Het smakken van je hond kan heel normaal zijn. Bijvoorbeeld na het eten van iets lekkers. Maar het kan ook gaan over stressklachten of het is een stresssignaal van je hond.
Smakken als stresssignaal van je hond
Smakken kan een stresssignaal zijn. Dat betekent dat je hond doormiddel van smakken aangeeft iets van de situatie te vinden. Hij ervaart het bijvoorbeeld als ingewikkeld, ongemakkelijk of bedreigend.
Het is vaak 1 van de signalen die je hond op dat moment laat zien. Je hond laat maar zelden 1 signaal zien. Er is altijd een totaalplaatje als we spreken over de lichaamstaal van je hond.
Daarnaast kan je nooit op basis van maar 1 signaal je conclusies trekken. De vraag is namelijk: wat gebeurt er nog meer? En wat is de context?
Stresssignalen ontstaan als gevolg op de stresshormonen in het lichaam van je hond. Die hormonen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een droge mond. Die droge mond kan maken dat je hond gaat smakken of zijn bek aflikken.
Stress bij honden is dus geen mentale kwestie, maar is een fysiek proces.
Wat als je hond smakt in zijn slaap?
Als je hond smakt in zijn slaap dan kan dat een reactie zijn omdat je hond aan het dromen is. Je hond smakt en verwerkt alle prikkels die er zijn.
Maar het kan ook zijn dat je hond bijvoorbeeld een droge mond heeft.
Lichamelijk ongemak en het smakken van je hond
Een hond die ineens veel smakt of die je veel ziet smakken kan last hebben van pijn.
Ik zou zelf pijn altijd als eerste uitsluiten. Pijn en gedragsproblemen staan enorm met elkaar in verbinding. Misschien denk je dat het wel zal mee vallen. Maar honden zijn meesters in het “verbergen” van pijn. En daarnaast moet je voldoende kennis hebben om pijn bij honden te herkennen.
Het smakken kan duiden op:
- Gebitsproblemen; optioneel ruikt je hond erg vies uit zijn mond
- Misselijkheid
- Het is in combinatie met veel likken (van de pootjes); zou kunnen duiden op gewrichtsklachten of iets anders
- Tijdens de wandeling of op een ander moment z’n pootje verzwikt
- Een wondje ergens (hotspot of noem het op)
Bij alles wat “ineens” veranderd. Zou ik zeker lichamelijk ongemak bij je hond uitsluiten.
Mijn voorkeur zou altijd uitgaan naar een Dierenarts en een specialist zoals een fysiotherapeut of osteopaat. Ook een homeopaat of holistische dierenarts kunnen je hele goed helpen.
Mijn ervaring is dat er soms bij de dierenarts niks uit komt. En bijvoorbeeld bij de fysiotherapeut of osteopaat wel degelijk klachten zijn.
De escalatieladder bij honden
De escalatieladder bij honden geeft de opbouw in conflict weer. Dat betekent dat als je hond iets ingewikkeld, spannend, bedreiging of ongemakkelijk vindt (ik noem maar even wat). Dat je hond met signalen kan aangeven hoe hij zoiets ervaart. Dat kunnen hele subtiele en grove signalen zijn. De grove signalen herkennen we vaak wel.
De subtiele signalen, zoals smakken, daarentegen vaak niet.
Stresssignalen kunnen ook ontstaan door positieve spanning. Dan zal je eigenlijk nog wat meer moeten weten over wat stress bij honden betekent.
Betekent het smakken van je hond iets vervelend?
Dat is sterk afhankelijk van de context.
We moeten er in ieder geval niet zomaar vanuit gaan dat een hond die smakt ontspannen is. Ik zie nog weleens dat smakken geïnterpreteerd word als een totaal ontspannen hond. Toch ligt dat een stuk genuanceerder.
Het kan zijn dat een hond gewoon eens smakt in zijn slaap of als hij net wat gegeten heeft. Dat is allemaal niet zo ingewikkeld.
