60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Door de coronacrisis zijn de meeste honden veel minder alleen thuis. De maatregelen zijn en worden versoepeld. Zoals het nu gaat, betekent dit steeds meer terug naar ons oude ritme. Althans, voor een groot deel. Werk, school en die dagelijkse dingen komen langzaamaan weer in beeld.

Wat betekent dit voor onze honden en moeten we daar wat mee? Misschien kon je hond überhaupt al niet zo goed alleen zijn. Ben je benieuwd of je nog ergens rekening mee moet houden?

Hond laten wennen aan alleen thuis zijn

Je hond voorbereiden om alleen thuis te kunnen zijn. Het is een belangrijk onderdeel van het samenleven met ons als mens. Alleen thuis zijn moet ‘aangeleerd’ worden.

Nu we meer thuis zijn (geweest) is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Om te weten wat je moet doen, is het ook goed om te weten waar je op moet letten en hoe verlatingsangst er uit ziet. Wat betekent verlatingsangst nou eigenlijk?

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Waarom moet je hier wat aan doen?

Wist je dat er best veel honden zijn die het ingewikkeld vinden om alleen thuis te zijn? In volledige ontspanning?

Het slopen van spullen in huis, joelen/blaffen als je weggaat of plassen in huis zijn duidelijke gegevens. Je weet zeker dat je hond niet alleen thuis kan zijn. Toch zijn er veel meer honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn, maar niet deze signalen laten zien.

Maak eens een filmpje

Bij twijfel of nieuwsgierigheid kun je altijd een filmpje maken wanneer je weggaat. Wat doet jouw hond?

  • Kan hij zijn rust pakken?
  • Of is hij ongedurig
  • Onrustig?
  • Is hij aan het piepen?
  • Staat hij de hele tijd voor het raam of de deur?
  • Of vertoont hij andere gedragingen?

Als een hond niet alleen thuis kan zijn dan levert dat (enorm veel) stress op. Die stress zit op dat moment in het lichaam van je hond.

Dit heeft ook gevolgen voor andere gedragingen. Door de stress kan je hond dus ook anders reageren in andere situaties. Simpelweg omdat hij de onrust en stress nog moet verwerken. Gedragsproblemen staan met elkaar in verbinding.

Lees maar eens mee in dit artikel: Het belang van het totaalplaatje bij gedragsproblemen.

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Apps om je hond te volgen als jij weg bent

Je kunt je hond gewoon filmen wanneer je weg bent. Ook zijn er andere manieren om je hond ‘te volgen’ wanneer jij van huis bent:

Symptomen verlatingsangst

Dit kunnen symptomen van verlatingsangst zijn:

  • Blaffen
  • Joelen
  • Slopen
  • Knagen/Krabben (veel jeuk hebben)
  • Verzamelen van spullen
  • Plassen, overgeven en/of poepen in huis
  • Hyperactief bij thuiskomst (wordt vaak geïnterpreteerd als blij zijn)
  • Het duurt lang voordat de hond ontspant, wanneer je eenmaal thuis bent
    • Overmatig kauwen op zijn speeltje bij thuiskomst
    • Rondjes blijven lopen
    • Niet gaan liggen
  • Niet eten tijdens het alleen thuis zijn (hij begint wanneer jij thuis komt)
  • Niet drinken
  • Apathisch
  • Dwangmatig gedrag
    • Rondjes draaien
    • Overdadige vachtverzorging
    • Automutilatie (zichzelf bijten, kaal likken etc)

Zie ook het totale overzicht met stress signalen bij een hond

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Je hond is een sociaal dier

Sociaal betekent dat een mens of dier geneigd is om in groepen te leven. Dit betekent dus dat ze grote waarde hechten aan relaties. Die sociale relatie heeft ook gevolgen.

Alleen zijn is voor een hond onnatuurlijk. Het kan hem een onveilig gevoel geven. Alleen kunnen zijn is dus een vaardigheid. Je hond moet dat dus leren. Omdat een hond een sociaal dier is bepaal jij ook een groot deel van zijn veiligheid.

Een veilig gevoel voor je hond

Je hond heeft een veilig gevoel nodig om ontspannen thuis te kunnen zijn. Dat veilige gevoel is pas veilig als jouw hond daar de juiste associatie bij heeft.

