Sloopt jouw hond de spullen in huis? Honden kunnen de neiging hebben om te gaan slopen, knagen en andere manieren wat schade brengt aan jouw spullen. Het is vervelend dat je spullen kapot gaan. Maar wees je er van bewust dat een hond niet zomaar spullen sloopt. Er is altijd een reden voor gedrag en gedrag ontstaat maar zelden plotseling.
Sloopt jouw hond spullen in huis?
- Sloopt jouw hond spullen in huis?
- Knaagt hij aan de tafel of de muur?
- Worden de kussens van de bank getrokken?
- Heeft jouw hond de neiging om te slopen ook als je wel thuis bent?
- Is jouw huis overhoop gehaald wanneer je je hond alleen thuis hebt gelaten?
- Kan jouw hond niet in de bench omdat hij dan zijn kussen en spullen sloopt?
- Of moet jouw hond juist in de bench omdat anders het hele huis overhoop haalt?
Herken jij dit? Wil jij van dit gedrag af en begrijpen waarom je hond doet wat hij doet? Ik help je daar graag bij.
Mijn hond sloopt in huis
Is jouw hond op spullen aan het knagen die daar niet voor bedoelt zijn? Sloopt hij spullen in huis? Dan wil je vast wel graag weten waarom je hond dat doet. Misschien kom je wel thuis en is het een dikke bende geworden, omdat je hond alles over hoop heeft getrokken.
Een puppy en het slopen van spullen
Er zijn verschillende fases die kunnen maken dat het sloop gedrag erger is dan anders. De puppy fase is een fase waarbij de hond nog niet aan het slopen toe komt.
Wel verkent de puppy zijn wereld heel erg met zijn mond. De pup wil graag alles ontdekken en laat zijn mond nou ideaal zijn om alles vast te pakken en te verkennen. Daarnaast moet een puppy nog leren wat wel niet de bedoeling is, die taak ligt bij jou!
Mijn hond bijt ineens alles kapot
Een hond in de puberteit kan wel meer de neiging hebben om te slopen. Vanaf een maand of vijf kan je hond in de puberteit komen. Hoe lief je hond ook is, in de puberteitsfase kunnen dingen soms net iets anders lopen dan anders.
In dat geval kan het lijken dat je hond in ééns alles sloopt, maar in de meeste gevallen is je hond lekker aan het puberen. Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat het een fase is en ten tweede vraagt je hond om begeleiding en opvoeding. Die opvoeding begint al van pups af aan. Wat je je hond aanleert als pup is van groot belang voor de rest van zijn leven.
Mijn hond sloopt wanneer hij alleen thuis is
Honden die slopen wanneer ze alleen thuis zijn kunnen een vorm van verlatingsangst hebben. Zeker wanneer je hond normaal gesproken niet sloopt en een rustige volwassen hond is. Het sloopgedrag kan een uiting van stress zijn.
De stress die hij ervaart wanneer hij alleen thuis is maakt dat hij is gaan slopen. Verlatingsangst kan ook gepaard gaan met andere symptomen die aanduiden dat je hond zich niet op zijn gemak voelt wanneer hij alleen thuis is.
Gebrek aan beweging
Beweging is heel belangrijk voor een hond. Wanneer een hond te weinig beweging krijgt kan hij zich gaan vervelen. Die verveling kan zich, onder andere, omzetten in sloop gedrag. Dat sloopgedrag kan zich zelfs uiten wanneer je wel in huis bent, denk hier bij aan:
- Knagen aan de tafelpoten
- Kauwen op elektriciteitskabels
- Gaten in de muur
- Knagen aan de plinten
- Planten over hoop halen
- En dergelijke
De hoeveelheid beweging die je hond nodig heeft hangt af van het ras, de grootte, de leeftijd en de gezondheid van je hond. Wees je wel bewust van het ras dat je hebt en de energielevel die je hond heeft. Heb je een hond met een hoog energie level of juist met een laag energie level? Kun jij voorzien in zijn behoeftes?
De hond heeft stress!
