Mijn hond valt uit aan de riem: wat moet ik doen?

Mijn hond valt uit aan de riem: wat moet ik doen?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Veel honden vertonen probleemgedrag aan de riem, wat het wandelen minder plezierig maakt. Herken jij dat ook?

 • Is jouw hond niet vriendelijk/sociaal aan de riem?
 • Reageert jouw hond op andere honden aan de riem?
 • Begint jouw hond te blaffen bij het zien van andere honden?
 • Gromt of blaft jouw hond bij alles wat hij ziet aan de lijn?
 • Vind jij het moeilijk om rustig te blijven als je hond dit doet?
 • Of ervaar je andere problemen met je aangelijnde hond?

Herken jij dit? En wil je graag wat doen aan dit gedrag? Ik kan je helpen!

Oorzaken van het uitvallen aan de riem kunnen zijn:

 • Gebrek aan mentale stimulatie tijdens een wandeling
 • Opgekropte frustraties
 • Gebrek aan leiderschap (of niet de juiste vorm van leiderschap)
 • Gebrek aan regels (verwachtingen)
 • Verkeerd riem gebruik
 • Spanning
 • Drukke gemoedstoestand
 • Jouw invloed
 • Angst
 • Onzekerheid

Wat betekent uitvallen?

Wanneer een hond uitvalt aan de riem betekent dat niet per definitie dat hij agressief of dominant is. Integendeel! Er zijn verschillende oorzaken waarom je hond uitvalt. De symptomen kunnen echter wel dominant en agressief lijken.

Maar in feite is dat aan het oppervlak, daarachter zit de diepere kern van het probleem. Die diepere kern zul je moeten zien te achterhalen, zodat je je hond echt kunt begeleiden. Wanneer je werkt vanuit die diepere kern bereik je het meest en wordt je hond begrepen!

Gebrek aan beweging

Wanneer je niet met je hond kunt wandelen of steeds minder gaat wandelen krijgt de hond niet de juiste hoeveelheid beweging. Dit kan een hond uit balans halen. De hond wordt dan niet (geheel) voorzien in zijn behoeftes. Het gevolg daarvan is een hond met overtollige energie.

Wandelen betekent niet alleen je hond fysiek voor je uit laten lopen (trekken), maar ook de balans vinden in het wandelen naast jou aan de riem en contact hebben met jou (mentale stimulatie). Wanneer je zorgt dat beide manieren van wandelen in balans zijn, werk je dus (on)bewust aan het stellen van regels.

Mijn hond valt uit aan de riem

Overtollige energie 

Wanneer er gebrek aan beweging is kan een hond zich niet focussen op de begeleiding die jij hem geeft, want hij zit immers vol met energie. Wanneer we vervolgens onze hond met overtollige energie belonen, voeden we ook nog eens deze gemoedstoestand. Belonen kan ook zijn dat je doorgaat in de gemoedstoestand die de hond op dat moment heeft.

Wat te doen?

Het is belangrijk om te onthouden dat jouw energie tijdens een wandeling heel belangrijk is. De riem waarmee je loopt en die je in je hand hebt is een directe verbinding tussen jou en jouw hond en je hond voelt alles wat jij voelt. Voel je je angstig? Gespannen? Nerveus? Opgewonden?

Hoe voel jij je?

Wanneer jij je negatief, kwetsbaar, gefrustreerd of iets anders voelt dan pakt jouw hond dit direct op wat kan leiden tot bepaald ‘probleemgedrag’. Honden kijken naar, voelen en ruiken jouw energie en lichaamshouding en daar reageren ze op.

Bijvoorbeeld: wanneer jij een andere hond ziet aankomen en je houdt de riem stevig vast waardoor je veel spanning op de riem brengt, dan is dat een signaal voor je hond: “Oh-Oh. Er is gevaar! Ik moet het beschermen.”

Jouw hond voelt jouw spanning en ‘innerlijke onrust’. Dat deze onrust er is, is heel logisch. We reageren mentaal en fysiek automatisch op situatie waar wij ons niet of wel prettig bij voelen. Maar door te gaan herkennen hoe jij je voelt kun je daar op inspelen, zodat je je hond beter kunt begeleiden.

Mijn hond valt uit aan de riem

Honden leven in het moment

Honden leven in het moment. Net als andere dieren. Een hond die gisteren een gevecht heeft gehad kan die dag er na met dezelfde hond wel beste vriendjes zijn en dat is omdat honden geen wrok koesteren.

