arrow_drop_up arrow_drop_down

Mijn hond is bang voor vuurwerk

In de maand december is het weer zover: vuurwerk. Voor veel hondeneigenaren en honden is dit niet de meest ontspannen maand. Als je hond doodsbang is voor vuurwerk zit je er eigenlijk helemaal niet zo op te wachten.

Herken jij dit?

Durft jouw hond amper op straat te lopen in de maand december?
Ben jij constant op je hoede omdat je weet dat er vuurwerk afgeschoten wordt?
Kruipt jouw hond het liefst zover mogelijk weg in een hoekje?
Vermijd jij alle reguliere tijden, om te voorkomen dat je hond in aanraking komt vuurwerk?
Is jouw hond al ruim een paar dagen voor oudjaarsdag van slag door alle knallen?
Heeft jouw hond de neiging om te gaan vluchten als er harde knallen zijn?
Weet jij niet wat je moet doen als je hond bang is voor vuurwerk?
Gaat jouw hond gewoon niet naar buiten als er vuurwerk is?
Heb jij een pup die je graag goed wilt socialiseren, zodat hij leert om te gaan met de knallen van vuurwerk?

Herken jij één van deze kenmerken en kun je wel wat hulp gebruiken?

 

December is voor ons vaak een feestelijke maand. Maar dat geldt niet voor iedereen. Want als jouw hond echt bang is voor vuurwerk is dat helemaal geen feest.

Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

Donder is één van de meest afschrikwekkende natuurgeluiden. Als je weleens buiten bent geweest tijdens een onweersbui, dan ken je het geluid van die zware knal die ver om je heen lijkt los te barsten.

Als je weet dat het een gevolg is van een bliksemschicht die de lucht verhit en er niet bang voor bent, dan kan het een prachtig geluid zijn.

 

Hond bang voor vuurwerk

Voor honden is dit een angstaanjagend geluid. Honden kunnen ontzettend bang worden als ze geconfronteerd worden met harde, onverwachte geluiden. Los van de knallen die gepaard gaan met vuurwerk op oudjaarsdag, kan je hond al snel bang reageren als ze geconfronteerd worden met onverwachte geluiden.

Mijn hond is normaal altijd blij en kalm.

Het is helemaal niet leuk om te zien als je altijd een blije en kalme hond hebt, die doodsbang is voor vuurwerk en verandert in een bange hond zonder dat je weet wat je voor hem kan betekenen.

Waarom is een hond bang voor vuurwerk?

Honden associëren vuurwerk niet met de plotselinge herrie. Het geluid van deze knal kan van alle kanten komen en ze kunnen zich vaak niet verstoppen. Deze harde knallen kunnen een oerangst oproepen. Het geluid komt bovendien van bovenaf, de richting waaruit de meeste roofdieren aanvallen. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst, een overlevingsdrang. Daarnaast kan het zo zijn dit zich dit omzet in een fobie. Door herhaaldelijk schrikken of vervelende ervaringen. Naast de harde knallen van het vuurwerk, kan je hond ook nog last hebben van de flitsen, geur van het vuurwerk en zelfs trillingen die vrijkomen.

Hoe weet je of je hond bang is voor vuurwerk?

Lichaamssignalen van een hond die bang is voor vuurwerk kunnen zijn:
 lippen aflikken (‘tongelen’)
 (overdreven) hijgen
 overdreven alert zijn
 nerveus en onrustig rondlopen
 weglopen
 niet willen eten
Overmatig blaffen, janken, piepen
Ooverdreven bibberen
Onzindelijk zijn in huis
Staarthouding (veel) lager dan neutraal
 grote pupillen, glazige ogen
 vluchtgedrag

Het is heel belangrijk om de stress signalen van je hond te herkennen, dit zijn soms minimale aanwijzingen die dienen als communicatie middel.

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Verschillende reacties op vuurwerk

Honden kunnen op verschillende manieren reageren op vuurwerk. Dat heeft te maken met dat iedere hond op een andere manier zijn angst kan uiten. Bekende reacties van honden in angst zijn: bevriezen, vluchten/vermijden/verstoppen en vechten.