Je hond kan smakken wanneer jij als eigenaar, of iemand anders, hem knuffelt. Dat zou voor mij zeker niet betekenen dat je hond zich op zijn gemak voelt. Het kan namelijk ook betekenen dat je hond het ingewikkeld vindt. Misschien vindt hij de manier van aaien ingewikkeld. Omdat hij bovenhands wordt geaaid. Of omdat er half over hem heen gehangen wordt terwijl je hem aait.
Het kan ook zijn dat je hond gewoon niet zoveel behoefte heeft aan knuffelen. In het algemeen of op dat moment.
Een hond kan die situaties ongemakkelijk vinden. Dan hoeft het alsnog allemaal niet super erg te zijn. Het kan ook zijn dat je hond aangeeft: “aaien vind ik wel fijn, maar niet op deze manier”.
Stop even met aaien en wacht op de reactie van je hond
Om te testen of je hond het fijn vindt om geaaid te worden kan je even stoppen met aaien. Je wacht 6 seconden en kijkt of je hond vervolgens weer vraagt om geaaid te worden.
Kijk daarnaast of er wat verandert qua signalen als je op een andere manier gaat aaien. Dat kan zijn kroelen op zijn borst, minder over hem heen hangen of kortere momenten bijvoorbeeld. Gewoon je hond op zijn rug leggen kan soms ook voldoende affectie zijn.
Niet voor iedere hond is onze vorm van affectie iets wat zij ook op dezelfde manier zoeken. Dit verschilt sterk per individu.
Wat als je hond smakt wanneer je hem wil aanraken?
Als je hond (meerdere) signalen laat zien wanneer jij hem wil aanraken. Dan kan je optioneel eens gaan kijken naar de bovengenoemde punten. Oftewel: vind je hond het fijn om geaaid te worden. Bijvoorbeeld op dat moment, op die manier, of in die situatie. Het kan ook zijn dat je hond lichamelijk ongemak heeft. Dan zou ik je aanraden om pijn uit te sluiten. Zoals genoemd in de alinea “lichamelijk ongemak en het smakken van je hond”.
Welke signalen kan je dan nog meer zien bij je hond?
Stel je hond laat signalen zien bij het aaien. Dan kan het zijn dat je hond, naast het smakken:
- Tongelt
- Oogwit laat zien
- Zijn kop wegdraait
- Kop laag houdt
- Oren naar achteren
- Knippert met zijn ogen
- Oogjes dichtknijpt
En in sommige gevallen gebeurt er meer.
Je hond:
- Heeft een rimpel op zijn neus
- Gefronste wenkbrauwen
- Trekt zijn lip op
- Begint te grommen
- Gaat snappen/happen
- Bijt
In welke situaties kan je hond smakken als signaal laten zien?
Je hond kan smakken altijd inzetten als signaal. Het is, ook, een onderdeel van communiceren.
Maar enkele voorbeelden zijn:
- Bij het uitvallen naar andere honden
- Als hij geaaid wordt door vreemden
- Als jij je stem verheft/schreeuwt naar je hond
- Als je hem zijn antiblafband om doet
- Bij het zien van katten
- Bij angst voor de stofzuiger
- Wanneer je hond knallen hoort van vuurwerk
- Als hij hapt/snapt naar mensen
Lichaamstaal van je hond gaat altijd over het totaalplaatje
Als je de lichaamstaal van je hond wilt interpreteren dan gaat het altijd over het totaalplaatje. Het is sowieso belangrijk om bij gedragsproblemen naar het totaalplaatje te kijken.
Je kan niet zeggen dat omdat je hond “smakt” hij zich niet op zijn gemak voelt. Daarentegen kan je ook niet zeggen dat hij, omdat hij smakt wel ontspannen is.
Je zult naar alle signalen moeten kijken die zichtbaar zijn. Naar zijn lichaamshouding. Je moet de context observeren. En je hond goed kennen om er direct de juiste conclusies aan te verbinden.