Daar komt ‘ie weer aan. Zo’n grote kletterende bakfiets. Je hond moet er niet zoveel van hebben. Misschien zie je dat je hond er bang voor is. Hij duikt in elkaar. Of je ziet juist heel ander gedrag: je hond valt uit. En jij moet (best) wel wat moeite doen om je hond weer rustig en met zijn aandacht bij jou te krijgen.
Hoe kan het dat je hond zo reageert op een bakfiets?
Bakfietsen! Super handig. Maar daar lijkt je hond geen boodschap aan te hebben. Het is natuurlijk maatwerk om aan te geven waarom jouw hond reageert op bakfietsen. De kans dat jouw hond de bakfiets spannend vindt is zeer aanwezig. Hij vind het ingewikkeld. Het komt misschien wel recht op jullie af fietsen, het kan soms best wel wat geluid maken en het is groot. Niet zo gek dat jouw hond daar van onder de indruk is.
De emotie angst kan een rol spelen wanneer je hond de bakfiets ziet. Je zou het met behulp van counterconditionering en desensitisatie aan de slag met de emotie van je hond.
Ook aangeleerde hyperactiviteit bij honden kan een rol spelen bij deze hulpvraag. Het kan namelijk zijn dat de hond al met een opgewonden gemoedstoestand is vertrokken. Door ons toedoen. Opwinding bij honden voorspelt maar zelden iets positiefs. Er ontstaat altijd wel gedrag uit. Vaak gedrag wat we niet altijd even wenselijk vinden.
Kijk altijd naar het totaalplaatje van de hulpvraag
De vraag is wel waar de hulpvraag van je hond nou echt over gaat. Met regelmaat is de hulpvraag die we met onze honden stellen niet het daadwerkelijke probleem. Daarnaast is kijken naar het totaalplaatje van de hulpvraag van je hond belangrijk om balans te krijgen.
Het kan zijn dat het stressemmertje van je hond vol zit. Dat betekent dat hij gewoon weinig kan incasseren.
De vraag is dus waardoor raakt dat emmertje steeds gevuld? Wat zijn de echte triggers van de hond. Als de hond veel te maken heeft met stressfactoren dan kan het zijn dat de hond gaat generaliseren. Opeens worden veel meer prikkels een trigger. Het is goed om te weten dat stress bij honden een fysiek proces is. Geen mentale kwestie.
Hulpvragen die het stressemmertje doen vullen
De vraag is altijd wie was eerst? De kip of het ei? Soms ontstaan er hulpvragen vanuit een emmertje dat vol is. Dat vol raken ontstaat dan misschien door een bepaalde trigger. Terwijl je op een gegeven moment juist veel meer triggers gaat krijgen die dat emmertje vullen. Want met een vol emmertje kan je niet zo goed meer incasseren.
Hulpvragen die in verbinding staat of de oorzaak zijn van een vol stressemmertje zijn:
Je hond:
- Valt uit naar andere honden
- Blaft als de bel gaat
- Je hond blaft in de tuin (misschien wel naar bakfietsen 😉 )
- Achtervolgt je de hele dag
- Vindt het moeilijk om geaaid te worden door vreemden
- Ontspannen spel bij honden herkennen (want het gaat zo vaak ook over niet ontspannen spel)
- Rijdt op andere honden/voorwerpen
- Is onder de indruk wanneer er wordt geschreeuwd tegen hem
- Hond valt uit naar katten
Escalatie ladder voor honden: “Mijn hond valt ineens uit”.
Het lijkt heel vaak dat onze honden “ineens” uitvallen. Toch is er wel degelijk een opbouw in signalen. Die opbouw wordt in hondenland weergegeven met de escalatieladder voor honden. Je ziet dat er wel degelijk signalen zijn die voorafgaan aan de grovere signalen zoals blaffen, fixeren, grommen, happen of andere signalen.
Daarnaast heeft de stressemmer ook invloed op het gedrag van je hond. Als er bepaalde triggers zijn die je hond zijn stressemmer doen vullen. Dan kan de bakfiets de druppel zijn.
Hond is gevoelig voor geluiden
Sommige honden zijn niet eens per se bezig met de bakfiets. Ze richten meer op het geluid dat bij de bakfiets hoort. Zo kan het zijn dat je het gedrag ook terug ziet bij een vrachtwagen met veel lawaai, de boodschappenwagentjes van de Albert Heijn of Picnic bijvoorbeeld.
Je hond reageert niet op fietsen die “gewoon” voorbij fietsen. Maar als de fiets er net iets anders uit ziet (bijvoorbeeld met een krat voorop) of de fiets maakt geluid. Dan reageert je hond ineens wel.
Sommige honden vinden die geluiden gewoon heel erg spannend. Misschien omdat ze er een bepaalde ervaring mee hebben. Het is een automatische reactie geworden op gebeurtenissen uit het verleden.
Wat moet je doen als je hond reageert op bakfietsen?
Bij de hulpvraag is het altijd belangrijk om te beginnen bij de eerste vraag: is dit het echte probleem? Zo niet, dan moeten we op zoek naar de echte triggers. Waarom doe je wat je doet?
Ik denk dat het altijd belangrijk om aan de slag te gaan met het stressemmertje van je hond. Een hond die stijf staat van de stresshormonen kan niet goed leren, zich minder goed concentreren en schiet snel omhoog. Dat werkt dus averechts.
Daarnaast wil je graag aan de slag met de emotie. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van counterconditionering en desensitisatie.
Kijk of je wat leuks (in de vorm van wat lekkers bijvoorbeeld) kan koppelen aan de bakfiets. Zodat de bakfiets niet iets engs betekent maar iets positiefs.
Honden leren contextgebonden
Wist je dat honden contextgebonden leren? Dat kan betekenen dat je hond misschien bij jou in de woonwijk die fietsen prima kan negeren. Dat hem je hem immers aangeleerd. Maar zodra de context ook maar een beetje verandert, lijken die bakfietsen moeilijk te negeren. De context kan van invloed zijn voor jouw hond. Het is dan ook belangrijk om altijd in verschillende contexten je hond te leren omgaan met prikkels. Ook wanneer je aan de slag gaat met hulpvragen is het goed om de setting wat te veranderen af en toe. Zodat je hond het niet alleen maar doet in die ene geleerde situatie.
Let eens op zijn signalen…
Wat heel belangrijk is dat je de lichaamstaal van je hond herkent. Zodat je op tijd kan inspelen op zijn signalen. Als je nog op tijd ben kan je namelijk vaak nog heel veel met het gedrag. Daarnaast kan je daarmee ook de emotie al veranderen. Omdat jij op tijd bent om je hond te helpen.
Een reden dat dit gedrag kan ontstaan is dat we de subtiele signalen van honden niet zien/begrijpen. Daardoor zitten we op een gegeven moment vaak op een punt waarbij de hond in een hogere gemoedstoestand zit. In een zone waar hij onbereikbaar is.
We zeggen dan vaak: “hij valt ineens uit” of “dat deed ‘ie eerder nooit”. Het kan alleen zijn dat hij wel degelijk communiceerde wat hij van de situatie vond. Alleen wij zagen het niet. Kleine signalen waarmee je hond communiceert kunnen zijn:
- Smakken
- Tongelen
- Wegkijken
- Oogwit laten zien
- Oren naar achter
- Plassen
- Langzamer lopen
- Snuffelen (overspronggedrag snuffelen)