60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Hond is bang voor vuurwerk
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Voor veel honden en hondeneigenaren is december niet de meest ontspannen maand. Veel honden reageren wel op de harde knal en flitsen die ontstaan door vuurwerk. Je hond laat zien dat hij misschien wel helemaal niet op zijn gemak is.

Het is ontzettend vervelend als je hond reageert op vuurwerk. Voor jou en voor je hond. Daarnaast kan het zijn dat je zelf ook niet zo op je gemak bent tijdens al deze knallen.

Herken jij dit?

  • Durft jouw hond amper op straat te lopen in de maand december?
  • Ben jij constant op je hoede omdat het zou kunnen dat er vuurwerk afgeschoten wordt?
  • Kruipt jouw hond het liefst zover mogelijk weg in een hoekje?
  • Vermijd jij alle reguliere tijden, om te voorkomen dat je hond in aanraking komt vuurwerk?
  • Is jouw hond al ruim een paar dagen voor oudjaarsdag van slag door alle knallen?
  • Heeft jouw hond de neiging om te gaan vluchten als er harde geluiden zijn?
  • Weet jij niet wat je moet doen als je hond bang is voor vuurwerk?
  • Gaat jouw hond gewoon niet naar buiten als er vuurwerk is?
  • Heb jij een pup die je graag goed wilt socialiseren, zodat hij leert om te gaan met de knallen van vuurwerk?

Herken jij één van deze kenmerken en kun je wel wat hulp gebruiken?

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Vuurwerk is natuurlijk een hard geluid voor je hond. Niet alleen de knallen zorgen voor overlast, ook de geur speelt een rol. Wij kunnen het vaak al een beetje ruiken. Maar moet je eens denken aan je hond die zeker 100.00 keer beter kan ruiken.

Hond is bang voor vuurwerk

Harde geluiden bij vuurwerk en onweer

De ene hond reageert in het algemeen snel op geluiden en kan zich daardoor angstig voelen. Een andere hond laat dit af en toe zien. Bijvoorbeeld alleen tijdens de jaarwisseling of een fikse onweersbui maar verder niet. Dit verschil bepaalt veel voor je hond, maar ook voor watje moet doen.

Honden die bang zijn voor vuurwerk kunnen ook bang zijn voor de knallen die ontstaan door onweer.

In de meeste gevallen ervaart de hond angst als emotie. Soms zijn er wel meer factoren die deze emotie en gedrag wat er uit ontstaat versterken.

Waarom is een hond bang voor vuurwerk/harde knallen?

Redenen waarom je hond bang is voor vuurwerk:

  • Het harde en onvoorspelbare geluid
  • De lichtflitsen
  • De geur van vuurwerk (kruitdampen)

Zoals hierboven al is beschreven zijn het de onvoorspelbare, harde geluid, de lichtflitsen en de geur die maken dat je hond bang is voor vuurwerk. Soms zijn er wel andere factoren die ook een rol spelen bij deze angst. Daarom is het altijd essentieel om te naar het totaalplaatje te kijken.

Waarom jouw hond bepaald gedrag vertoont wanneer hij vuurwerk hoort en ziet is moeilijk te beantwoorden. De onderliggende emotie is wel vaak angst. In welke mate dit zichtbaar wordt verschil per hond. Hoevaak het voorkomt en wat de hersteltijd is bepalen ook in hoeverre je hier iets mee moet doen maar vooral op welke manier.

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Angst voor vuurwerk kan door van alles getriggerd worden. Ook een zekere hond kan de emotie ‘angst’ voelen in een periode met veel knallen (vuurwerk/onweer bijvoorbeeld).

Dit gedrag kan zich wel degelijk omzetten naar een trauma. Door herhaaldelijk schrikken, vervelende ervaringen, een constant te vol prikkelemmertje en ga zo maar door. Tijdens de jaarwisseling is het natuurlijk echt wel heftig hoeveel een hond (en andere dieren) moet incasseren.

Heeft jouw hond vuurwerkangst?

