60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn pup wil niet in de bench

Mijn pup wil niet in de bench
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Heb jij een pup die niet in de bench wil? En laat staan slapen of lekker rusten? Dat kan heel goed, er zijn best veel pups die niet zomaar rustig in de bench gaan liggen.

Herken jij dit?

 • Piept jouw puppy constant als hij in de bench zit?
 • Knaagt jouw puppy aan de spijlen van de bench?
 • Haalt jouw puppy zijn of haar hele kussen overhoop?
 • Is jouw puppy aan het graven in zijn/haar kleed of kussen?
 • Is jouw puppy alleen rustig in de bench als jij in de buurt bent?
 • Krijg je je puppy voor geen mogelijkheid in de bench?
 • Blijft jouw puppy (heel hard) blaffen als je hem of haar in de bench stopt?
 • Of ervaar je een andere probleem met je puppy in de bench?

Niet alle puppy’s gaan vanuit zich zelf lekker rustig in de bench liggen. De vraag is niet of je puppy wel of niet in de bench wil.

De vraag is vooral: is de bench een behaaglijke plek voor de hond en is de bench goed aangeleerd? Sommige puppy’s vinden het niets om zomaar in zo’n bench gestopt te worden. Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Lees ook: Moet ik een bench kopen voor mijn puppy?

Mijn pup wil niet in de bench

Daar sta je dan! Je hebt een mooie bench voor je hond gekocht omdat je weet dat dit een goede plek is voor je hond, maar nu wil je pup er niet in. Hoe ga je dat nou aanpakken en waarom wil je hond er eigenlijk niet in?

Wist je dat het probleem heel vaak niet gaat over of je puppy niet in de bench wil. De boodschap erachter is vaak dat hij zich ongemakkelijk voelt, niet weet wat er verwacht wordt of iets anders. De vraag is altijd of de hond niet wil of dat er wat anders achter zit. In de meeste gevallen is het gedrag een symptoom van een dieper liggend probleem.

Waarom wil mijn puppy niet in de bench?

 • Er is gebrek aan rust
 • De puppy heeft een nare ervaring (in welke vorm dan ook) met de bench
 • Er is geen positieve associatie met de bench. Bijvoorbeeld omdat je alleen maar de puppy in de bench stopt als jij weggaat etc.
 • De benchtraining is niet goed verlopen
 • Het is geen behaaglijke en veilige plek voor de pup
 • Je bent te snel gegaan en hebt niet geluisterd en gekeken naar je pup
 • De hond moet zijn behoefte doen (wees je goed bewust van dit gedrag of dat de hond om andere reden onrustig is)
 • Je hebt de hond niet verteld wat je van hem of haar verwacht als hij/zij in de bench ligt
 • Er is een te grote bench voor de puppy op dit moment (Klinkt gek hé?)
 • Je hond wil nog niet in de bench omdat hij teveel energie heeft
 • En zo kunnen er nog veel meer redenen zijn

Mijn puppy jankt en piept in de bench

Dan heb je eindelijk je puppy in de bench en dan piept of jankt hij de hele boel bij elkaar. Het is heel belangrijk om je te realiseren dat je hond dit niet doet om jou te pesten.

Zoals je al in de bovenstaande alinea hebt kunnen lezen kunnen er nogal wat redenen zijn waarom je hond niet in de bench wil. Wanneer je je puppy goed wilt begeleiden zul je op zoek moeten gaan naar de kern van het probleem. Pas dan geef je je hond een vertrouwd gevoel en kun je hem of haar echt helpen.

Signalen van een puppy die zich niet op zijn gemak voelt in de bench

De bench moet een veilige plek zijn. Daarom is het belangrijk om voor veiligheid en vertrouwen te kiezen. Die basis die begint bij jou, omdat jij degene bent die je hond kan helpen.

Signalen die jouw hond kan geven wanneer hij zich niet op zijn gemak voelt kunnen zijn:

Mijn pup wil niet in de bench

Vertel je hond wat je van hem verwacht

Het grootste probleem bij honden die niet in de bench willen of de hele boel bij elkaar krijsen als ze eenmaal in de bench zitten is gebrek aan verwachting. Met gebrek aan verwachting wordt, bedoelt dat de hond niet weet wat er van hem of haar verwacht wordt.

Als je een hond in de bench stopt, de deur dicht en vervolgens wegloopt, is het logisch dat hij niet begrijpt wat dan nu uiteindelijk de bedoeling is van dit hele gebeuren. Als je wilt dat je hond zich rustig gedraagt in de bench en daar lekker kan ontspannen, dan moet je hem dit ook vertellen.

5 tips om je hond toch in de bench te krijgen

 1. Zorg voor een heerlijk kleed over de bench, zodat de bench goed afgeschermd is voor prikkels van buitenaf. Kies er voor om de afstand tussen jou en de plaats van de bench te vergroten. Bouw dit langzaam af (ofwel: vergroot de afstand)
 2. Zorg ten alle tijden voor rust! Als jij wilt dat je hond rustig in de bench moet zijn, leer hem dan ook aan dat hij rustig kan zijn. Wacht totdat je ziet dat je hond rustig is en doe dan pas het deurtje dicht. Loop niet direct weg, maar wacht totdat je ziet dat de hond zich ontspant.
 3. Laat je hond zelf nadenken. Vaak doen we van alles om de hond in de bench te stoppen. We hebben een hele doos vol met koekjes, trucjes en nog zoveel meer om de hond over te halen. Deze hulpmiddelen zijn wel handig, maar niet de oplossing. Wat jij wilt is dat de hond uiteindelijk zelf kiest om die bench in te gaan. Ook door middel van koekjes onderdruk je op dit moment de eigen keuze. Zorg voor een balans tussen net even dat extra zetje geven vanuit jouw kant (door bijvoorbeeld koekjes) en het eigen initiatief van je hond.
 4. Leer je pup vanaf dag 1 aan dat dit zijn plek is. Het is jouw taak om er voor te zorgen dat de bench de favoriete plek van je pup wordt. Geef er zijn eten, laat hem daar lekker rusten, zorg voor speeltjes (gooi af en toe een speeltje in de bench tijdens het spel), geef hem daar zijn koekjes en kauwstaven etc.
 5. Kijk goed naar je pup! Een hond doet nooit zomaar iets. Gedrag is er om een effect teweeg te brengen, dat geldt ook voor jouw pup. Achter dat gedrag zit een verhaal, een emotie, een gevoel, een boodschap. Geef gehoor aan die boodschap door er naar te luisterenen  een vaardigheid te vinden die maakt dat je hond wel in de bench wil. Hij zal er al snel achter komen dat de bench wel een heerlijke en veilige plek is.
Mijn pup wil niet in de bench

Wil jouw puppy niet in bench?

Een bench voor je pup voorkomt veel problemen en zorgt er voor dat je kleine pup al zijn prikkels rustig kan verwerken. Als jij je hond daarbij wil helpen dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik geloof namelijk dat jouw hond wel in de pup kan en wil maar de kunst is om de boodschap achter het gedrag te verstaan.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?