Mijn hond heeft vuurwerkangst, wat moet ik doen?

In tegenstelling tot andere problemen kan het moeilijk zijn om angst voor harde geluiden aan te pakken, juist omdat die geluiden onvoorspelbaar zijn.

In het geval van vuurwerk kun je dit wel trainen. We weten allemaal dat de maand december al begint met af en toe wat knallen en dat 31 december en 1 januari dagen zijn waarop we veel vuurwerkknallen horen. Wanneer je aan de slag wilt met dit probleem is het wel aan te raden om ruim van te voren te beginnen! Zeker wanneer je hond echt angstig is. In dat geval kun je zelfs al starten met de training in januari (!).

Thundershirt voor honden

Een thundershirt is een shirt voor honden die een rustgevende werking heeft op de hond in tijden van angst. Bijvoorbeeld tijdens vuurwerk, onweer, in de auto, bezoek aan de dierenarts en noem maar op. Het thundershirt kun je eigenlijk vergelijken met het inbakeren van baby‘s. Het geeft op het lichaam een bepaalde druk die de hond als rustgevend ervaart. Of dit ook bij jouw hond werkt verschilt heel erg per hond. Er zijn heel veel honden die baat hebben bij dit product. Maar elke hond, elke situatie en elk hulpmiddel verschilt, houd daar altijd rekening mee.

Hond inbakeren met sjaal?

Het voordeel van een Thundershirt is dat hij gemakkelijk aan te trekken is. Met behulp van deze stappen kun je het Thundershirt aantrekken bij jouw hond:

 1. Je legt het shirt op de rug van je hond en maakt de korte flap vast om de torso van de hond. Het Thundershirt maakt gebruik van klittenbandafsluitingen die er voor zorgen dat het shirt zich aanpast aan het lichaam van de hond.
 2. Vervolgens pak je de lang flap die je vast maakt aan de klittenbandsluiting op de korte flap. Zorg voor een goede pasvorm die ook comfortabel is voor je hond. Het is belangrijk dat je gemakkelijk nog twee vingers tussen het Thundershirt en de torso van de hond kunt laten glijden.
 3. Daarna wikkel je bovenste flap naar beneden op de onderste flap en bevestig je deze flappen door middel van de klittenbandaansluiting. Op deze manier blijft de aansluiting goed op zijn plek zitten.
 4. Wikkel daarna de borstflappen rond de voorkant van de hond en zet deze vast met klittenband. Het is belangrijk dat je gemakkelijk je vingers tussen de borstflap en de borst van je hond kunt laten glijden.

Ben jij opzoek naar een thundershirt? Bestel hem dan direct via: hondenoutletshop.nl

Bron: Honden outletshop

Honden en vuurwerk tips

Vuurwerkangst is een heel lastig probleem bij honden. Normaal gesproken ben ik al een grote voorstander van maatwerk tijdens het behandelen van gedragsproblemen. Maar bij vuurwerkangst blijkt maar weer dat niet altijd en alles maar werkt bij een gedragsprobleem. Soms kan het zijn dat iets werkt voor jouw hond. Het is heel belangrijk dat je verder kijkt en als het nodig is hulp in schakelt om verder te kijken!

Begin op tijd met trainen

Als je dit gedrag wilt begeleiden heeft het geen zin om een paar weken of dagen voor oud en nieuw te beginnen met het trainen van je hond. Dit zul je op tijd moeten oppakken en het hele jaar blijven door trainen, tot dat je hond rustig(er) is.

CD geluiden voor honden

Er zijn speciale vuurwerk CD’s. Een vuurwerk CD staat vol met vuurwerkgeluiden. Laat je hond wennen aan deze geluiden. Bouw het op: tijdens het opbouwen van deze geluiden associeer je dit met iets leuks; een leuk hersenwerkje, lekker eten enzovoort. Als je ziet dat je hond ontspannen is kun je dit opbouwen door het geluid harder te zetten. Train dit net zolang tot dat je hond ontspannen is.

