Hoe leer je je hond aan om in zijn mand te blijven liggen? Vindt jouw hond het moeilijk om in zijn mand te blijven liggen? Of komt dit zelfs helemaal niet voor? In dit artikel lees je hier meer over.
Herken je dit
- Hebben jullie een hele mooie hondenmand maar gaat je hond daar niet in liggen?
- Volgt jouw hond jou overal?
- Luistert jouw hond niet naar het commando ‘plaats’?
- Wil je graag dat je hond gaat slapen in zijn mand?
- Wil je het commando plaats aanleren?
Herken je je in een van de bovenstaande gedragingen van je hond? Lees dan verder.
Waarom moet een hond in zijn mand blijven liggen
Het is fijn voor jou en je hond wanneer hij beheerst, ontspannen en met een veilig gevoel op zijn plaats kan liggen. Er zijn verschillende voordelen. Zo is het fijn dat je hond:
- Je niet overal volgt
- Op de plaats kan liggen wanneer er visite komt – de kat uit de boom kijken of gewoon even wachten bijvoorbeeld
- Lekker rustig kan slapen – rust is heel belangrijk voor een hond
- Voldoende slaap krijgt
- Gewoon rustig kan liggen – in plaats van altijd maar in beweging te zijn
- Leert zijn impulsen onder controle houden
- Terug te sturen is naar zijn plaats (bijvoorbeeld wanneer de bel gaat)
- En dergelijke
Je hond het commando ‘plaats’ aanleren
Het commando plaats is een heel fijn en belangrijk commando voor je hond. Het maakt namelijk dat je hond (terug) te sturen is naar zijn plek. De plaats van de hond is een rustplek en een veilige plek.
Een plek waar hij de kat uit de boom kan kijken, de prikkels van de wandeling kan verwerken of gewoon even moet blijven liggen omdat jij iets anders aan het doen bent.
Wanneer je hond dit commando goed beheerst hoef je hem alleen maar (terug) te sturen met behulp van het commando plaats bijvoorbeeld zodat je hond dit commando kan opvolgen.
Je hond leren slapen in de mand
Een hond heeft voldoende beweging nodig, dat weten we allemaal. Dit gaat over mentale en fysieke beweging. Wat we vaak vergeten is dat de hond ook veel rust nodig heeft. Veel honden komen niet aan de hoeveelheid rust toe die ze nodig hebben. Honden hebben gebrek aan rust omdat ze:
- Ons achtervolgen in huis
- Jou de hele tijd in de gaten houden
- Niet begeleid worden in ‘verplichte rust’
- Te weinig slapen – waardoor je in een vicieuze cirkel komt
- Teveel adrenaline (stresshormoon) in zijn lichaam heeft
- Je beschermen
- Geen veilige plek heeft (niet alle plekken zijn handig voor je hond)
- Niet weet wat de bedoeling is – omdat hij geen begeleiding krijgt van jou
- Enzovoort
Wanneer je leert dat de plaats of de mand van de hond een rustplek is, zal je al snel zien dat je hond daar wel kan gaan slapen en ontspanning zal vinden.
Hoe krijg je een hond in zijn mand?
Er zijn verschillende manieren om dit aan te leren. Het is belangrijk dat je het positief houdt. En dat je geduld hebt 😉. Daarnaast is impulscontrole ook van belang. Zodat je hond kan blijven liggen en rust kan vinden.
Een hond kan past echt zijn rust vinden als een aantal facetten op orde zijn. Denk dan aan deze onderliggende factoren:
- Voldoende beweging (mentaal en fysiek)
- Lichamelijk ontspannen (denk aan stramme spieren, pijnklachten, gewrichtspijn en ga zo maar door)
- Geestelijk ontspannen (gebalanceerd prikkelemmertje, voldoende behoeftevoorziening zoals snuffelen, kauwen – hond zijn)
- Duidelijkheid – gewoon op een ontspannen en positieve manier duidelijke regels in huis. Begeleiding van jouw kant.
Een aantal tips om je hond het commando ‘plaats’ aan te leren
Er zijn verschillende manieren om je hond dit commando aan te leren. Ik deel hieronder een manier. Of het werkt of niet voor jouw hond hangt af van verschillende factoren. De factoren in de bovenstaande alinea spelen een rol, maar ook andere factoren kunnen van belang zijn. Als je er niet uitkomt kun je hiervoor altijd contact met mij op nemen.
Stap 1 – een fijne plek voor je hond
Zorg voor een fijne plek voor jouw hond. Leg deze plek uitgebreid klaar op de grond en ga er met je hond naast staan of zitten. Je kunt wachten tot je hond naar het kleedje kijkt en dan beloon je hem met een voertje. Gaat je hond er al met zijn poten op staan? Zorg dan voor een extra beloning. Als je hond zijn poten op het kleedje heeft gezet of goed door heeft dat hij naar het kleedje moet gaan kijken kan je naar de volgende stap gaan.
Let er op dat je hond uit eigen initiatief naar het kleedje gaat kijken of zijn poten er op zet. Zo leert je hond het snelst en is het zonder druk. Dit vraagt soms om wat geduld. Iedere vorm van interesse is in feite een beloning waard.
