60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wanneer kan een pup loslopen?

Wanneer kan een pup loslopen?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Heb jij of krijg jij een puppy en vind je het moeilijk om in te schatten wanneer je hem los kan laten? Misschien vind je het spannend om hem los te laten of weet je niet zo goed wat je moet doen.

Herken jij dit?

  • Vind jij het spannend om je puppy los te laten lopen?
  • Weet je niet of je puppy wel komt als jij hem roept?
  • Heb je nog niet al het vertrouwen in je (ongetrainde) pup?
  • Weet je niet wat je moet doen om je puppy goed te trainen/te begeleiden?
  • Ben je bang dat je puppy wegloopt?
  • Ben je bang dat je pup gegrepen wordt door andere honden?
  • Vind je het moeilijk om de lichaamstaal van je hond te begrijpen?

Herken jij je in één van de bovenstaande punten? Dan kan het zijn dat jij het spannend vindt of niet ziet zitten om je hond los te laten. Maar toch zou je dit graag willen leren. Wil jij weten wat je hier aan kan doen? Ik help je graag.

Je puppy los laten lopen

Voorkomen is beter dan genezen. Vanuit angst je hond niet los durven laten is geen goede motivatie, wel logische reden. In de meeste gevallen ontstaat angst voor het loslaten van honden omdat we bang zijn voor het onbekende.

We zijn dus niet bekend genoeg met de taal van de hond waardoor we niet genoeg begrijpen van wat hij communiceert en daardoor dus te weinig begeleiden. Echter, bij een goede begeleiding en start kan er niet zoveel gebeuren. Angst ontstaat vaak omdat we niet weten wat er gebeurt of gaat gebeuren. Wat er gaat gebeuren weet je maar zelden, wel kun je gaan begrijpen wat je hond jou vertelt.

Vanaf welk leeftijd kun je een puppy los laten lopen?

Het is het beste om direct te beginnen met loslopen. Wanneer je puppy nog maar 8 weken oud is is hij nog piepjong! Die leeftijd is ontzettend belangrijk voor de basis van een stabiele hond. Een hond van 8 weken zal jou niet zo snel uit het oog verliezen, simpelweg omdat jij zijn vertrouwensbron bent.

Wel zul je daar aan moeten werken en blijven werken. Communicatie is dan ook het meest belangrijk in de relatie met je hond. Het beste is dus om je puppy vanaf 8 weken los te laten lopen. Wanneer je je puppy pas later kunt ophalen is het verstandig om er direct mee te beginnen wanneer je de pup in huis hebt.

Waarom je puppy direct los laten?

Een jonge hond wil zich nog op jou focussen. Een puppy is heel druk bezig met zijn nieuwe, onbekende en grote wereld. Wanneer je je puppy direct gaat begeleiden kun je daar op spelen door hem goed te trainen. Wanneer je gaat wachten leert je hond niet wat de bedoeling is wanneer hij los loopt. Als je gaat wachten tot dat de hond ouder is, is het moeilijker om in te schatten wat je hond gaat doen.

Zeker wanneer je hond in de puberteit zit. De puberteit is een fase waarbij de hond zich anders kan voelen en gedragen door o.a. alle hormonen en veranderingen die er lichamelijk zijn. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk die eerste fase is.

Werken aan vertrouwen

Jij en je hond (pup) zijn een (h)echt team! Om als een team te werken, moet je werken aan vertrouwen. Vertrouwen is niet iets dat je koopt in de supermarkt. Je zult daar voor moeten werken. We zeggen vaak: “Mijn hond moet mij gewoon vertrouwen.”  of “Mijn hond moet mij respecteren als baas.”

Maar ik stel altijd de vraag: “Heeft jouw hond ook genoeg redenen om jou te vertrouwen en te respecteren?”. Wanneer jij aangeeft dat je niet weet of je je hond kunt vertrouwen, zul je die vraag ook aan jezelf moeten stellen en dus omkeren. Kan jouw hond jou ten alle tijden vertrouwen?

Wanneer kan een pup loslopen?

Hoe krijgt jouw hond vertrouwen in jou en jij in hem?

