60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Antiblafband hond: wat is het en hoe werkt het?

Antiblafband voor honden
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Een antiblafband inzetten om het overmatige blaffen van je hond te tackelen? Om eerlijk te zeggen schrijf ik deze blog tegenwoordig met een knoop in mijn maag. Ik zeg je eerlijk dat ik in een ver verleden de anti blafband heb gebruikt bij mijn eigen hond (nooit geadviseerd in mijn werk). Maar juist daarom. Ik wist niet beter. Ik voelde me machteloos. Maar nu weet ik wel beter. En ik wil je graag mijn visie vertellen.

Aangezien de meningen over dit hulpmiddel, want meer dan dat is het niet, nogal verschillen wil ik het graag zo breed mogelijk gezien met je delen.

Anti blafbanden halsband voor je hond

Wat is een anti blafband?

Een antiblafband is een band die je hond doet laten schrikken wanneer de hond een blaf geeft. Je werkt met een correctie.

Het idee van een anti blafband is natuurlijk dat je hond gaat stoppen met blaffen. Het zijn halsbanden met een kastje eraan waar verschillende signalen uit kunnen ontstaan. De hond schrikt of zelfs meer dan dat omdat hij gecorrigeerd gaat worden door de band. Dat gebeurt bijvoorbeeld door:

 • Stroom schokjes: wanneer de hond gaat blaffen krijgt hij een schok. Op de verpakking staat een impuls. Dat klinkt wat minder heftig.
 • Ultrasoon geluid: Ultrasoon geluid is een band die geluid maakt wanneer de hond blaft. Dit zijn geluiden die wij mensen niet kunnen horen. Het doel van deze band is dat je hond schrikt van het geluid. Het nadeel kan zijn, dat als je hond niet onder de indruk is van het geluid of geluiden in het algemeen, dat je hond niet onder de indruk is van deze band en het niet werkt. Wanneer je andere honden in huis hebt worden deze ook direct gecorrigeerd voor het blaffen (of ander gedrag dat toevallig op hetzelfde moment plaats vindt).
 • Trillingen: Als je hond gaat blaffen dan krijgt hij een trilling. Dit wordt ook wel vibratie genoemd. De band gaat vibreren en je hond wordt gestraft voor zijn blaffen. Als je hond dit spannend vindt dan is de kans dat hij het niet zal gaan herhalen. Als hij er aan gewend raakt dan kan het zijn dat ‘ie gewoon weer verder gaat en door de band heen blaft.
 • Spray: Deze band sprayt (wel of niet met een – citronella – geurtje) vloeistof. De hond vindt dit (zeer) onprettig waardoor het blaffen zal afnemen/stoppen.

Je kan deze halsbanden soms op verschillende niveaus zetten.

Is een antiblafband schadelijk?

Hoe werkt een anti blafband?

De antiblaf halsbanden registreert het blaffen en geeft dan direct een subtiel schokje, ultrasone pieptoon of trilling. Het idee erachter is niet zo ingewikkeld. Een microfoontje of contactpunt registreert de trillingen van de stembanden wanneer de hond blaft. Dus zoals hierboven al beschreven staat wordt dan de werking van de band ingezet en krijgt de hond die correctie die past bij hoe de band werkt.

De hond kan hier de eerste keer (flink) van schrikken. De hond kan gaan koppelen dat blaffen iets vervelends is en negatief. Het blaffen kan afnemen. Als hij niet blaft dan wordt de correctie, pieptoon, trilling of spray hem bespaard. Het is echter geen garantie dat het werkt.

Anti blafbanden voor honden

Wat is de beste anti blafband?

Geen advies van mij waar jij de beste blafband kan kopen. Simpelweg omdat ik ze niet wil promoten. De beste antiblafband is beginnen bij de kern van het probleem: WAAROM BLAFT JE HOND?

Is dat niet een hele degelijke en eerlijke vraag als je gaat kijken naar zijn gedrag?

Overmatig blaffen is er niet zomaar. Je hond is je niet aan het pesten. Laten we vooropstellen dat blaffen bij het vocale repertoire van je hond hoort. Dus waarom communicatie onderdrukken?

