Mijn hond volgt me overal

Loopt jouw hond de hele dag achter jou aan word jij of de hond daar heel onrustig van? Vind je het vervelend gedrag maar krijg je het niet voor elkaar om dit te veranderen? Of wil je gewoon graag weten waar dit gedrag vandaan komt?

Mijn hond achtervolgt mij

Waarom loopt jouw hond je steeds achterna en houdt hij/zij je de hele tijd in de gaten?

 Heb jij een hond die je voortdurend in de gaten houdt?
 Volgt jouw hond je als je naar ergens anders naar toe loopt?
 Controleert jouw hond of je nog wel in de buurt ben?
 Staat jouw hond op als jij ook op staat?
 Kun je niet meer normaal weg gaan omdat je hond dan door het lint gaat?
Is je hond de hele dag onrustig?
Wil jouw hond de hele tijd bij jou liggen?
Blijft jouw hond je de hele tijd aankijken?
Blijft je hond jouw de hele tijd volgen, wat je ook doet?

Ik kan je helpen, laten we dit samen aanpakken!

Mijn hond wil de hele tijd bij mij liggen

Het is natuurlijk heel leuk als je hond bij jou wil liggen. Maar wanneer dit altijd zo is kan het heel vervelend worden. Maar naast dat het vervelend is kan het ook nog zo zijn dat jij je afvraagt waarom je hond je de hele tijd achtervolgt. Een hond doet nooit zomaar iets en daarom is het best belangrijk om je af te vragen waarom je hond dit doet.

We hebben vaak de neiging om te denken dat een hond graag bij ons wil zijn. En natuurlijk zijn ze dat ook graag. Maar is dat ook daadwerkelijk (altijd) de reden?

Ebook hondengedrag

Mijn hond is overprikkeld

Wees je er ook van bewust dat het niet alleen voor jou vervelend maar ook voor je hond omdat hij op die manier niet veel kan ontspannen. Wist je dat (volwassen) honden gemiddeld zo’n 12-14 uur per dag slapen? Je kunt je wel voorstellen dat dit bij een puppy dus nog veel meer is.

Is jouw hond overprikkeld?

Krijgt jouw hond niet voldoende rust omdat hij constant bezig is met wat jij doet? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen.

Blijft jouw hond je aankijken?

Er zijn honden die het achtervolgen combineren met het blijven aankijken en aanstaren. Dat is natuurlijk gedrag waar je heel zenuwachtig van kan worden, niet alleen omdat het vervelend is maar vooral omdat je het niet begrijpt. Want waarom doen honden dat? Er zijn natuurlijk verschillende situaties waarin je hond dit gedrag kan vertonen. Hij kan het doen terwijl hij netjes naast jou is gaan zitten tijdens het eten. In dat geval is de kans groot dat hij bedelt om wat lekkers. Het kan ook heel goed zijn dat je hond vind dat het tijd is dat je zijn eten geeft of het dagelijkse rondje met hem loopt. Honden zijn niet gek! Ze weten precies dat jij na het eten en het afruimen van de tafel even een rondje met ze loopt!

Het gevaar van het interpreteren van dit aanstaren is dat het vaak op basis van menselijke psychologie is. We proberen gezichtsuitdrukking en lichaamshoudingen van honden vaak te verklaren door middel van onze eigen psychologie. Maar daar gaat het dan ook vaak mis.

Wat is hondenpsychologie?