Iedere hond reageert anders op vuurwerk. Sommige honden zijn totaal over de zeik en komen. er nauwelijks uit. Pas wanneer het vuurwerk ECHT gestopt is lijkt er wat rust te komen. Andere honden merken het op, zijn even flink onder de indruk maar lijken het ook weer los te kunnen laten.

Er zijn ook honden die nauwelijks of niet reageren op vuurwerk. Gelukkig kun je op verschillende manieren je hond in ieder geval ondersteunen op het moment dat hij schrikt of in paniek raakt van van de knallen.

Wat doen honden als ze bang zijn?

Er zijn verschillende manieren waarop je een bange hond kunt herkennen. Je hoeft dit niet afzonderlijk van elkaar te zien. Je kan ook van alles tegelijk zien. Als we het hebben over lichaamstaal van je hond kan je nooit op basis van 1 signaal een conclusie trekken.

hond is bang voor vuurwerk

Hoe herken je een bange hond?

Om een bange hond te herkennen is het belangrijk dat je de stresssignalen van je hond goed kan lezen.

Je hond kan met behulp van zijn lichaamstaal aan jou en anderen laten zien hoe hij zich voelt. Zo kan je verschil opmerken tussen ontspannen en gespannen bijvoorbeeld.

  • Lichaamsgewicht verdeeld naar beneden of achteren.
  • Lage houding; vaak zijn de oren dan plat of opzij
  • Super alert zijn en overal op reageren
  • Onrustig zijn en heen en weer lopen
  • Hijgen (het valt echt op en komt niet door de warmte/na inspanning)
  • Grote pupillen
  • Weg willen lopen
  • Staart laag en tussen de benen dragen
  • Op willen springen (of op de bank willen springen)
  • Zijn eten niet willen
  • Geen koekjes meer aannemen
  • Gapen (de hond is niet moe)
  • Ergens achter/onder willen kruipen
Hond heeft vuurwerkangst

Lichaamstaal van honden

De lichaamstaal van honden is ingewikkeld. Dat komt omdat je het niet zwart-wit kan interpreteren. Daarnaast valt er ook ontzettend veel over te zeggen en speelt er altijd een hele belangrijke factor een rol bij de interpretatie: de context!

Hierboven vind je een aantal kleine voorbeelden om naar te kijken. Dit is op het moment van het horen van knallen bijvoorbeeld wel een goede indicatie.

Bij het interpreteren en observeren van lichaamstaal is het altijd belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Je kan niet op basis van 1 zichtbaar signaal eenconclusie trekken. Zo speelt o.a. de lichaamshouding, de stresssignalen en het gedrag een belangrijke rol.

Hond angst voor vuurwerk

Stresssignalen bij honden

Stress is een fysieke reactie. Het zit dus niet tussen de oren. Een hond kan als reactie op de emotie (die ontstaat door het zien/ervaren van een prikkel) stofjes vrijmaken. Dat noemen we stresshormonen.

Wat is stress: lees het hier in mijn artikel?

We noemen dat een stress response. Er komen dan signalen vrij. Als gevolg komen er dus signalen vrij. Stresssignalen kunnen zijn:

  • Trillen
  • Tongelen (tong in de mond en uit de mond halen en zelfs het puntje van zijn neus aanraken)
  • Lippen aflikken
  • Hijgen
  • Gapen
  • Pootje opheffen
  • Markeren (komt ook voor als je hond geen stress heeft, maar stress is ook een aanleiding voor markeren)
  • Rijgedrag (gaat heel vaak niet over seksualiteit of dominantie) Testosteron is een van de stresshormonen die vrijkomt, waardoor een hond rijgedrag kan vertonen.

Deze signalen zijn belangrijke aanwijzingen. Je hond geeft ontzettend veel aan met deze signalen.

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Gedrag van je hond

Een hond die een bepaalde emotie ervaart kan in een copingmechanisme “schieten”. Dit betekent dat je hond een manier vindt om met de “stress” om te gaan.

Bij vuurwerk zien we als hondeneigenaren vaak dat de hond wil vluchten of bevriezen. Onder vluchten en bevriezen zouden we ook verstoppen en ontwijken kunnen stoppen. Een Fiddle About zou ook kunnen, maar is moeilijk te herkennen als “zich niet ontspannen voelen”.

