60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Hond leren wennen aan bakfiets

Hond laten wennen aan bakfiets
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Een bakfiets is super leuk voor jou en je hond. Op die manier kan je samen op pad gaan. Misschien overweeg jij dit om aan te schaffen. Het kan ook zijn dat jouw hond nog (wat beter) moet wennen aan de bakfiets omdat je merkt dat je hond nu:

 • Jankt in de bakfiets
 • Piept in de bakfiets
 • Blaft in de bakfiets

Kan je een hond in de bakfiets doen?

Tegenwoordig zie je de bakfietsen overal. Ze horen bij het stadsbeeld. Maar niet alleen geschikt voor kinderen. Juist ook geschikt voor wanneer je honden hebt. Je hebt zelfs echte honden bakfietsen.

Niet alle honden passen in alle bakfietsen. Je hebt verschillende groottes en maten. Je hebt zelfs echte hondenbakfietsen. Die zijn toch nog wel weer een slagje groter. Daar passen ook de grotere hondenrassen in zoals een Berner Senner of Newfoundlander bijvoorbeeld.

Hond laten wennen aan bakfiets

Waarom zou je een hond in de bakfiets doen?

Je kan om verschillende redenen een hond in de bakfiets doen:

Je hond:

 • Is een klein ras en kan niet zulke lange afstanden afleggen naast de fiets
 • Is een ras (zoals een Franse Bulldog of Engelse Bulldog) en kan conditioneel gezien minder
 • Is geopereerd, maar moet toch ook bewegen
 • Is een oude hond en je wil je op deze manier van A naar Z verplaatsen
 • Is nog maar een puppy

Maar het kan ook zijn dat jij:

 • Om fysieke reden je hond niet al wandelt overal naar toe kan brengen. Een bakfiets verbreed de wereld van jou en je hond
 • Geen auto hebt en je zo wel meer kan verplaatsen met je hond
Hond leren omgaan met bakfiets

Hoe laat je je hond wennen aan de bakfiets?

Het verschilt een beetje per hond hoe snel dit proces gaat verlopen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de lichaamstaal van je hond.

Probeer te voorkomen dat je gaat forceren. Dat kan averechts werken. Omdat we dan voorbij gaan aan de signalen van de hond. Je hebt dan eigenlijk te maken met de escalatieladder voor honden. In deze context betekent dat je door signalen te missen op een gegeven moment een hulpvraag ken hebben zoals het feit dat je hond blaft, jankt of gaat piepen in de bakfiets.

Het nadel van “forceren” kan zijn dat we voorbij gaan de leerervaring. Een leerervaring betekent in dit geval dat je hond zelf leert de bakfiets in te kunnen en er een positief gevoel bij te ervaren.

We denken vaak: “we zetten de hond er gewoon en gaan”. Maar daar kan je maar zo eens bedrogen uit komen.

Hond laten wennen aan de bakfiets

Bouw systematisch op

Het is soms echt nodig om je hond systematische bloot te stellen aan een bepaald niveau. In dit geval waarschijnlijk de snelheid van de bakfiets. Dat betekent dat je beter heel laagdrempelig kan gaan trainen. Deze systematische opbouw wordt desensitisatie genoemd.

Het is altijd belangrijk bij het trainen van je hond dat je oefeningen gaat ontleden. Welke kleine stapjes zijn er eigenlijk allemaal die aandacht nodig hebben?

Bijvoorbeeld:

 • Je doet oefeningen in het bijzijn van de bakfiets
 • Je laat je hond snuffelen aan de bakfiets en beloont iedere vorm van interesse
 • Je hond gaat zelf in de bakfiets zitten (dit beloon je)
 • Optioneel werk je door er koekjes in te strooien en je hond kan er zo in springen
 • Je hond moet gewoon een tijdje “aanwezig” zijn in de bakfiets
 • Je hond moet kunnen zitten in de bakfiets
 • Je kan je hond vastzitten
 • Je gaat langzaam wandelen met de bakfiets (en doet dit niet direct al te lang)
 • Je gaat langzaamaan het tempo verhogen

Zoals je ziet kunnen al die kleine stapjes zowel individueel als meerdere tegelijk in 1 oefening worden opgepakt. Dat hangt een beetje van je hond af. Het hangt ook af van de hulpvraag. Als jouw hond juist reageert omdat ‘ie al in de bakfiets zit (piepen, janken, blaffen) dan is het belangrijk om de stapjes kleiner te maken.

Hond laten wennen aan bakfiets opbouwen

Vanaf welke leeftijd mag een pup in de bakfiets?

Ik denk dat je dit vanaf moment 1 wel kan gaan oppakken. Mits je rekening houdt met het bovengenoemde: systematisch opbouwen. En dat is bij een pup zeker van toepassing.

Je hoeft niet per se direct te gaan fietsen om het idee te hebben dat je traint. Juist bij een puppy kan er in gezet worden en er weer uit gehaald worden al voldoende zijn. Een training hoeft niet lang te duren of te beginnen bij je einddoel. Integendeel.

Wanneer mag een puppy in de bakfiets?