Mijn hond blijft me aankijken

Waarom loopt mijn hond me de hele tijd achterna?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond je steeds volgt:

 • Je hebt nooit aangeleerd dat hij op zijn plek moet blijven liggen
 • Hij wil je beschermen
 • Hij dringt zich op aan jou
 • Je hond is niet ontspannen
 • Je hond is onzeker
 • Hij wil aandacht
 • Je hond wil iets voor elkaar krijgen (eten krijgen, uitgelaten worden etc)
 • Er is gebrek aan beweging, wat kan leiden tot hyperactiviteit, onrust enzovoort
 • Je hond is overprikkeld
 • Je hond kan niet goed alleen zijn (kan gepaard gaan met een milde of hevige vorm van verlatingsangst)
 • Hij heeft zijn impulsen niet onder controle
 • Hij heeft pijn (en wil dus eigenlijk iets communiceren)
 • Enzovoort

Hoe zie je dat je hond steeds volgt

Een hond die je overal volgt is te herkennen aan een hond die vrijwel altijd bij je in de buurt is:

 • Als je naar de WC gaat staat hij bij de deur te wachten
 • Als je eten kookt ligt hij in de keuken
 • Wanneer je TV kijkt ligt hij tegen de bank aan
 • Wanneer je naar een andere kamer loopt achtervolgt hij je/gaat hij voor de deur liggen
 • De hond begint met piepen als jij uit het oog bent
 • Hond komt in de benen wanneer er actie is
 • Je hond reageert op vrijwel alles
 • Ofwel, daar waar jij bent is je hond ook.

Als je hond dit gedrag vertoont kan het zelf zo zijn dit steeds verder gaat. Zo kan het zijn dat je zelfs niet meer fatsoenlijk weg kunt gaan, je hond tegen je opspringt, continu om aandacht vraagt, je kleding of meubelen vernielt etc.

Is het erg dat mijn hond mij de hele tijd volgt?

De vraag is niet of het erg is, maar of het nodig is. Is het echt nodig dat jouw hond overal is waar jij ook bent? Wanneer je er niet echt gedragsproblemen door krijgt is het natuurlijk sowieso niet erg. Maar een hond heeft er niets aan als hij constant bij jou in de beurt is. We denken vaak dat een hond dit leuk vindt. De vraag is alleen of je hond het nodig heeft dat hij constant bij jouw in de buurt is? In de meeste gevallen kan dit zelfs leiden tot gedragsproblemen. Zo kan het zijn dat andere mensen niet bij jou in de buurt mogen komen of dat hij niet alleen thuis kan zijn enzovoort. Het is belangrijk je hond aan te leren dat hij zelfstandig kan zijn. Dat hij prima op zijn mat kan blijven liggen wetende dat jij je wel redt.

Hoe leer je je hond dat hij je niet meer achtervolgt?

Deze tips kun je wellicht toepassen om aan de gang te gaan met dit gedrag. Maar iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders. Wees je er van bewust dat je altijd op maat zult moeten werken omdat je hond ook een levend wezen is en er dus geen standaard oplossing is.

Geef duidelijk aan wat je eigen ruimte is

Door aan te geven wat jouw ruimte is, eis je de ruimte op.

Wat bereik je hier mee?
Heel vaak mogen honden altijd bij ons in de buurt komen. Dat is één van de redenen dat honden tegen je aanspringen. Stel je eens voor dat je een halve meter ruimte om je heen opeist en dat je hond daar niet mag komen wanneer hij/zij zich opdringt. Nodig je hond alleen uit als hij rustig is.

Leer je hond dat hij je niet altijd mag volgen

Leer je hond het commando ‘af’ of ‘blijf’ zodat hij weet dat hij jou niet altijd mag volgen.
Stuur je hond elke keer dat hij je wil volgen terug naar zijn plaats. Als hij het goed doet kun je dit best belonen door hem een koekje te geven of rustig een ‘aai over zijn bol’ geven.

Weet jouw hond wat jij van hem verwacht?

Heel vaak drentelen honden maar wat achter ons aan of door huis. Meestal is dat een combinatie van het niet weten wat nu eigenlijk de bedoeling is en een gebrek aan het beheersen van hun impulsen. Impulscontrole is heel belangrijk voor je hond, want op die manier leert hij namelijk dat hij ook kan blijven liggen ongeacht dat jij even wat ophaalt bijvoorbeeld. Daarnaast weten veel honden niet wat ze dan wel moeten doen omdat we ze nooit verteld/geleerd hebben wat we van ze verwachten. Het is zelfs zo dat sommige honden denken dat het achter je aan lopen de bedoeling is omdat dit (soms of vaker) beloond is door aandacht in de vorm van een lief stemmetje, een knuffel etc.

