Heeft jouw hond verlatingsangst? Dat betekent dat hij niet (zo goed) alleen thuis kan zijn. Verlatingsangst is een gecompliceerd en soms een vrij heftig probleem, omdat je geen kant op kunt. Wil jij weten hoe je verlatingsangst kunt aanpakken?
Heeft jouw hond verlatingsangst?
- Blaft/huilt jouw hond als jij weg bent?
- Wordt jouw hond al gestrest wanneer hij door heeft dat jij straks weg gaat?
- Kun je geen kant op omdat je hond nog geen 5 minuten alleen kan zijn?
- Plast jouw hond in huis als jij weg bent?
- Sloopt jouw hond spullen in huis bij jouw afwezigheid?
- Is jouw hond helemaal door het dolle heen wanneer je terug komt?
Als jij één van de bovenstaande punten herkent, is de kans groot dat je te maken hebt met verlatingsangst. Heeft jouw hond verlatingsangst en zou je graag je hond willen begeleiden zodat hij het vertrouwen krijgt dat jij wel weer terug komt? Ik help je daar graag bij.
Mijn hond heeft verlatingsangst
Verlatingsangst is een term die ook bij honden gebruikt worden wanneer ze niet alleen kunnen zijn. Verlatingsangst is een heel complex probleem. Niet alleen voor de hond, juist ook voor de baas.
Verlatingsangst kan zo ver gaan dat je in sommige gevallen volledig belemmert wordt in je doen en laten. Je kunt geen kant op of je moet altijd zorgen voor oppas. Maar soms kan zelfs dat al te veel zijn omdat je hond zo gefocust is op jou/jullie.
Wat is verlatingsangst?
Het woord zegt het eigenlijk al. Het is de angst om verlaten te worden. Dit is een angst bij honden die heel diep kan zitten. Maar soms ook met een paar aanwijzingen enorm kan verbeteren.
De vorm en mate van verlatingsangst speelt een grote rol bij het aanpakken en begeleiden van dit gedrag. De motivatie van de angst heeft ook veel invloed.
Waardoor ontstaat verlatingsangst?
Het is een beetje lastig om vast te stellen waarom jouw hond verlatingsangst heeft. Werken met honden is maatwerk, iedere hond, elke situatie en ieder persoon verschilt. Er zijn verschillende symptomen die duiden op verlatingsangst . Wel kunnen er een aantal redenen zijn die maken dat je hond (beginnende) verlatingsangst heeft:
Je hond:
- Heeft nooit geleerd alleen thuis te zijn
- Kon eerder wel alleen thuis te zijn, maar er is een (lange) periode geweest dat er altijd iemand thuis was – waardoor hij het niet meer kan
- Heeft een nare ervaring gehad toen hij alleen thuis was (onweer, vuurwerk of iets dergelijks)
- Kan niet meer alleen thuis zijn sinds de verhuizing
- Je hond heeft verlatingsangst sinds de komst van de baby
- Achtervolgt je constant in huis
- Is altijd bij jou in de buurt en is heel beschermend en waaks ten opzichte van jou
- Is altijd overal mee naar toe genomen
- En dergelijke
Hond plast in huis bij jouw afwezigheid
Wanneer je hond in huis plast bij jouw afwezigheid, kan dat een heel veel te maken hebben met verlatingsangst. Wanneer het eenmalig plassen is of een periode kan het ook duiden op iets anders, zoals bijv:
- Ziekte
- Loopse teven in de buurt
- Stress (tijdelijk door verhuizing bijv.)
Wanneer een hond stress ervaart komen er allerlei stoffen vrij in het lichaam die aanzetten tot actie. Plassen kan daar uit ontstaan.
Hond blaft of joelt als jij weg bent
Blaffen, joelen of huilen wanneer jij weg bent duid al snel op verlatingsangst. Zeker wanneer dit een standaard gegeven is wanneer jij weg bent. Je hebt honden die af en toe blaffen of joelen, maar je hebt ook honden die dit blijven volhouden tot dat je terug bent.
Op dat moment heb je niet alleen een probleem met je eigen hond, maar ook nog te maken met de mensen in je omgeving. Wanneer je twijfelt of jouw hond blaft kun je zijn gedrag eens gaan opnemen op je telefoon, tablet of laptop. Op die manier weet je precies wat je hond doet.
