Opspringen hond afleren

Dat honden opspringen is een veel voorkomend ‘probleem’. Springt jouw hond tegen jou op of wil je voorkomen dat je hond dit gaat doen? Heel begrijpelijk. Want in sommige situaties kan het heel vervelend en soms zelfs gevaarlijk zijn.

Wil jij voorkomen dat je hond gaat springen?
Weet jij niet hoe je het springen moet afleren?
Springt jouw hond tegen mensen op?
Zou je willen weten waarom je hond opspringt?
Wil jij leren hoe je dit gedrag kunt begeleiden?

Wil jij weten waarom je hond dit doet en hoe je dit gedrag kunt begeleiden of voorkomen? Ik kan je helpen, neem gerust contact met mij op!

In de meeste gevallen zijn wij de oorzaak van dit gedrag. Soms hebben we het van pups af aan gewoon laten gaan, maar wanneer je hond groter is geworden kan dit gedrag heel vervelend worden. De heftigheid waarmee een hond opspringt verschilt per persoon. Je hebt honden die een paar keer springen en weer stoppen, maar je hebt ook honden die heel vaak en lang stoppen. Soms zelfs gepaard met nippen (happen/bijten)

Honden mogen altijd in onze ruimte komen: druk, onbeleefd, overenthousiast enzovoort. Maar in de hondenwereld is dit helemaal niet zo gebruikelijk. Honden begroeten elkaar altijd heel keurig. Wanneer dit niet het geval is heb je te maken met honden die hyperactief zijn of ADHD-honden, zoals men ze noemt. Maar honden begroeten elkaar eerst en vandaar uit gaan ze verder, ze lopen verder, ze spelen of iets anders.

Ebook hondengedrag

Stel je voor…

Dat ik bij jou op visite kom, dan spring ik toch ook niet zomaar bij jou op schoot? Als ik dat wel zou doen, zouden de meeste mensen heel vreemd kijken. Maar wanneer een hond, laat staan een puppy, dit doet. Voelen we ons vaak enorm vertederd door dit gedrag, want we zien het als liefde. Maar is dat wel altijd het gevoel? In de meeste gevallen niet en soms zit er zelfs een dieper liggend probleem. Daarnaast worden veel gedragingen, lichaamshoudingen en gezichtsuitdrukkingen gebaseerd en geïnterpreteerd op basis van onze eigen psychologie en niet de hondenpsychologie.

Hoe leer ik mijn hond niet op te springen?

Wanneer je werkt vanuit persoonlijke ruimtes, leer je je hond jou, andere en andere honden te respecteren. Het is belangrijk dat een hond zich beleefd opstelt ten opzichte van wie dan ook. Niet omdat hij geen genegenheid moet krijgen, maar omdat een beleefde begroeting wel op zijn plaats is.

Het gaat je helpen als je je voorstelt dat je om je heen een halve meter hebt die je tot je persoonlijke ruimte maakt. Die persoonlijke ruimte is van jou en je wilt je hond daar alleen in hebben als jij dat op dat moment toe staat (regels en grenzen) of als hij rustig en beleefd is. Wanneer hij tegen je opspringt, zet je rustig een stap naar voren en maak je je groot. Honden communiceren door middel van lichaamshouding en energie en je zult al snel ontdekken dat hij begrijpt dat hij uit jouw ruimte moet. Want dat is in feite wat je doet. Je geeft aan dat je wilt dat je hond uit jouw ruimte gaat.

  • Ik kan je leren hoe je voorkomt dat je hond tegen jou aan gaat springen
  • Je leert begrijpen wat je hond communiceert
  • Op basis van respect en rust leer jij dit gedragsprobleem te begeleiden
  • Je gaat ontdekken hoe je dit probleem zelf kunt begeleiden
  • Ik laat je zien hoe je vanuit lichaamshouding en energie kunt communiceer
  • Al snel zul je ontdekken hoe je dit opspringen kunt stoppen.

Als hondencoach streef ik naar het beste voor jou en jouw hond. Mijn hondencoaching richt zich op de hond en de mens. Want niet alleen je hond, maar ook jij hebt invloed op het gedrag.

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Jos Peters
Door

Jos Peters

op 01 Feb 2022

mijn golden retriever van 9 maanden met wandelen springt en bijt hard allen mijn vrouw

Reactie plaatsen