Geef je hond voldoende beweging

Een hond heeft beweging nodig. De ene hond meer dan een ander, maar beweging is zijn eerste levensbehoefte. Een hond gaat rondtrekken om eten te zoeken. Dat zit in zijn natuur. Als je hond te weinig beweging krijgt, zal hij in huis alert en druk blijven. Een hond die veel beweging krijgt op een dag, zal in huis over het algemeen de rest van de dag slapen.

Wil je meer weten?

Volgt jouw hond je overal en zou je graag willen leren hoe je dit anders kunt doen? Ik help je daar graag bij!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik leer jou hoe:

 • Je jouw hond kunt begeleiden
 • Waarom je hond jou steeds achtervolgt (iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders, wat hebben jullie nodig?)
 • Hoe je je hond leert zijn impulsen te controleren?
 • Je dit stap voor stap kunt opbouwen en we ons kunnen aanpassen aan jouw en je hond zijn tempo.
 • Kunt werken vanuit lichaamshouding en leiderschap
 • Waarom het belangrijk is dat je hond jou niet steeds achtervolgt
 • Je je hond de rust kunt geven die hij heeft verdient!

Mijn aanbod:

 • Consult > heb je vragen over een consult? Mail me dan even naar info@aniekwendt.nl
 • Coachingstraject Wanneer je meerdere lessen volgt krijg je pas echt resultaat. Wil je meer weten?
 • Workshops > tijdens deze workshops leer je zoveel meer over het gedrag van je hond en hoe je dit moet begeleiden.
 • VIP-dagen >wanneer we samen intensief aan de slag gaan leer jij hoe jij het gedrag van je hond kunt begrijpen en begeleiden.

Meer gerelateerde informatie

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Henny
Door

Henny

op 11 Jul 2018

Wat herkenbaar! Mijn hond van 7 maanden is een stalker geworden en kan geen tel zonder me. Zo ben ik weer van onderaf aan begonnen met het alleen laten en probeer ik overdag hem wat meer te negeren. Heel veel geduld en inzicht vraagt dit. De tip om hem te leren op zijn plaats te blijven is er 1 die ik nog niet deed en daar ga ik zeker mee aan de slag!

Wendy
Door

Wendy

op 11 Jun 2019

Heb je miss ook een artikel over honden leren aan de riem te lopen, ik heb een herder van 4 jaar die enorm aan de riem trekt.

Jules Jansen
Door

Jules Jansen

op 27 Oct 2021

Ja, buitengewoon consequent zijn in je optreden. Je stem is je belangrijkste middel. Er is er maar 1 de baas en dat mij JIJ en niemand anders. Trekt de hond aan de riem, noem zijn naam en het commando voet, of blijf, of langs. Maakt niet uit. Als je de dat maar consequent herhaalt. Moeilijkmin het begin maar…de hond vind het héérlijk dat ie weet waardige aan toe is en een baas heeft die het commando voert. Het duurt even maar dan heb je een prachtig en lieve hond die je zal aanbidden.

Ruby
Door

Ruby

op 02 Sep 2020

Ik woon alleen en heb weinig familie / vrienden die bij mij langs komen. Daardoor zijn we heel veel samen. Mijn hond volgt me, maar gaat dan wel iedere keer liggen slapen. Ik ben ook niet zo'n druk iemand die heen en weer loopt. Ik woon bovendien in een (ruime) flat. In mijn idee is het omdat ze (nog) niet gewend is veel alleen te zijn, maar dat bouw ik nu langzaam op. Ik zou zeker tips kunnen gebruiken. Ik heb een 7 maanden oude Mechelse herder mix. Eén van mijn grootste problemen is trouwens dat er geen losloopveldje in de buurt is. Dus ik kan weinig oefening van de lijn af. Hoe lossen andere mensen dat op?

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!