Vanaf welke leeftijd mag je met een hond fietsen?
4 min. leestijd

Vanaf welke leeftijd mag je met een hond fietsen?

Fietsen met je hond is erg leuk. Maar er zitten wel wat ogen en haken aan. Zo zijn er hondenrassen waar het minder geschikt is om mee te fietsen. Ook moet je rekening houden met de leeftijd en de gezondheid van je hond. Wil je meer weten?

Fietsen met je hond

Heb jij een hond waar je graag mee wilt fietsen?
Zoek je een oplossing voor het overtollige energie van je hond?
Heb jij een puppy en wil je weten vanaf wanneer je kunt fietsen met je hond?
Wil jij graag weten hoe je moet fietsen met je hond?
Heeft jouw hond de neiging zich te vervelen door te veel energie?

Wil jij leren fietsen met je hond?
Laten we samen aan de slag gaan!

Waarom fietsen met een hond

Fietsen is een heerlijke manier om je hond fysiek uit te dagen. Een hond heeft (veel) beweging nodig. Al kan dit wel sterk verschillen per ras. Fietsen met je hond is een manier om je hond in korte tijd veel te laten bewegen. Hierdoor raakt hij zijn overtollige energie kwijt.

Wist je dat wekelijks een rondje fietsen een goede aanvulling is op de dagelijkse wandelingen?

Vanaf welke leeftijd fietsen met een hond?

De leeftijd waarop je met je hond kan fietsen verschilt per hond. Het is altijd aan te raden om navraag te doen bij je dierenarts. Zo hebben grote honden meer tijd nodig om zich te ontwikkelen ten opzichte van kleine honden. Waardoor kleinere honden sneller in staat zijn fysiek de belasting van het fietsen aan te kunnen.

Ebook hondengedrag

Vanaf 1,5 jaar oud met je hond gaan fietsen

Het is aan te raden om met je hond te gaan fietsen wanneer hij ongeveer 1,5 jaar oud is. Op deze manier weet je zeker dat je hond goed ontwikkelt is. Tot 1,5 jaar is het lichaam van de hond nog te veel in de groei en ontwikkeling. Wanneer je te vroeg met je hond gaat fietsen kan dit schade toe brengen aan de ontwikkeling van de spieren en botten. Let er wel op dat dit dus per ras kan verschillen.

Tips om te fietsen met je hond

 • Laat je hond wennen aan de fietsen: Een puppy zal moeten wennen aan de fiets, daar kun je meteen mee beginnen. Zet de fiets neer zodat hij er aan kan snuffelen, ga een stuk je wandelen met de fiets in je hand en de hond er bij. Bouw het zoveel mogelijk op en maak het zo leuk mogelijk.
 • Langzaam opbouwen : Fietsen met je hond is heel leuk! Maar bouw het wel langzaam op. Je hond moet leren dat hij niet mag trekken , netjes naast de fiets blijf lopen, tegen jouw opspringt en dergelijk.
 • Condie opbouwen: Als je de basis hebt aangeleerd en je hond met je meeloopt aan de fiets kun je de conditie gaan opbouwen. Ga niet zomaar een uur met je hond fietsen maar begin eens een kwartier, halfuur, drie kwartier en bouw langzaam op naar een uur.
 • Eelt ontwikkelen: De kussentjes van je hond komen tijdens het fietsen constant in aanraking met een verharde ondergrond. Daarom is het aan te raden de voetzolen na elke fietsoefening te controleren op beschadigingen. Je hond zal op ten duur eelt ontwikkelen.

Ik help je graag dit probleem op te lossen.

Fietsen is niet geschikt voor elke hond

Er zijn rassen waar je weinig mee kunt fietsen, dit heeft te maken met de bouw of afmeting van de hond.

Denk hierbij aan honden zoals:

Kortneuzige honden: Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Shih Tzu, door de bouw van hun kop ademen ze minder makkelijk. Ze raken sneller buiten adem.
Honden met poten recht onder hun lichaam: zoals de Engelse Bulldog
Zwaar gebouwde honden: Zijn minder geschikt om hele einden te rennen.
Kleine honden: Zoals de chihuahua’s of maltezer kunnen heel goed rennen, maar moeten met hun korte pootjes relatief veel harder rennen bij eenzelfde fietstempo. Fietsen kan dus wel, maar is veel sneller belastend en je zult je tempo en de afstand moeten aanpassen aan de hond.
Honden in bepaalde levensfases: Het kan zijn dat jouw hond in theorie wel geschikt is om een eind te draven, maar dat hij (nu) nog wordt beperkt door gezondheid of levensfase. Pups of hele jonge honden zijn nog niet in staat om mee te fietsen. Maar ook honden die ouder zijn kunnen minder conditie of lichamelijke klachten bij zich dragen.

Het is belangrijk om het tempo van het fietsen aan te passen aan de hond en niet andersom

Voordelen van fietsen

 • Je hond kan zijn overtollige energie kwijt
 • Je hond zal minder gedragsproblemen vertonen
 • Je hond wordt fysiek uitgedaagd
 • De onderlinge band wordt versterkt door dat jullie samen iets ondernemen

Lees ook dit artikel: Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Wil je meer weten?

Wil je meer weten? Heb je nog vragen?

Ik help je graag! Dus mail of bel gerust.

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!