Dit zijn de vier copingmechanismen:

  • Vluchten (ontwijken, verstoppen, willen “verdwijnen”)
  • Fiddle about (gek, clownesk gedrag)
  • Bevriezen (even stilstaan, bijna niks meer doen/bewegen)
  • Vechten (tekenen van agressie plus alle voorstadia’s: denk aan blaffen, lip optrekken, uitvallen aan de lijn bijvoorbeeld)
Mijn hond is bang voor vuurwerk angst

Wanneer is een hond niet bang?

Als jouw hond het vuurwerk negeert en gewoon ontspannen kan reageren dan merk je duidelijk op dat hij er niet zoveel bij ervaart. Dat is erg fijn voor je hond (en voor jou). Soms zie je ook dat honden wel even reageren maar er niet in blijven “hangen”.

Verschillende reacties op vuurwerk

Er zijn dus wel degelijk verschillende gradaties van hoe een hond op vuurwerk kan reageren. Op de eerste plaats gaat het natuurlijk over wie jouw hond als individu is. Persoonlijkheid en stemmingen kunnen veel bepalen. Ook het ras en eventueel aanleg kan veel bepalen in de reactie.

Angst voor vuurwerk honden

Het prikkelemmertje van je hond

Het prikkel/stress emmertje van je hond kan bepalen hoe er gereageerd wordt op vuurwerk. Hoe groot het prikkelemmertje is, verschilt per hond. De ene hond heeft een groter emmertje dan de andere hond. Elke dag komen daar bij prikkels in.

Lees hier meer over wat stress bij je hond betekent.

Het emmertje zit vol en/of overstroomt

Als het emmertje van je hond zo goed als vol zit of continue overstroomt dan kan dit ervoor zorgen dat het gedrag van je hond met knallen erger is. Je hond kan ook “ineens” explosief gedrag laat zien. Iets wat je niet had verwacht. Dit noemen we trigger stacking. Soms is een knal de druppel die de emmer doet overlopen. Al

Om een laagje aan stresshormonen uit het emmertje te krijgen ben je 6-8 uur verder. Veel honden krijgen te weinig kans om het emmertje te stabiliseren. Een hond die een vol emmertje heeft is vaak sneller geprikkeld, geïrriteerd en kan een korter lontje hebben. Dat is niet handig als je ook nog moet dealen met vuurwerk.

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Wat moet je doen als je reageert op vuurwerk?

Vuurwerkangst of angst voor knallen in het algemeen is een ingewikkelde hulpvraag. Voornamelijk omdat het ontzettend veel maatwerk vraagt. Naast het leren omgaan met de knallen wil je ook dat de basis goed is. Als je hond stress ervaart kan hij minder goed leren en incasseren. Als een hond stress ervaart spreken we dus over hoeveel stresshormonen er al in zijn systeem zitten.

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op jouw plan de campagne. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Waar gaat de hulpvraag om?
  • Wat is het probleem echt, vanuit de hond gezien?
  • Hoe zit het in het algemeen in elkaar? Wat is het totaalplaatje?
  • De mate waarin je hond angstig is
  • Hoeveel angst je hond in het algemeen vertoont
  • Hoevaak komt (deze) angst voor?
  • Stressemmertje
  • Wat is de hersteltijd wanneer je hond vanuit deze emotie reageert?

Wat helpt een angstige hond?

We hebben als baasje nog weleens de neiging om de hond te negeren. Ik zie op het internet dit advies met regelmaat voorbij komen. We zouden het gedrag van de hond daar mee versterken. Laten we dit alsjeblieft ontkrachten. We zijn inmiddels zoveel verder qua kennis. Laten we beginnen met de simpele uitleg dat gedrag en emoties niet hetzelfde zijn. Je kan emoties niet bekrachtigen.

Het is in ieder geval een hulpvraag die optijd je aandacht vraagt. Zeker bij vuurwerkangst heeft het weinig zin om daar twee weken van te voren mee te beginnen. Wil je effectief trainen dan kan het zelfs al een goed idee zijn om daar in het begin van het jaar mee te starten.