Heeft je hond de neiging om weg te vluchten?
Het kan je helpen als je hond vanaf het begin van de oefening een riem om heeft, als je ziet dat je hond weg wil vluchten, haal je hem op en ga je in alle rust een stukje door je huis lopen. Lopen zorgt er voor dat je hond en de brein van je hond vooruit gaat. Dit zorgt er voor dat zijn brein niet bevriest van angst. Blijf doorlopen totdat hij ontspannen wordt.

In de meeste gevallen is het nodig om hiervoor een hondengedragsdeskundige of hondencoach voor in te schakelen.

Tips voor de vuurwerk CD

 • Begin op tijd!
 • Herconditioneren > opnieuw wennen aan het geluid van vuurwerk
 • Schakel een deskundige in voor de begeleiding.

Hoe werkt een vuurwerk CD?

Medpets.nl verkoopt de Tinley gedragstherapie CD. Deze CD is bij uitstek geschikt voor het begeleiden van jouw hond tijdens vuurwerk. Ook vind je daar nog meer tips en informatie over de vuurwerk cd in de bijsluiter.

bron: medpets.nl

Rustgevende geuren

Door je hond iets lekkers te laten ruiken zoals lavendel of dennengeur, kun je je hond laten ontspannen. Zowel lavendel als dennengeur hebben een rustgevend effect op je hond.

Rustgevende geuren hond

Raam en gordijnen dichtdoen bij honden met (vuurwerk) angst

Dit vermindert de prikkels, ook de televisie en radio aanzetten helpen hierbij.

Leg je hond bij jou in de buurt

Laat de hond bij jou in de buurt liggen, maar handel nog wel vanuit leiderschap. Je moet niet je hond negeren, maar wel zijn gedrag. Hem alleen maar genegenheid geven versterkt zijn gedrag. Negeer niet je hond, maar stel je op als leider, zodat hij zich bij jou veilig voelt. Een leider beschermt immers de roedel. Desnoods doe je hem de riem om en houd je deze vast, zorg er wel voor dat je zelf echt rustig bent.

Maak een flinke wandeling

Ga, als het mogelijk is, op de dag dat er vuurwerk afgestoken wordt een heel eind met je hond lopen. Dan kan hij zijn overtollige energie echt kwijt. Als je normaal gesproken een half uur loopt, loop dan bijvoorbeeld minstens 1,5 tot 2 uur. Dat klinkt heel veel. Maar voorzien in beweging is voorzien in zijn eerste basisbehoefte. Op deze manier kan hij niet reageren vanuit zijn overtollige energie (frustratie) en ervaart een hond meer rust. Een hond met veel energie en een opgewonden brein zal veel sneller reageren. Zoek uiteraard wel een vuurwerkvrij wandelgebied op, zoals een bos of heide.

Wil jouw hond niet wandelen op de dag dat er vuurwerk geschoten wordt?
Als je hond uit angst echt niet wil wandelen op de dag zelf, zorg er dan voor dat je hem de hele week daarvoor goed hebt uitgedaagd. Mentaal en fysiek. Dit maakt je hond stabieler. Ga een dag eerder een flinke wandeling maken. Op de dag zelf kun je in plaats van fysieke beweging ook nog kiezen voor mentale uitdaging, zoals hersenwerkjes. Het kan je ook helpen als je veel en korte wandelingen maak wanneer je hond echt niet naar buiten wil.

Hondengedragsdeskundige Amersfoort

Maak gebruik van een bench

Een bench kan je hond een veilig gevoel geven. Je kunt deze bench afdekken met kleden. Een hond kan de neiging hebben om te vluchten en de bench kan een veilige plek zijn voor je hond. Het afdekken van kleden zorgt o.a. voor minder prikkels. Dit kan ook een hele fijne plek zijn voor honden die willen vluchten. Een plek zoals de bench is heel fijn voor honden.

Ga naar een vuurwerkvrij park

Wist je dat er vuurwerkvrije parken zijn of hotels? Dit houdt in dat je geen geknal hoort en je hond lekker ontspannen de dag kan doorkomen. Dit scheelt een hoop stress voor jou en jouw hond. Let op: wees er op tijd bij, want veel mensen maken hier gebruik van.

