60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Border Collie

Hondenrassen: Border Collie
deel:

De Border Collie is een fantastische herdershond met een enorme wil om voor je te werken.

Wil je meer weten over de Border Collie?

 • Opzoek naar de karaktereigenschappen van een Border Collie? 
 • Wil je een hond die voor jou wil werken?
 • Opzoek naar een hond die actief is? 
 • Zoek je meer verdieping in het ras de Border Collie? 
 • Opzoek naar een trouwe metgezel? 
 • Wil je weten of de Border Collie past bij jouw karakter? 

Waar komt de Border Collie vandaan?

De Border Collie komt uit de grensgebied tussen Noord-Engeland en Schotland dat de ‘de Border’ wordt genoemd. De Border Collie is een slimme en actieve hond. De Border Collie is een populair ras maar vergeet niet dat dit ras niet voor iedereen geschikt is. Zijn gevoelige karakter in combinatie met de drang om veel te bewegen kan tot gedragsproblemen leiden als dit niet in goede banen geleid wordt. 

Hondenrassen: Border Collie

Rasinformatie

 • Schouderhoogte: 53 cm 
 • Gewicht: 14-22 kg 
 • Vachtkleuren: Allerlei kleuren, maar het wit mag niet overheersen 

Wist je dat de Border Collie al tijden als de beste herdershond ter wereld wordt beschouwd?

Zorg ervoor dat jouw karakter altijd matcht met die van jouw hond!

De Border Collie als schapendrijver

Dit ras is oorspronkelijk gefokt om schapen te drijven en ook nu nog is de Border Collie op de eerste plaats een echte werkhond.

“Eye”

Typerend aan de Border Collie is het met een laaghangende kop naar het vee staren. Dit fixeren wordt “eye” genoemd wat inhoud dat de hond de schapen met zijn ogen kan dwingen voor hem aan de kant te gaan.  

Wist je dat de Border Collie weinig, gemiddeld of veel “eye” kunnen bezitten? Het geen genetisch is vastgelegd.

Hondenrassen: Border Collie

Fysiek en mentale uitdaging

De Border Collie is dus een actieve hond met een grote dosis “will to please”, wat betekend dat hij graag voor je wil werken. Dit houd dan ook in dat je deze hond fysiek en mentaal moet uitdagen. Deze hond is een uitstekende sportman en leent zich goed voor sporten zoals behendigsheidsportflyball, doggy dance en nog veel meer andere sporten.

De valkuil bij deze honden (bij honden in algemeen) is dat we denken dat we fysiek alsmaar meer uitdaging moeten geven. Terwijl mentale uitdaging vooral belangrijk is. Een fysieke uitlaaklep is dus essentieel. Maar er moet altijd een balans zijn tussen mentale en fysieke beweging.

Opvoeding

Ondanks dat deze hond goed te trainen is en graag voor je wil werken, moet je niet vergeten dat deze hond niet vanzelf gehoorzaam raakt. Een consequente opvoeding is dan ook belangrijk. Het is belangrijk dat je begrijpt waar zijn instinctieve driften vandaan komen en je zijn energie in de goede banen kan leiden. Een Border Collie is een slimme hond en daardoor heeft hij snel door wat de bedoeling is. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Omdat je op dat moment niet naar de emoties en het instinct kijkt.

Karaktereigenschappen van de Border Collie:

 • Vriendelijk 
 • Actief 
 • Gehoorzaam 
 • Alert 
 • Intelligent 
 • Enthousiast 
 • Leergierig
 • Gevoelig 
 • Vrolijk

Dit zijn enkele voorbeelden van eigenschappen die een Border Collie kan hebben. Wees je er van bewust dat het ras alleen niet garandeert dat je dit karakter krijgt. Je hond is op de eerste plaats een individu. Als er hulpvragen ontstaan of in de begeleiding/training van je hond is het goed om rekening te houden met het ras.

Past een Border Collie bij jou?

Of een hond bij je past hangt niet alleen af van het ras. Echt integendeel. De match tussen jullie karakter is van groot belang. Houd dit altijd in je achterhoofd. Een match is van groot belang om je hond goed te kunnen begeleiden en trainen.

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

De Border Collie is een actieve hond. Een hond met een groot uithoudingsvermogen. Ze nemen geen genoegen met een blokje om. Dit kan zelfs leiden tot gedragsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan opgekropte energie. De valkuil is alleen dat we vaak voorzien in de fysieke beweging. Terwijl het juist ook gaat om mentale voldoening, In de vorm van hersenwerk, sport, speurwerk, detectiewerk etc.

Hondenrassen: Border Collie

Kan een Border Collie met kinderen?

De Border Collie met een goede opvoeding zeker met kunnen. Wist je wel dat de Border Collie vanuit zijn instinct zou kunnen gaan drijven. De hond kan deze neiging hebben vanuit zijn instinct. De vraag bij gedrag is altijd waar het gedrag vandaan komt. Het kan een invulling zijn door gebrek aan beweging, een uiting van stress, gebrek aan begeleiding of sturing of andere zaken. Een goede opvoeding, bescherming, begeleiding en training maken de Border Collie zeker een goede gezinshond.

Opvoeding van de Border Collie

De Border Collie is een slimme hond. Je kunt ze vaak gemakkelijk trainen. Het zal je opvallen dat deze honden de slimste hondjes van de klas zijn. Maar of dat voldoende is? Met alleen training gaan we vaak voorbij aan belangrijke zaken zoals: emoties, instinct, zelfbeheersing e.d.

Actief, vrolijk, intelligent zijn onder andere kenmerken van de Border Collie. In combinatie met o.a. veel beweging heb je een trouwe maat voor het leven.

Hondenrassen: Border Collie

Uit dezelfde rasgroep vind je ook de volgende hondenrassen

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?