60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Hond valt uit/reageert op mountainbikers

hond valt uit naar mountainbikers
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Daar gaat je hond, zoeeef. Achter een mountainbiker aan. En het lukt je gewoon niet om op dat moment nog tot je hond door te dringen. Maar wat betekent dit gedrag nou eigenlijk? En gaat het altijd wel over het “achter najagen” van mountainbikers? Of betekent het meer?

Waarom rent een hond achter mountainbikers aan?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond achter mountainbikers aanrent. Eigenlijk kunnen er verschillende reacties zijn van een hond die reageert op mountainbikers:

 • Juist schrikken en wat meer wegvluchten
 • Achter mountainbikers aanrennen
 • Blaffen
 • Happen richting de benen van de mountainbikers

Oorzaken van honden die reageren op mountainbikers:

 • Jachtinstinct (najagen)
 • Angst/dreiging (wegjagen is het doel)
 • Het is een spelletje voor je hond
 • Je hond is een adrenalinejunk
 • Je hond heeft er niet mee leren omgaan
Hond gaat achter mountainbikers aan

Hond jaagt fietsers na

Jachtdrift kan een reden zijn voor het reageren op mountainbikers. Het kan zijn dat de jachtdrift van je hond groot is en je hond dit ook uit op de bewegende fietsers. Anderzijds kan het ook zijn dat je hond veel te weinig hond kan zijn en helemaal niet voorzien wordt in zijn driften. Of alternatieven om die driften kwijt te kunnen. In dat geval kan het een alternatief zijn. Het is een manier om zichzelf in die behoefte te voorzien.

De jachthond die zijn ‘ei’ niet kwijt kan kan snel in zijn rasgebonden behoeften gaan zitten. Dat geldt ook voor de Border Collie die graag wil drijven, maar waarbij deze rasgebonden instincten nooit echt in goede banen zijn geleid. Wanneer het over najagen gaat zie je vaak dat een hond op meerdere bewegende objecten reageert.

hond achter mountainbiker aan

Je hond ervaart de mountainbiker als bedreigend

Het kan zijn dat je hond mountainbikers (en/of andere bewegende objecten) als bedreigend ervaart. Zijn reactie kan als doel hebben de mountainbiker (in dit geval) weg te jagen. En meestal met effect. Want de mountainbiker fietst verder. Je kan angst herkennen aan een hond die gaat blaffen en veel bombarie maakt. Een hond die het vanuit jachtinstinct doet zal nooit op die manier zijn entree maken. Daarnaast kan je het herkennen aan dat je hond vaak dan op iets specifieks reageert. En niet op alles wat beweegt.

Hond valt uit naar mountainbiker

Het is een spelletje voor je hond

Eigenlijk valt deze reden een beetje samen met de eerste: najagen. Want als een hond heel erg in zijn jachtinstinct zit is de vraag alsnog wat de hulpvraag echt is. Is jagen het probleem? Of is de jachthond ook iets aan het verbloemen? Het kan ook beiden zijn. De jachthond heeft natuurlijk – op zijn manier – een jachtdrift. Met verbloemen wordt bedoelt dat een hond verveling heeft en dus eigenlijk stress. Dit is een manier om daar mee te dealen. Dan kan het zijn dat je door verveling aan te pakken het jachtinstinct ziet veranderen naar een te begeleiden level.

Hond jaagt mountainbikers achterna

Het werkt zelf belonend: je hond is verslaafd aan adrenaline en endorfine

Een hond die najaagt maakt hormonen aan die een goed gevoel opleveren. Zoals endorfine en adrenaline. De hond raakt eigenlijk een beetje ‘high’ van het najagen. Dit zijn stofjes die verslavend kunnen werken. Deze hormonen zorgen voor een hogere gemoedstoestand bij je hond waardoor hij ook niet meer voor rede vatbaar is. Dat kan een reden zijn waarom jij met 10 frikadellen loopt te zwaaien en hem roept, maar hij niet komt.

Deze factor speelt eigenlijk bij alle oorzaken wel een rol. Omdat die hormonen zo enorm zelf belonend werken, kan het zelfs naast de angst bestaan.

Hond rent achter mountainbikers aan

Je hond heeft er niet mee leren om gaan

Het kan zijn dat je hond niet heeft geleerd om te gaan met de fietser. Het kan zijn dat je hond er wel mee is gesocialiseerd. Maar de hond heeft niet geleerd hoe hij moet omgaan met mountainbikers. Hoe hij moet reageren op mountainbikers?

Daarnaast kan het zijn dat als er signalen zijn gemist. Als dat signalen zijn geweest waarmee de hond aangaf iets te vinden van de mountainbiker dan kan zijn dat de hond al wat hoger op de escalatieladder voor honden staan.

Hond rent achter mountainbikers aan

Wat moet je doen als je hond blaft naar mountainbikers?

Een hond die blaft naar fietsers vindt het ongetwijfeld bedreigend. Hij vindt het ingewikkeld om om te gaan met de mountainbiker. Je kan dat herkennen aan het blaffen. En vaak is het dan ook gericht op 1 bewegende prikkel. Als het gaat over najagen zie je vaak dat een hond op meerdere bewegende objecten reageert (bijvoorbeeld: andere fietsers, auto’s, scooters etc).