Maak gebruik van rustgevende middelen

Bach rescue spray is een anti-stress middel op homeopathische basis. Ook zijn er bachbloesem-mixen voor honden met angst. Deze mix is speciaal samengesteld voor jouw hond. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de winkel Holland & Barrett (voorheen de Tuinen).

Geef je hond iets lekkers!

Je kunt er voor kiezen om je hond een groot bot of een kong te geven. Ook andere hersenwerkjes kunnen je helpen om je hond afleiding te geven.

Blijf zelf rustig

Wanneer er vuurwerk wordt afgeschoten is het belangrijk dat je zelf rustig blijft en niet mee gaat in het gedrag van je hond. Je kunt je wel voorstellen dat het je tegenwerkt wanneer jezelf niet op je gemakt bent. Ook helpt het niet om al dagen van te voren je bezig te houden met vuurwerk.

Honden leven in het moment en worden niet wakker (zoals wij) met het idee dat er vanavond om 00.00 uur vuurwerk afgeschoten wordt. Leef in het moment, samen met je hond. Het heeft geen zin om je druk te maken over de toekomst of over het verleden.

Ik houd zelf ook niet van onweer

Los van dat een hond voelt wat jij voelt, gaat het je vooral helpen in de begeleiding van je hond tijdens de dagen dat er vuurwerk afgestoken wordt. Wanneer jij constant op je hoede bent en schrikt ben je minder in staat om je hond te helpen. Probeer dus zo snel mogelijk te herstellen of vraag (als dit mogelijk is) of iemand anders de begeleiding van de hond op zich wil nemen. Op die manier kunnen jij en je hond manieren vinden en begeleiding krijgen om te ontspannen.

Rustgevende medicijnen voor honden

Als jouw hond het nog steeds allemaal te veel vindt, kun je kiezen voor ondersteunende medicatie. Deze medicatie is niet de oplossing voor het probleem maar geeft ondersteuning in tijden van angst die gepaard kan gaan met veel stress, frustraties en nog veel meer.

Naast de reguliere medicijnen kun je ook kiezen voor alternatieve medicatie. Deze is meer gericht op homeopathie.

vuurwerk angst bij honden

Wat is de werking van Vetranquil bij honden

Vetranquil is een spierverslapper en werd nog niet zo lang geleden aangeraden door veel dierenartsen. Gelukkig gebeurt dit nu nog maar zelden, maar het is je goed om bewust te zijn van dit medicijn. Door die spierverslapper kan de hond zich niet of nauwelijks meer goed bewegen zodat hij niet kan vluchten bijv. als hij dit graag wil. Het lijkt wel alsof je hond heerlijk ontspannen in zijn mand ligt te slapen, maar is op dat moment geen vrijwillige keuze. De hond kan niet of nauwelijks bewegen waardoor hij dus niet ontspannen kan zijn wanneer hij angstig is voor vuurwerk. Daarnaast kan dit middel hele vervelende bijwerkingen hebben, gebruik dit medicijn niet en laat je altijd goed adviseren door een goede dierenarts die op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen.

Alprazolam voor honden

Alprazolam kan bij honden gebruikt worden als kalmerings en angstverminderend middel. Dit medicijn leent zich goed voor honden die vuurwerkangst hebben. Alprazolam zorgt ervoor dat de hond minder angstig is en geen negatieve ervaring overhoudt. Wanneer je kiest voor Alprazolam moet je je altijd laten adviseren door een dierenarts. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat er bij dit product ook bijwerkingen kunnen zitten. Neem daarvoor contact op met je eigen dierenarts.

Alternatieve medicatie voor honden en vuurwerkangst

Wanneer je hond angstig is voor vuurwerk ga je van alles proberen. En dat is begrijpelijk, het is verschrikkelijk om te zien als je hond zoveel angst en stress ervaart. Daarnaast is dit niet alleen voor jou vervelend, maar vooral voor je hond! Er zijn daar veel verschillende oplossingen voor. Zo kun je kiezen voor halsbanden, pillen, pipetten op basis van Valeriaan. Valeriaan is een kruidmiddel dat wordt gebruikt bij behandeling van angst, stress, spanning, nervositeit enzovoort.