Bachbloesems: angst vuurwerk hond

Je mag een bange hond wel troosten en steun bieden

Beter gezegd: doe he juist! Mits je hond dat fijn vindt. Maar steun bieden kan er op verschillende manieren uitzien. Iemand die bang is (hond/mens) wordt niet nog banger omdat jij hem aandacht geeft. Integendeel: je biedt veiligheid. Je wordt een steunpilaar. Hij staat er niet alleen voor!

Aanraking doet ontzettend veel op het moment dat je angst ervaart en behoefte hebt aan veiligheid. Wist je bijvoorbeeld dat je hond een gelukshormoon aanmaakt? Namelijk oxytocine. Deze wordt gestimuleerd door aanraking. De tegenhanger van andere stresshormonen zoals cortisol, adrenaline, noradrenaline en noem het op. Je helpt je hond dus wel degelijk. Op fysiek, mentaal en emotioneel niveau!

Mag je een bange hond troosten?

Hoe kan ik mijn hond steunen tijdens vuurwerk knallen?

Steun bieden kan er op verschillende manieren uitzien. Je hoeft iig niet als een overdreven betuttelend baasje te reageren. Daar heft niemand wat aan. Maar reageren met veiligheid, liefde en rust gaat echt wat voor jullie relatie betekenen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Je hond komt bij jou als hij angstig is? Haal hem aan, kroel hem.
  • Laat hem eventueel tussen je benen of op je benen zitten
  • Leg hem op de bank, eventueel met extra comfort: een kleedje.
  • Bouw een veilige haven, zijn kussen met een kleedje/tentje er boven kan soms al voldoende zijn.
  • Knuffel hem
  • Kijk naar je hond: wat heeft hij nodig?
  • Biedt ontspanning aan, misschien werkt een spelletje, gevulde Kong of Kauwbot nog wel voor jouw hond.
  • Laat zien dat je hem en zijn emotie ziet staan (niet negeren dus)
  • Wees liefdevol en heb geduld!
  • Geef je hond, als hij nog kan eten, elke keer een super super super super lekkere beloning. Iets waar hij ECHT van aangaat. Op deze manier werk je op basis van klassieke conditionering. Je leert je hond dat de knal WEL iets positiefs kan opleveren.
Hond belonen voor angst

De oude hond en vuurwerk

Honden die ouder worden kunnen ineens meer gaan reageren op vuurwerk. Ze kunnen minder goed traceren/zien waar het geluid vandaan komt wat maakt dat ze eigenlijk nog onzekerder worden. Bij andere oude honden zie je ook wel eens dat het juist minder wordt omdat ze bijvoorbeeld minder goed zien en horen en daardoor minder goed mee krijgen.

Er schijnt ook een relatie te zijn tussen pijn en het reageren op knallen. Een (oude) hond met artrose schijnt nieuwe angsten te kunnen ontwikkelen en angstig kunnen reageren op harde geluiden. Let op: niet alleen oude honden hebben artrose/artritis.

Bron: Canine Arthritis.

oude hond bang voor vuurwerk

Natuurlijke middelen bij vuurwerkangst

Om meteen met de deur in huis te vallen: supplementen en/of medicatie is geen wondermiddel. Ik zie te vaak dat we al onze hoop op de ondersteuning vestigen. En als het te weinig doet trekken we de conclusie dat het niet werkt. Je moet het niet inzetten als oplossing. Je zet het in ter ondersteuning voor bijvoorbeeld extra ontspanning of om het leervermogen weer te bereiken.

Een volledige verandering in gedrag is niet realistisch. Soms kunnen er hele kleine dingen veranderen die zeer effectief zijn. Waardoor je het contact met je hond vergroot en daardoor weer tot hem kan doordringen.

Natuurlijke middelen voor hond die bang is voor vuurwerk

Je hebt hulpmiddelen voor je hond die werken voor het lange termijn of op het korte termijn en een combinatie daarvan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat in eerste instantie altijd uit naar natuurlijke hulpmiddelen in combinatie met training.