Stress kan zeker een reden zijn voor het slopen van spullen. Wat dan de motivatie van die stress is kan verschillen per hond en situatie. Een hond nooit zomaar wat. Er is altijd een dieperliggende motivatie voor het gedrag van je hond.
Gebrek aan verwachtingen
Honden vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Niet omdat ze zelf geen keuzes kunnen of zouden mogen maken, maar omdat jullie een team zijn en dus moeten samenwerken. Die samenwerking bestaat o.a. uit begeleiding. De vorm van begeleiding verschilt per hond, situatie en per persoon. Honden zijn groepsdieren en in groepen zijn er regels en grenzen.
Net als wij mensen zorgt het hebben van regels voor orde en structuur. Het maakt dat je weet wat de grenzen zijn en hoe je kunt om gaan met bepaalde situaties. De hoeveelheid verwachtingen en het invullen van verwachtingen van je hond verschilt per hond, iedere hond is anders en vraagt om een andere aanpak. Weet jouw hond waar hij aan toe is?
Gebrek aan rust
Beweging is een heel belangrijk gegeven voor honden. Maar wist je dat honden gemiddeld 12-14 uur per dag slapen? Slaapt jouw hond zoveel per dag? Na een wandeling is het belangrijk dat je hond voldoende slaap krijgt.
De rust zorgt ervoor dat hij zowel fysiek als psychisch alles kan verwerken. Als een hond constant achter je aanloopt in huis, je in de gaten houdt of ander gedrag vertoont, heeft hij op geen enkele manier rust. Dit kan zelfs leiden tot heel veel stress en een ongelukkige hond.
Gebrek aan mentale uitdaging
Je hond mentaal uitdagen is van groot belang! Het voorkomt verveling en frustratie van je hond en daarmee kun je een hele hoop gedrag juist in de goede banen leiden omdat je hem mentaal voorziet. Sloopgedrag kan dus een uitlaatklep gaan worden voor je hond omdat er een gebrek is aan mentale EN fysieke beweging. Dit moet altijd in balans zijn.
De bench
De bench is een ideale manier om jouw hond voldoende rust te geven en het sloopgedrag te verminderen. Begin met je jonge puppy direct met benchtraining en zorg er voor dat de bench een veilige en fijne plek is. Of je hond nu pup of puber is, de bench is altijd een veilige plek en geen straf plek.
De bench kan zorgen voor voldoende rust, maar een kleine ruimte zorgt ook voor geborgenheid en die geborgenheid kan een heel veilig gevoel geven. Je kunt de bench ook heel goed inzetten wanneer je een volwassen hond hebt.
Natuurlijk is het niet de bedoeling om je uren lang achter elkaar in de bench te houden, in dat geval kun je beter kijken of je hond opgehaald kan worden door een hondenuitlaatservice of iemand die jouw hond wil meenemen. Op die manier is je hond er toch even uit en zit hij niet heel lang in de bench. Daarnaast krijgt hij dan ook nog voldoende beweging.
Een kleine ruimte
Een kleine ruimte kan een goed alternatief zijn voor een bench. Denk bijvoorbeeld aan een afgesloten ruimte zoals de bijkeuken, een schuurtje of iets dergelijks. Zorg er voor dat dit een behaaglijke plek is en dat je hond zich niet gaat vervelen.
Het hebben van een kong kan een hele leuk manier zijn om je hond te laten kauwen op honden dingen in plaats van op jouw spullen.
Kun jij wel wat hulp gebruiken?
Sloopt jouw hond in huis maar weet je niet hoe je dit gedrag moet begeleiden? Ik help je graag. Als je kiest voor mijn hulp dan gaan we:
- Opzoek naar de kern van het probleem – waarom doet je hond wat hij doet?
- Samen werken aan het begeleiden van dit probleem – wat heeft je hond nodig?
- Werken vanuit de instinctieve gegevens van je hond – wat zijn zijn behoeftes en hoe vervul je die?
- Aan de slag vanuit maatwerk – iedere hond, elke baas en elke situatie is anders
- En je leert nog zoveel meer.
Wil je meer weten informatie en heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.