Een anti blafband voor wanneer je hond blaft

Het idee van een anti blafband is dus dat je hond het blaffen gaat associëren met iets onprettigs. Blaffen betekent correctie. Je hond gaat het blaffen als vervelend ervaren want het heeft consequenties. Hij mag niet meer blaffen. Toch fascinerend eigenlijk hé? Want waarom mag een hond niet meer blaffen?

Behalve dan dat jij en/of anderen er last van hebben. Logisch. Maar dat is wat anders. Maar misschien kunnen we anders naar het gedrag van honden gaan kijken en ons realiseren dat gedrag een onderlaag heeft.

Diervriendelijke anti blafband honden

Wanneer gebruik je een blafband?

Ik zie in de praktijk dat een blafband gebruikt wordt in de volgende situaties:

Let op: ik zet er bewust bij dat ik dit in de praktijk vaak voorbij zie komen. Dit is geen advies van mijn kant om de blafband voor deze hulpvragen in te zetten.

Waarom geen blafband?

Wil jij van het probleem af zonder verder te kijken dan je neus lang is? Dan zou ik zeggen koop zo’n band. Maar goed, als je al even rond hebt gesnuffeld op deze website of mij langer volgt dan weet je dat dat mijn advies niet gaat zijn. Ik wil je adviseren om wel verder te kijken dan je neus lang is.

Het is wat mij betreft niet de bedoeling om het blaffen van de hond op deze manier te onderdrukken. Het zegt iets over ons: de mens. Over de maakbaarheid die wij wensen van onze honden. We willen wel de gemakken van een hond maar niet de lasten.

Wat je doet met een anti blafband is werken aan het symptoom. Je bent bezig met het symptoombestrijding omdat je van het geblaf af wilt. Jij blij, maar de motivatie van je hond om te blaffen is totaal onderdrukt en er wordt niet naar gekeken.

Dat geldt dus ook voor banden die met een ultrasoon geluid werken of een vibrerend effect geven.

anti blafbanden

Nevenschade

De nadelen van een antiblafband zijn dat je hond gecorrigeerd wordt voor het blaffen. Die correctie kan zodanig veel stress opleveren dat het emmertje van je hond overstroomt. Dat kan weer voor gedrag zorgen binnen en buitenshuis die daardoor versterkt wordt. Een hond met een vol prikkelemmertje laat bepaald gedrag zien. Daarnaast kan je hierdoor ook te maken krijgen met triggerstacking. De hond reageert zodanig heftig op alle prikkels die er zijn in een kortstijdsbestek zonder hersteltijd dat er daardoor alsnog weer hulpvragen uit ontstaan.

Dit kan dus maken dat je rondjes blijft draaien met je hond. Je wilt graag van probleem X af. Maar in feite ben je steeds een paracetamol aan het geven zonder echt te kijken waar de onrust en dus het blaffen nou vandaan komt. Een gevolg van deze stress kunnen ook lichamelijke klachten zijn.

Daarom is het ten alle tijden belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken als je een hulpvraag wilt aanpakken.

Anti blafband voor honden

Wat als blaffen voor overlast zorgt?

Ik kan mij voorstellen dat als je buren klagen over het blaffen van je hond dat jij het als “baasje” anders wilt zien. Niet alleen fijn voor jou, maar ook fijn om de relatie met je buren goed te houden.

Ik kan mij voorstellen dat je je hond niet langer kan laten blaffen en ook dat je niet meer weet wat je moet. Dat komt omdat je bij blaffen te maken hebt met een onderliggende emotie. Daarnaast zit je hond met blaffen al snel in een zone waar hij niet meer voor rede vatbaar is. Daarom lijken je trucjes ook niet meer te werken. Omdat je hond al best wel hoog op de escalatieladder staat.

Escalatieladder honden

Voordeligste webshop voor de anti blafband

Als je googled op “anti blafband” dan kom je niet snel een degelijk artikel tegen over de anti blafband. Wat je in eerste instantie tegenkomt zijn X advertenties van webshops die deze banden VERKOPEN. Natuurlijk hebben die er een belang bij om boven aan te staan. Ze willen hun banden verkopen.

