Mijn hond is bang voor vuurwerk

Hond is bang voor vuurwerk
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Voor veel honden en hondeneigenaren is december niet de meest ontspannen maand. Veel honden vinden wel iets van vuurwerk. Het is ontzettend vervelend als je hond bang is voor vuurwerk. Voor de hond op de eerste plaats, maar ook voor jou als baasje.

Herken jij dit?

 • Durft jouw hond amper op straat te lopen in de maand december?
 • Ben jij constant op je hoede omdat je weet dat er vuurwerk afgeschoten wordt?
 • Kruipt jouw hond het liefst zover mogelijk weg in een hoekje?
 • Vermijd jij alle reguliere tijden, om te voorkomen dat je hond in aanraking komt vuurwerk?
 • Is jouw hond al ruim een paar dagen voor oudjaarsdag van slag door alle knallen?
 • Heeft jouw hond de neiging om te gaan vluchten als er harde knallen zijn?
 • Weet jij niet wat je moet doen als je hond bang is voor vuurwerk?
 • Gaat jouw hond gewoon niet naar buiten als er vuurwerk is?
 • Heb jij een pup die je graag goed wilt socialiseren, zodat hij leert om te gaan met de knallen van vuurwerk?

Herken jij één van deze kenmerken en kun je wel wat hulp gebruiken?

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Vuurwerk is natuurlijk een afschrikwekkend geluid voor je hond. Naast dat moet je je eens voorstellen hoeveel geuren er vrij komen voor je hond. Wij kunnen het vaak al ruiken, laat staan je hond die zeker 100.000 keer beter ruikt.

Donder bij onweer is ook zo’n afschrikwekkend geluid. Een natuurgeluid. Een zware knal die ver om je heen lijkt los te barsten.

Hond is bang voor vuurwerk

Honden kunnen dit een angstaanjagend geluid vinden en daar vanuit angst op reageren. Zeker wanneer ze geconfronteerd worden met harde en onverwachtse geluiden. En misschien reageert jouw hond überhaupt wel op onverwachte geluiden.

Het is helemaal niet leuk om te zien als je hond bang is voor vuurwerk. Bang zijn is niet leuk en niet leuk om te zien. De ene hond reageert in het algemeen sneller op geluiden en kan zich snel angstig voelen. Terwijl de andere honden dit af en toe laat zien. Dit verschil bepaalt veel voor je hond, maar ook voor wat je moet doen.

Waarom is een hond bang voor vuurwerk?

De precieze ‘waarom’ vraag is natuurlijk moeilijk te beantwoorden. Dat hangt af van veel factoren en is dus maatwerk. Waar je hond bang voor is, in welke mate, hoevaak het voorkomt en wat de hersteltijd is bepalen veel in hoeverre je daar iets mee moet doen en op welke manier.

Angst voor vuurwerk kan door van alles getriggerd worden. Niet alleen onzeker of angstige honden hebben hier last van. Ook een zekere hond kan de emotie ‘angst’ voelen in een periode met veel knallen (vuurwerk/onweer bijvoorbeeld).

Dit gedrag kan zich wel degelijk omzetten naar een trauma. Door herhaaldelijk schrikken, vervelende ervaringen, een constant te vol prikkelemmertje en ga zo maar door. Realiseer je dat je hond last kan hebben van de flitsen, de geur van het vuurwerk en zelfs de trillingen die vrijkomen. Dus al met al zijn er nogal wat redenen voor je hond om vanuit deze emotie te reageren en daardoor bepaald gedrag te laten zien.

Heeft jouw hond vuurwerkangst?

Iedere hond reageert anders op vuurwerkknallen. De ene hond reageert bij überhaupt het horen van een knal en de andere hond is alleen op oudjaarsavond rond twaalf uur van slag. Om even twee uitersten te noemen. Er zijn overigens ook honden die nauwelijks reageren.

De mate waarin je hond bang is, hoevaak dit gebeurt (dus ook op andere prikkels angstig reageren) en hoelang de hersteltijd is kan veel bepalen voor wat je er mee moet doen en op welke manier.