Een hond die blaft naar mountainbikers staat al best wel hoog op de escalatieladder. Dat betekent enerzijds dat hij bij het zien van een mountainbiker vrij snel omhoog schiet naar een hoger level. Het betekent anderzijds dat er ongetwijfeld echt wel meer signalen te zien zijn voor dat de mountainbiker er is. Waardoor je eventueel eerder in het verhaal kan stappen.

Tegelijkertijd zie je mountainbikers niet altijd aankomen. Dit kan het het wat onvoorspelbaarder maken. Het kan zijn dat je hond aan de lijn en los van de lijn reageert op mountainbikers. Of dat je hond in de tuin blaft naar mountainbikers.

Hond blaft naar mountainbikers

Welke eerste, subtiele, signalen zou je kunnen zien?

 • Oren richting een bepaalde kant (waar eventueel de mountainbiker is)
 • Stil staan
 • Kop omhoog
 • Oren vooruit
 • Staart omhoog
 • Staart juist wat lager en stil
 • Fixeren
 • Haren tussen zijn schouderbladen overeind
 • Langzamer lopen
 • Pootje heffen
 • Kop/lijf wegdraaien
 • Smakken
 • Tongelen
Hond jaagt mountainbikers achterna

Hoe moet je reageren als je mountainbikers tegenkomt?

De emoties kunnen hoog oplopen wanneer honden en mountainbikers elkaar kruisen. Enerzijds terecht en anderzijds soms een ingewikkelde situatie. Als jouw hond daar echt niet mee om kan gaan zou ik een andere plek zoeken om te wandelen. Uiteraard ga je wel trainen. Dus je gaat op zoek naar manieren om deze hulpvraag te trainen. Zodat je op ten duur wel op die plek kan lopen. Of zodat je, als je alsnog oog-in-oog komt te staan met een mountainbiker, je hond kan houden.

Hond jaagt op mountainbikers

Hoe kunnen mountainbikers op jou en je hond reageren?

Dat de gemoederen hoog oplopen wanneer een mountainbiker lastig gevallen wordt door een loslopende hond is logisch. Hoe je het ook wendt of keert is het niet fijn. En nee ook niet wanneer de mountainbiker op een verkeerde plek fietst. Want hoe frustrerend het voor jou als hondeneigenaar ook is (Been there. Done that). Een loslopende hond achter je aan hebben is niet prettig.

Een losloopgebied is niet van iemand. Want hoe vaak er gedacht en gezegd wordt dat zo’n losloopgebied er is voor loslopende honden betekent dit niet dat we geen rekening horen te houden met elkaar. Er zijn verantwoordelijkheden die gaan over het gedrag van onze hond.

Ik denk dat een hond bij je kunnen houden een belangrijke verantwoordelijkheid is. Zeker in ons kleine kikkerlandje.

Uiteraard vind ik dat verantwoordelijkheid van alle kanten komt. Niet 1 partij is verantwoordelijk. Als jij als mountainbiker op een plek fietst waar dat niet de bedoeling is of waar je honden kan kruisen. Dan is dat altijd iets waar je dus mee te maken kan krijgen. Hoe je het ook wendt of keert.

Hond reageert op mountainbikers

Hoe leer je het achter najagen van mountainbikers af?

 • Voorkom dat je hond nog vaker kan achterna jagen en houdt hem aangelijnd (geen succeservaringen meer)
 • Koop een lange losse lijn van een paar (flinke) meters. Kan je hond alsnog vrijheid ervaren, maar er niet meer achteraan. Daarnaast kan jij goed gaan trainen met dit hulpmiddel.
 • Zorg voor een andere situatie. Je wandelt op tijden waarbij je misschien minder confrontaties hebt met mountainbikers. Dat kunnen andere dagen zijn of andere tijden. Een mooie lentedag op zaterdagochtend in de buurt van een mountainbike route is dus niet het advies ;).
 • Ga aan de slag met behulp van counterconditionering en desensitisatie om de emotie richting de prikkel te veranderen. Dit doe je wanneer het gedrag ontstaat vanuit angst. Je hond ervaart de prikkel als bedreigend.
 • Voorzie in zijn behoeften: voldoende hond kunnen zijn door te snuffelen, mentale uitdaging, graven, kauwen en likken. En voorzie in zijn rasgebonden instincten of vindt een alternatief voor deze drive.
 • Kijk of een hondensport iets voor jouw hond kan betekenen. Denk dan vooral aan speuren en/of detectiewerk bijvoorbeeld.
 • Voorkomen is beter dan genezen. Als jij weet dat je hond reageert op mountainbikers. Laat het dan niet van het lot afhangen. Maar anticipeer. Standaard. Niet kijken of het misschien toch wel goed gaat.
 • Verstevig je “hier kom” commando. Zodat je daadwerkelijk buiten een betere recall krijgt.
 • Werk aan je basis. Het fundament. Verlaag het stresslevel, zorg voor meer verbinding en een betere samenwerking. En zorg ervoor dat je naar het totaalplaatje van de hulpvraag van je hond kijkt.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?