een andere manier van samenwerken en leren. Ze lijken de oefening niet zo voorbeeldig uit te oefenen als de Mechelse herder puppy op het veld. Maar leren doen ze en slim zijn ze ook. Dit zorgt echter weer voor andere uitdagingen.

    is mijn puppy wel geschikt voor de puppycursus?

    Moet ieder hondenras een puppycursus volgen?

    Ik zou adviseren, met de bovengenoemde nuances, dat iedere hond een puppycursus moet volgen. Als je althans ook echt wat leert over de hond zelf. Iedere hond heeft behoefte aan begeleiding. Iedere hond wil begrepen worden. Iedere hond heeft opvoeding nodig. Ja zeker, ook de kleine rassen! Daar lijk je misschien wat minder snel last van te hebben. Bijvoorbeeld als het een keer blaft of aan de lijn trekt of wat ze ook maar kunnen doen.

    Het probleem is alleen het gedrag is een gevolg van een onderliggende hulpvraag. Op het moment dat je hond gedragsproblemen laat zien voelt hij zich niet begrepen. En dus is er iets nodig om de hond tot zijn recht te laten komen. Als je dus hulpvragen hebt heb je verder te kijken dan het probleem.

    Het is vooral nodig dat puppycursussen op maat worden gemaakt en dat we meer leren dan vaardigheden.

    Is ieder hondenras geschikt voor de puppycursus

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?