60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

6 manieren om je hond rustiger te krijgen

manieren om je hond rustig te krijgen
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Lijkt jouw hond niet moe te worden? Is jouw hond overprikkeld, zit zijn emmer binnen no-time vol? ongedurig, druk en vertoont hij hyperactief gedrag. Met behulp van dit blog hoop ik je wat tips mee te geven.

Over dit onderwerp en dit gedrag valt nog heel veel te zeggen. Wat ik wel vaak zie is dat we vergeten onze honden links of rechtsom wat aan te sturen. Dat hoeft niet allemaal te gaan zoals jij dat wilt of omdat jij de baas bent (ontdek hier de misverstanden over leiderschap). Dat hij maar per se op die ene plek moet liggen die jij aanwijst. Maar hem helpen of ondersteunen, dat kan wel zinvol zijn.

Je hond masseren

Voor sommige honden is het een perfecte ondersteuning om dankzij fysiek contact te kalmeren

Masseer hem. Daar zijn hele technieken en cursussen voor. Je kan bij interesse zoiets gaan volgen. Ook online zijn er verschillende cursussen.

Maar je kan dit zelf al vanaf nu gaan toepassen. Masseer op intuïtie. Kijk naar je hond. Kriebel hem achter z’n oren, masseer z’n schouders.

Hou je hond en zijn signalen in de gaten. Zoek hierin samen naar een fijne manier.

Alleen het fysieke contact kan al voldoende zijn om die ontspanning te vinden.

Wist je dat er onderzoeken zijn die aantonen dat honden, net als wij, oxytocine (gelukshormoon) aanmaken als we hen aanraken? Win-win situatie toch? Oxytocine speelt een rol bij het verlagen van stress en een afbouw aan stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, vergroot het gevoel van plezier en ontspanning. Oxytocine lijkt ook een rol te spelen bij het verlagen van lichamelijke pijn.

Honden masseren om rustig te worden

Je hond kauw, hersen- en likwerk aanbieden

Heb je een lekkere wandeling gemaakt? Dan kan het super zinvol zijn om thuis even een kauw, lik en/of hersenwerkje aan te bieden. Het kauwen, likken en/of hersenwerkje in de vorm van snuffelen zorgt er voor dat er “ontspannende” hormonen worden aangemaakt. Het zorgt er ook voor dat het adrenaline en cortisollevel wat kan zakken. Cortisol is echter een hormoon dat veel langer in de bloedbanen aanwezig blijft. Vaak is er dan wel nog meer nodig om dit in de juiste banen te leiden. Cortisol speelt een belangrijke rol bij chronische stress maar ook angst gerelateerde hulpvragen.

Tijdens de wandeling is er vaak adrenaline aangemaakt. Door verschillende factoren kan dit gebeuren.

Adrenaline zet aan tot actie. Wanneer je wilt dat je hond thuis lekker rustig is. Zul je hem dus moeten helpen om z’n adrenaline level wat te verlagen. Dit kan een manier zijn.

Hond laten kauwen om rustig te worden

Je hond wat meer afschermen

De plek waar je hond ligt kan heel veel bepalen. Sommige honden hebben geen eigen plek. Dat kan. Toch kan het soms ook nadelig werken.

Andere honden liggen op de rand van de bank en wonen vlak bij die drukke straat. Ze zijn continu bezig met de omgeving. Wat dacht je van die ene plek die voor het raam is en er (continu) voetgangers voorbij komen? Of midden in het gangpad waar jij en je huisgenoten continu voorbij lopen? Of naast de deur waar je iedereen continu in en uitloopt? Herken je zoiets? Kijk dan eens of je een andere, wat meer afgeschermde, plekje kan creëren.

Ondersteunen door gordijnen/jaloezieën te sluiten. Of maak gebruik van een bench of puppyren om de rust wat meer te gaan “verplichten”. Dit kan een prima ondersteuning zijn. Eventueel nog een muziekje aan om omgevingsgeluiden wat te verminderen.

