60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Vanaf welke leeftijd mag je met een hond fietsen?

Vanaf welke leeftijd mag je met een hond fietsen?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Fietsen met je hond is erg leuk. Maar er zitten wel wat ogen en haken aan. Zo zijn er hondenrassen waar het minder geschikt is om mee te fietsen. Ook moet je rekening houden met de leeftijd en de gezondheid van je hond. Wil je meer weten?

Fietsen met je hond

 • Heb jij een hond waar je graag mee wilt fietsen?
 • Zoek je een oplossing voor de overtollige energie van je hond?
 • Heb jij een puppy en wil je weten vanaf wanneer je kunt fietsen met je hond?
 • Wil jij graag weten hoe je moet fietsen met je hond?
 • Heeft jouw hond de neiging zich te vervelen door teveel energie?

Waarom fietsen met een hond

Fietsen is een heerlijke manier om je hond fysiek uit te dagen. Een hond heeft (veel) beweging nodig. Al kan dit wel sterk verschillen per ras. Fietsen met je hond is een manier om je hond in korte tijd veel te laten bewegen. Hierdoor raakt hij zijn overtollige energie kwijt.

Wist je dat wekelijks een rondje fietsen een goede aanvulling is op de dagelijkse wandelingen?

Vanaf welke leeftijd fietsen met een hond?

De leeftijd waarop je met je hond kan fietsen verschilt per hond. Het is altijd aan te raden om navraag te doen bij je dierenarts.

Zo hebben grote honden meer tijd nodig om zich te ontwikkelen ten opzichte van kleine honden. Waardoor kleinere honden sneller in staat zijn fysiek de belasting van het fietsen aan te kunnen.

Vanaf 1,5 jaar oud met je hond gaan fietsen

Het is aan te raden om met je hond te gaan fietsen wanneer hij ongeveer 1,5 jaar oud is. Op deze manier weet je zeker dat je hond goed ontwikkelt is. Tot 1,5 jaar is het lichaam van de hond nog te veel in de groei en ontwikkeling.

Wanneer je te vroeg met je hond gaat fietsen kan dit schade toebrengen aan de ontwikkeling van de spieren en botten. Let er wel op dat dit dus per ras kan verschillen.

Tips om te fietsen met je hond

 • Laat je hond wennen aan de fietsen: Een puppy zal moeten wennen aan de fiets, daar kun je meteen mee beginnen. Zet de fiets neer zodat hij er aan kan snuffelen, ga een stukje wandelen met de fiets in je hand en de hond er bij. Bouw het zoveel mogelijk op en maak het zo leuk mogelijk.
 • Langzaam opbouwen : Fietsen met je hond is heel leuk! Maar bouw het wel langzaam op. Je hond moet leren dat hij niet mag trekken, netjes naast de fiets blijf lopen, tegen jouw opspringt en dergelijk.
 • Conditie opbouwen:  Als je de basis hebt aangeleerd en je hond met je meeloopt aan de fiets kun je de conditie gaan opbouwen. Ga niet zomaar een uur met je hond fietsen, maar begin eens een kwartier, halfuur, drie kwartier en bouw langzaam op naar een uur.
 • Eelt ontwikkelen:  De kussentjes van je hond komen tijdens het fietsen constant in aanraking met een verharde ondergrond. Daarom is het aan te raden de voetzolen na elke fietsoefening te controleren op beschadigingen. Je hond zal op ten duur eelt ontwikkelen.

Zie ook: hoe leer ik mijn hond rustig te worden als ik fiets?

Fietsen is niet geschikt voor elke hond

Er zijn rassen waar je weinig mee kunt fietsen, dit heeft te maken met de bouw of afmeting van de hond.

Denk hierbij aan honden zoals:

 • Kortneuzige honden: Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Shih Tzu, door de bouw van hun kop ademen ze minder makkelijk. Ze raken sneller buiten adem.
 • Honden met poten recht onder hun lichaam: zoals de Engelse Bulldog
 • Zwaar gebouwde honden: Zijn minder geschikt om hele einden te rennen.
 • Kleine honden:  Zoals de chihuahua’s of maltezer kunnen heel goed rennen, maar moeten met hun korte pootjes relatief veel harder rennen bij eenzelfde fietstempo. Fietsen kan dus wel, maar is veel sneller belastend en je zult je tempo en de afstand moeten aanpassen aan de hond.
 • Honden in bepaalde levensfases: Het kan zijn dat jouw hond in theorie wel geschikt is om een eind te draven, maar dat hij (nu) nog wordt beperkt door gezondheid of levensfase. Pups of hele jonge honden zijn nog niet in staat om mee te fietsen. Maar ook honden die ouder zijn kunnen minder conditie of lichamelijke klachten bij zich dragen.

Het is belangrijk om het tempo van het fietsen aan te passen aan de hond en niet andersom

Voordelen van fietsen

 • Je hond kan zijn overtollige energie kwijt
 • Je hond zal minder gedragsproblemen vertonen
 • Je hond wordt fysiek uitgedaagd
 • De onderlinge band wordt versterkt door dat jullie samen iets ondernemen

Lees je mee?

Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?