Op de hele eerste pagina op google vond je geen enkel artikel die je informatie geeft over wat een blafband wel of niet doet. Dat is schrijnend toch? Daarmee lijkt het alsnog rechtvaardig. En ik wil je keuze graag in het midden laten, maar ik hoop dat je op zijn minst de bezwaren meeneemt.

Het werkt dus zal het wel goed zijn toch?

Het feit dat iets werkt betekent niet dat het ook een goede en fijne manier is. Je kind een tik met de lineaal op z’n vingers geeft werkt ook. Oftewel: het kind is stil, jij hebt er geen last meer van. En dat is ook wat er met honden gebeurt. Een hond kan er stil van worden en dan heb jij er geen last meer van. Maar je hond dan? En het daadwerkelijke probleem?

Hond blaffen anti blafband

Is er een diervriendelijke anti blafband?

Er bestaan websites waar je kan lezen dat je “onnodige” blaffen kan afleren met diervriendelijke anti blafbanden. Mijn kritiek hierop is dat er staat “onnodig blaffen”. Want is dat blaffen wel zo onnodig? En voor wie dan? Jou? Of je hond?

Ik kan mij voorstellen dat je er last van hebt hoor (Been there. Done that. Mijn herder blafte om iedere scheet). Maar dat is wat anders hè?

Deze diervriendelijke anti blafbanden werken vaak NIET met een elektrische schok maar bijvoorbeeld op één van de andere manieren zoals hierboven beschreven. Het nadeel is alleen dat je hond alsnog stress ervaart en je het echte probleem onderdrukt.

Daarnaast heb ik in de praktijk gezien dat er honden zijn die nog meer onder de indruk zijn van de trilling die over het hele lijf gaat dan een schokje. Ze reageerde aanzienlijk minder geschrokken op het schokje dan op de trilling die ze totaal van slag maakten. Je kan er in feite niks over zeggen.

Het klinkt diervriendelijk omdat je geen schokjes uitdeelt aan je hond. Het punt is niet die schokjes die zo “verschrikkelijk” pijn doen. Het werkt welzijnsverlagend vanwege het feit dat je het probleem onderdrukt en de hond schrikt en de stress toeneemt in plaats van afneemt. Stress heeft veel gevolgen voor het emotionele, fysieke en mentale aspect.

Dat kan voor je totaalplaatje ook nog weer nadelig uitpakken.

Antiblafband schadelijk?

Diervriendelijke manier

De meest diervriendelijke manier is natuurlijk kijken naar het echte probleem. Het gedrag ontstaat niet zomaar. Ook al lijkt dat wel zo. Blaffen zal afnemen als jij aan de slag gaat met de OORZAAK van het blaffen.

>> Waarom blaffen honden?

Als we het hebben over het welzijn van de hond dan zit dat niet alleen in het feit dat een blafband stroomschokjes geeft die wel of niet pijn verzorgen. Pijn is een relatief begrip. Wat is dan pijn? Hoeveel pijn levert zo’n band op? Wat is de pijngrens van een hond? Kunnen we pijn vergelijken met hoe wij pijn ervaren? En hoe zit dat dan met de individu? Daarmee wordt het niet goedgekeurd, maar de meting is lastig. Er is meer dan pijn als we het hebben over of het wel of niet welzijnsbevorderend is.

Het grootste probleem, als we ons gaan richten op welzijn, begint bij de stem van je hond onderdrukken omdat hij niet mag blaffen en alle gevolgen die dat met zich meebrengt.

Als we het hebben over WELZIJN moeten we verder kijken dan of het pijn doet of niet.

Antiblafband voor honden

Waarom werkt een anti blafband wel?

Het feit dat het werkt zegt verder natuurlijk niks over over het welzijnsbevorderend of verlagend is. Het heeft alles te maken met de manier waarop een hond leert. Als een kind een klap tegen z’n wang krijgt en daarna stil is kunnen we ook zeggen dat het werkt. Het zou niet de manier moeten zijn waarop we met onze honden willen samenwerken.

Blaffen laten stoppen door er bepaalde consequenties aan te koppelen (bijvoorbeeld een trilling/schokje) werkt wel, maar is niet eerlijk tegenover de hond. En dat heeft niks te maken met of het wel of niet zielig is. Dat je hard moet optreden.