Hoe herken je angst bij je hond?

Er zijn drie manieren waarop je kunt herkennen of je hond angstig is. Deze drie manieren spelen ook tegelijk een rol. Je kunt nooit op basis van 1 lichaamshouding bijvoorbeeld je conclusie trekken. Het gaat altijd om het totaalplaatje!

Lichaamstaal van je hond

Lichaamstaal gaat echt over hetgeen wat je expliciet laat zien qua lichaamshouding.

 • Stand van de staart
  Wanneer de staart van je hond lager hangt dan tijdens de neutrale stand. De neutrale stand kan wel per ras verschillen. De Beagle heeft zijn staart in neutrale stand overeind staan terwijl een Whippet zijn staart in neutrale stand laag heeft hangen. Je moet dus wel weten wat jouw hond voor neutrale staartdracht heeft. Bij kruisingen is het belangrijk om te kijken wat je hond doet qua staartdracht wanneer hij ontspannen is.

  Alleen de stand van de staart zegt nog helemaal niks. Het gaat om het totaalplaatje, het kan wel een aanwijzing zijn.
Mijn hond is bang voor vuurwerk
 • Stand van de oren
  De oren kunnen allerlei kanten. De stand van je oren vertellen veel over hoe je hond zich voelt. Als de oren naar achteren staan kan je hond zich bedreigd voelen of iets spannend vinden. Dit is niet per definitie zo. Soms staan de oren zelfs naar voren. Als je ziet dat de oren naar achteren staan en ook andere tekenen van angst ziet dan kun je er vanuit gaan dat je hond bang is.
 • Ogen
  Wanneer je hond grote pupillen heeft is de kans dat hij het (heel) spannend vindt. Wanneer je veel oogwit zit vindt je hond het ook spannend. Dit noemt men een whale eye. Je hond vindt het dan spannend en het kan soms zelfs tegen agressie aanzitten.
 • Lichaamsgewicht
  Je hond kan zijn gewicht verdelen. De plek waar zijn centrale punt van lichaamsgewicht zit kan bepalen hoe je hond zich voelt. Als je hond iets spannend vindt gaat de hond met zijn lichaamsgewicht naar beneden of juist naar achteren.

Lichaamstaal bij honden is een ingewikkeld onderwerp. Daar wordt mee bedoeld dat je er ontzettend veel over kan zeggen. Deze voorbeelden zijn een leidraad om te kunnen herkennen hoe je hond zich voelt. Kijk eens of wat jij herkent qua lichaamstaal bij je hond. Dit vraagt om onderzoek. Nogmaals is het belangrijk om je te realiseren dat je moet kijken naar het totaalplaatje van je hond. Je kunt niet op basis van 1 zichtbaar ding een conclusie trekken. Het vraagt om een goede observatie van zijn lichaamshoudingen, stresssignalen en gedragingen.

Stresssignalen bij honden

Een hond kan als reactie op een emotie stofjes vrijmaken. Stresshormonen. We noemen dat een stress response. Er komen dan signalen vrij. Als gevolg komen er dus signalen vrij. Stresssignalen kunnen zijn:

 • Trillen
 • Tongelen (tong in de mond en uit de mond halen en zelfs het puntje van zijn neus aanraken)
 • Lippen aflikken
 • Hijgen
 • Gapen
 • Pootje opheffen
 • Markeren (komt ook voor als je hond geen stress heeft, maar stress is ook een aanleiding voor markeren)
 • Rijgedrag (gaat heel vaak niet over seksualiteit of dominantie)
  Testosteron is een van de stresshormonen die vrijkomt, waardoor een hond rijgedrag kan vertonen.

Deze signalen zijn belangrijke aanwijzingen. Je hond geeft ontzettend veel aan met deze signalen.

