Mijn hond wil zijn eten niet

Mijn hond wil zijn eten niet
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Eet jouw hond niet? Of eet jouw hond slecht? Dan kan ik mij goed voorstellen dat je daar wat aan wilt doen. We willen allemaal het beste voor onze hond. Wanneer je hond niet eet kunnen daar verschillende dingen achter zitten. Lees je mee?

Mijn hond eet niet

Heb jij een hond die niet goed eet of misschien helemaal wel niet eet? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je hond niet meer eet. Het kan ook zijn dat het eetpatroon veranderd is. Dat je hond minder eet of bij vlagen wel en dan weer niet.

Oorzaken waarom een hond zijn eten laat staan

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jouw hond niet eet:

 • Het weer (warmte bijvoorbeeld)
 • Verandering van voer
 • Er is stress (herplaatsing, verhuizing, alleen thuis zijn, verandering etc.)
 • Hormonaal (je hond ruikt een loopse teef of is loops)
 • Castratie/sterilisatie
 • De hond komt bij een slechte fokker/broodfokker vandaan en is ziek
 • Ziekte (verstopping, allergie, problemen met organen etc.)
 • Angst
 • Hij vindt het voer niet (meer) lekker
 • Verandering in voedingswaarde (meer/minder vet of noem het op)
 • Het voer verveelt (altijd hetzelfde) of de manier waarop het voer gegeven wordt
 • Je hond heeft geen trek
 • Hij vindt het voer niet lekker
 • Medicatie (bijvoorbeeld door de bijwerking op de maag van de hond)
 • Je hond komt net uit narcose
 • Recente vaccinatie
 • Je hond heeft pijn (kapot gebit, zere tanden, of ergens anders pijn)
 • Hij zit niet lekker in zijn vel (depressie, chronisch stress, lichamelijk ongemak)
 • Enzovoort
Mijn hond eet niet

Is het erg als een hond een dag niet eet?

In principe kan het niet direct kwaad als je hond niet eet. Wanneer je hond een dag niet eet is dat niet direct reden tot paniek. Echter wanneer er andere klachten zijn of je hond al langer niet tot nauwelijks eet dan is het tijd om de dierenarts te bellen. In dit geval zeker niet wachten, maar direct uitsluiten hoe of wat.

Hoelang kan een hond zonder eten?

Een gezonde en volwassen hond kan echt wel tegen een stootje. Het is niet meteen reden voor paniek als je hond niet eet. Wanneer je hond nog een puppy is of juist al (erg) oud dan moet je sneller hulp inschakelen. De kans op uitdroging is namelijk groter.

Volwassen hond eet zijn brokken niet

Wanneer je (volwassen) hond een dag zijn eten laten staan is dat dus niet meteen erg. Het kan ook zijn dat je hond momenten heeft dat hij wel goed eet en momenten dat hij niet goed eet. Er is dan geen reden om met haast naar de dierenarts te gaan. Het is wel goed om je af te vragen waardoor dat ontstaat. Een dierenarts zou je daarbij kunnen helpen.

Eet je hond langer dan twee dagen niet? Bel dan de dierenarts om te overleggen. In het geval van een jonge of oude pup trek je eerder aan de bel!

Mijn hond eet niet

Wat als mijn hond geen brokken eet?

De vraag is altijd waarom je hond geen brokken eet. Wanneer je een antwoord krijgt op het onderliggende probleem kun je je hond veel beter helpen. Er is altijd een reden waarom je hond zijn eten niet wil. Het kan soms wel wat moeilijk te achterhalen zijn.

Als je hond zijn brokken niet wil eten kun je als eerste gewoon eens proberen de brokken wat aan te mengen met lauwwarm water. De geur komt dan meer vrij. Het voordeel is ook dat je hond direct wat meer vocht krijgt. Voor het gebit van je hond kan dit wel minder goed wanneer je dit altijd zo zou geven. Zorg altijd voor goede voeding en dat je hond voldoende kan kauwen om zijn gebit te onderhouden.

Mijn hond eet niet

Geen brokken, maar wel koekjes eten?

Het komt wel eens voor dat honden hun voer laten staan en de koekjes wel eten. Het kan helpen wanneer je het voer gaat gebruiken als (belonings)koekjes. Je hebt dan ook direct een manier om het eten te geven. Tijdens de wandeling kleine porties strooien op de grond of voeren vanuit de hand. Dit kan alleen wanneer er ontspanning is. Als een hond teveel prikkels ervaart of niet ontspannen kan het er toe leiden dat hij alsnog niet gaat eten.

Soms kan het ook helpen als je wisselt van voer en dit voer ook gaat gebruiken als beloningen tijdens de wandeling. Uit de hand voeren, tijdens de wandeling en het voer op de grond strooien zodat je de porties verdeelt kan dus een manier zijn om je hond te helpen! Je wisselt uiteraard niet zomaar van voer als je hond een dagje niet eet. Heb je een moeilijke eter? Dan kan het helpen om zijn voer te veranderen. Er kunnen ook andere onderliggende zaken aanwezig zijn bij deze hulpvraag.

Mijn hond eet niet, maar hij eet wel koekjes

Ik heb een nieuwe hond in huis, maar hij eet niet…

Een nieuwe hond kan een herplaatshond zijn, een hond uit het buitenland of een puppy bijvoorbeeld. Wanneer je ‘nieuwe’ hond niet eet moet je rekening houden met de verandering. Die verandering kan voor ongemak en stress zorgen en dat kan de redenen zijn dat je hond niet wil eten.