De vraag is hoe wil JIJ omgaan met je hond? Waar staan we anno 2023 als we het hebben over het recht van het dier? In hoeverre mag jouw hond echt hond zijn? En is het blaffen een probleem? Hebben we het over overmatig blaffen of niet? Of is het normaal gedrag?

Wil je het nog langer blijven onderdrukken? Of wil je het gaan begrijpen, je hond leren lezen, iets doen aan de onderliggende oorzaak, je hond hond laten zijn, communicatie niet onderdrukken maar eindelijk gaan luisteren naar wat ‘ie te zeggen heeft?

Anti blafbanden voor honden

Doet een anti blafband de hond pijn?

Op de verpakkingen staat vaak dat de lichte schokjes geen pijn doen. Echter is het wel zodat er aanmaak van stresshormonen na het krijgen van zo’n schok wel degelijk toeneemt.

>> Wat is stress?

Ik ben bekend met zowel e-collars als anti blafbanden. Ik zeg je eerlijk dat hoe goedkoper je blafband of e-collar is hoe minder je kan variëren in standen. Hoe minder je kan variëren in standen hoe erger het is. Er is dan in één keer, vanuit het niets iedere keer als je hond blaft. Wederom motiveer ik je niet om dan maar een goede, duurdere te kopen. Ik adviseer je al het bovengenoemde.

Hoe je het ook wendt of keert is het ongemakkelijk voor de hond. Het is een onderdeel van straffen.

Hoe werkt een antiblafband?

Hoe schadelijk is een anti blafband dan wel?

De vraag is wat betekent schadelijk? En wat betekent het voor jou? Kijk je hond zal niet dood neervallen. Dan denk je misschien “duhh Aniek”. Maar de vraag is hoe schadelijk moet het zijn om het in te zetten?

We leven toch vaak met het idee dat een hond maar “gewoon” moet luisteren omdat wij dat van ze vragen. We hebben torenhoge verwachtingen, we hebben surrealistische verwachtingen en verwachtingen die SCHUIN tegen over de ethologische behoeften van je hond staan. Ze mogen een heel veel niet en moeten een heel veel wel omdat dat aan onze verwachtingen voldoet.

Is pijn toedienen schadelijk als je werkt met een anti blafband die werkt op basis van schokjes? Ja. Het is toch te gek voor woorden dat als je hond zich wil uiten, door middel van blaffen, dat ‘ie daar voor gestraft wordt? Het schadelijke aspect is dus het emotionele en mentale aspect. Het fysieke aspect kan meevallen. Al zijn er honden die wel een kale plek kunnen krijgen op de plek waar de anti blafband zit.

Daarnaast is een fysiek aspect ook dat de hond door de stress lichamelijke klachten kan krijgen.

Nadelen van een antiblafband

 • Je onderdrukt de communicatie
 • Hond raakt er apathisch van, afgestompt, verdoofd
 • Je hond blaft niet meer; jij bent van het probleem af – maar je hond nog niet!
 • Relatie tussen jou en je hond verstoort (flink)
 • Emotionele, mentale en eventueel fysieke schade (kan ook als gevolg op de stress zijn)
 • Vertrouwen beschadigd
 • Stressemmer van je hond loopt vol (met alle gevolgen van dien)
 • Gedrag wordt verlegd (hond gaat slopen, plassen in huis, bijten in hun staart, poten, overmatig likken)
 • Lichamelijke klachten (ontstaan vanuit de stress)
 • Stroom heeft effect op het zenuwstelsel en het neuroligische systeem van de hond
 • De blafband zit op een kwetsbare plek!
 • Hond heeft echt niet altijd door waar hij de correctie aan moet koppelen – het kan dus beteken dat hij denkt gecorrigeerd te worden voor iets anders (werkt averechts)
 • Hulpvraag kan erger worden
Nadelen van de anti blafband voor honden

Hond snapt niet waar de correctie voor bedoeld is

Als je een anti blafband gebruikt dan lijkt het misschien dat je hond gemakkelijk gecorrigeerd wordt voor het blaffen.