Er zijn verschillende middelen op de markt om je hond te ondersteunen. Het doel is dan ook echt dat het gaat ondersteunen, het is niet altijd de oplossing. Als het ene middel niet werkt zou je een ander middel kunnen proberen om je hond te helpen.

Voorbeelden van verschillende middelen zijn:

Bachbloesems: angst vuurwerk hond

Medicatie angstige honden

Gedragsmedicatie brengt nogal wat verschillende reacties teweeg. En die reacties zijn terecht. De vraag is vooral wat is er nodig voor de hond. Gewoon ‘gedragsmedicatie’ geven zondere een plan van aanpak en de juiste kennis van zaken is niet zo verstandig.

De vraag is natuurlijk op de eerste plaats wat gebeurt er nu al om je hond te helpen? Gericht op zijn emoties en het gedrag wat daar uit ontstaat? Laat medicatie niet je uitgangspunt zijn of direct de oplossing. Het is een ondersteuning.Het zou een combinatie moeten worden van het werken aan de emotie en training.

Het kan een ondersteuning zijn omdat je hond op fysiek niveau (stress/emotie gerelateerd) gaat reageren. Dit kan een ingang zijn, in combinatie met training kun je dan alsnog overstappen op homeopatische/natuurlijke middelen.

Dit moet altijd in combinatie met een deskundige. Simpelweg omdat de kruiden en supplementen en de medicatie een negatieve werking op elkaar kunnen hebben. De bovenstaande tips kunnen al een goede ondersteuning zijn.

Wat kan goede medicatie doen?

Medicatie kan een goede ondersteuning zijn wanneer er een disbalans is in de reactie die ontstaat door de emotie. Het zal de angst “remmen” en er voor zorgen dat je hond weer meer benaderbaar wordt. Goede medicatie moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Een aantal voorwaarden zijn belangrijk, zoals:

  • Het moet je hond bij bewustzijn houden. Het mag je hond niet verslappen of verdoven. Slaapt jouw hond de hele dag? Is hij suf? Is hij niet zichzelf? En zeker op langer termijn dan heb je niet de juiste ondersteuning te pakken.
  • Angst verminderen (niet kalmeren of verdoven en uitschakelen)

Het is echt wel essentieel dat je weet wat je doet. Vraag hier dan ook altijd om raad bij een deskundige. Denk aan de dierenarts of gedragstherapeut.

Je kunt nadenken over medicatie wanneer het zijn dagelijkse leven zodanig beïnvloed dat hij niet of nauwelijks meer functioneert. Bijvoorbeeld omdat je hond slecht herstelt, gaat generaliseren (dingen gaat koppelen aan vuurwerk), voor verschillende prikkels bang is, op verschillende momenten bang te zijn.

Medicatie hond bij vuurwerkangst

De uitwerking verschilt per hond, per situatie, per hulpvraag. Je kunt niet zomaar ergens aan beginnen en niet zelf doktoren. Medicatie wel degelijk een rustgevende werking geven en vooral weer zorgen dat je hond voor rede vatbaar wordt. Dit kan een ingang zijn om weer te kunnen samenwerken en te leren.

Mag mijn hond Vetranquil?

Gebruik geen vetranquil. Dit advies werd tot voor kort nog gegeven door dierenarts. Vetranquil is een spierverslapper. Dat is een worst-case scenario. Je hond ervaart angst maar kan niet meer in actie komen vanwege de spierverslapper. Handig voor jou: je hond ligt rustig in zijn mandje. Maar niet goed en fijn voor het welzijn van je hond. Dit kan ook in je nadeel gaan werken. Je hond kan geen kant op, maar voelt van alles. Niet doen dus!

Thundershirt

Een thundershirt is een shirt die een hond rustiger kan maken in tijden van angst. Bijvoorbeeld tijdens vuurwerk, onweer, in de auto, bezoek aan de dierenarts en noem maar op. Het thundershirt kun je eigenlijk vergelijken met het inbakeren van baby’s.