Oftewel: dat de prikkel gekoppeld is aan een fijne en ontspannen emotionele toestand. Bepaalde prikkels zorgt er voor dat je hond zich veiliger voelt. Een hond heeft dat ook nodig. Bij mensen is dit niet anders. Fijne prikkels, waar jij een positieve koppeling bij hebt, zorgen ervoor dat je je veilig, fijn en ontspannen kan voelen.

Je hond kan waarde hechten aan een prikkel. Hoe belangrijk zo’n prikkel wordt kan afhangen van:

  • hoelang de hond is blootgesteld aan de prikkel
  • hoe groot de stimulans van de prikkel is
  • of de prikkel duidelijk aanwezig is.
Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Is jouw hond teveel gehecht aan jou? (dus die ene prikkel)

Het gevolg kan dus zijn dat je hond teveel gehecht is aan jou. Teveel zeg je? Ja, echt waar. Het is dan ook heel belangrijk om op alle vlakken te zorgen dat jouw hond niet afhankelijk wordt van jou. Het verschil tussen aanhankelijk en afhankelijk is enorm. Toch zijn er heel veel honden afhankelijk van hun mens naast zich. Omdat we ons niet altijd bewust zijn van dit stuk.

Is jouw hond aanhankelijk of afhankelijk?

Aanhankelijk betekent verknocht zijn. Een hond kan verknocht zijn van jou. Hij kan trouw en toegenegen zijn. Zich hechten aan jou. Het gevaar zit hem in de afhankelijk die er door kan ontstaan. Afhankelijk betekent gebonden. Steun behoevend zijn. Het betekent niet zelfstandig zijn.

Wanneer je afhankelijk bent ben je genoodzaakt om anderen te vertrouwen.  Dit is wat je veel ziet bij verlatingsangst. Een dieperliggende motivatie die van groot belang is om verlatingsangst te begeleiden, te trainen en aan te pakken. Wanneer jij een hele belangrijke prikkel wordt, is de valkuil al snel dat je hond zich afhankelijk opstelt ten opzichte van jou. Een veilig en vertrouw gevoel hebben is een deel van zelfstandigheid.

Zie ook: mijn hond is aanhankelijk

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Zelfstandigheid van je hond vergroten

Bij het trainen van verlatingsangst is het van groot belang om ook te werken aan de zelfstandigheid van je hond. Dit kun je doen door meer te werken vanuit mentale training. Denk aan hersenwerk en speuren bijvoorbeeld.

Daarnaast is het heel goed om de relatie met je hond onder de loep te nemen. Begrijp het niet verkeerd, de scheidslijn is heel dun. Aanhankelijk zijn is fijn. Je bent innig aan elkaar gehecht. Afhankelijk zijn is niet fijn. Omdat je alles laat afhangen van de ander. Daar valt winst te behalen. Het is belangrijk om je hond te leren zich zelfstandig te kunnen functioneren. Zodat zijn emotionele stabiliteit vergroot.

Claimgedrag

Soms lijkt het ook op ‘claimgedrag’. Ik noem het even claim gedrag omdat het daarmee heel duidelijk wordt dat dit voor je hond niet fijn is. Het bevorderd niet zijn zelfstandigheid. Claimen staat voor iets opeisen. Een gevolg van aanhankelijk worden. Het kan iets ‘obsessiefs’ worden.

Stel je voor: je partner (of wie dan ook) vraagt constant: wat ga je doen? waar ga je heen? hoe laat ben je terug? met wie was je? Op het moment dat je weer bij je partner bent is je partner volledig afhankelijk van jou. De kunst is om te leren hoe je vanuit eigen zelfstandigheid je leven een invulling kan geven in bepaalde situaties.

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

De nuance? Afhankelijk zijn is niet per se erg. Soms stel je je afhankelijk op. Omdat we zoveel van onze honden houden delen we ook veel met ze. Denk hierbij ook aan het hele emotionele stuk. Ze zijn de vervanging of verzachting van onze pijn en verdriet.

Een metgezel met wie we pijn en verdriet kunnen delen. Maar ook andere emotionele dingen kunnen we delen. Daar zitten heel veel mooie kanten aan, maar ook veel valkuilen. Het kan ook te intens worden. En intens kan best heftig zijn.

Wat doet jouw hond?

