60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond is heel aanhankelijk

Mijn hond is heel aanhankelijk
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Is jouw hond aanhankelijk? En wil je graag weten waar dit gedrag vandaan komt en of je er wat mee moet doen?

    Herken jij dit?

    • Is jouw hond aanhankelijk?
    • Is jouw hond plots heel aanhankelijk (meer dan normaal)?
    • Plakt jouw hond enorm aan jou?
    • Ligt jouw hond direct op schoot of in de buurt als jij gaat zitten?
    • Is jouw hond niet bij jou weg te slaan?
    • Moet jij je hond echt van je afduwen als je wilt opstaan?
    • Gaat jouw hond overal naar toe waar jij ook bent, zoals de WC, de keuken etc?

    Als jij één van de bovenstaande punten herken dan kan ik mij goed voorstellen dat je graag wilt ontdekken waarom je hond dit doet en of je er wat mee moet.

    Mijn hond is (heel) aanhankelijk

    Als je hond aanhankelijk gedrag vertoont hoeft dat niet direct wat te betekenen. Wel is het belangrijk om je bewust te worden van wat het gedrag zou kunnen betekenen en of je er iets mee moet.

    Aanhankelijk wordt op encyclo.nl vertaald als:

    1. Aanhalig
    2. Geneigd zich aan iemand te hechten
    3. Innig gehecht
    4. Toegenegen
    5. Trouw
    6. Verknocht

    Zoals je leest betekent het dus vooral dat je hond zich enorm hecht. Het gevaar van hechten kan alleen zijn dat het doorslaat en dat het gecombineerd kan worden met andere gedragsproblemen. Hechten is heel mooi, maar kan ook vertaald worden als vast blijven zitten.

    Het is dus heel belangrijk om te ontdekken wat er achter het aanhalige gedrag ten grondslag ligt zodat je kunt achterhalen wat je moet doen met dit gedrag. De conclusie kan dan dus zijn dat je het gewoon kunt laten, maar het kan ook zijn dat je er wel wat mee moet doen in het belang van jezelf en van je hond.

    Hond plots aanhankelijk

    Het kan ook nog zo zijn dat je hond plots heel aanhankelijk gedrag vertoont. Als je hond dit gedrag vertoont is het belangrijk om te achterhalen waarom hij dit zou kunnen doen. Zeker als je hond normaliter niet op deze manier op jou reageert. Oorzaken kunnen zijn:

    • Er is pijn bij de hond of de hond is ziek
    • Je hond moet heel nodig naar buiten voor zijn behoeftes
    • Jij bent zwanger en je hond voelt dit ook aan
    • Jij bent ziek, verdrietig, gestresst of wat dan ook waardoor je hond zich zo hecht aan jou
    • En zo kunnen er veel verklaringen zijn voor dit plotse gedrag.

    Bij het plotselinge aanhankelijke gedrag van je hond hoef je je niet direct zorgen te maken. Wel kun je je afvragen en onderzoeken waar de eventuele verandering vandaan komt.

    Is het erg als een hond aanhankelijk is?

    Het hoeft niks te betekenen wanneer een hond aanhankelijk gedrag vertoont. Het is wel goed om je bewust te worden van wat dit gedrag allemaal kan betekenen. In sommige gevallen gaat het namelijk wel gepaard met andere gedragsproblemen of ervaart de hond zelf veel stress door het altijd en overal bij jou in de buurt zijn etc.

    Ontdek waarom jouw hond (plots) aanhankelijk gedrag vertoont. Het verschilt per hond en op die manier kun je hem/haar het beste helpen. De uiting van aanhankelijk gedrag kan gepaard gaan met veel andere dingen, ontdek daarom wat jouw hond te vertellen heeft.

    Hoe leer je een hond minder aanhankelijk te zijn?

    Het is niet zo dat aanhankelijk zijn per direct slecht is. Integendeel. het is wel belangrijk om er achter te komen waarom je hond doet wat hij doet. Een hond die zo aan je gehecht is kan daar ook een verstoring door krijgen en dus gedragsproblemen gaan vertonen zoals:

    Los van de bovenstaande punten zijn er meer gedragingen die gepaard kunnen gaan met het aanhankelijk gedrag. Een hond die aanhankelijk is om het lief zijn, is wat anders dan een hond die niet in staat is om alleen te zijn.

    Leer je hond zelfstandigheid aan

    Het is heel goed voor de hond om zelfstandigheid te bevorderen. Door o.a. zelfbeheersing en zelfstandigheid creëer je een stabiele hond. Een hond die leert zich zelf te redden en zijn eigen keuzes te maken.

    Mijn hond is heel aanhankelijk

    Tips voor een aanhankelijke hond

    1. Ga ontdekken waarom je hond dit doet. Pas als je de motivatie weet kun je daadwerkelijk een manier verzinnen om je hond te helpen.
    2. Stuur je hond naar zijn plaats als hij je overal wil voglen. Op die manier leer je je hond dat hij jou niet overal hoeft te volgen en dat je je prima zelf redt.
    3. Kies er voor om je hond (af en toe) op jouw initiatief uit te nodig en leer hem dat hij niet te pas en te onpas bij jou hoeft te komen.
    4. Zorg voor bewuste knuffel momentjes en geef je hond aandacht op een bewust moment van de dag. Op die moment krijg je hond voldoende aandacht en leert hij dat hij daar helemaal niet constant om hoeft te vragen.
    5. Stel regels en grenzen op. Bijvoorbeeld, de hond mag alleen komen als hij zich beleefd gedraagt, de hond mag alleen op de bank als er een kleedje ligt, de hond mag je wel achterna lopen maar niet als… etc
    6. Ontdek het verhaal achter dit gedrag. Wat wil je hond graag vertellen?
    7. Zoek hulp wanneer je er niet uit komt! Een hond die aanhankelijk is en overal is waar jij ook bent wil graag geholpen worden.

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?