Maak gebruik van een (antislip) kleed

Het kan zinvol zijn om een kleed te gebruiken in de bakfiets. Misschien als standaard. Of wanneer je dit bij je hond gaat aanleren. Het kan zorgen voor iets meer grip. En daardoor iets minder gewiebel. Het kan wat minder “spannend” aanvoelen hierdoor. Je kan bijvoorbeeld denken aan een vetbed voor honden met antislip. Een stukje tapijt zou ook een oplossing kunnen zijn.

Hond laten wennen aan de bakfiets

Met welke bakfiets kan je een hond meenemen?

Er zijn wel degelijk verschillen in bakfietsen. Van tweewielers tot driewielers. Je hebt verschillende merken en je hebt verschillende maten. Houdt daar rekening mee. Misschien sta je op het punt om een bakfiets aan te schaffen of juist alleen en hond. De bakfiets heb je al. Het kan ook zijn dat je dit direct wilt combineren. Stem dit dus goed af.

In welke bakfiets past jouw hond? En past iedere hond in de bakfiets die je nu hebt? Als ik voor mijzelf spreek. Ik heb de bakfiets Babboe City-E. Daar wordt het ingewikkeld om mijn Tervuerense herder en twee kinderen in te plaatsen.

Hoe zet je je hond vast in de bakfiets?

Je hebt speciale hondenbakfietsen. Die zijn al ingericht op deze hulpvraag. Wat jij zelf kan doen is een ring bevestigen in je bakfiets. Op die manier kan je je hond met een tuig en een korte riem bevestigen. Een politielijn voor honden zou bijvoorbeeld zo’n riem kunnen zijn. Die kan je namelijk verstellen in lengte. Zo kan je de gewenste lengte instellen en op die manier vastmaken aan de ring die je hebt bevestigd of al in de bakfiets aanwezig is.

Ik zou adviseren om je hond altijd vast te zetten in de bakfiets. Voor de veiligheid wel belangrijk.

Hoe zet je hond vast in bakfiets?

Moet je een hond in de bakfiets tillen?

In sommige gevallen moet je de hond in de bakfiets tillen. Houdt hier dus rekening mee. Je hond moet hier goed mee om kunnen gaan. En van een formaat zijn dat dit nog haalbaar is. Daarnaast moet jij in staat zijn om je hond er in te tillen. Je hebt natuurlijk ook de speciale bakfietsen voor honden. Die hebben aan de voorkant een opening. Je hebt ook honden die er soms kunnen inspringen. Wees je er wel van bewust dat dit geen duurzame handeling is. Als je hond nog jong is of juist oud dan vervalt deze optie.

Je ziet ook wel mensen die zelf hun bakfiets zo maken dat er aan de voorkant van de bakfiets een opening gemaakt is. Een beetje handigheid hierbij wordt geadviseerd ;). Maar het behoort zeker tot de mogelijkheden.

Moet je een hond optillen om in bakfiets te krijgen?

Wat doe je als je hond piept, jankt of blaft in de bakfiets?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van dit gedrag:

 • Er is sprake van aangeleerde hyperactiviteit
 • De hond vindt de opbouw veel te snel geweest
 • Je hond vindt het spannend dat de fiets beweegt
 • Je hond reageert op de triggers die hij ziet (andere honden, de trein, voorbijgangers)
 • Je hond reageert op dezelfde triggers als tijdens het wandelen aan de lijn bijvoorbeeld
 • De gemoedstoestand van je hond schiet zodanig omhoog dat piepen, janken een gevolg is
 • Je hond is bang in de bakfiets
 • De gemoedstoestand van je hond is voornamelijk op
 • Je ziet veel opwinding bij je hond (opwinding voorspelt maar zelden iets goeds)
 • De hond heeft lichamelijk ongemak. De bakfiets doet hem zeer, bijvoorbeeld door de bewegingen op te moeten vangen en alle hobbels.

De kunst is om dan te werken met behulp van counterconditionering en desensitisatie.

Je wilt namelijk dat de emotie richting de bakfiets gaat veranderen. Je wilt dat je hond zich comfortabel voelt.

Hond in de bakfiets trainen

Sluit lichamelijk ongemak bij je hond uit

Je wilt zeker weten dat lichamelijk ongemak niet een rol speelt. Als je hond namelijk lichamelijke klachten heeft sluit dit dan uit met behulp van een fysiotherapeut of osteopaat.

Anders is het dweilen met de kraan open. Het is altijd belangrijk om naar het totaalplaatje van de hulpvraag bij honden te kijken. Als jij weet dat je hond lichamelijk ongemak ervaart. Bijvoorbeeld omdat je een hond artrose heeft. Kijk dan hoe je dit zo comfortabel voor hem kan maken. Misschien met een kussen/kleed er in, bepaalde routes te kiezen die minder bochten en hobbels bevat.

Wil jouw hond leren omgaan met de bakfiets of je hond dit aanleren?

Ik kan je helpen met deze hulpvraag. Gaan we samen aan de slag om je hond met ontspanning in de bakfiets te krijgen. Neem gerust even contact met mij op.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?