Je hond vertoont gedrag dat voor hem noodzakelijk is (hij heeft wat te vertellen) of het is normaal gedrag (hè hè honden blaffen). Hij krijgt ineens een correctie maar loopt ook in een bepaalde hoek van het huis of hij hoort buiten wat klapperen.

De hond kan het NEGATIEF gaan koppelen aan die prikkel/plek waardoor de angst VERGROOT wordt en je dus uiteindelijk een probleem erbij of een groter probleem hebt.

De correctie die je hem geeft door hem een anti blafband om te doen is dus niet controleerbaar. Dus krijg je te maken met nevenschade.

Anti blafband werkt niet bij honden

Wat als je hond door de anti blafband heen blaft; werkt het dan niet?

Sommige honden zijn niet onder de indruk van de trilling of het ultrasoon geluid. Ze zijn misschien de eerste keer stil. Maar raken er aan gewend en gaan gewoon door. Dit kan zelfs wel gelden voor de schokjes.

Daarnaast kan de angst (bijvoorbeeld om alleen thuis te zijn) zodanig voor paniek zorgen dat het een wikken en wegen spelletje wordt. De hond schiet door in zijn paniek. Dit kan zelfs voor verwondingen zorgen.

Werkt een anti blafband voor honden die blaffen?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een anti-blafband?

Niet. Checklist voor jezelf:

 • Ben je bereid om te onderzoeken waarom je hond blaft?
 • Ben je bereid om de onderlaag aan te pakken?
 • Wil je in plaats van communicatie te onderdrukken de communicatie van je hond leren verstaan?
 • Wil je stoppen met pleisters plakken en ECHT verschil gaan maken?
 • Wil je een diervriendelijke oplossing? Kijk dan naar het echte probleem.
 • Wil je een betere samenwerking met je hond?
 • Wil je je hond, hond laten en blaffen beter begrijpen?
 • Ben je bereid om jezelf onder de loep te nemen en je eigen perceptie te verbreden?

Wat als je wel een anti blafband gebruikt/heb gebruikt?

Voor mij zit er geen waardeoordeel op wanneer je een antiblafband gebruikt of heb gebruikt. Het waardeoordeel zit veel meer op de manier waarop we gedragsproblemen benaderen. Maar ik ben mij er goed van bewust dat we dit vaak doen vanuit onwetenheid. Als ik voor mijzelf spreek dan begreep ik het gedrag van mijn hond niet, maar ik wilde er wel van af.

Ik mis in veel adviezen ook vaak een stuk realiteit. Waarbij ik begrijp dat je bij verlatingsangst toch een anti blafband inzet. Simpelweg omdat het niet mogelijk is om het anders aan te pakken. Er zijn genoeg methodieken die op een hele diervriendelijke manier verlatingsangst kunnen oplossen. Tegelijkertijd mis ik wel de realiteit van een leven vol met werk, een gezin en andere activiteit. En daarnaast een ander onderliggend probleem, namelijk de manier waarop we honden aanschaffen en houden.

Alleen het feit is wel dat het de realiteit is. Echter zou ik de anti blafband niet zomaar inzetten, omdat er dus tal van opties zijn. Ongeacht de realiteit. Ik zou altijd verder willen kijken dan dit.

Al vrij snel, naar het volgen van studies en de omscholing tot hondencoach, realiseerde ik mij dat je doet aan symptoombestrijding en dat het anders kan. En dat wil ik je graag meegeven. Ik begrijp waarom we ze inzetten, het idee waardoor het ontstaat. Maar de oplossing begrijp ik niet. Het kan anders.

We willen graag snel oplossingen, alsof onze honden robots zijn. En straffen is een manier die JOU snel resultaat gaat geven. Maar dan zijn we wel voorbij gegaan aan de hond.

We richten ons in hondenland veel op hulpmiddelen zoals een sliplijntje, gentle leader, anti blafbanden, anti trektuigjes en noem het op. Alleen we schieten ons doel voorbij door te denken dat daar de echte oplossingen liggen.

Heb je dit ook gelezen?

>>> Verplichte cursus vóór aanschaf van een hond. Lees je mee?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?