60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Engelse Basset Hound

Hondenrassen: Engelse Basset Hound
deel:

De Basset Hound is een hond die je niet zo heel vaak ziet. En ondanks dat zijn uiterlijk misschien iets is waar je op valt. Is dit ras wel te typeren als een eigenzinnige hond.

Wil je meer weten over de Engelse Basset Hound?

 • Opzoek naar de karaktereigenschappen van een Basset Hound?  
 • Zoek je meer verdieping in het ras de Basset Hound?  
 • Wil je weten of de Basset Hound past bij jouw karakter? 
 • Wil je weten wat Basset betekend?

Herken je één van deze vragen? Het is belangrijk dat je een hond uitzoekt die past bij jouw karakter en energie level. Daar help ik je graag bij.

Engelse-Franse afkomst

De Basset Hound is van Engelse-Franse afkomst. Deze hond kwam ooit uit Frankrijk naar Groot-Brittanië. Deze hond is bekend om zijn lange lichaam, losse huid en lange, langaangezette oren. Er zit qua uiterlijk verschil tussen de Engelse en Franse Basset Hound.

Wat betekent Basset?

Basset betekend ‘laag benige hond’ in het Frans. Ook buiten Frankrijk is deze hond inmiddels erg geliefd.

Engelse & Franse Basset

Qua uiterlijk heb je twee verschillende Basset hounds, de Engelse en de Franse. De Franse heeft meer strakke huid en kan wat hoger op de poten staan. De Engelse Basset heeft meer losse huid en kortere poten. Echter zal dit per individu anders uitpakken. De foto hieronder is van een Franse Basset, de Engelse Basset Hound zie je boven in de banner.

Hondenrassen: Engelse Basset Hound

Rasinformatie

 • Schouderhoogte: 33-38 cm  
 • Gewicht: 18-33 kg  
 • Vachtkleur: Drie kleur, rood en wit (alle ‘hound’ kleuren toegestaan) 

Wist je dat de Basset Hound een geurspoor kan opnemen dat al uren oud is?

Een neus als geen ander!

De Basset Hound werd oorspronkelijk ingezet voor de jacht op klein wild (konijnen, hazen e.d.). Ook werden Bassets gebruikt om aangeschoten wild op te speuren. En dat kan de Basset als geen ander. Hun verfijnde neus wordt door weinig andere overtroffen.

Waarom heeft de Basset zulke lange oren?

De lange oren hielpen de hond tijdens de jacht. Dit doordat de oren tijdens het speuren de grond omwoelden waardoor het spoor beter te volgen was.

Beweging

Het is niet zo gek dat je een Basset anders uitlaat dan een Herdershond. Toch moet je niet vergeten dat deze jachthond het ook fijn vindt om samen met zijn baas op pad te gaan. De Basset Hound valt onder de ‘lopende jachthonden’. Vergeet dus niet dat ook deze hond het nodig heeft om een flinke wandeling te maken.

Instinct

Deze hond heeft een duidelijk jacht instinct en dit kan best frustrerend werken wanneer dit instinct onderdrukt wordt. Zorg er voor dat je deze hond uitdaagt. Door hem bijv. hersenwerkjes of speurwerkjes aan te bieden. Op deze manier behoudt je het instinct en zal je hond stabiel en tevreden zijn.

Karaktereigenschappen van de Basset Hound

 • Koppig  
 • Eigenwijs  
 • Aanhankelijk  
 • Vriendelijk  
 • Rustig  
 • Sterke wil 
 • Sociaal
Hondenrassen: Engelse Basset Hound

Past een Basset Hound bij jou?

 Beweging

Dit ras valt onder de ‘lopende jachthonden’. Deze hond houdt (als hij wat ouders is) van een flinke wandeling. Dit houdt hem tevreden en kan ongewenst gedrag voorkomen.

 Zachtaardig

De Basset Hound is een rustige en zachtaardige hond. Toch moet je niet vergeten dat dit een eigenzinnig en koppige hond kan zijn. De hond is intelligenter dan wel eens gezegd wordt en houdt daarom wel van een uitdaging (hersenwerkjes, speuren).

 Opvoeding

De Basset Hound is prima op te voeden en te trainen wanneer je zijn instinct en taal goed begrijpt. Zo werkt het bij deze honden veel beter als je in dezelfde taal leert communiceren, lichaamstaal en energie! Op deze manier behoudt je een stabiele en tevreden hond.

De Basset Hound is een fijn gezelschap en een trouwe hond. Deze hond blijft tevreden en stabiel met voldoende beweging en uitdaging.

Voorbeelden van Franse en/of Engelse hondenrassen zijn:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?