60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Welke muilkorf voor honden is het beste?

Welke muilkorf het beste voor honden?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Er heerst jammer genoeg nog een behoorlijk taboe op het gebruiken van een muilkorf. Als het niet anders kan schaffen we er één aan. En toch kan de muilkorf een prachtig hulpmiddel zijn om je hond te helpen en voor tijdens de training.

Daarnaast denk ik dat het altijd goed zou zijn om iedere hond aan te leren om te kunnen gaan met het dragen van een muilkorf. Je weet maar nooit. Het kan ook een goede en leuke oefening zijn tussen jou en je hond om het vertrouwen te vergroten. Mits goed aangeleerd. In dit artikel deel ik vanalles over een goede muilkorf en waar je op moet letten.

Welke muilkorf is het beste?

Wanneer gebruik je een muilkorf?

Er zijn verschillende redenen waarom je een muilkorf kan inzetten. We denken bij een hond die een muilkorf vaak alleen aan een hond die “lelijk” gedrag vertoont, niet vriendelijk is en agressie inzet. Toch wordt de muilkorf breder ingezet.

De muilkorf kan worden ingezet bij:

 • Gevaarlijke voorwerpen oppakken/eten van straat
 • Rasspecifieke legalisatie
 • Het is de wet in sommige landen (of voor tijdens de transport)
 • Ze zijn een gevaar voor wild
 • Om introducties (met andere mensen/hond) gemakkelijker te maken
 • Om zelfverminking te voorkomen (eventueel op advies van de dierenarts)
 • Als de hond een verleden heeft van reactief/agressief gedrag
 • Om jouw vertrouwen te verhogen
 • Bezoekjes aan de dierenarts (het wordt beter te managen)
 • Om getrimd of geborsteld te kunnen worden
 • Preventief voorkomen van eventuele vervelende situaties
 • Je ondersteunt de training
 • Het beter tot stand brengen van situaties omdat de muil
 • Mensen die met je hond werken voelen zich een stuk ontspannender
Welke muilkorf is het beste?

Het is niet de oplossing.

Let op: het is belangrijk, net als bij elk ander hulpmiddel, dat je wel blijft werken aan de onderliggende oorzaak. Waarom moet er een muilkorf in gezet worden? Voor welk gedrag? En wat zit er nou eigenlijk achter? Op welke fronten kan er nog verder gekeken worden naar het gedrag? En welke componenten zoals pijn, voeding en andere oorzaken spelen een rol bij de hulpvraag? Je zult moeten blijven oefenen wanneer je hond tegen situaties aanloopt waarvoor je nu een muilkorf inzet of overweegt in te zetten.

Zie het dan ook echt als management tool om je doel te bereiken. We leven niet in de ideale wereld, dus een muilkorf is soms iets wat ideaal kan zijn. Maar voorkom symptoombestrijding.

Hulpmiddelen zoals een muilkorf, gentle leader, sliplijntje of antiblafband zijn niet je oplossing. Elk gedrag heeft een onderliggende oorzaak. Gedrag is er niet zomaar. Daarom is het altijd belangrijk om naar het totaalplaatje van de hulpvraag van je hond te kijken.

Welke muilkorf is het beste voor hond?

Hoelang mag een hond een muilkorf om?

Dit verschilt enorm per muilkorf. Er zijn een aantal muilkorven absoluut niet geschikt voor lang gebruik. Denk daarbij bijvoorbeeld aan snuitjes, zoals bekend van de dierenarts. Ik zou niet adviseren om deze te kopen behalve om je hond hier mee om te leren gaan, bijvoorbeeld bij de dierenarts. Een snuitje is echt bedoelt voor korte momenten.

Een goede muilkorf kan je hond al beter verdragen. Een goed muilkorf maakt namelijk dat je hond goed kan snuffelen, zijn stresssignalen kan uiten (ook voor jou belangrijk), kan hijgen en zelfs kan drinken.

Welke muilkorf hond?

Wat is de beste muilkorf voor een hond?

Naast het vinden van een goede muilkorf is het ook belangrijk een goed maat te hebben voor de neus van jouw hond. Het is belangrijk dat de muilkorf niet significant langer is dan de neus van de hond. De reden hiervan zijn:

 • Honden hebben een ongelofelijk reukvermogen. Wel 100.000 keer beter dan mensen.
  en het kunnen verkennen en daardoor omgaan met hun omgeving is cruciaal voor hun welzijn.
 • Als een muilkorf te lang is dan hindert dat de hond om van dichtbij iets te snuffelen. Hoewel ze het misschien kunnen ruiken voelt het niet natuurlijk voor ze. Dit kan maken dat ze de muilkorf tegen de grond gaan drukken wat voor wrijving kan zorgen en zelfs aversief kan werken voor de hond.
 • Honden hebben het vermogen om hun eigen neus te zien, net als wij, maar wanneer een muilkorf te lang is en verder reikt dan het puntje van hun neus, kan deze hun gezichtsveld belemmeren en hun reukvermogen aantasten. Dit kan het voor hen moeilijk maken om dingen normaal te ruiken en kan leiden tot slechtziendheid.
 • Honden weten hoe lang hun neus is – daarom stoten ze niet overal tegenaan! Dus door extra lengte toe te voegen, vergroten we het risico dat onze honden hun snuit ergens tegenaan stoten.

