60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

10 leuke losloop gebieden voor je hond en jou

Losloopgebieden voor honden
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Wanneer je van wandelen houdt kan het leuk zijn om verschillende wandelgebieden in Nederland op te zoeken. Ik deel hier 10 leuke losloop gebieden voor jou en je hond. Ze staan op willekeurige volgorde.

1. Soesterduinen | Provincie Utrecht

In de Soesterduinen in Amersfoort kan je fantastisch wandelen met je hond. En niet alleen met je hond. Een leuke plek voor een uitje wanneer je met je hele gezin op pad wil. Je kan op verschillende plekken parkeren en hebt er voor ieder wat wils. Een grote zandvlakte. Maar je kan ook je ronde door het bos lopen.

Voor honden een heerlijke plek om hun ‘ei’ kwijt te kunnen. Je moet er wel rekening mee houden dat je van alles kan tegenkomen. Hardlopers, wandelaars zonder honden, paarden en mountainbikers. Je hond moet daar dus wel mee om kunnen gaan. Daarnaast kan het er super rustig zijn, maar ook super druk. Op de zandvlakte merk je daar niet direct wat van. Je kan aardig ontsnappen aan de drukte. De weg naar de zandvlakte kan daarentegen wel druk zijn.

De honden mogen los in de Lange duinen van de Soesterduinen. Niet in de Korte Duinen. Daar is het verplicht om je hond aan te lijnen.

Je kan bijvoorbeeld navigeren naar Beaufortelaan in Soest. Je rijdt de weg helemaal uit. Tot je niet verder kan. Daar vind je een parkeerplaats. Je kan ook parkeren aan de Foekenlaan 25 in Soest.

Wandelgebied met hond Soesterduinen

2. Boswachterij Schoonloo | Provincie Drenthe

In Schoonloo in Drenthe heb je een prachtig natuurgebied: Ellertshaar. Het bestaat uit bos, heide en vennetjes. In de ven bij Ellertshaar kunnen de honden heerlijk zwemmen.

De honden mogen hier het hele jaar loslopen. Wel is er een maximum van 3 honden per begeleider.

Je kan er zo een ronde van 2 uur lopen en als je wat rondslingert duurt de ronde nog wat langer.Je kan verschillende routes volgen die aangegeven zijn met nummers op keien langs het pad.

Er zijn parkeerplaatsen aan de weg tussen Schoonloo en de Kiel aan de N376 langs de Hoofdstraat.

Wandelgebieden hond

3. Loonse en Drunense duinen | Provincie Brabant

De Loonse en Drunense duinen is een prachtig natuurgebied. In dit natuurgebied kan je zowel los als aan de lijn met je hond gaan lopen. Er zijn speciale plekken waar je hond los van de lijn kan. Echter zijn er ook gebieden waar je hond juist aangelijnd moet worden. Dit om de overlast met andere gebruikers van het natuurgebied te voorkomen/beperken.

Je hond is dus hoe dan ook welkom in dit natuurgebied. Maar er wordt wel van je verwacht dat je op de plekken waar een aanlijn plicht geldt dat je je hond aanlijnt.

Op de velden waar je hond los mag lopen zie je blauwe borden met een honden symbool.

Losloopgebied voor hondne

4. Schoorlse Duinen | Provincie Noord-Holland

In de Schoorlse Duinen kun je prachtig wandelen. Met een mooie variatie in de natuur kan je hier een flinke wandeling maken met je viervoeter. De honden mogen hier los van de lijn (Mits ze onder appél staan) wandelen buiten het broedseizoen. Het broedseizoen is van 1 maart tot 1 september. Dat vind ik altijd een beetje een vaag begrip. Want wat betekent onder appél staan? De interpretatie daarvan is soms wat breed.

Voor de natuurbescherming gaat het in dit geval vaak over de natuur/wild met rust kunnen laten. Je hond gaat niet achter wild aan en er wordt geen beschadiging aangebracht aan de natuur. Maar dat lijkt mij in het algemeen iets wat aan de orde zou moeten zijn.

Je hond blijft bij jou in zicht, komt op commando en blijft op de paden.

Daarnaast geldt dat op de begrazingsgebieden afwijkende regels gelden. Die vind je daar vanzelf terug.

Anders kan je beter met je hond aan een lange losse lijn gaan wandelen.

Je kan parkeren aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Let op: het is hier betaald parkeren.