Het geeft op het lichaam een bepaalde druk die de hond als rustgevend ervaart. Of dit ook bij jouw hond werkt verschilt heel erg per hond. Er zijn heel veel honden die baat hebben bij dit product. Maar elke hond, elke situatie en elk hulpmiddel verschilt, houd daar altijd rekening mee. Is dit de gouden oplossing? Nee! Maar wel een ondersteuning om naar je doel te werken: ontspanning.

Thundershirt voor hond met vuurwerkangst

Begin op tijd met trainen

Als je dit gedrag wilt begeleiden heeft het geen zin om een paar weken of dagen voor oud en nieuw te beginnen met het trainen van je hond. Dit zul je optijd moeten oppakken en het hele jaar blijven door trainen, tot dat je hond rustig(er) is. Ga aan de slag met een training.

Zorg voor een plan van aanpak en begin op tijd. Het liefst zelfs vanaf, in ieder geval, september. Op deze manier kun je verschillende manieren combineren. Je kan optijd beginnen met het verstevigen van de basis van je hond. Denk aan ondersteunende middelen, werken aan de emotie van je hond en je hond trainen. Dat lukt niet meer wanneer er al veel knallen zijn bijvoorbeeld. Daarnaast heeft dit gewoon even tijd nodig.

Hond bang voor harde geluiden

Vuurwerk CD’S

Er zijn speciale CD’S die vol staan met geluiden van vuurwerk. Laat je hond wennen aan deze geluiden. Bouw het op: tijdens het opbouwen van deze geluiden associeer je dit met iets leuks; een leuk hersenwerkje, lekker eten enzovoort. Als je ziet dat je hond ontspannen is kun je dit opbouwen door het geluid harder te zetten. Train dit net zolang tot dat je hond ontspannen is.

Je werkt nu op basis van klassieke conditionering. Je leert je hond dat het geluid een positieve associatie krijgt. Daarnaast kan je met hersenwerkjes of andere activiteiten zoals kauwen of likken ontspanning aanbieden omdat dit ontspannende hormonen stimuleert. De tegenhanger van stresshormonen dus.

Tips voor werken een CD

  • Begin op tijd!
  • Herconditioneren > opnieuw wennen aan het geluid van vuurwerk
  • Prikkel voorspeller laten worden van iets leuks (positieve associatie ontwikkelen)
  • Schakel een deskundige in voor de begeleiding.

Hoe werkt een vuurwerk CD?

Medpets.nl verkoopt de Tinley gedragstherapie CD. Deze CD is bij uitstek geschikt voor het begeleiden van jouw hond tijdens vuurwerk. Ook vind je daar nog meer tips en informatie over de vuurwerk cd in de bijsluiter. Voor sommige honden werkt dit niet. Omdat ze het niet identificeren met het echte vuurwerk, flitsen en de geur missen.

bron: medpets.nl

Hond is bang voor vuurwerk

Wat kun je doen bij vuurwerkangst van je hond?

Hieronder deel ik een paar algemene tips die je hond al kunnen helpen om meer rust te vinden. Soms is het testen wat werkt voor jouw hond. Maar het is zeker het proberen waard.

1. Raam en gordijnen dichtdoen bij

Sluit gordijnen en ramen. Op deze manier scherm je prikkels direct af. De televisie en radio aanzetten kan hierbij helpen. Voorkom dat je hond te dicht bij het raam ligt en scherm dit allemaal goed af.

2. Leg je hond bij jou in de buurt

Ga je hond niet negeren. Geef hem geborgenheid en de juiste aandacht. Zoekt de hond veiligheid bij jou? Laat dat dan toe.

3. Zorg voor een goede uitlaatklep

Het is te makkelijk gezegd dat je hond goed uitgelaten moet worden zodat hij niet meer reageert. Daarmee los je niet alles op. Het kan zelfs tegen je werken. Als het emmertje al vol zat en jij gaat ook nog activiteiten aanbieden die stresshormonen aanmaken dan kan het nadelig werken als daar al een disbalans aanwezig was.