Hond afschermen rustig worden

Regels en duidelijkheid

Het één kan niet zonder het ander. Een beetje aansturen en duidelijk en structuur aanbieden is een onderdeel om je hond tot rust te krijgen. Het begint altijd bij de vraag of de hond zijn ‘ei’ al kwijt kon? Met behulp van een wandeling of op een andere manier.

Als dat wel het geval is, kijk dan of je echt je regels en grenzen kan communiceren: “na het wandelen gaan we rusten”.

Je kan dat aanpakken zoals het voor jullie werkt. Maar je hond (die ronddrentelt) op een gegeven moment tot de orde roepen is niet onverstandig Want anders kom je in een soort vicieuze cirkel terecht waarbij de hond maar ‘aan’ blijft staan.

Wist je dat een volwassen hond gemiddeld 14 uur per dag slaapt? Een oudere hond of pup nog meer!

Hond slapen rustig worden

Cortisol, adrenaline & andere hormonen afbouwen tijdens de slaap

Het klinkt heel gek misschien. Je leest dit blog misschien wel omdat je graag zou willen dat je hond zijn rust meer pakt. Alleen een gebrek aan slaap kan er voor zorgen dat je hond zijn rust helemaal niet pakt. De stresshormonen die door het lijf heen gieren (cortisol en adrenaline) zetten je hond aan tot actie en daardoor is het super lastig om zelf rust te pakken.

Slaap is een belangrijke manier om te herstellen en het stresslevel te doen verlagen. Soms kan het helpend zijn om je hond daar een beetje in te sturen. Denk hierbij aan “verplichte” rust. Je kan hierbij ook gebruik maken van hulpmiddelen om dit wat gemakkelijk te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een bench of een puppyren.

Een volwassen hond slaapt gemiddeld 14-16 uur.

Een puppy en oudere hond gemiddeld 18-20 uur. Dat is dus super veel.

Er wordt gezegd dat honden zoveel meer uren slapen als wij mensen omdat hun REM slaap (verwerking) korter is. Daarom is het dus ook zo belangrijk om die aantal proberen aan te tikken door dit wat te sturen.

Slaap manier om hond rustig te laten worden

Leefstijl van je hond veranderen

Wanneer je bepaalde gedragingen bij je hond ziet zoals:

Dan is het belangrijk om de leefstijl van de hond aan te passen. In dat geval moet je altijd naar het totaalplaatje gaan kijken. Daar ontdek je waarom je hond doet wat ‘ie doet?

Als je aan de slag wilt met de hulpvragen van je hond is het stresslevel van je hond verlagen een belangrijk onderdeel. Het is niet het enige wat je onderneemt. Je veroorzaker van stress wil je natuurlijk echt gaan aanpakken. Daar begint je verhaal. Maar als je stresshormonen (zoals cortisol bijvoorbeeld) drastisch wilt gaan verlagen zal je aanpassingen moeten gaan doen in de leefstijl van je hond. De bovenstaande punten zijn alvast manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Het begint vooral bij het herkennen van wat je hond doet als hij stress heeft. Welke signalen zijn er dan?

Hond fysiek ongemak rustig krijgen

Sluit fysieke ongemakken uit

Pijn speelt een hele belangrijke rol bij gedragsproblemen. We weten heel vaak niet hoe we pijn moeten herkennen en dus ook niet of de hond fysiek ongemak ervaart. Soms kan je het zien, aan de buitenkant. Maar honden zijn meesters in het “verbergen” van deze ongemakken.

Voor je het weet rennen en spelen ze lekker verder. Dat betekent niet dat er niks kan spelen.

Mijn voorkeur zou altijd uitgaan naar een reguliere dierenarts waarbij je foto’s kan maken. Want alleen een onderzoek gaat je niet altijd verder brengen. Daarnaast kan een hond in angst (voor de dierenarts) pijn verbergen. Het komt minder snel naar voren door alle spanning.

Ik zou zelf ook altijd de combinatie maken met een osteopaat en het liefst nog met een holistische dierenarts erbij. Simpelweg omdat de jaren mij leren dat je soms bij het één wel wat vindt en bij de ander niet. Ik vind zelf de combinatie tussen regulier en holistisch erg fijn.

Lees ook:

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?