60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond vraagt continu om aandacht

Mijn hond vraagt continu om aandacht
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Honden vragen om aandacht en genegenheid, dat is logisch! Maar wat doe je als je hond continu om aandacht vraagt en dit zelfs doorslaat tot blaffen en janken om de aandacht te vragen? Vraagt jouw hond ook veel aandacht? Ik kan je helpen!

    Herken jij dit?

    • Vraagt jouw hond continu om aandacht?
    • Gaat jouw hond zelfs blaffen of janken om aandacht te krijgen?
    • Legt jouw hond constant zijn speeltje bij jouw (of anderen) neer?
    • Achtervolgt jouw hond je constant?
    • Springt jouw hond tegen jou op wanneer je hem geen aandacht geeft?
    • Begint jouw hond zelfs te happen wanneer je hem geen aandacht geeft?
    • Is jouw hond erg onrustig?
    • Zou jij willen weten hoe je dit kunt afleren?

    Dat honden aandacht willen is logisch. Maar een hond die zoveel aandacht vraagt kan ook vervelend zijn. Herken jij dit? En heb je geen idee hoe je dit gedrag op de juiste manier kunt begeleiden? Ik help je graag.

    Waarom eist een hond de aandacht op?

    Er kunnen veel redenen zijn waarom een hond aandacht vraagt.

    Je hond:

    • Heeft te weinig beweging gekregen
    • Krijgt te weinig regels
    • Heeft gebrek aan rust
    • Je hond is heel aanhankelijk
    • Voelt zich niet zo fijn/heeft pijn (lichamelijke klachten)
    • Hij denkt dat dat de bedoeling is omdat hij ook beloont wordt voor dit gedrag
    • Je hond moet zijn behoefte doen (zeker bij puppy’s)
    • Heeft gebrek aan mentale stimulatie
    • Ervaart (veel) stress
    • Heeft misschien behoefte aan knuffelen (eisend of omdat ze het graag echt even willen)
    • Wil graag even spelen (terecht of onterecht)
    • Nervositeit
    • Angst
    • Enzovoort

    Er zijn zoveel redenen waarom je hond om aandacht vraagt. Om aan de slag te gaan met dit probleem is het belangrijk om te achterhalen wat het dieperliggende probleem is van dit gedrag. Wat zit er achter?

    Symptomen

    Veel gedragingen zijn symptomen van een dieper liggend probleem. Symptomen van een hond die om aandacht vraagt kunnen zijn:

    Mijn hond vraagt continu om aandacht

    Hond vraagt ineens veel aandacht

    Het gebeurt ook vaak dat een hond in één keer om heel veel aandacht vraagt. In dat geval is het heel belangrijk om je af te vragen wat hij communiceert. Wanneer je niet bekend bent met dit gedrag van je hond, is de kans groot dat hij je iets wil duidelijk maken.

    Heeft je hond pijn? Moet hij heel nodig zijn behoefte doen? Voelt hij zich niet lekker? Of is er een andere verklaarbare redenen van zijn gedrag? Dit geldt alleen voor honden die normaal niet continu vragen om aandacht en dit ineens zijn gaan doen.

    Is het erg als je hond continu om aandacht vraagt?

    De vraag is niet of het erg is, maar waarom je hond dit doet. Er is altijd een reden voor het gedrag van je hond. Er zit een motivatie achter. Die motivatie hoeft niet altijd negatief te zijn. Het kan ook gewoon echt zo zijn dat je hond even geknuffeld wil worden. Is dat erg? Nee natuurlijk niet! Dat is één van de redenen dat je een hond hebt, toch?

    Het is vooral belangrijk om te leren doseren, regels en grenzen te stellen en je af te vragen waarom je hond constant om aandacht vraagt. Een hond die constant om aandacht vraagt, heeft daar een reden voor.

    Daarnaast kan het voor een hond ook heel erg onrustig en helemaal niet zo ontspannen zijn als hij constant om aandacht vraagt en zich wat onrustig gedraagt. Probeer te ontdekken waarom je hond dit gedrag vertoont.

    Hond vraagt om aandacht: wat kun je daaraan doen?

    Omdat iedere hond, ieder mens en elke situatie anders is het lastig te zeggen waarom jouw hond achtervolgt. Simpelweg omdat er geen standaarden zijn om gedragsproblemen op te lossen. Werken met honden is maatwerk en vraagt om de juiste begeleiding en coaching.

    Wat kun je doen?

    1. Krijgt jouw hond voldoende beweging? Voldoende beweging is heel belangrijk. Een hond kan enorm gefrustreerd raken en en vervelend gaan doen wanneer hij niet voorzien wordt in zijn behoeftes.
    2. Te weinig regels: Er zijn honden die behoefte hebben aan sturing. Wanneer je regels stelt creëer je verwachtingen. Jij geeft aan wat de bedoeling is. Die regels stel je dus niet omdat je hond niks mag, maar omdat er situaties zijn waarbij je verwachtingen hebt. Wanneer hij aandacht vraagt, stuur je hem rustig naar zijn plek en dit blijf je volhouden tot dat hij door heeft wat de bedoeling is.
    3. Overprikkeling: wanneer je wel voorziet in voldoende beweging maar geen regels en grenzen geeft creëer je overprikkeling. Simpelweg omdat je hond dan de hele dag gefocust is. Wanneer je regels en verwachtingen creëert geef je dus je hond rust in zijn hoofd. Honden slapen gemiddeld 12-14 per dag. Deze vorm van ontspanning is nodig om te herstellen en prikkels te verwerken.
    4. Onderzoek of je hond geen pijn heeft: een hond die (altijd) pijn heeft, heeft daar heel veel last van. Hij wordt daar niet alleen vervelend van, maar hij kan ook om aandacht vragen. Deze manier van aandacht vragen is een communicatie middel om iets duidelijk te maken.
    5. Maak gebruik van de bench: benches zijn heerlijk! Niet alleen voor de hond, ook voor de baas. Een bench is ideaal om je hond voldoende rust te geven. Daarnaast stel je meteen regels omdat je aangeeft dat je wilt dat hij even in de bench gaat liggen en mag uitrusten.

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?