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Gedrag van je hond

 • Vluchten
 • Ontwijken
 • Verstoppen
 • Fiddle about
 • Bevriezen (even stilstaan, bijna niks meer doen/bewegen)
 • Vechten (tekenen van agressie plus alle voorstadia’s: denk aan blaffen, uitvallen aan de lijn bijvoorbeeld)
Mijn hond is bang voor vuurwerk angst

Wanneer is een hond niet bang?

Er zijn enkele misverstanden over honden die niet bang zouden zijn. In feite zijn er dan dus misverstanden over de interpretatie van de lichaamshouding en signalen van je hond.

 • Er op af gaan
  Het is logisch dat hier een misinterpretatie zit. Het lijkt niet logisch dat als je ergens bang voor bent dat je er naar toe gaat. Toch komt dit heel veel voor. Soms leiden de omstandigheden er toe dat je hond wel toe gaat naar hetgeen wat hem spanning oplevert.
 • Staart omhoog dragen
  We denken vaak dat een hond die zijn staart omhoog heeft niet bang is. Dat is dus niet waar, integendeel. De kans dat het hier over spanning/bang gaat is heel erg groot. Staart kan omhoog staan omdat de hond zich bijvoorbeeld zeker voelt over wat hij doet. Bijvoorbeeld omdat deze reactie hem helpt. Dat betekent niet dat zich ook zo voelt.

Verschillende reacties op vuurwerk

Honden kunnen dus op verschillende manieren reageren op vuurwerk. Op de eerste plaats gaat het natuurlijk over wie jouw hond als individu is. Persoonlijkheid en stemmingen kunnen veel bepalen. Ook het ras en eventueel aanleg kan veel bepalen in de reactie op harde knallen/vuurwerk.

Angst voor vuurwerk honden

Het prikkelemmertje van je hond

Het prikkel/stress emmertje van je hond kan bepalen hoe er gereageerd wordt op vuurwerk/harde knallen. Hoe groot het prikkelemmertje is, verschilt per hond. De ene hond heeft een groter emmertje dan de andere hond. Elke dag komen daar bij prikkels in.

Er zit altijd een standaard laagje aan stresshormonen aan. Dat is noodzakelijk om adequaat te kunnen reageren wanneer het nodig is.

Door de dag heen komt daar een opbouw in. De ene hond zit dus sneller vol dan de andere hond, afhankelijk van je hond als individu.

Het emmertje zit vol en/of overstroomt

Als het emmertje zo goed als vol zit en/of zelfs overstroomt dan kan daar gedrag X uit staan. Bijvoorbeeld het reageren op vuurwerk/knallen. Het is belangrijk dat het emmertje van je hond in balans is. Dat geldt in algemene zin.

Om er een laagje aan stresshormonen uit te krijgen ben je 6-8 uur verder. En dan is de emmer maar een klein beetje leger. Veel honden krijgen te weinig kans om dit emmertje te legen. Denk bijvoorbeeld door een gebrek aan rust, structuur, regelmaat. Maar ook een gebrek aan snuffelen kan hier invloed op hebben.

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Mijn hond heeft vuurwerkangst, wat moet ik doen?

Vuurwerkangst of angst voor knallen in het algemeen is een ingewikkelde hulpvraag. Voornamelijk omdat het ontzettend veel maatwerk vraagt. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben en maatwerk vragen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De mate waarin je hond angstig is
 • Hoeveel angst je hond in het algemeen vertoont
 • Hoevaak komt (deze) angst voor?
 • Wat is de hersteltijd wanneer je hond vanuit deze emotie reageert?

Het is belangrijk om te weten dat deze hulpvraag diepere lagen heeft. Waar gaat het om en wat is het probleem voor de hond? Hoe zit het in algemeen in elkaar? Het is in ieder geval een hulpvraag die op tijd je aandacht vraagt. Zeker bij vuurwerkangst heeft het weinig zin om daar twee weken van te voren mee te beginnen. Wil je effectief trainen dan kan het zelfs al een goed idee zijn om daar in het begin van het jaar mee te starten.