  • Je de hele dag achtervolgen?
  • Alles in de gaten houden wat jij doet?
  • Hyperactief zijn als jij terugkomt?
  • Onrustig zijn als jij er niet bent (ook al zijn er wel andere mensen)
  • Niet de rust vinden door andere prikkels in de vorm van dieren en/of voorwerpen (de radio die je aanzet, het lekkers wat je geeft, of andere dieren in huis)

Wat is een prikkel?

Een prikkel is een verandering in de uitwendige of inwendige omgeving waar een hond (in dit geval) op reageert. Die reactie wordt een respons genoemd. Jij kan dus een prikkel zijn voor je hond, maar ook andere mensen, dieren of geluiden en voorwerpen bijvoorbeeld.

Laat je hond niet hechten aan maar 1 prikkel

Je ziet vaak bij verlatingsangst dat de hond zich erg hecht aan 1 prikkel. Bijvoorbeeld de eigenaar. Probeer te voorkomen dat dit gebeurt. Simpelweg ook omdat de relatie daar gezonder van wordt.

  1. Leer je hond aan dat hij jou niet overal achtervolgt (dit is voor je hond ook echt niet zo ontspannen)
  2. Wees kritisch als je hond bij jou op de kamer slaapt (of in bed)
  3. Verdeel de taken: laat anderen ook je hond uitlaten, borstelen, eten geven, knuffelen, spelen en andere taken!
  4. Bevorder de zelfstandigheid van je hond (hersenwerkjes, speuren, balans en coördinatie oefeningen)
  5. Laat je hond niet alleen maar altijd bij jou liggen. Leer dat hij ook op zijn eigen veilige plek kan slapen (in de bench, op zijn kussen etc.)

Een emotionele gezonde relatie

In de relatie met onze honden is het ook belangrijk om ons eigen gedrag onder loep te nemen. Afhankelijk zijn is een een valkuil die al snel kan schuilen in de relatie met onze hond. Een gezonde basis is heel belangrijk. Een onderdeel van een gezonde relatie is: het op je eigen benen kunnen staan. Sommige honden hebben daar hulp bij nodig vanuit onze kant. Echter is onze emotionele aspect hierbij ook belangrijk.

Hoe afhankelijk ben jij van je hond? Kunnen jullie beiden op eigen benen staan? Hier kom je ook bij een stuk persoonlijk leiderschap uit. Het gaat er niet omdat je hond nu een hulpvraag heeft door ‘jou’. Integendeel. Alleen het heeft wel invloed op elkaar. Elkaar in de waarde kunnen laten en de verantwoordelijkheid bij jezelf kunnen houden (op je eigen benen staan) is voor je hond fijn. Op die manier kun je hond helpen om op zijn eigen benen te staan.

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Onderliggende emoties

Emoties spelen een belangrijke rol bij gedrag. Zowel bij honden als bij mensen. Wanneer er een hulpvraag bij de hond ligt is het belangrijk om door te vragen op alle fronten. Een veel terugkomend antwoord is: ik voel mij schuldig als ik de hond alleen laat. Of: ik vind het zielig.

Deze onderliggende emoties zijn lastig. Omdat er dan veel kan veranderen, voor een deel in je gedrag. Ook kun je dan niet ‘loslaten’ en je hond de ruimte geven om op die eigen benen te staan. Herken jij dat? Welke emoties voel jij als je je hond alleen laat? Of in andere situaties? 😉

Is je ritme veranderd?

In deze crisis tijd is ons eigen ritme aardig veranderd. Ga je weer (meer) werken of zit dat er aan te komen? Kijk of je het oude ritme en de structuur wat kunt herstellen. Hoe zag jouw dag er uit met je hond? Hoe laat ging je wandelen? Deed je dat voor of na het eten?

Hoe vaak wandelde je? Kijk of je deze handelingen weer kunt herstellen. Het kan je helpen om even op te schrijven wat je altijd deed. In de toekomst kan het je ook helpen om doelgericht je dag in te plannen, waarbij je de taken met je hond ook meeneemt.

Hoeveel wandel jij met je hond?

Wandelde je eerst 2 keer per dag een lange wandeling? Maar is dat door de coronacrisis verdubbelt? Dan is het een goed idee om hier (nu alvast) wat mee te doen. Simpelweg omdat je straks (wellicht) minder tijd hebt.

