60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Honden zijn onze spiegels

Honden zijn onze spiegels
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met je hond wanneer je relatie uit evenwicht is. Wanneer ik aan de slag ga vervult de hond vaak de rol van co-therapeut. De hond ondersteunt mij als hondencoach, omdat de hond een aantal kwaliteiten heeft die ik niet heb.

Wanneer ik een consult heb kijk en luister ik altijd naar het verhaal van de mens èn dat van de hond. En die kunnen nog wel eens verschillen. De hond houdt ons een spiegel voor, jouw hond, mijn hond, iedere hond heeft deze geweldige kwaliteit! Het is vaak zo dat we tot een diepere conclusie komen, want wat er in een relatie met de hond gebeurt, gebeurt vrijwel zeker ook in de relatie met andere mensen. De hond helpt je hierbij en is in staat inzichten te geven in jouw kwaliteiten en valkuilen in het leven.

Honden zijn onze spiegels

Coachen met honden

Coachen met honden is dus een ideale manier om jezelf beter te leren kennen. Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal. De honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander.

In dit geval vertaal ik voor jou wat er in de relatie met je hond te zien is, en vandaar uit wordt jouw proces van bewustwording en persoonlijke groei ondersteund. Want hoe oud je ook bent, elke dag mogen we weer leren!

Met honden werken is bijzonder en leerzaam. Je komt namelijk in contact met jezelf, met je eigen angst, met je intuïtie en bewustzijn, kracht en bovenal: wie je echt bent! Want je hond prikt daar zo door heen. De hond brengt je terug naar de kern van je gevoel, los van alle overbodige luxe uit de materialistische wereld.

Feedback

De hond geeft jouw directe feedback en dient daarbij als spiegel in bepaalde situaties, gebeurtenissen of patronen. Jouw hond (de spiegelaar) reageert op een kleine verandering in gedachten en/of gedrag. De hond reageert vanuit roedelgedrag en handelt vanuit een collectief oogpunt, vanuit een wij-vorm en voelt feilloos aan of de situatie veilig en consistent is.

Veiligheid en afhankelijk zijn van elkaar is nodig om als roedel te overleven. Een hond heeft als het ware een natuurlijke antenne voor authentiek gedrag en voelt intenties precies aan.

Samenwerking

Een roedel met honden zou je kunnen vergelijken met organisaties, scholen, teams, families. Het gaat over plaats, volgorde, binding en ordening. Onze honden reageren op onze gevoelens en ons gedrag, ze zijn meesters in het aanvoelen van verborgen emoties. De spiegelaar op vier benen kan je heel veel bieden. Dankzij je hond kun je nieuwe vaardigheden aanleren en oude patronen, die je niet meer nodig hebt, loslaten om te kunnen functioneren.

Om een goede band met je hond te krijgen zul je moeten weten waar zijn gedrag vandaan komt en zul je je moeten inleven in bepaalde gedragingen van de hond. Je observeert non-verbale signalen, leert ze herkennen en zelf gebruiken. Daarnaast is het heel handig om altijd zelfreflectie toe te passen, zodat je spanning kunt traceren en dit kunt ombuigen naar ontspanning.

Ontspanning

Daarnaast is het natuurlijk ook nog zo dat wandelen met je hond, je hond te begeleiden, te masseren of gewoon met je hond knuffelen en met plezier bezig te zijn met je trouwe kameraad een ontspannen effect heeft. Je ontspant, je bent buiten, je lichaamsfuncties worden gestimuleerd en je bewustwording en zelfreflectie groeit!

Honden zijn onze spiegels

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Vertoont jouw hond probleemgedrag? Dat is niet leuk! Of wil jij graag een coach sessie met mij? Ik kan je helpen!

Waarom kiezen voor mij?

  • Ik pak samen met jou de ontwikkelingen op die je hond mij laat zien.
  • Ik zit snel bij de kern van het probleem, waardoor je hond snel weer in balans raakt.
  • Ik geef jou inzichten in je eigen gemoedstoestand, zodat jij weet wat je kunt doen.
  • We gaan direct in de praktijk aan de slag zodat je voelt en ervaart wat je moet doen als je in zo’n situatie terecht komt.
  • Ik zorg er voor dat jij en je hond weer een evenwichtige relatie krijgen.
  • Ik geef begeleiding op maat, ik kijk naar wat jij en jouw hond nodig hebben.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?