Bachbloesems: angst vuurwerk hond

Natuurlijke middelen bij vuurwerkangst voor honden

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, supplementen en/of medicatie is geen wondermiddel. Er wordt te snel geconcludeerd dat dit niet zou werken. Dat komt omdat het vaak ingezet wordt als oplossing.  Het zou enkel je ondersteuning moeten zijn naast de begeleiding, training en steun die je je hond geeft. Een juiste training volgen is dus erg belangrijk. Daarnaast zijn de verwachtingen niet altijd realistisch. Bijvoorbeeld een volledige verandering in gedrag. Terwijl er soms ook hele kleine dingen kunnen veranderen. Die zeer effectief kunnen zijn, maar niet zonder training. Dan is het resultaat misschien teleurstellend. Logisch!

Je hebt hulpmiddelen voor je hond die werken voor het lange termijn of op het korte termijn en een combinatie daarvan. Mijn voorkeur gaat in eerste instantie altijd uit naar natuurlijke hulpmiddelen in combinatie met training.

Je hebt echt mega veel hulpmiddelen die je kunnen helpen. Voorbeelden zijn:

Bachbloesems: angst vuurwerk hond

Medicatie angstige hond

Gedragsmedicatie brengt nogal wat verschillende reacties teweeg. En die reacties zijn terecht. De vraag is vooral wat is er nodig voor de hond. Gewoon ‘gedragsmedicatie’ geven zondere een plan van aanpak en de juiste kennis van zaken is niet zo verstandig.

De vraag is natuurlijk op de eerste plaats wat gebeurt er nu al om je hond te helpen? Gericht op zijn emoties en het gedrag wat daar uit ontstaat? Oftewel: de medicatie zou niet je uitgangspunt mogen zijn en dus niet je oplossing. Het is een ondersteuning. Je moet het altijd doen in combinatie met een training.

Het kan een ondersteuning zijn omdat je hond op fysiek niveau (stress/emotie gerelateerd) gaat reageren. Deze medicatie kan een ingang zijn, in combinatie met training kun je dan alsnog overstappen op homeopatische/natuurlijke middelen. Dit moet altijd in combinatie met een deskundige. Simpelweg omdat de kruiden en supplementen en de medicatie een negatieve werking op elkaar kunnen hebben.

Wat kan goede medicatie doen?

Medicatie kan een goede ondersteuning zijn wanneer er een disbalans is in de reactie die ontstaat door de emotie. Goede medicatie moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Een aantal voorwaarden zijn belangrijk, zoals:

 • Het moet je hond bij bewustzijn houden. Het mag je hond niet verslappen of verdoven. Slaapt jouw hond de hele dag? Is hij suf? Is hij niet zichzelf? En zeker op langer termijn dan heb je niet de juiste medicatie te pakken.
 • Angst verminderen (niet kalmeren of verdoven en uitschakelen)

Je kunt niet zomaar aan de medicatie gaan. Het is echt wel essentieel dat je weet wat je doet. Vraag hier dan ook altijd om raad bij een deskundige. Denk aan de dierenarts of gedragstherapeut.

Je kunt nadenken over medicatie wanneer het zijn dagelijkse leven zodanig beïnvloed dat hij niet of nauwelijks meer functioneert. Bijvoorbeeld omdat je hond slecht herstelt, gaat generaliseren (dingen gaat koppelen aan vuurwerk), voor verschillende prikkels bang is, op verschillende momenten bang te zijn.

Medicatie verschilt per hond, per situatie, per hulpvraag. Je kunt niet zomaar ergens aan beginnen en niet zelf doktoren.

Thundershirt voor honden

Een thundershirt is een shirt voor honden die een rustgevende werking heeft op de hond in tijden van angst. Bijvoorbeeld tijdens vuurwerk, onweer, in de auto, bezoek aan de dierenarts en noem maar op. Het thundershirt kun je eigenlijk vergelijken met het inbakeren van baby’s.

