60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Waarom tilt een hond zijn pootje omhoog?

Waarom doet hond poot omhoog?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Als een hond zijn pootje op tilt dan kan dat van alles betekenen. Het hangt een beetje af van de interpretatie en context. Bij pootje heffen mag je qua interpretatie echt denken zoals je hem hier in de afbeeldingen ziet. In dit artikel lees je waarom honden pootje heffen.

Intentiebeweging

Pootje heffen wordt ook wel een intentie beweging genoemd. Dat betekent min of meer dat je hond aarzelt of hij moet doorlopen of nog even moet waarnemen wat er is. Er zijn verschillende momenten waarop je hond een pootje kan heffen:

 • Wanneer je hond een bepaalde prikkel ziet (andere honden, katten etc)
 • Bij het ruiken van een bepaald (spannend) geurtje
 • Bij het horen van een geluid
 • Als hij geschrokken is van iets onverwachts

Is pootje heffen een stresssignaal?

Pootje heffen is een stress signaal/ intentie beweging. Misschien omdat de hond vanuit conflict gedrag even niet zo goed weet hoe te handelen. Het hangt op de eerste plaats af van de situatie. Het is niet per direct code rood. Als je in het totaalplaatje code rood signalen ziet, dan zou ik het wel degelijk serieus nemen in je gehele waarneming.

Daarnaast geldt dat alle signalen die je hond laat zien serieus te nemen zijn. Het hangt alleen van een aantal factoren af of je er ook altijd wat mee moet doen. Daarnaast is het altijd belangrijk om naar het totaalplaatje van de hulpvraag van je hond te kijken.

Wat betekent het als je hond zijn pootje heft

Het hangt een beetje af van de interpretatie van pootje heffen. We hebben het in dit artikel dus echt over een hond die zijn pootje heft bijvoorbeeld in contact met een andere hond, of wanneer je hond ergens aan snuffelt.

Het kan ook zijn dat je hond zijn pootje heft omdat:

 • Er iets in/tussen zijn kussentjes zit
 • Hij aan het pointen is (zie laatste alinea’s)
 • Z’n poot is vies

Alle andere vormen van pootje heffen zoals een poot tegen jou aan slaan of jou een “pootje” geven vallen hier niet onder. Het ziet er uit alsof de hond een stap wil zetten. Vandaar dat het een intentie beweging wordt genoemd.

Hond pootje heffen

De escalatieladder voor honden

In de escalatieladder voor honden zie je de opbouw in een conflict weergegeven. Dat betekent dat een hond in een conflict wel degelijk opbouwt in signalen. Het kan zijn op het moment dat hij in confrontatie is met een prikkel. Het kan ook zijn dat hij op een bepaald punt op die ladder staat. Omdat de subtiele signalen (in de groen/gele zone) in het verleden genegeerd zijn.

Je ziet hieronder een voorbeeld van de escalatieladder. De opbouw is nooit zo chronologisch als je hier ziet beschreven. Het gaat wel om de indicatie van signalen die subtiel zijn en hoe er een opbouw is.

Wat betekent pootje heffen?

Welke signalen kan je nog meer zien?

Een hond die zijn pootje heft heeft vaak een context. De situatie en omgeving spelen een rol bij de interpretatie. Daarom kan je nooit op basis van 1 signaal je conclusie trekken. Je kan er ook geen vaste lading aan geven. Het hangt sterk af van de context.

Zo zie je bijvoorbeeld op de foto hieronder de volgende signalen bij de poodle/doodle hond:

 • Oren wat naar achteren
 • Gewicht naar achteren
 • Pootje heffen
 • Een frons
 • Mond dicht/mondhoeken strak

De andere hond daarentegen:

 • Hoge houding
 • Oren meer naar voren
 • Staart hoog
 • Gewicht naar voren verplaats
Waarom doet hond poot omhoog?

Bepaalde rassen doen aan ‘pointen’

Een groep jachthonden met aangeboren gedrag van ‘wijzen’. Dit is een groep jachthonden die valt in rasgroep 7 voorstaande honden. Dit zijn de pointer honden. Er zijn continental pointers, Ierse pointers en Britse Pointers. Vergis je niet in dit signaal. Dit is een ander signaal. Je ziet dan echt de lichaamshouding zoals de Pointer het hieronder laat zien. Deze honden kunnen ook “gewoon” pootje heffen. Als stresssignaal/intentie beweging.

Waarom doet hond poot omhoog

Hoe ziet dat wijzen er uit?

Als deze honden wild opsporen reageren ze op een bepaalde manier. Ze stoppen plotseling, blijven in positie en en buigen hun voorpoot.

Pointerhonden zijn niet gefokt om het wild te doden. Ze wijzen ze aan. Zodat de jager zich kan klaarmaken en kan schieten. Aantal voorbeelden van pointerhonden zijn:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?