Had je het idee dat je hond rustiger was? Omdat je meer met hem deed? Kijk dan of je alternatieven kunt verzinnen. Bijvoorbeeld: meer hersenwerk inzetten, speurwerk. Maar ook het gebruik maken van een hondenuitlaatservice of oppas bijvoorbeeld.

En wat deed jij? Kijk of je deze handeling ook weer (zoveel mogelijk) kunt herstellen.

Ritme, structuur en voorspelbaarheid is herkenning voor je hond. Dit zorgt tevens voor een gevoel van veiligheid. Een belangrijke basisvoorwaarde voor het alleen thuis kunnen zijn.

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Wat kun je doen om je hond voor te bereiden op alleen thuis zijn?

Bij verlatingsangst is er altijd meer aan de hand. Het gaat heel erg over vertrouwen en veiligheid. Maar ook over wat er wel en niet aangeleerd is. Vaak is er ook een gebrek aan (een goede vorm) van trainen en opbouw.

We zijn ons vaak niet bewust van het belang van het bevorderen van zelfstandigheid bij onze honden van jongs af aan. Zelfstandigheid staat in verband met emotionele stabiliteit. Wij kunnen daar veel aan bijdragen. Sommige honden zijn dit meer van zichzelf, dat is per individu verschillend.

Tips om je hond voor te bereiden of te helpen:

Op de eerste plaats: ga aan de slag met de (onderliggende en overkoepelende) motivaties.

  • Is er voldoende uitdaging voor mijn hond (fysieke en mentaal)? Kan hij zijn ‘ei’ kwijt?
  • Bied je mentale stimulatie aan? (in de vorm van hersenwerk/speuren of andere dingen?)
  • Neem ik genoeg tijd om te trainen dat mijn hond alleen thuis kan zijn?
  • Hoe zelfstandig is mijn hond?
  • Hoe zit het met andere hulpvragen? (Het belang van het totaalplaatje bij gedragsproblemen.)
  • Welke verschillende (overkoepelende) emoties zijn er? Bijvoorbeeld: paniek, angst, frustratie, verlangen, pijn etc.
  • Achtervolgt mijn hond mij de hele dag?
  • Is de hond teveel aan mij gehecht?
  • Slaapt de hond overdag voldoende?
  • Hoe zit het überhaupt met zijn stressgehalte?
  • Slaapt de hond bij mij? Maar is het eigenlijk teveel?
  • Heeft mijn hond lichamelijke klachten?
  • Heeft mijn hond een veilige plek?
  • Hoeveel stress is er in het algemeen?
  • Zijn er andere zaken die belangrijk zijn om onder de loep te nemen?
Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Creëer een veilige plek in huis.

Dat kan een afbakening zijn. In de vorm van een ren, of een bench bijvoorbeeld. Een kleinere ruimte kan je hond al veel meer beschutting geven. Een veilig gevoel.

➡️ Vind hier een geschikte bench voor je hond

➡️ Of een ren/afscheiding

➡️ Traphekjes om ruimtes af te scheiden

➡️ Tenten + hutjes voor je hond

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Gebruik maken van een Kong

Je kunt ook gebruik maken van een Kong. Hier vind je een Kong.

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Interactieve spelletjes en voerpuzzels

Interactieve spelletjes en voerpuzzels gaan enorm helpen om je hond mentaal meer rust te geven. Ook dragen ze bij aan de zelfstandigheid van je hond. Het kan daarnaast een fijne en veilige associatie zijn wanneer jij niet thuis bent.

➡️ Hier vind je wat voorbeelden van denkspelletjes voor honden.

Introduceer en werk vanuit veiligheid

Wil je werken met een Bench? Een Kong? of andere dingen? Werk daar dan mee wanneer je hond zich veilig voelt. Zodat je langzaam kunt toewerken naar situaties waarbij je hond zich minder veilig voelt. Introduceer het niet te snel en niet als ‘oplossing’. Gebruik deze prikkels om je hond een veilig gevoel te geven. Zodat ze zich kunnen hechten aan die prikkel wanneer jij er niet bent. Die associatie moet eerst gemaakt worden tijdens veilige situaties.

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Verveling/opgekropte frustratie bij je hond

Het is altijd belangrijk om te achterhalen wat de motivatie van het gedrag is. Het kan wel degelijk zo zijn dat je hond niet goed alleen thuis kan zijn. De vraag is alleen of dit de echte hulpvraag is. Wellicht heeft je hond een andere hulpvraag die opgepakt moet worden. Dit kan werkelijk van alles zijn.