Het geeft op het lichaam een bepaalde druk die de hond als rustgevend ervaart. Of dit ook bij jouw hond werkt verschilt heel erg per hond. Er zijn heel veel honden die baat hebben bij dit product. Maar elke hond, elke situatie en elk hulpmiddel verschilt, houd daar altijd rekening mee.

Begin op tijd met trainen

Als je dit gedrag wilt begeleiden heeft het geen zin om een paar weken of dagen voor oud en nieuw te beginnen met het trainen van je hond. Dit zul je op tijd moeten oppakken en het hele jaar blijven door trainen, tot dat je hond rustig(er) is. Ga aan de slag met een training.

Zorg voor een plan van aanpak en begin op tijd. Het liefst zelfs vanaf september, zo mogelijk nog eerder. Op deze manier kun je verschillende manieren combineren. Denk aan ondersteunende middelen en je hond trainen. Dat lukt niet meer wanneer er al veel knallen zijn bijvoorbeeld.

CD geluiden voor honden

Er zijn speciale vuurwerk CD’s. Een vuurwerk CD staat vol met vuurwerkgeluiden. Laat je hond wennen aan deze geluiden. Bouw het op: tijdens het opbouwen van deze geluiden associeer je dit met iets leuks; een leuk hersenwerkje, lekker eten enzovoort. Als je ziet dat je hond ontspannen is kun je dit opbouwen door het geluid harder te zetten. Train dit net zolang tot dat je hond ontspannen is.

Heeft je hond de neiging om weg te vluchten? 
Het kan je helpen als je hond vanaf het begin van de oefening een riem om heeft, als je ziet dat je hond weg wil vluchten, haal je hem op en ga je in alle rust een stukje door je huis lopen. Lopen zorgt er voor dat je hond en de brein van je hond vooruit gaat. Dit zorgt ervoor dat zijn brein niet bevriest van angst. Blijf doorlopen totdat hij ontspannen wordt.

In de meeste gevallen is het nodig om hiervoor een hondengedragsdeskundige of hondencoach voor in te schakelen.

Tips voor de vuurwerk CD

 • Begin op tijd!
 • Herconditioneren > opnieuw wennen aan het geluid van vuurwerk
 • Schakel een deskundige in voor de begeleiding.

Hoe werkt een vuurwerk CD?

Medpets.nl verkoopt de Tinley gedragstherapie CD. Deze CD is bij uitstek geschikt voor het begeleiden van jouw hond tijdens vuurwerk. Ook vind je daar nog meer tips en informatie over de vuurwerk cd in de bijsluiter.

bron: medpets.nl

Hond is bang voor vuurwerk

Wat kun je doen bij vuurwerkangst bij honden?

Hieronder deel ik een paar algemene tips die je hond al kunnen helpen om meer rust te vinden.

1. Raam en gordijnen dichtdoen bij honden met (vuurwerk) angst

Dit vermindert de prikkels, ook de televisie en radio aanzetten helpen hierbij. Voorkom dat je hond te dicht bij het raam ligt en scherm dit allemaal goed af.

2. Leg je hond bij jou in de buurt

Ga je hond niet negeren. Geef hem geborgenheid en de juiste aandacht. Zoekt de hond veiligheid bij jou? Laat dat dan toe.

3. Maak een flinke wandeling

Voor sommige honden kan het helpen als ze in ieder geval hun energie goed kwijt kunnen. Doe dit op de dag wanneer er veel vuurwerk afgestoken wordt het liefst zo vroeg mogelijk. Voorkom dat je hond opgekropte frustratie heeft. Dit zorgt alleen maar voor al meer stress in het emmertje van je hond. Zowel onderprikkeling als overprikkeling zorgt ervoor dat je hond nog sneller gestresst en/of angstig kan reageren.

Zoek een vuurwerkvrij gebied op, ga op een rustige plek wandelen. Doe veel leuke snuffelwerkjes en oefeningen met je hond. Laat daarnaast je hond lekker snuffelen. Snuffelen zorgt voor mentale stimulatie en is ontzettend belangrijk voor je hond.