Hond bang voor vuurwerk hersenwerkjes

Alleen: een hond die de activiteit op die dag wel nodig heeft omdat er anders verveling ontstaat kan ook overstromen. Onderprikkeling zorgt ook voor overprikkeling. Wandel op een rustige plek, zoek niet de drukte op en zoek eventueel veel snuffelspelletjes aan (verstop de bal of koekjes). Laat je hond lekker snuffelen, rollen en graven. Dit zorgt voor mentale stimulatie en is ontzettend belangrijk voor je hond. Dat zijn ontspannende en hondse activiteiten!

Kan jouw hond niet los van de lijn wandelen?

Vertrouw je het niet helemaal om je hond los te laten? Ga dan aan de slag met een lange lijn bijvoorbeeld van 3, 5 of 10 meter.

Klik op deze link om alle lange lijnen te bekijken.

Een tuig kan ook een fijne oplossing zijn, zodat de hond op dat moment alle bewegingsvrijheid krijgt. Een fijn tuig is een Y-tuig.

Klik op deze link om y-tuigjes te bekijken.

Hond is bang voor vuurwerk

Mijn hond wil niet wandelen bij het horen van harde geluiden

Het kan zo zijn dat je hond bij het horen van harde knallen niet naar buiten wil. Of op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag niet graag naar buiten wil. Om te voorkomen dat er opgekropte frustratie ontstaat is het wel goed om in het algemeen de balans tussen fysieke en mentale uitdaging op orde te hebben. Voorkom dat je hond te weinig beweging krijgt. Daarnaast kun je op deze dagen wel alternatieven verzinnen door in huis veel snuffelspelletjes aan te bieden.

Verder kan het goed zijn om alternatieven aan te bieden als je hond echt angstig is. Voorkom dat je naar buiten moet op die momenten dat de knallen het meest aanwezig zijn. Maak eventueel gebruik van je tuin (als uitzondering). Zodat je hond wel zijn behoeftes kan doen. Het kan helpen wanneer je met regelmaat een heel kort moment aanbied om zijn/haar behoeftes te doen. Uiteraard alleen op rustige momenten.

Hond is bang voor vuurwerk

4. Maak gebruik van een bench

Een bench kan je hond een veilig gevoel geven. Je kunt er een kleed overheen hangen. Dit zorgt ervoor dat je de prikkels doet afnemen. Een hond kan de neiging hebben om te vluchten en de bench kan een veilige plek zijn voor je hond. Het is wel belangrijk datje hond de bench als een fijne en veilige plek ervaart. Anders is dit geen optie. Dit geldt ook voor een fijne mand voor je hond bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je hond zich hier in het algemeen goed kan ontspannen.

Hier vind je alle benches op een rij.

Ga naar een vuurwerkvrij park

Wist je dat er vuurwerkvrije parken zijn of hotels? Dit houdt in dat je geen geknal hoort en je hond lekker ontspannen de dag kan doorkomen. Dit scheelt een hoop stress voor jou en jouw hond. Let op: wees er op tijd bij, want veel mensen maken hier gebruik van.

Hond bang voor knallen

Blijf zelf rustig

Daarmee wordt voornamelijk bedoeld dat het geen zin heeft om mee te gaan in het gedrag van je hond. Ik geloof wel degelijk dat jouw hond voelt hoe het met jou gaat. Maar we doen de hond te kort door te zeggen dat hij zo doet omdat jij zo doet.

Als jezelf ook reageert op vuurwerk kijk dan hoe je samen meer ontspanning kan vinden. Wellicht kan het zinvol zijn om zelf ook hier wat mee te doen. Bach bloesems kunnen een geweldige ondersteuning zijn voor jou en je hond.

Het is in ieder geval belangrijk dat jezelf kalm blijft.

Bach bloesems voor hond met vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij honden; wat doe je als er, op dit moment, vuurwerk afgestoken wordt?