Het probleem is echter dat wij vasthouden aan het verleden en onze hond daardoor constant ‘herinneren’ aan het verleden. Dat maakt dat het voor ons lijkt dat een hond een vijand voor het leven heeft. Maar dat is ónze invloed op de hond. Dat is de menselijke manier van in het leven staan.

Wanneer je een leuke wandeling wilt maken met je hond kun je twee dingen doen:

1. De gemoedstoestand van je hond veranderen: het gaat je helpen als je hond kalm en rustig is, voordat je start met de wandeling. Dit kun je trainen door niet met je hond te gaan beginnen met wandelen of de riem omdoen als hij nog niet volledig kalm en rustig is. Dat vraagt van ons vaak geduld en consequent gedrag.

2. Het is belangrijk dat je bij jezelf checkt hoe je energie is. Wat straal jij uit?. Wat is je gemoedstoestand? Het is belangrijk om zelf rustig te zijn alvorens je begint aan de wandeling.

Tips om rustig te blijven:

1. Denk niet aan het ergste: verwachtingen kunnen uitkomen als realiteit. Wanneer jij in je hoofd al het ergste scenario hebt bedacht, heb je zelf al het script geschreven voor alle slechte dingen die kunnen gaan gebeuren. Voor je weg gaat kan het je helpen om te denken aan iets leuks, iets waardoor jij je sterk voelt of waarvan je moet lachen. Denk niet aan wat je NIET wilt, maar denk aan wat je wèl wilt.

2. Raak niet in paniek:
 wanneer je andere honden tegenkomt, probeer dan kalm te blijven. Je hond voelt wat jij voelt en daar reageert hij op. Als jij kalm bent, dan is je hond kalm. Ook de tegemoetkomende hond voelt dit. Zelfs als de hond hyperactief of agressief reageert op jouw hond, helpt jouw kalme en zelfverzekerde energie jouw hond. Je vertelt namelijk dat er niks aan de hand en hij/zij zich geen zorgen hoeft te maken. Op die manier en vanuit die rust is het ook veel gemakkelijker om je hond te vertellen wat je van hem verwacht.

3. Trek niet aan de riem:
 wanneer je hond begint met blaffen of ander ongewenst gedrag aan de riem vertoont, trek dan niet aan de riem. De spanning die daar bij komt zorgt er namelijk voor dat je hond nog erger gaat trekken.

4. Ga niet schreeuwen:
 wij mensen zijn verbaal ingesteld en wanneer onze hond ongewenst gedrag vertoont hebben we de neiging om te gaan schreeuwen of verbaal erg aanwezig te zijn. Op die manier proberen we controle te houden over de situatie. Maar in feite maak je je hond nog onrustiger. Ze verstaan niet wat wij zeggen, ze verstaan wel de spanning die in je stem weerklinkt en je energie op dat moment. Honden weerspiegelen onze energie op dat moment. Wanneer jij wilt dat je hond rustiger reageert, zul je zelf ook rustig moeten reageren.

5. Relax 
 Probeer je eens bewust te worden van de spanning die je voelt wanneer je hond dit gedrag vertoont. Let eens op je ademhaling. Wat helpt jou om weer rustig te worden?

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Vertoont jouw hond probleemgedrag aan de riem? Dat is niet leuk! Ik kan me heel goed voorstellen dat dit het plezier van de wandeling bederft. Ik kan je helpen! Als hondencoach help ik je graag met de problemen waar je tegen aanloopt. Zodat je weer kunt werken aan ontspanning en plezier.

Waarom kiezen voor mij?

 • Wanneer je kiest voor mij dan leer ik je hoe je met rust en kalmte je hond kunt begeleiden
 • Ik zit snel bij de kern van het probleem, waardoor je hond goed wordt begrepen
 • Ik geef jouw inzichten in je eigen gemoedstoestand, zodat jij weet wat je kunt doen.
 • We gaan direct in de praktijk aan de slag zodat je voelt en ervaart wat je moet doen als je in zo’n situatie terecht komt.
 • We gaan werken vanuit begeleiding, wat heeft jouw hond nodig om te functioneren?
 • Ik ga voor maatwerk, ieder mens, elke hond en elke situatie is anders!

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis ebook

Als je je aanmeldt voor dit gratis ebook, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.

Download mijn gratis ebook

Als je dit gratis ebook downloadt, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.
Ebook Aniek Wendt