Je kunt voor de (zeer) actieve hond ook nog kiezen tussen een combinatie van mentale snuffelwerk en een fysiek uitlaatklep. Ga een stuk fietsen en combineer dat met snuffel- en speurwerk. Vertrouw je het niet helemaal om je hond los te laten? Ga dan aan de slag met een lange lijn bijvoorbeeld van 3, 5 of 10 meter.

Klik op deze link om alle lange lijnen te bekijken.

Een tuig kan ook een fijne oplossing zijn, zodat de hond op dat moment alle bewegingsvrijheid krijgt. Een fijn tuig is een Y-tuig.

Klik op deze link om y-tuigjes te bekijken.

Hond is bang voor vuurwerk

Mijn hond wil niet wandelen bij het horen van vuurwerk

Het kan zo zijn dat je hond bij het horen van harde knallen niet naar buiten wil. Of op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag niet graag naar buiten wil. Om te voorkomen dat er opgekropte frustratie ontstaat is het wel goed om in het algemeen de balans tussen fysieke en mentale uitdaging op orde te hebben. Voorkom dat je hond te weinig beweging krijgt. Daarnaast kun je op deze dagen wel alternatieven verzinnen door in huis veel snuffelspelletjes aan te bieden.

Verder kan het goed zijn om alternatieven aan te bieden als je hond echt angstig is. Voorkom dat je naar buiten moet op die momenten dat de knallen het meest aanwezig zijn. Maak eventueel gebruik van je tuin (als uitzondering). Zodat je hond wel zijn behoeftes kan doen. Het kan helpen wanneer je met regelmaat een heel kort moment aanbied om zijn/haar behoeftes te doen. Uiteraard alleen op rustige momenten.

Hond is bang voor vuurwerk

4. Maak gebruik van een bench

Een bench kan je hond een veilig gevoel geven. Je kunt deze bench afdekken met kleden. Een hond kan de neiging hebben om te vluchten en de bench kan een veilige plek zijn voor je hond. Het afdekken van kleden zorgt o.a. voor minder prikkels. Het kan noodzakelijk zijn om al ruim van te voren (voor oudjaarsdag) te beginnen met benchtraining. Simpelweg omdat je hond de bench wel moet zijn als een veilig plek. Dit geldt ook voor een fijne mand voor je hond bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je hond zich hier in het algemeen goed kan ontspannen.

Hier vind je alle benches op een rij.

Ga naar een vuurwerkvrij park

Wist je dat er vuurwerkvrije parken zijn of hotels? Dit houdt in dat je geen geknal hoort en je hond lekker ontspannen de dag kan doorkomen. Dit scheelt een hoop stress voor jou en jouw hond. Let op: wees er op tijd bij, want veel mensen maken hier gebruik van.

Blijf zelf rustig

Daarmee wordt voornamelijk bedoeld dat het geen zin heeft om mee te gaan in het gedrag van je hond. Ben je zelf niet zo fan van onweer? Kijk dan of iemand anders misschien je hond intensief kan helpen. Het gaat er niet om dat je hond alsmaar doet wat jij doet. Oftewel: dat je hond bang is omdat jij bang bent. Het kan wel zijn dat jij je anders gedraagt en voelt.

Probeer vooral rustig te blijven en je hond vanuit deze rust te helpen en te steunen.

Vuurwerkangst bij honden; wat doe je als er vuurwerk afgestoken wordt?

