Daar sta je dan! Buiten de deur. En je puppy heeft besloten om niet verder te lopen. En misschien kom je wel helemaal niet zoveel verder dan je eigen erf of straat. Herkenbaar?
Maar waarom wil je puppy niet lopen en wat moet je dan doen?
Waarom wil een puppy niet wandelen?
Of je puppy nou 8, 12, 16 of 20 weken is. Het is niet zo gek wanneer een puppy niet (meer) wil wandelen.
- Hij wandelt “ineens” niet meer mee
- Je pup stopt met wandelen als reactie op een prikkel (misschien hebben wij die niet per se waargenomen)
- Het is je pup echt teveel: hij is overprikkeld
- Je pup voelt zich (nog) niet veilig genoeg in de grote boze wereld
- Hij vindt het voor in de tuin of op de stoep nog wel leuk, maar daar buiten steeds minder
- Hij ziet andere honden of mensen
- Je hond vind het buiten echt spannend!
- Het kost hem lichamelijk veel
- Hij vindt het ingewikkeld om aan een lijn te lopen
De buitenwereld kan voor zo’n kleine pup (behoorlijk) overweldigend zijn. Daarnaast gaat je pup in het begin allerlei fases door.
Wist je bijvoorbeeld dat een pup vanaf ongeveer 12 weken in een angstfase komt? En dat dit duurt tot ongeveer 6 maanden kan duren?
Je moet je voorstellen hoe heftig de wereld is als je heel klein bent en net in een nieuwe omgeving woont.
Niet alleen prikkels die jij letterlijk ziet. Onze honden zien, horen en ruiken zoveel meer.
Kijk maar eens naar deze afbeelding.
Wat moet je doen als je puppy niet wil wandelen?
Er zijn een aantal dingen die je kan doen als je puppy niet meer wil wandelen:
Laten we eerst even beginnen met het idee dat er vaak leeft over socialiseren en het gezellig wandelen met je puppy.
- Laat het idee even los dat je vanalles met je puppy moet doen om hem te socialiseren
- Onderzoek je hulpmiddelen: loop het liefst met een Y-TUIG en een lange losse lijn van 3 meter.
- Ga rondstruinen in plaats van wandelen. Je hoeft de straat niet uit. Doe het rustig aan. Laat je puppy snuffelen.
- Verdiep je in de wereld van je pup: let er maar eens op hoeveel prikkels er zijn. En dan horen, zien en ruiken we ook nog eens minder dan die viervoeters van ons.
- Til je puppy op en zet hem op de plek waar hij zijn plasje/poepje kan doen
- Fiets eventueel met je puppy in de bakfiets ergens naar toe en wandel daar kort
- Voorkom dat je over een grens heen gaat. Als je puppy niet wil, waarom dan forceren? Hij communiceert namelijk iets heel duidelijks: “ik vind hier wat van”.
- Bouw langzaam op. Alleen de voor tuin en de stoep kan al voldoende zijn. Laat staan een stukje straat erbij. Ga er niet vanuit dat je “zomaar” even met je pup kan wandelen.
- Wandel niet direct in losloopgebieden of hondenparken. Werk eerst aan dit stuk: vertrouwen en een veilig gevoel.
- Ga niet aan de lijn trekken: geef je puppy gewoon de tijd. Je kan op ten duur prima wandelen met je hond. Maar je start is zo belangrijk. En die begint hier.
- Word niet boos of verhef je stem. Is nergens voor nodig. Je puppy doet het niet zomaar. Het is zelfs logisch.
- Ga je hond niet lokken. Je trekt hem alleen maar over zijn grens heen.
Een lange, losse lijn voor je puppy
Het mooiste zou zijn als je met je puppy ook aan een lange lijn loopt. Ik schrijf ‘ook’ omdat het niet per se erg is als je een korte lijn loopt. Wanneer je hem dat ook wilt leren. Alleen als dit je hulpvraag is, zou ik het wel onderzoeken. Je kan je pup alsnog aanleren om momenten naast jou te lopen. Uiteindelijk is het niet de riem die dat bepaalt maar wat jij je puppy hebt aangeleerd.
Een lange lijn geeft je pup de ruimte om te kunnen rondstruinen, snuffelen en de buitenwereld te ontdekken.
Een leuke en goede webshop met tuigen is:
Rondstruinen met je puppy
Rondstruinen is super waardevol met je puppy. Wat mij betreft waardevoller dan dat je al volop in de training gaat zitten. Waardevoller dan wanneer je al heel erg graag van A naar Z wilt lopen.
Je puppy moet nog zoveel leren. Maar ik zou je adviseren om als hoofddoel een veilig gevoel en positieve associaties te nemen. Als je hond namelijk positieve associaties heeft en een veilig gevoel ontwikkelt is dat een goede basis. Een basis om te leren, samen te werken en te verbinden. Een basis om met jou in contact te blijven.
Rondstruinen is een vorm van mentale uitdaging, socialiseren, fysieke beweging en ontwikkelen.
Wat betekent het socialiseren van een puppy?
In dit artikel ga ik heel beknopt even wat vertellen over socialiseren. We denken vaak dat het socialiseren van een puppy betekent dat we hem vrij random moeten blootstellen aan iedere willekeurige prikkel. Hoewel we dit misschien wel kort doen. Kunnen we hier de plank flink mis slaan. Als we namelijk niet weten wat de pup communiceert, wanneer het hem te veel wordt. En vooral wat zijn signalen zijn, dan kan het dus zijn dat je socialiseren anders uitpakt dan jij wilt.
Je kan het idee dat je “hem nu wel echt moet blootstellen aan prikkels anders socialiseert ‘ie niet goed” loslaten. Ja, natuurlijk moet je je puppy socialiseren. Dat wordt hier niet neergezet.