Voor sommige honden kan het daardoor (buitengewoon) aversief werken als de maat niet goed is. We hebben niet altijd controle over welke associaties worden gemaakt. Terwijl dit leerproces bij honden continu aan de gang is. Sommige kunnen daardoor dus banger worden of juist meer spanning ervaren. Terwijl je het juist goed wilde inzetten.

Welke muilkorf is het beste voor honden?

Welk muilkorf tegen bijten?

Op de eerste plaats is het belangrijk (ik blijf het herhalen) om de muilkorf niet als oplossing in te zetten. Maar je kan het prima gebruiken om je doel te bereiken. Zie de bovengenoemde punten. Een hond kan met een muilkorf in principe niet bijten, maar alsnog wel schade aanrichten (als het echt zo ver gaat). Daarnaast hangt dit ook af van een goede pasvorm, maat en een kwalitatief goede muilkorf.

Een bekende muilkorf is de baskerville ultra muzzle. Een muilkorf waarbij de hond nog kan snuffelen, z’n beloningen kan aannemen, goed hijgen en zijn stresssignalen uiten en daarnaast zelfs water kan drinken. Deze muilkorf is in veel dierenwinkels wel te krijgen. Het mooiste zou zijn om daar met je hond naar toe te gaan om te gaan passen.

Muilkorf hond

Ga niet “zomaar” passen door hem ineens een muilkorf om te doen

Het is voor de hond een onnatuurlijk handeling om iets over zijn neus te krijgen. Voor veel honden is dit niet fijn. Daarom wil je de muilkorf aanleren. Dit kan je zelfs al doen met een grote kartonnen beker waarbij je aanleert dat hij zijn neus daar in kan stoppen. Je kan in deze beker een gat knippen. Op die manier kan je je hond in de dierenwinkel beter en op eigen initiatief ook zijn neus in de muilkorf laten stoppen zonder dat hij “zomaar” omgedaan wordt!

Je hebt niet per se al een muilkorf nodig om je hond dit aan te leren.

Muilkorf hond

Baskerville muilkorf

Ook de Baskerville Classic kan een fijne muilkorf zijn. Wederom in veel dierenwinkels wel aanwezig. Ook heb je een soortgelijke muilkorf van het merk hunter. De Hunter Albury.

Je kan ook een muilkorf op maat laten maken.

Muilkorf voor honden met een korte snuit

Er zijn wel degelijk muilkorven voor honden met een korte snuit op de markt. Zoals de rashonden Franse Bulldog, Mopshond of Engelse Bulldog. Bij deze honden moet je er extra goed opletten dat ze goed kunnen ademen. Simpelweg omdat ze vaak al meer moeite moeten doen. Het ademen gaat bij deze honden vaak al moeizaam. Daarnaast zie je veel van deze muilkorven die lijken op een snuitje, waarbij de hond moeilijk kan hijgen, zijn stresssignalen uiten en drinken. Dit zijn toch wel erg belangrijke behoeften van de hond. Ze dragen bij aan het welzijn en comfort van de hond. Daarom zou mijn advies zijn om deze muilkorven niet te lang te dragen.

Wat is de beste muilkorf voor honden?

Is een muilkorf voor honden zielig?

Het hangt af van een aantal nuances. Een muilkorf hoeft niet zielig te zijn en kan zelfs welzijnsverhogend zijn. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe je naar gedrag kijkt. Je kan discussiëren over het gebruik van een muilkorf. Simpelweg omdat een hond zijn signalen (zoals happen en/of bijten) in zet omzich te verdedigen. En dat doet ‘ie niet zomaar. Dat heeft meestal niks te maken met onopgevoed zijn, dominantie, de baas willen spelen (ontdek hier de misverstanden over leiderschap) of agressief en lelijk gedrag. Nee integendeel. Maar dat de hond iets dwars zit, dat moge duidelijk zijn.

De hond kan:

 • Fysiek ongemak (kan werkelijk van alles zijn) hebben en om die redenen bijten
 • Zich bedreigd en benauwd voelen in een situatie (verdediging lijkt de beste optie)
 • De hond heeft in het verleden vaker “agressie” ingezet, het lijkt nu de beste oplossing
 • Zich ontzettend gespannen, ongemakkelijk voelen in een bepaalde situaties
 • Angst ervaren
 • In het verleden al signalen hebben laten zien die wij niet hebben herkend (escalatieladder voor honden)
 • Ontzettend veel stress in zijn systeem hebben (het stressemmertje loopt over en/of er is sprake van triggerstacking)

Soms lijkt het alsof honden iets plotseling doen zonder waarschuwing. Toch valt dat vaak mee als je de signalen, lichaamstaal en het gedrag van de honden goed begrijpt.

Welke muilkorf voor honden is het beste?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?