  • Het slopen van spullen
  • Onrust
  • Hyperactiviteit
  • En andere gedragingen

Dit kunnen ook tekenen zijn van bijvoorbeeld verveling en opgekropte frustratie. Krijgt jouw hond voldoende beweging en mentale uitdaging? In de vorm van hersenwerkjes en speurwerk bijvoorbeeld?

Je hond je niet meer laten achtervolgen

Volgt jouw hond je overal? Zelfs als je naar de WC gaat? Een kop koffie/thee uit de keuken haalt?  Wist je dat dit ook invloed kan hebben op de uitwerking van het alleen thuis kan zijn. Door aan de slag te gaan met dit gedrag leer je je hond meer zelfstandigheid aan. Daarnaast bevorder je zijn rust.

Wandelen met je hond

Een lekkere wandeling maken voordat je hond alleen thuis is kan zeker een goed idee zijn. Het is soms aan te raden om dan juist een stress vrije wandeling te maken. Misschien herken je niet altijd wat er gecommuniceerd wordt bij honden.

Een stressvrije wandeling kan goed zijn om te voorkomen dat je hond al hoger in zijn energie zit, meer opwinding en spanning/stress heeft. Een stressvrije of prikkel vrije wandeling kan bijvoorbeeld zijn op een plek/tijdstip waar je weet dat het er rustig(er) is.

Ga vooral actief aan de slag met hersenwerk en speurwerk. Dat is fijner dan wanneer je je hond als een kip-zonder-kop laat rondrennen e.d.

Lees maar eens mee: spelen met andere honden.

Ga speurwerk doen met je hond

Je kunt de zelfstandigheid van je hond vergroten door echt speurwerk aan je hond aan te bieden. Je kunt dit als ‘hondensport’ gaan doen. Zoek maar eens op via Google of er bij jou in omgeving speurwerk wordt aangeboden voor jou en je hond. Geloof me, daar wordt je hond enorm blij van!

Hoe bereid je de hond voor op alleen thuis zijn?

Wandel volgens je werkritme

Het is een goed idee om alvast te gaan wandelen met je hond volgens je werk ritme. Of volgens het ritme waarop je normaal gesproken je hond zou uitlaten. Zodat je weer een nieuw ritme krijgt. Honden hebben dit ritme zo door.

Daarnaast creëert deze structuur voor voorspelbaarheid. het wordt duidelijker wanneer er wat gedaan wordt. Je zorgt voor nieuwe koppelingen.

Zorg voor een dierenoppas/hondenuitlaatservice

Wist je dat een dierenoppas of hondenuitlaatservice een ideale manier is om je hond toch die ene wandeling te geven? Of met iemand te laten zijn? Zorg ook hier altijd voor veiligheid. Werk samen aan een relatie met je hondenuitlaatservice of oppas.

Het voordeel hiervan is dat je hond meer zijn ‘ei’ kwijt kan. Daarnaast kan een dierenoppas voor een veilig gevoel zorgen of hoeft de hond minder lang alleen te zijn.

Hulpmiddelen om je hond alleen thuis te laten zijn

Er zijn ondersteundende hulpmiddelen om je hond alleen te laten zijn.

Echter zie je vaak dat we hulpmiddelen inzetten als oplossing. Ook kan het zijn dat de hulpmiddelen niet werken. Dat heeft vaak te maken met de emoties die er zijn. Bij het waarnemen van symptomen is het belangrijk om te weten welke motivatie er is. Pas dan kun je een goed en passend hulpmiddel vinden. Dat kan in de vorm van druppels zijn, medicatie of andere manieren.

Hulpmiddelen zouden echter enkel ter ondersteuning mogen ingezet worden. Het is niet de oplossing. Je moet aan de slag met dit gedrag en de motivatie gaan ontdekken en begeleiden.

Kan jouw hond niet zo goed alleen zijn? Wil jij je hond voorbereiden om alleen thuis te zijn?

Als coach voor mens en hond vind ik samenwerking superbelangrijk. Ik geloof dat de hond altijd een dieperliggende motivatie heeft. Wat maakt dat hij doet wat ‘ie doet? Die vraag wil ik graag beantwoorden. Bij verlatingsangst is er vaak meer aan de hand. Er kunnen verschillende motivaties zijn.

Lees ook:

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?