Een vriendelijke hond is niet per se beleefd!
Misschien raar om zo te denken, maar vriendelijk zijn betekent niet altijd goede manieren hebben. Want vriendelijke, maar ongewenste aandacht is niet altijd beleefd.
Hij blijft maar doorgaan…
Met regelmaat komt het voor, dat een vriendelijke hond maar door blijft gaan. Op een andere hond afstormt, die al van kilometers afstand signalen laat zien er eigenlijk niet zo op zit te wachten (zonder te blaffen, grommen, uit te vallen of wat dan ook). Herkennen of een hond zich op zijn gemak voelt bij jouw hond (en of jou hond op zijn gemak is) vraagt kennis over de lichaamstaal van honden.
Dat is een must, wat mij betreft.
Dan krijgt de behoeftevervulling zoals ‘lekker samen spelen’ een veel betere inkleuring. Omdat je dan pas kan beoordelen of het spel van je hond wel ECHT over spel gaat. Of je hond of de andere hond zich wel ECHT op zijn gemak voelt.
Uiteindelijk kan IEDERE hond grommen, happen of bijten omdat die vriendelijke hond niet terugdeinst en alle sociale, subtiele, signalen van de andere hond negeert. En dan zijn we verbaasd (hoe kan dat nou? mijn hond is zo lief, hij doet niks… toch?).

Waarom negeert een hond signalen?
Een hond die signalen negeert kan daar verschillende redenen voor hebben. Zijn eigen stress, opwinding en emoties spelen daar een rol bij.
Maar we moeten niet vergeten dat wij mensen hier ook een groot aandeel in hebben door onze basis ideeën over wat leuk en gezellig is. Over dat iedere hond maar moet spelen. Dat spel de allerbelangrijkste basisbehoefte van de hond is. Want een dag niet gespeeld is een dag niet geleefd. Dat de hond alsmaar in contact moet met andere honden “dan kan ‘ie lekker spelen”.
Behoeftevervulling van de hond betekent zoveel meer dan dit, zo ontzettend veel meer. Beter gezegd: veel problemen ontstaan door deze misvattingen. We piesen eigenlijk naast de pot. Waardoor er miscommunicatie ontstaat.

Vriendelijke honden doen niks toch? Ofwel?
Of doet hij toch wel wat? Zoals:
- Op iedereen afstormen
- Opdringerig zijn
- Doordrammen
- Intimiderend zijn
- Blijven hangen
- Signalen van andere hond negeren
- Hyperactief/kip-zonder-kop zijn
- Recht op een andere hond afstormen
- Andere hond “opjagen” (we denken hier nog weleens dat het over spel gaat)
Een hond kan vriendelijk zijn maar ook intens en “out of control”. Vriendelijke honden worden niet altijd goed ontvangen bij iedere andere hond/persoon. Ga daar niet standaard vanuit.

Ook een vriendelijke hond heeft kaders nodig
Vriendelijk zijn mag niet betekenen dat je vrij bent om anderen zomaar lastig te vallen, overal op af te stormen omdat ‘ie (ogenschijnlijk!) niks doet. Toch gebeurt dit met regelmaat en zeggen we dingen als: “die van mij doet niks hoor” of als het wel mis gaat. Dan zeggen we:
“Hij wilde gewoon spelen. Ik kan niet geloven dat die hond hem aanviel”.
Een hond met goede sociale vaardigheden zal de lichaamstaal en sociale signalen van andere honden lezen en respecteren. Als de andere hond niet geïnteresseerd is bijvoorbeeld dan trekken ze zich terug.Als de andere hond iets niet fijn vindt dan stopt ‘ie.
Dat is beleefd.

Wat gebeurt als de hond een gebrek aan sociale vaardigheden heeft?
Een gebrek aan sociale vaardigheden kan betekenen dat je hond alle sociale signalen negeert. Zomaar ergens op afstormt soms dus ook onuitgenodigd/ongewenst. Weigert “nee” als antwoord te accepteren.
Dit kan onbeleefd en ruw gedrag zijn. En er zijn genoeg honden die dat niet tolereren en dit laten merken.
Wij mensen hebben hier ook een aandeel in. Omdat we denken dat hondjes altijd maar bij elkaar moeten zijn, in contact, spelen, gezellig even snuffelen. Behoeftevervulling van de hond gaat over meer dan dat.
En we kunnen de plank ook flink misslaan, want wat nu als het ergens anders over gaat maar we de signalen verkeerd hebben geïnterpreteerd?

Hoe kan je dit het beste aanpakken?
- Ga er niet standaard vanuit dat iedereen op jouw hond zit te wachten
- Sta je hond niet toe om zomaar (op afstand) de ruimte van een andere hond binnen te dringen (hoe vriendelijk ‘ie ook is)
- Zorg ervoor dat je hond goed bij jou kan komen zodat je hem weer bij je kan roepen als dat beter is voor alle partijen
- Leer de lichaamstaal van honden in het algemeen goed kennen. Zodat je goed kan herkennen of alles wel zo leuk, beleefd, gezellig en vriendelijk is als we vaak denken.
>> Ontdek hier mijn lezing over de lichaamstaal van honden >>