Verlatingsangst bij puppies
Een puppy heeft veel tijd en begeleiding nodig. Zeker bij situaties zoals het alleen thuis zijn. Je zult bij een puppy de duur van het alleen thuis zijn moeten opbouwen. Dat alleen thuis zijn leer je al door hem aan te leren dat hij zelfstandig in de bench kan zijn wanneer je zelf nog in huis bent. Wanneer een puppy verlatingsangst heeft is er waarschijnlijk ergens iets mis gegaan:
Je puppy kan verlatingsangst hebben omdat je:
- Te snel ben gegaan
- Het niet goed hebt opgebouwd
- Dit gedrag niet vanaf het begin opgepakt en begeleid
Het advies om je puppy overal mee naar te noemen is heel goed. Maar het is wel ook verstandig om je puppy aan te leren dat hij alleen thuis kan zijn. Want als je daar niet om tijd mee begint, krijg je daar later problemen van.
En verlatingsangst is nou niet meteen het leukste en makkelijkste probleem om op te lossen. Het vraagt (heel veel) tijd en geduld. Wanneer je puppy toch nog een vorm van verlatingsangst heeft zul je heel goed moeten onderzoeken wat de kern van het probleem is. In sommige gevallen kan het helpen dat je weer van voor af aan begint met het opbouwen van het alleen thuis zijn.
Verlatingsangst bij de oudere (volwassen) hond
Volwassen honden kunnen ook verlatingsangst hebben. Dat kan om verschillende reden zijn. Maar het kan lastiger zijn om dit gedrag om te buigen omdat het soms al zo’n patroon is geworden. Soms zit de angst zo diep dat het heel moeilijk is om dit alsnog te begeleiden.
Maar toch is er nog steeds hoop omdat er zoveel tips, trucjes en hulpmiddelen zijn die jou en je hond gaan helpen. Ook bij een volwassen hond zul je veel tijd, geduld en aandacht moeten besteden om dit gedrag op de juiste manier te begeleiden. Het is niet een kwestie van 3 weken trainen. Je zult moeten werken aan jullie relatie, zijn zelfstandigheid, zelfvertrouwen en ga zo maar door.
Hoe kun je verlatingsangst aanpakken?
Iedere hond, iedere situatie en elk mens is anders. Wat maakt dat werken met honden maatwerk is. In het geval van verlatingsangst kun je je suf lezen over wat je juist wel of niet zou moeten doen. Wanneer je dit probleem wilt begeleiden zul je eerst de vorm, intensteit en motivatie van de angst moeten ontdekken alvorens je van alles uit gaat proberen.
Er zijn veel trucs, hulpmiddelen en manieren om dit gedrag te begeleiden maar wat hebben jij, jouw hond en de situatie nodig om rust te krijgen?
Tips voor het omgaan met verlatingsangst
- Leer je hond alleen te zijn in een andere ruimte als je zelf aanwezig bent in huis
- Zorg er voor dat je hond niet meer de hele dag achter je aan loopt in huis – je hond wordt hier zelfstandiger van
- Geef je hond een taak als je weg gaat – leg hem op zijn plek, stop hem in de bench enzovoort
- Ga op zoek naar het dieperliggende probleem van dit gedrag – wat is de motivatie van jouw hond?
- Maak de ruimte kleiner, zodat er minder prikkels zijn – bench, andere ruimte enzovoort
- Verminder de prikkels door de ramen en gordijnen dicht te doen
- Zet de radio aan
- Bouw het alleen zijn langzaam op – laat je hond zien dat hij er op kan vertrouwen dat je terug komt
- Neem mentaal afstand van je hond – leg je hond 20 minuten voor dat je weg gaat al op zijn plek
- Buig de associaties om – honden hebben al snel door wanneer we weg gaan. Trek eens gewoon je jas aan, pak de sleutel en ga vervolgens een kop koffie drinken op de bank – dit kun je met verschillende patronen doen en blijven herhalen
- Negeer je hond bij terugkomst – ga niet mee in zijn hyperactieve, overenthousiaste gedrag, maar wacht tot hij rustig is
- Zorg voor voldoende beweging – gebrek aan beweging kan leiden tot opgekropte frustraties. Wat weer in verbinding staat met gedragsproblemen
Heeft jouw hond verlatingsangst?
De symptomen van verlatingsangst zijn heel breed. Wanneer je te maken hebt met verlatingsangst dan wil je graag verandering en (langzame) vooruitgang zien. Wanneer dat niet het geval is kan het heel frustrerend zijn. Het kan ook zo zijn dat je niet zo goed weet hoe je die verandering teweeg moet brengen. Kun jij wel wat hulp gebruiken en ben je opzoek naar begeleiding voor jou en jouw hond? Ik help je graag!