Maar een randvoorwaarde van socialiseren is dat je hond zich veilig voelt. Als hij zich niet veilig voelt schiet je je doel voorbij. Dan wordt de associatie helemaal niet zo leuk. En kan dat op termijn juist hulpvragen veroorzaken. Terwijl je juist socialiseert om hulpvragen te voorkomen.
Wat als je puppy gaat zitten tijdens het wandelen
Als je puppy gaat zitten tijdens het wandelen wil hij waarschijnlijk observeren wat er om hem heen gebeurt. Logisch! Want er gebeurt nogal wat.
Laat hem zitten de geuren ruiken, geluiden horen en prikkels zien.
Je bent nu al aan het socialiseren!
Je ziet vanzelf wel of je puppy weer verder wil/kan lopen. En als je puppy vol zit dan draai je je om en loop je naar huis. Het zitten is manier om de prikkels waar te nemen en te verwerken.
Wat als je pup ’s avonds niet wil wandelen?
Wanneer je puppy ’s avonds niet wil wandelen is de kans groot dat je puppy wel vol zit voor die dag.
Je ziet bij puppy’s rond het avonduur heel vaak heftiger gedrag naar voren komen. Je pup bijt meer, hij sprint over de bank heen en door het huis, je pup wil zijn bench niet meer in, je puppy komt niet als je hem roept.
Je pup doet de “gekke 5 minuten” zoals die ook wel genoemd wordt. Een ander woord hiervoor is de Fiddle About.
Hij lijkt wel niet meer voor rede vatbaar. Het stressemmertje van je pup zit vol!
Als je pup dan ook nog ’s avonds moet lopen is dat allemaal wel erg veel. Laat staan als het dan ook nog eens donker is. Voor sommige honden een extra trigger.
Wat kan je doen als je puppy ’s avonds niet wil wandelen?
Als we gaan kijken naar de onderlaag van deze hulpvraag dan is de vraag wat er overeind blijf staan. Is de hulpvraag echt dat je puppy in de avond niet wil wandelen? Of is de hulpvraag “ik zit vol en trek het ’s avonds niet meer?”. Een gevolg is dan eigenlijk dat je puppy niet meer gaat wandelen. Een ander gevolg (die je ook vaak ziet) is een puppy die total loss is. Bijten, rondracen, niet meer voor rede vatbaar, zijn rust niet kunnen pakken, slopen en noem het maar op.
Wat ga je doen?
- Overdag zorgen voor die 18-20 uur (verplichte) slaap voor je pup: hoeveel slaap heeft een hond nodig? En wat doet slaap met je hond?
- Je tilt hem naar buiten. Naar de plek waar hij zijn behoefte kan doen. Je loopt direct weer naar binnen.
- Je creëert een plekje in de tuin waar je ’s avonds gebruik van kan maken. Dit bouw je af naarmate hij groter wordt, minder snel overprikkeld is en zich veiliger voelt.
Hoe krijg je je puppy weer aan het wandelen?
Voor mij is het belangrijk dat we daarbij gaan kijken naar de onderlaag van het probleem. Wat is de oorzaak dat je pup niet meer wandelt? Wanneer we daar antwoord op hebben kunnen we iets doen met het gedrag. Dat bepaalt namelijk je plan de campagne.
In de basis zorg je in ieder geval voor:
- 18-20 uur per etmaal (verplichte) rust
- Je biedt je pup voldoende de mogelijkheid om te kauwen en likken (lickimat)
- Je bouwt langzaam op (je hoeft niet ver, je hoeft niet veel)
- Je doet een stapje terug van wat je deed als dat nodig is
- Je werkt aan positieve associaties buiten
- Je gaat niet over de grens van je puppy heen
- Je volgt je puppy en geeft hem het vertrouwen door zijn eigen keuzes te beantwoorden
- Je stelt hem niet teveel in het conflict met andere honden, dieren, mensen. Je kijkt op afstand naar deze prikkels. Dit is je eerste stap van socialisatie.
Ik moet hem toch uitlaten en socialiseren?
Natuurlijk. Maar laten we vooropstellen dat een pup die overweldigd raakt door zijn omgeving niet bezig is met socialiseren. Je kan hem er dan wel aan blootstellen. Maar dan wordt de associatie alleen maar negatief. Want dat is het hele idee van socialiseren toch? Dat je hond positieve associaties krijgt met bepaalde prikkels.
Natuurlijk moet je je hond uitlaten. En sommige puppy’s hebben ook echt al wel wat energie. En tegelijkertijd moet je rekening houden met dat hij nog volop in de groei zit.
Ik moet toch wel ergens komen met mijn puppy?
Maar de vraag is wel van wie we moeten wandelen? Van wie moeten we van A naar Z moeten. Soms denken we “ik moet toch wel ergens komen met m’n puppy?”. Alleen de vraag is van wie? Wat voor doel het dient? Waarom? En of het zo positief uitpakt. Je kan beter stap-voor-stap gaan met je pup. Zodat je er in de toekomst profijt van hebt.
Op de eerste plaats kan je natuurlijk denken aan het aanbieden van mentale uitdaging. Je kan dan denken aan hersenwerkjes, laagdrempelig speurwerk in zetten of hele korte trainingsmomentjes (in huis).
Vergeet daarnaast niet dat rondstruinen echt voldoening geeft. Snuffelen is erg belangrijk voor een hond.
Je kan natuurlijk ook nog zelf dingen aanbieden zoals een zandbak schelp waar je zand in gooit zodat je pup daar lekker in kan graven. En wat dacht je van een bal verstoppen in plaats van een bal te gooien naar je puppy.