Losloopgebied Schoorlse Duinen hond

5. Hondenspeeltuin in Park Linegzegen Elst | Gelderland

Een wandeling met je hond die je kan combineren in de honden speeltuin, een stuk wandelen en afsluiten met een drankje en hapje. Dat kan een goede combinatie zijn.

De hondenspeeltuin is een plek met “speeltoestellen”, graafkuilen een een omheinde plek. Deze hondenspeeltuin is een halve hectare groot. Er zijn ook 3 losloop routes die je kan bewandelen.

Of je hond aan de lijn moet of los mag lopen wordt aangegeven op de bordjes.

Je kan navigeren naar de Park 12, 6661 NW in Elst.

Wandelgebied voor je hond

6. Natuurgebied Kardinge | Provincie Groningen

Een prachtig natuurgebied met moerassen, bossen en graslanden. Natuurmomenten heeft in dit gebied een losloopgebied voor honden van 12 ha aangewezen. Honden mogen hier van de lijn mits de honden onder appél staan. Op sommige plekken moet de honden aangelijnd worden. Dit wordt aangewezen met de daarvoor bestemde borden.

Je hond kan niet overal lopen. Maar je kan dus heerlijk wandelen met je hond. Je kan er voor kiezen om een lange losse lijn mee te nemen. Op die manier heeft je hond wel de ruimte, maar loopt hij ook de lijn waar nodig is.

Losloopgebied voor honden

7. Compagnonsbossen | Provincie Friesland

Ten Noorden van Ravenswoud heb je de Compagnonsbossen. Dit is een prachtig natuurgebied waar je hond zowel aan de lijn als los van de lijn kan wandelen. Zo is de Keienroute bijvoorbeeld een plek waar je hond los van de lijn kan lopen. Op andere plekken moet je hond misschien aangelijnd worden. Je vindt dit altijd aangegeven op de daarvoor bestemde borden.

Je kan parkeren aan de Meester Lokstraat.

Honden losloopgebied

8. Larserbos | Provincie Friesland

Het Larserbos is een groot natuurgebied waar vroeger het dorp Larsen lag. In dit bos mogen voor het grootste gedeelte van het jaar de honden loslopen. Mits onder appél. Het is een gebied van 204 ha.

Het is een plek waar je hond zowel lekker kan rondwandelen, snuffelen als zwemmen.

Er zijn twee wandelroutes. Een route van 4,9 km en een route van 7,5 km.

Je bent in de polder en bevindt je dus op kleigrond. Bij veel regen kan het er dus erg modderig zijn. Een groot deel van dit gebied is goed begaanbaar gemaakt en verhard en daardoor deels toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Je kan parkeren aan de Zeebiesweg.

Wandelgebied honden

9. Lage Bergse Bos | Provincie Zuid-Holland

In het Lage Bergse Bos vind je fijne wandelroutes voor jou en je hond. Het ligt vlak boven de Rotterdamse wijk Hilligersberg. Honden mogen hier bijna overal loslopen. Er zijn een aantal uitzondering. Bijvoorbeeld de plek waar de Schotse Hooglanders staan.

Wist je dat er zelfs een hondenstrandje is?

Je kan parkeren en navigeren naar Muizenplaats, 2661 JK Bergschenhoek.

Dit wandelgebied geeft je ook de mogelijk om nog wat te eten en te drinken bij de, in de buurt aanwezige, restaurants.

Wandel/losloopgebied hond

10. Landgoed Groeneveld | Provincie Utrecht

Een prachtig en ruim landgoed in Baarn: Landgoed Groeneveld. Honden mogen hier het hele jaar loslopen. Er zijn vijvers waar de honden in kunnen zwemmen. En je vindt afwisseling tussen de statige lanen van het landgoed en de kronkelende paden van het bos.

Landgoed Groeneveld is een 18e eeuws park in Engelse Landschapsstijl.

Je kunt bijvoorbeeld navigeren naar Groeneveld 2 in Baarn.

Een hapje eten en/of een drankje nuttig is ook mogelijk. Bijvoorbeeld bij de pannenkoekenboerderij de Wildenburg. Je kan dan navigeren naar Wildenburglaan 9 in Baarn. Honden mogen mee in dit restaurant. Je kan voor de zekerheid altijd het beste even vragen of honden zijn toegestaan in een restaurant.

Losloopgebied Kasteel Groeneveld

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?