Vertrouwen zul je moeten verdienen. Jij bij jouw hond en jouw hond bij jou. Vertrouwen krijg je o.a. door te voorzien in zijn behoeftes. Behoeftes die belangrijk zijn voor een hond zijn voldoende beweging, regels en verwachtingen creëren, eten, rust, veiligheid, enzovoort.

Daarnaast vergeten we vaak te communiceren met onze honden. We vergeten het omdat we met heel veel andere dingen bezig zijn. Ook vergeten we vaak te communiceren omdat we eigenlijk niet of nauwelijks weten wat onze hond vertelt. Juist bij een puppy is het belangrijk dat je weet wat je hond communiceert zodat je vandaar uit kunt begeleiden.

Begeleiden en communicatie

Communicatie met je hond is belangrijk. Communicatie staat in verbinding met begeleiding. Wanneer jij je hond gaat begeleiden ben je tegelijkertijd aan het communiceren. Die begeleiding zal per hond verschillen. Iedere hond, mens en situatie is anders. Werken met honden is dus maatwerk.

Communicatie zorgt ervoor dat je op tijd je hond kunt begeleiden. Zo kun je bijv. op tijd je hond bij je roepen wanneer je een prikkel tegenkomt die je hond spannend vindt. Het is maar een voorbeeld, maar dit voorbeeld geeft wel weer dat je altijd moet communiceren met je hond.

Waaruit bestaat begeleiding en communicatie?

Wanneer je je hond wilt begeleiden en met hem wilt blijven communiceren, zul je moeten letten op een aantal punten. Zoals:

  • De omgeving – blijf in het hier en nu, welke begeleiding vraagt de omgeving op dit moment?
  • Lichaamstaal van je hond begrijpen
  • Begeleiding geven – wat heeft jouw hond nodig om op de juiste manier om te gaan met de situatie?
  • Bescherming en veiligheid bieden – kan jouw hond jou vertrouwen?
  • Je hond kennen – waarom doet jouw hond wat hij doet? –  Desnoods met behulp van hondencoaching bijv.
  • Werken als een team – samenwerken is de sleutel tot succes
  • Verandering – vaak vinden we dat alleen de hond iets moet veranderen, vaak is het een combinatie van beiden!
  • Patroon doorbreken – als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg
  • Ontspanning – wat heeft jouw hond nodig om ontspanning te vinden in de situatie?
  • En dergelijke.

Deze punten zijn maar een paar punten van wat je kunt verstaan onder communicatie. Communicatie is heel breed en met honden werken is niet zwart-wit. Of wel er is geen standaard formule voor het oplossen van problemen.

Lange hondenlijn/longeer lijn gebruiken

Soms is het spannend om je hond los te laten. Zeker wanneer je hond niet zoveel interesse voor jou heeft. In dat geval kun je er voor kiezen om te werken met een lange lijn (geen flexilijn). Op die manier werk je namelijk aan vertrouwen. Dat vertrouwen heb je nodig om je team te versterken. Dat vertrouwen gaat leiden tot ontspanning en die ontspanning is voelbaar bij zowel jou als jouw hond. Wanneer je een lange lijn gebruikt heb je meer controle over de situatie, door die controle kun je gemakkelijker je hond begeleiden waar nodig is.

Wil jij je puppy leren loslopen?

Wil jij leren hoe je je puppy kunt los laten lopen? Vind je het spannend om mee te starten? Of misschien heb je je puppy al los gelaten maar ging dat niet helemaal zo als je het voor ogen had. In dat geval kan ik je helpen. Wanneer je kiest voor mij dan leer ik jou hoe je:

  • Het gedrag van je hond kunt begeleiden
  • Blijft communiceren met je hond
  • De taal van je hond nog beter gaat begrijpen
  • Kunt samenwerken als een team met je hond
  • Onderling meer vertrouwen, respect en rust krijgt!
  • Gaan we werken vanuit rust, lichaamshouding en energie (wat je uitstraalt en hoe je je voelt)
  • En nog zoveel meer

Lees ook:

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?