60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Impulscontrole bij honden

Impulscontrole bij honden
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Honden zijn instinctief, als ze iets horen reageren ze gelijk. Heel veel honden hebben moeten om hun impulsen onder controle te houden en daar komt nog eens bij dat ze niet nadenken over de consequenties. Het is actie -> reactie.

Herken jij de volgende kenmerken?

 • Kan jouw hond nog geen minuten (of minder zelfs) in zijn mand liggen?
 • Reageert jouw hond op alles wat voorbij komt?
 • Is jouw hond altijd afgeleid?
 • Krijg jij maar weinig aandacht van je hond als je samen buiten bent?
 • Is jouw hond altijd aan het stuiteren?
 • Kost het jou veel moeite om je hond naar zijn plaats te sturen omdat hij er na 3 keer oefenen toch van af gaat?
 • Zou jij graag willen dat je hond wat rustiger en ontspannen is?

Herken jij dit? Wist je dat je dit heel goed kunt oplossen? Laat mij je helpen!

Waarom reageren honden zo impulsief?

Wanneer een hond iets hoort, de bel, iets ruikt of een tennisbal voorbij ziet komen, het maakt niet uit wat. Dan reageert hij daarop. Onze honden en wij zijn daarin niet te vergelijken. Want wij kunnen nadenken over de consequenties.  Maar een hond leeft in het hier en nu en maakt zich geen zorgen over het verleden of de toekomst en dus maakt hij zich geen zorgen over zijn daden.

Het is dus onze taak om onze hond aan te leren dat hij zijn impulsen onder controle moet houden. Voornamelijk omdat dit in de mensenwereld niet kan. In heel veel gevallen is dit een stuk veiliger voor de hond.

Niet alleen voor de hond is dit fijner, maar ook voor ons. Want het zal betekenen dat je hond niet overal op reageert en overal door afgeleid wordt.

Hoe leer je je hond zijn impulsen onder controle te houden?

Ook al is je hond instinctief en ook al mogen ze daar op vertrouwen, want dat is hun natuur. Toch zullen ze ook een stukje beheersing moeten kennen. Een hond kan namelijk niet overal op reageren omdat (levens!) gevaarlijk kan zijn.

Impulscontrole bij honden

Tips om je hond te trainen

 • Laat je hond 30 tot 45 minuten per dag op zijn mat liggen. Deze tijd kun je natuurlijk zover oprekken als je wilt.
 • Begin met weinig prikkels: als je alleen thuis bent bijvoorbeeld. Mocht je hond uit zijn mand komen? Geen punt! Stuur je hem gewoon weer rustig terug. Als het nodig is, laat je een riem om zijn nek hangen zodat hem makkelijk kunt begeleiden naar zijn mand. Houd dit net zo lang vol totdat je zeker weet dat je hond niet meer uit zijn mand zal komen.
 • Herhaal deze oefeningen een paar dagen! Op deze manier train je dat zowel jij en je hond goed weten wat er verwacht wordt.
 • Als je dat punt hebt bereikt, dan kun je uitbreiden: Je kunt een tennisbal gaan stuiteren, voer neerleggen, heen en weer rennen of iets anders doen waardoor hij getriggerd wordt. Herhaal dit ook weer een aantal dagen, tot dat dit helemaal goed gaat.
Impulscontrole bij honden
 • Werken aan de moeilijkste prikkel: iemand laten aanbellen en bezoek ontvangen. Eerst oefen je dit onderling, Mocht dit allemaal goed gaan, dan is de tijdd daarom ‘echt’ bezoek uit te nodigen. En vraag bezoekers die weten dat ze komen, of je mag oefenen. Als het dan niet meteen goed gaat, kun je toch door blijven oefenen. Totdat je weer ontspanning hebt. Je kunt eventueel een papier/sticker op de deur plakken, zodat iedereen weet dat ze heel even geduld moeten hebben.
 • Wees consequent!

Waar kun je dit oefenen?

Impulsen onder controle houden kun je echt overal oefenen! In het park, in de sta, op een terras, ergens op straat enzovoort. En hierbij geldt! Hoe vaker je oefent, hoe beter het zal gaan.

Ik kan je helpen!

Door mij in te schakelen gaan we samen aan de slag met dit probleem, zodat je zeker weet wat je moet als je hond dit gedrag vertoont.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?