Stap 2 – belonen voor interactie
Beloon je hond nu voor het (per ongeluk) zetten van zijn poten op het kleedje. Dat kan eerst 1 pootje zijn en daar komen steeds meer pootjes bij. Door te belonen bij deze minimale ‘interactie’ met het kleedje of de mand gaat je hond verbanden leggen. Blijf dit oefenen totdat je hond zonder moeite en twijfel alle 4 zijn poten op de plaats heeft.
Uiteraard beloon je je hond extra wanneer hij met alle 4 zijn poten op de plaats gaat staan. Als je hond moeiteloos met alle pootjes op het kleedje gaat staan. Kan je naar de volgende stap.
Stap 3 – pootjes op het kleed
Bij stap 2 heb je geleerd te werken vanuit momenten dat je hond ‘per ongeluk’ met zijn poten op het kleedje/mand gaat staan. Bij stap 3 beloon je wanneer je hond echt met alle poten op zijn kleedje/mand gaat staan. Deze stap werkt pas effectief wanneer je alle tijd hebt genomen voor stap 2.
Stap 4 – liggen of zitten
De volgende stap is liggen of zitten. In dit geval kan je wachten tot je hond uit eigen initiatief gaat zitten of liggen op het mandje/kleedje/zijn plaats. Duurt dat wel heel lang? Dan kan je altijd ondersteunen door een commando te geven, zodat je hond gaat zitten of liggen. Wederom wordt dit beloond! Gaat je hond eerst alleen zitten? Geen probleem. Bouw gewoon langzaam op totdat je hond uiteindelijk gaat liggen. Optioneel met ondersteuning van het commando ‘af’ of ‘lig’ wat je hiervoor gebruikt.
Stap 5 – eigen initiatief
Je hond weet nu wat zijn kleedje/mand betekent. Je gaat nu ongeveer een halve meter of een meter van zijn plaats vandaan staan. Je wacht tot je hond zelf op zijn kleedje/mand is gaan liggen. Vervolgens beloon je hem daar. Je kunt deze stap ook nog anders belonen door je hond vervolgens weer bij je te roepen en hem daar te belonen. Je kunt ook belonen door het koekje op de grond te strooien/leggen.
Stap 6 – commando ‘plaats’
Nog even een leuke commando er bij. Je stopt wederom een meter voor de plaats van je hond. Je wacht tot hij met al zijn poten op het kleedje/de mand staat en roept op dat moment het commando wat je wil gebruiken. Bijvoorbeeld ‘plaats’ , ‘mand’ of wat je wilt.
Oftewel: 4 poten op het kleedje/de mand = commando ‘plaats’.
Je wacht tot je hond gaat liggen en roept hem vervolgens bij om hem weer te belonen. Als tussenstap kan je gerust vaker gaan belonen. Bijvoorbeeld op het moment dat je hond datgene doet wat er verwacht wordt van de oefening. Je kunt niet teveel belonen, als je maar op het juiste moment beloond.
Stap 7 – afstand vergroten
Nu is het tijd om de afstand te vergroten. Je gaat 2 meter van de plaats staan en wacht tot je hond op zijn kleedje/mand gaat liggen. Je roept je hond bij je en je beloond. Een vervolg stap hierin is ook dat je wat meer gaat bewegen. Je hond gaat op zijn mand liggen. Je loopt wat naar voren en achteren, je loopt van links naar rechts. Je hond blijft liggen en je beloond. Je kunt hier het commando ‘blijf’ of ‘wachten’ aan koppelen!
Je kunt deze stappen ook combineren met de clicker of een marker woord. Snel en effectief belonen en trainen met je hond. Hier lees je meer over clickertraining.
Je hond een vaste plek in huis
Je hond een vaste plek in huis geven is geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat het een fijne en vertrouwde plek is voor de hond. Op deze manier heb je altijd een plek om je hond te laten ontprikkelen, rust aan te bieden, een plek te geven tijdens moeilijke situatie en fysiek en mentaal te herstellen.
Hieronder deel ik een aantal voorbeelden van hoe je een fijne plaats voor je hond kan creëren.
Hondenmanden
Wat kan ik voor jou betekenen?
Wil jouw hond niet op zijn plaats blijven liggen? Heb je al van alles geprobeerd, maar krijg je het niet voor elkaar? Ik help je graag. Wanneer je mijn hulp inschakelt leer je o.a.:
- Waarom je hond niet op zijn plaats wil blijven liggen?
- Op welke manier je dit gedrag kunt begeleiden – zodat je hond wel blijft liggen?
- Hoe je hond zijn impulsen onder controle kan houden
- Op welke manier je kunt werken vanuit de behoeftes van je hond, lichaamshouding en energie (wat je voelt en wat je uitstraalt)
- En nog zoveel meer!
Wil jij graag hulp en je hond de rust geven die hij verdiend? Het is niet alleen fijn voor jou, maar juist ook in het belang van de hond. Ik help je graag.
*Dit artikel bevat affiliatelinks