Blaft jouw hond naar mannen? Er zijn honden die het niet zo hebben op mannen. Sorry mannen, dat ligt niet aan jullie. De vraag is alleen waar komt het gedrag wel vandaan en wat kun je daaraan doen?
Herken jij dit?
- Is jouw hond bang voor mannen?
- Reageert jouw hond extreem op bepaalde mannen? (vrienden, kennissen, familie?)
- Is jouw hond echt angstig wanneer jullie andere mannen ontmoeten?
- Is jouw hond in eens (extreem) onderdanig bij mannen, terwijl hij dat anders niet is?
- Blaft, gromt en hapt jouw hond naar mannen?
- Vertoont jouw hond dit gedrag voornamelijk bij mannen?
Er zijn nog veel meer punten waar in jij het gedrag van je hond zou herkennen, maar herken jij al één van de bovenstaande punten, dan is de kans groot dat jouw hond niet zoveel met mannen heeft. Wil je dat graag veranderen? Ik help je graag.
Mijn hond blaft en gromt naar mannen
Er zijn honden die niet zo gecharmeerd zijn van mannen. Dat kan zich uit in gedragingen zoals:
- Blaffen
- Wegkruipen
- Happen naar andere mensen
- Grommen
- Plassen in huis
- Lip optrekken
- Staart tussen de benen
- Smakken
- Tongelen
- Liggen op de rug
- En dergelijke
Wanneer je hond één van de bovenstaande gedragingen vertoont (of zelfs andere gedragingen), is het wel duidelijk dat hij zich niet op zijn gemak voelt.
Waarom blaft/gromt mijn hond naar mannen?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw hond zich niet zo op zijn gemak voelt bij andere mannen. Oorzaken kunnen zijn:
- Hij heeft een nare ervaring gehad met mannen (bijv. geslagen o.i.d)
- De hond vind de stem van de man spannend (zwaar stemgebruik bijvoorbeeld)
- Jij voelt je niet op je gemak bij het ontmoeten/ontvangen van mannen in huis of buitenshuis
- Hij is verkeerd benaderd door mannen
- De hond vind de energie van de man (te) heftig – de energie van mannen is anders dan die van vrouwen
- Je hond voelt zich geïntimideerd door de grote houding van de man
- En dergelijke
Voordat je aan de slag gaat met dit probleem is het verstandig om de motivatie van het gedrag van jouw hond te ontdekken. Waarom doet jouw hond wat hij doet?
Hoe leer je je hond mannen vertrouwen?
Het is ten allereerste belangrijk om je te realiseren dat er veel honden zijn die helemaal niet zo’n behoefte hebben om direct aangehaald te worden. Als een hond aangeeft dat hij graag eerst de kat uit de boom wil kijken, zul je daar respect voor hebben.
Dat respect kan ook zo ver gaan dat je je hond letterlijk de ruimte geeft door hem in een andere ruimte ligt. Niet alle honden zijn gecharmeerd van een directe benadering. Dit kan veel stress opleveren, voor zowel de hond als de baas.
Om de emotie richting andere honden te veranderen kan je aan de slag gaan met counterconditionering en desensitisatie.
5 tips om je hond te leren omgaan met mannen
- Geef je hond een taak: als je in huis mannen ontvangt, leer je hond dan aan dat hij op zijn plek moet blijven liggen. Leg zijn mand op een prikkelvrije en veilige omgeving, zodat hij eerst de kat uit de boom kan kijken.
- Laat de visite de hond negeren: heb respect voor de grenzen en behoeftes van je hond! Vraag (verzoek) je visite de hond te negeren bij binnenkomst. Als het nodig is laat de visite dan de hele tijd de hond negeren, tenzij de hond na een tijdje wel in staat is om de visite te ontvangen. Dit is in het belang van de hond heel belangrijk!
- Maak gebruik van een bench: een bench is een ideale manier om je hond op een veilige plek te leggen. Desnoods gooi je een kleed over de bench heen zodat hij ook echt een veilig gevoel krijgt.
- Laat je hond snuffelen: strooi koekjes (veel) op de grond bij het ontvangen of naderen van mannen. Ruiken is de manier van informatie binnen halen voor een hond. Daarnaast werkt snuffelen rustgevend, zodat de hond niet in een extreem gespannen toestand in contact komt met de man (laat de visite alsnog de hond negeren)!
- Zet je hond naast of achter je neer: een hond die achter je zit hoeft niet alles zelf op te lossen. Wanneer je je hond achter je zet of legt, bescherm je hem. Het klinkt heel eenvoudig, maar er zijn honden die direct reageren op deze verandering.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Dit gedrag van je hond is heel goed te begeleiden. Het is een kwestie van geduld, vertrouwen en respect. Je hond moet leren vertrouwen. Maar jij en de situatie moeten wel genoeg redenen hebben om te vertrouwen en als dat aspect mist is het logisch dat je hond dit gedrag blijft vertonen. Als je kiest voor mij dan leer je:
- Werken aan het vertrouwen tussen jou, je hond en de omgeving
- Zelf het probleem te begeleiden
- Begrijpen waarom je hond dit gedrag vertoont – waarom doet hij wat hij doet?
- Inspelen op de behoeftes van jouw hond
- Samenwerken met je hond op basis van begeleiding, respect, rust en vertrouwen!