Realiseer je dat dit een ingrijpende gebeurtenis voor je hond kan zijn. In dit geval is het dus ook belangrijk om ook met de onderliggende oorzaken aan de slag te gaan. Denk ook aan bachbloesems bijvoorbeeld om je hond emotioneel te ondersteunen tijdens deze verandering. Daarnaast kan het ook even zoeken zijn naar welk voer het beste past bij jouw hond.

In het geval van een herplaatshond of een buitenlandse hond kan het zijn dat directe verandering in het voer een probleem veroorzaakt. Zorg er dan voor dat je langzaam over gaat van de brokken die de hond kreeg tot de brokken die je je je hond wilt geven.

Schakel hulp in wanneer je er zelf niet uitkomt.

Mijn hond eet zijn eten niet

Mijn oude hond eet niet

Het kan zijn dat jouw oude hond niet of nauwelijks eet. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo kan het zijn dat je hond sneller verzadigd is. Misschien heeft je oude hond ook wel andere brokken of voer nodig.

Allemaal verschillende redenen die kunnen maken dat je hond niet eet. Bij een oude hond is het echter wel belangrijk om het goed in de gaten te houden omdat de kans op uitdroging groter is. Bel gerust je dierenarts om het een en ander uit te sluiten.

Mijn oude hond eet niet

Eet je puppy niet of slecht?

De redenen waarom je puppy niet goed of nauwelijks eet kunnen zijn zoals hierboven in het artikel is beschreven. Echter moet je met een puppy nog alerter zijn om klachten zoals sloomheid, overgeven, dunne ontlasting, lusteloosheid enzovoort. De kans op uitdroging is groter. Het is belangrijk om hier alert op te zijn. Neem hiervoor gerust contact op met je dierenarts.

Mijn puppy eet niet

Eet jouw hond niet als je weg bent?

Het kan zijn dat jouw hond het moeilijk heeft als jij weg bent. Dit is vaak een reden waarom een hond niet eet wanneer hij alleen thuis is. Door de onderliggende emoties die er op dat moment zijn zal jouw hond niet gaan eten.

Hij is ook met totaal andere dingen bezig op dat moment. Het kan ook zijn dat je je bij thuiskomst ziet dat je hond niet gegeten heeft. Dat kan ook het lekkers zijn wat je voor hem hebt klaargemaakt vlak voor je vertrek. Iets om op te kauwen, een gevuld Kong of noem het maar op.

Mijn hond eet niet als ik weg ben

Eet jouw hond niet met warm weer?

Warm weer kan veel met onze honden doen. Je hond kan last hebben van de warmte een om die redenen dus ook minder gaan eten.

Klachten waar je op moet letten als je hond niet eet

Wanneer je hond niet eet, is dat geen direct reden tot paniek. Alleen je moet wel goed opletten. Houd je hond daarom wel extra in de gaten.

Klachten waar je op moet letten zijn:

 • Je hond geeft over en heeft diarree (waterdunne ontlasting) en deze klachten houden meer dan 2 dagen aan.
 • Pijn
 • Sloomheid, lusteloosheid
Mijn hond eet niet

Drinkt jouw hond wel voldoende?

Het is ontzettend belangrijk dat je hond voldoende drinkt. Een hond kan langer zonder eten dan zonder vocht. Als je hond een hele dag niets drinkt, of op een andere manier vocht binnen krijgt moet je ten alle tijden de dierenarts bellen.

Een hond moet namelijk wel iedere dag voldoende drinken. Wanneer een hond niet drinkt kan dit snel tot uitdroging leiden met ernstige gevolgen voor de gezondheid van je hond.

Mijn hond eet niet en drinkt veel

Wat te doen als je hond niet wil eten?

 • Houd je hond goed in de gaten en let goed op zijn signalen. Eet je hond al 2 dagen niet meer? Bel voor de zekerheid even de dierenarts. Trek nog wat eerder aan de bel als je hond een pup of oud is.
 • Meng de brokjes met lauwwarm water. Voor sommige honden de simpele tip om toch te gaan eten.
 • Vind voer waar je hond het goed op doet. Ik deel onderaan dit artikel nog wat voorbeelden van brokken. Dit geldt alleen wanneer je hond al een langere tijd moeizaam eet.
 • Stap eventueel over op vers vlees.
 • Ga aan de slag met het onderliggende probleem. Als het gedragstechnisch is, schakel daarvoor dan een gedragsdeskundige in.
 • Wekker meer interesse door het voer in een hersenwerkje te doen. Denk aan Kongsnuffelmat of Lickimat!
 • Geef het voer in een slowfeeder

Is er (recent) een verandering geweest?

Misschien is er bewust of onbewust wel iets veranderd. Dat kan het voer zijn, de voerbak of de plek waar de voerbak staat. Dit lijken kleine dingen, maar kunnen een groot verschil maken. Het kan ook zijn dat er iets veranderd is in de omgeving.

Nieuwe buren, andere (harde) geluiden, verhuizing, de komst of aanwezigheid van een baby enzovoort. Kun jij achterhalen of er bij jou een verandering is geweest?

Mijn hond eet niet meer

Welk voer zou je je hond kunnen geven?

Er valt heel veel te zeggen over de verschillende soorten voer voor honden die op de markt is. Wanneer je kiest voor vers vlees kun je eens denken aan de onderstaande merken.

Hieronder enkele voorbeelden van hondenbrokken

Kijk vooral ook eens op voerhondenwijzer om meer te leren over goede voeding.

Dit artikel bevat affiliatelinks.

Lees je mee?

Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees ook:

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.