arrow_drop_up arrow_drop_down
19 juni 2018 

Mijn hond is heel aanhankelijk

Is jouw hond aanhankelijk? En wil je graag weten waar dit gedrag vandaan komt en of je er wat mee moet doen?

Herken jij dit?

 • Is jouw hond aanhankelijk?
 • Is jouw hond plots heel aanhankelijk (meer dan normaal)?
 • Plakt jouw hond enorm aan jou?
 • Ligt jouw hond direct op schoot of in de buurt als jij gaat zitten?
 • Is jouw hond niet bij jou weg te slaan?
 • Moet jij je hond echt van je afduwen als je wilt opstaan?
 • Gaat jouw hond overal naar toe waar jij ook bent, zoals de WC, de keuken etc?

Als jij één van de bovenstaande punten herken dan kan ik mij goed voorstellen dat je graag wilt ontdekken waarom je hond dit doet en of je er wat mee moet.

Mijn hond is (heel) aanhankelijk

Als je hond aanhankelijk gedrag vertoont hoeft dat niet direct wat te betekenen. Wel is het belangrijk om je bewust te worden van wat het gedrag zou kunnen betekenen en of je er iets mee moet.

Aanhankelijk wordt op encyclo.nl vertaald als:

 1. Aanhalig
 2. Geneigd zich aan iemand te hechten
 3. Innig gehecht
 4. Toegenegen
 5. Trouw
 6. Verknocht

Zoals je leest betekent het dus vooral dat je hond zich enorm hecht. Het gevaar van hechten kan alleen zijn dat het doorslaat en dat het gecombineerd kan worden met andere gedragsproblemen. Hechten is heel mooi, maar kan ook vertaald worden als vast blijven zitten. Het is dus heel belangrijk om te ontdekken wat er achter het aanhalige gedrag ten grondslag ligt zodat je kunt achterhalen wat je moet doen met dit gedrag. De conclusie kan dan dus zijn dat je het gewoon kunt laten, maar het kan ook zijn dat je er wel wat mee moet doen in het belang van jezelf en van je hond.

Hond plots aanhankelijk

Het kan ook nog zo zijn dat je hond plots heel aanhankelijk gedrag vertoont. Als je hond dit gedrag vertoont is het belangrijk om te achterhalen waarom hij dit zou kunnen doen. Zeker als je hond normaliter niet op deze manier op jou reageert. Oorzaken kunnen zijn:

 • Er is pijn bij de hond of de hond is ziek
 • Je hond moet heel nodig naar buiten voor zijn behoeftes
 • Jij bent zwanger en je hond voelt dit ook aan
 • Jij bent ziek, verdrietig, gestresst of wat dan ook waardoor je hond zich zo hecht aan jou
 • En zo kunnen er veel verklaringen zijn voor dit plotse gedrag.

Bij het plotselinge aanhankelijke gedrag van je hond hoef je je niet direct zorgen te maken. Wel kun je je afvragen en onderzoeken waar de eventuele verandering vandaan komt.

Is het erg als een hond aanhankelijk is?

Het hoeft niks te betekenen wanneer een hond aanhankelijk gedrag vertoont. Het is wel goed om je bewust te worden van wat dit gedrag allemaal kan betekenen. In sommige gevallen gaat het namelijk wel gepaard met andere gedragsproblemen of ervaart de hond zelf veel stress door het altijd en overal bij jou in de buurt zijn etc. Ontdek waarom jouw hond (plots) aanhankelijk gedrag vertoont. Het verschilt per hond en op die manier kun je hem/haar het beste helpen. De uiting van aanhankelijk gedrag kan gepaard gaan met veel andere dingen, ontdek daarom wat jouw hond te vertellen heeft.

Hoe leer je een hond minder aanhankelijk te zijn?

Het is niet zo dat aanhankelijk zijn per direct slecht is. Integendeel. het is wel belangrijk om er achter te komen waarom je hond doet wat hij doet. Een hond die zo aan je gehecht is kan daar ook een verstoring door krijgen en dus gedragsproblemen gaan vertonen zoals:

Los van de bovenstaande punten zijn er meer gedragingen die gepaard kunnen gaan met het aanhankelijk gedrag. Een hond die aanhankelijk is om het lief zijn, is wat anders dan een hond die niet in staat is om alleen te zijn.

Online trainen met je hond? Dat kan in deze 4 online live sessies!

hond aanhankelijk

Leer je hond zelfstandigheid aan

Het is heel goed voor de hond om zelfstandigheid te bevorderen. Door o.a. zelfbeheersing en zelfstandigheid creëer je een stabiele hond. Een hond die leert zich zelf te redden en zijn eigen keuzes te maken.

hond is aanhankelijk

Tips voor een aanhankelijk hond

 1. Ga ontdekken waarom je hond dit doet. Pas als je de motivatie weet kun je daadwerkelijk een manier verzinnen om je hond te helpen.
 2. Stuur je hond naar zijn plaats als hij je overal wil voglen. Op die manier leer je je hond dat hij jou niet overal hoeft te volgen en dat je je prima zelf redt.
 3. Kies er voor om je hond (af en toe) op jouw initiatief uit te nodig en leer hem dat hij niet te pas en te onpas bij jou hoeft te komen.
 4. Zorg voor bewuste knuffel momentjes en geef je hond aandacht op een bewust moment van de dag. Op die moment krijg je hond voldoende aandacht en leert hij dat hij daar helemaal niet constant om hoeft te vragen.
 5. Stel regels en grenzen op. Bijvoorbeeld, de hond mag alleen komen als hij zich beleefd gedraagt, de hond mag alleen op de bank als er een kleedje ligt, de hond mag je wel achterna lopen maar niet als… etc
 6. Ontdek het verhaal achter dit gedrag. Wat wil je hond graag vertellen?
 7. Zoek hulp wanneer je er niet uit komt! Een hond die aanhankelijk is en overal is waar jij ook bent wil graag geholpen worden.

Weet jij eigenlijk wel wat je hond echt wil?
Ontdek hier meer in deze gratis video

 

Waar kan ik jou bij helpen?

Heb jij een hond die aanhankelijk gedrag vertoont en wil je graag ontdekken wat de motivatie voor jouw hond is om zich zo te gedragen? Wil je je hond graag helpen en dit gedrag ombuigen naar een hond die zich zelfstandig en met zelfbeheersing opstelt? Daar kan ik je bij helpen!

Mijn diensten

Als hondencoach coach ik zowel baas als hond om tot het gewenste resultaat te komen. Ik werk vanuit de kern van het probleem omdat dit het meest effect teweeg brengt. Het gaat om de boodschap die je hond heeft en als je de boodschap helder hebt zul je al snel ontdekken op welke manier jij je hond dan kunt helpen.

Als hondencoach verzorg ik:

Heb je dit al gelezen?

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?