Veel honden vinden het fijn als ze iets te doen hebben wanneer er vuurwerk afgeschoten wordt. De focus ligt dan niet meer op het vuurwerk. Een aantal activiteiten die je kunt voorbereiden zijn:

  • Laat je hond snuffelen:hersenwerkjes, snuffelparcours, zoek- en speurspelletjes en ga zo maar door.
  • Ga niet naar buiten
  • Doe alles dicht en zet je radio aan
  • Kauwwerk: in de vorm van een gevulde Kong, gedroogde kauwsnacks, een bot van de slager of wat zijn favoriete snack misschien ook is.
  • Hersenwerkjes: Een paar leuke en ingewikkelde hersenwerkjes kunnen maken dat je hond afgeleid wordt van al die knallen. Op dat moment is je hond even bezig met iets anders waardoor hij de knallen kan vergeten.
  • Samen kroelen: Help je hond, geef hem aandacht. Angst is een emotie. Die kun je niet belonen. Help hem/haar en geef hem steun! Samen kroelen kan je hond rustiger maken.
  • Zorg voor voldoende veilige (verstop) plekken: een bench kan een oplossing zijn. Ook een andere veilig hoek creëren kan helpen. Achter de bank, in een kast of verzin iets wat voor je hond werkt. Kijk vooral naar wat je hond nodig heeft. Wil je hond zich in toiletruimte verstoppen? Laat dat dan toe. Om even een voorbeeld te geven. Zeker tijdens de jaarwisseling kan je dit ter plekke goed inzetten. Omdat je dan vaak toch moet dealen met de situatie.
  • Bekijk ter plekke waar je hond behoefte aan heeft: waar de ene hond het fijn om aangeraakt te worden is dat voor een andere hond teveel. En is dat juist weer een hond die het fijn vindt om gewoon bij/tegen je aan te zitten. Speel in op de behoefte van jouw hond als individu.
  • Heb je Bach bloesems rescue druppels of lavendelolie in huis? Gebruik dit dan op dat moment.
Hond is bang voor vuurwerk

Wat moet je niet doen?

  1. Je hond alleen laten: het klinkt zo vanzelfsprekend, maar het is heel belangrijk dat je je hond niet alleen laat wanneer vuurwerk wordt afgeschoten. Wanneer je zelf graag weg wilt (wat niet aan te raden is!). Zoek dan een behaaglijke plek voor de hond. Dit kan een hondenpension zijn waar weinig te merken is van vuurwerk en waar de hond vertrouwd is. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vertrouwde plek zoals bij vrienden, familie, kennissen etc.
  2. Je hond negeren
    Negeer je hond niet. Je beloont je hond niet voor zijn angst. Angst is een emotie die ontstaat als reactie op een prikkel. Je kunt deze emotie niet belonen. Wanneer je je hond negeert, geef je je hond geen steun. Terwijl dat het meeste nodig is. De emotie overheerst en vanuit die emotie kan er gedrag ontstaat. Je hond heeft overigens niks aan schuldgevoelens en medelijden. Help je hond, zoals je dat met een vriend zou doen. Ondersteun hem, ga naast hem zitten en geef alle steun die je kan geven op een rustige en kalme manier.
  3. Opwinding creëren: voorkom teveel opwinding. Bijvoorbeeld door hoge stemmetjes en andere manier waarop je kan praten met je hond. Je mag wel degelijk praten met je hond. Praat rustig en op een ondersteundende manier voor je hond. Zodat hij niet nog meer omhoog schiet. Opwinding is ook een vorm van stress. Houd de opwinding zo laag mogelijk.
  4. Fysiek of verbaal corrigeren: corrigeren heeft geen zin en is nutteloos. Je hond doet niks fout. Je hond ervaart het als heel spannend en voelt angst.
  5. Je hond straffen: Heel simpel. Gewoon niet doen. Je hond straffen is geen enkel geval nodig. Je hond doet niks fout. Hij heeft een emotie. Die emotie doet iets met je hond. In dit geval angst! Daarmee help je hem niet en kan je het zelfs nog erger maken. Ga samenwerken. Ondersteun je hond, begeleid en help zo goed als je kan
  6. Mee gaan in de emotie van je hond: je hond heeft er niks aan als je mee gaat in de emotie. Begrip hebben voor de emotie van je hond is wat anders dan je hond zielig vinden of medelijden hebben. Wanneer je begrip hebt voor zijn emotie werk je vanuit rust en kalmte om je hond te begeleiden.

Hond bang voor knallen

* Dit artikel bevat affiliatelinks.

Lees ook:

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?