Bron: Rene van der Westen

Wat moet je niet doen?

 1. Je hond alleen laten: het klinkt zo vanzelfsprekend, maar het is heel belangrijk dat je je hond niet alleen laat wanneer vuurwerk wordt afgeschoten. Wanneer je zelf graag weg wilt (wat niet aan te raden is!). Zoek dan een behaaglijke plek voor de hond. Dit kan een hondenpension zijn waar weinig te merken is van vuurwerk en waar de hond vertrouwt is. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vertrouwde plek zoals bij vrienden, familie, kennissen etc.
 2. De angst negeren: als een hond echt angstig is moet je je hond niet negeren. Integendeel! Het is wel van belang om je hond op een rustige, kalme en bedeesde manier te helpen. Hoe die begeleiding er uitziet verschilt per persoon. Wanneer je hond angst ervaart is er sprake van een overheersende emotie. Vanuit die emotie ontstaat er gedrag.
 3. Verkeerd gedrag belonen: Honden zijn slim! Natuurlijk kun je op het verkeerde moment, verkeerd gedrag belonen. Maar er is een verschil tussen gedrag en emotie. Angst is een emotie, vanuit die emotie ontstaat er gedrag. Beloon vooral het juist gedrag. Zodat je hond weet wat wel de bedoeling is.
 4. Opwinding creëren: je kunt opwinding creëren door de hond te aaien op het moment dat hij in paniek is. Gebruik op dat moment ook geen hoge, opgewonden stemmetjes en energie. Je hond zit op dat moment al hoog in zijn energie. Zorg er voor dat je op een rustige manier, met een rustige en kalme stem je hond helpt. Je kunt op dat moment eventueel je hond aaien met rustige, kalme lange en diepe handbewegingen!
 5. Je hond straffen: je hond straffen is in welk geval dan ook niet nodig. Want als een hond bepaald gedrag vertoont is dat niet zomaar. Straf je hond dus nooit voor wat hij laat zien. In het geval angst kun je het gedrag ook nog eens verergeren. Boosheid en straffen ontstaat vaak vanuit onwetendheid en onmacht. Wanneer je niet weet waarom je hond doet wat hij doet. Kun je het best op zoek gaan naar iemand die jou en jouw hond gaat begeleiden, zodat jullie als een team kunnen samenwerken.
 6. Mee gaan in de emotie van je hond: je hond heeft er niks aan als je mee gaat in de emotie van je hond. Begrip hebben voor de emotie van je hond is wat anders dan je hond zielig vinden of medelijden hebben. Wanneer je begrip hebt voor zijn emotie werk je vanuit rust en kalmte om je hond te begeleiden.

Wat kun je doen als vuurwerk afgeschoten wordt?

Veel honden vinden het fijn als ze iets te doen hebben wanneer er om twaalf uur vuurwerk afgeschoten wordt. De focus ligt dan niet meer op het vuurwerk. Een aantal activiteiten die je kunt voorbereiden zijn:

 • Hersenwerkjes: Een paar leuke en ingewikkelde hersenwerkjes kunnen maken dat je hond afgeleid wordt van al die knallen.
 • Lekker eten: Honden zijn gek op eten in een Kong, een gedroogde kauwsnack, een bot van de slager of simpelweg zijn favoriete snack. Op dat moment is je hond even bezig met iets anders waardoor hij de knallen kan vergeten.
 • Spelen; waarom niet juist nu even samen spelen?
 • Voertjes verstoppen: er zijn genoeg plekken in huis waar je je voer kan verstoppen voor je hond. Dit vind hij heerlijk!
 • Maak gebruik van een bench met dekens er over heen wanneer je hem iets lekkers geeft.

Download hier mijn gratis ebook – inclusief gratis spelletjes/hersenwerkjes!

mijn hond is bang voor vuurwerk

Wil jij jouw hond meer rust geven?

Het is heel vervelend en zorgelijk als je hond zo extreem bang is voor vuurwerk of welke knallen dan ook.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als je mij inschakelt kun je door middel van een paar activiteiten aan de slag met dit gedragsprobleem:

Gerelateerde informatie

Mijn diensten

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!
Koekje erbij?