Veel honden vinden het fijn als ze iets te doen hebben wanneer er vuurwerk afgeschoten wordt. De focus ligt dan niet meer op het vuurwerk. Een aantal activiteiten die je kunt voorbereiden zijn:

 • Laat je hond snuffelen: hersenwerkjes, snuffelparcours, zoek- en speurspelletjes en ga zo maar door.
 • Ga niet naar buiten
 • Sluit deuren en gordijnen en zet je radio aan
 • Kauwwerk: in de vorm van een gevulde Kong, gedroogde kauwsnacks, een bot van de slager of wat zijn favoriete snack misschien ook is.
 • Hersenwerkjes: Een paar leuke en ingewikkelde hersenwerkjes kunnen maken dat je hond afgeleid wordt van al die knallen. Op dat moment is je hond even bezig met iets anders waardoor hij de knallen kan vergeten.
 • Samen kroelen: Help je hond, geef hem aandacht. Angst is een emotie. Die kun je niet belonen. Help hem/haar en geef hem steun!
 • Zorg voor voldoende veilige verstop plekken: een bench kan een oplossing zijn. Ook een andere veilig hoek creëren kan helpen. Achter de bank, in een kast of verzin iets wat voor je hond werkt. Kijk vooral naar wat je hond nodig heeft. Wil je hond zich in toiletruimte verstoppen? Laat dat dan toe. Om even een voorbeeld te geven.
Hond is bang voor vuurwerk

Wat moet je niet doen?

 1. Je hond alleen laten: het klinkt zo vanzelfsprekend, maar het is heel belangrijk dat je je hond niet alleen laat wanneer vuurwerk wordt afgeschoten. Wanneer je zelf graag weg wilt (wat niet aan te raden is!). Zoek dan een behaaglijke plek voor de hond. Dit kan een hondenpension zijn waar weinig te merken is van vuurwerk en waar de hond vertrouwd is. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vertrouwde plek zoals bij vrienden, familie, kennissen etc.
 2. Je hond negeren
  Negeer je hond niet. Je beloont je hond niet voor zijn angst. Angst is een emotie die ontstaat als reactie op een prikkel. Je kunt deze emotie niet belonen. Wanneer je je hond negeert, geef je je hond geen steun. Terwijl dat het meeste nodig is. De emotie overheerst en vanuit die emotie kan er gedrag ontstaat. Je hond heeft overigens niks aan schuldgevoelens en medelijden. Help je hond, zoals je dat met een vriend zou doen. Ondersteun hem, ga naast hem zitten en geef alle steun die je kan geven op een rustige en kalme manier.
 3. Opwinding creëren: voorkom teveel opwinding. Bijvoorbeeld door hoge stemmetjes en andere manier waarop je kan praten met je hond. Je mag wel degelijk praten met je hond. Praat rustig en op een ondersteundende manier voor je hond. Zodat hij niet nog meer omhoog schiet. Opwinding is ook een vorm van stress. Houd de opwinding zo laag mogelijk.
 4. Fysiek of verbaal corrigeren: corrigeren heeft geen zin en is nutteloos. Je hond doet niks fout. Je hond ervaart het als heel spannend en voelt angst.
 5. Je hond straffen: Heel simpel. Gewoon niet doen. Je hond straffen is geen enkel geval nodig. Je hond doet niks fout. Hij heeft een emotie. Die emotie doet iets met je hond. In dit geval angst! Angst moet je niet straffen. Daarmee help je hem niet en kan je het zelfs nog erger maken. Ga samenwerken. Ondersteun je hond, begeleid en help zo goed als je kan
 6. Mee gaan in de emotie van je hond: je hond heeft er niks aan als je mee gaat in de emotie van je hond. Begrip hebben voor de emotie van je hond is wat anders dan je hond zielig vinden of medelijden hebben. Wanneer je begrip hebt voor zijn emotie werk je vanuit rust en kalmte om je hond te begeleiden.

* Dit artikel bevat affiliatelinks.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als coach voor mens en hond werk ik altijd vanuit de motivatie. Gedragsproblemen zijn er niet zomaar. Door te kijken naar wat de hond je duidelijk wil maken. Door te kijken naar het onderliggende probleem kun je je hond pas echt helpen. Daarnaast zorg ik voor dat jij en je hond nog beter kunnen samenwerken. Wil je meer weten? Of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis ebook

Als je je aanmeldt voor dit gratis ebook, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.

Download mijn gratis ebook

Als je dit gratis ebook downloadt, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.
Ebook Aniek Wendt