Het is koud weer. Dit kan zelfs gecombineerd met sneeuw, ijs en (extreem) koude temperaturen zijn. Wat doet dat eigenlijk met honden en zijn er nog factoren waar je op moet letten?
Herken jij dit?
- Is jouw hond snel afgekoeld?
- Wordt jouw hond ontzettend blij van de sneeuw?
- Vraag jij je af wat je moet doen als het koud is buiten?
- Heeft je hond last van lichamelijke klachten na een (lange) wandeling in de kou?
- Wil je weten wat je kunt doen om je hond goed te helpen door de koude maanden heen?
- Ben jij benieuwd of een hond last heeft van de kou?
- Wil jij weten wat je kunt doen met je hond als er sneeuw ligt?
- Ben jij benieuwd of een hond wel of niet op het ijs mag?
- Of heb je andere vragen?
In dit artikel vind je informatie over wat je kunt doen wanneer je met je hond naar buiten gaat als het koud weer is. En hoe je hem het beste kunt verzorgen en helpen tijdens de koude maanden!
Jouw hond en koud weer
In Nederland ontkom je er niet aan, koud en guur weer. De een vindt het heerlijk en de andere krijgt het al koud bij het idee. Dat geldt ook voor sommige honden. Sommige mensen vragen zich af of de hond wel tegen deze kou kan en wat je moet doen om de hond te helpen. Anderzijds zijn er ook veel mensen die het maar onzin vinden om extra maatregelen te treffen (zoals een hondenjasje) tijdens de koudere maanden. Terwijl je hond daar erg van kan opknappen.
Wanneer heeft een hond het koud?
Het is belangrijk om te achterhalen of je hond het koud heeft. Wanneer hij het koud heeft kun je je hond namelijk beter helpen. In dit artikel lees je een aantal factoren die invloed kunnen hebben op of je hond het wel of niet koud heeft, maar naast dat is het belangrijk om de signalen te herkennen:
Je hond:
- zit te rillen
- kan moeilijker gaan ademen
- krijgt een zwakkere hartslag
- gedraagt zich anders:
- Keert zich meer in zich zelf
- Zoekt geen contact
- Wil niet spelen
- Gedragsproblemen versterken > hond valt sneller uit, meer stress, angstiger etc.
Een hond kan van nature tegen koude temperaturen
Dat is een misvatting. Wanneer je heel erg terug gaat naar de bron zou je kunnen zeggen dat een dier, zoals de hond, om zou kunnen gaan met koude temperaturen. We spreken dan wel van een gezond, volwassen dier die altijd in de natuur leeft.
Het hangt er natuurlijk wel vanaf uit welke klimaat je hond van oorsprong komt. Daarnaast zitten veel van onze honden vooral binnen, bij de verwarming. Dit zorgt ook voor een andere vacht. Een andere vacht dan bij honden die veel en vaak buiten zijn bijvoorbeeld.
Kan een hond tegen de kou?
Er zijn een aantal factoren die maken dat je niet kunt zeggen dat een hond van nature kan omgaan met de kou:
- Huishonden: veel honden leven bij ons in huis, lekker bij de verwarming en komen af en toe buiten. Veel honden zijn het niet gewend.
- Doorgefokte honden: het doorfokken van honden kan er voor zorgen dat bijvoorbeeld een ondervacht niet of nauwelijks aanwezig is of dat andere functies niet optimaal meer werken
- Kruisingen/bastaards: omdat er meerdere (soms niet te herleiden) rassen in één hond zitten kan het zijn dat bepaalde functies van de vacht niet optimaal zijn
- Bepaalde hondenrassen komen, van nature, uit een warm klimaat bijvoorbeeld: Galgo’s, Ridgeback, Boerboel etc. Deze honden komen van origine uit warme(re) klimaten
- Leeftijd: een puppy of oude hond kan sneller last hebben van de kou
- Kleine hondenrassen: kunnen sneller met hun buik tegen het gras, de sneeuw of andere (koude) oppervlakken aankomen waardoor ze het sneller koud krijgen. Kleine hondjes hebben een veel grotere oppervlakte:inhoud verhouding.
- Heftige wind of regen: deze weersomstandigheden versterken de verschijnselen die zijn ontstaan als gevolg van de kou
- De gezondheid van de hond:
- een hond die niet gezond is
- een zwak immuunsysteem heeft
- ziek is
- ondervoed is
- slechte conditie
- slechte bloedsomloop
- of andere complicaties heeft die zorgen voor een verstoring op lichamelijk niveau
- Gewenning: onze honden zijn veel binnen. Onze huizen zijn vaak lekker op temperatuur. Zeker tijdens de koudere dagen. Onze honden hebben geen dikke buitenvacht meer omdat de meesten in ons huishouden leven.
De vacht van een hond heeft een functie
De vacht van een hond heeft een functie. Vaak gefokt op basis van het klimaat waar de hond leeft, maar ook wel degelijk met een functie die er voor zorgt dat de hond goed kon/kan functioneren tijdens het werk dat hij uitvoert of moest uitvoeren waar hij voor gefokt is. Helaas zijn we tegenwoordig ook wat functionele waarden van onze honden uit het oog verloren. Deels omdat we honden in huis hebben en een hond niet altijd meer een doel heeft. Het zijn onze huisgenoten geworden.
Hondenrassen zijn door ons mensen bedacht. We zijn gaan fokken op functies en op die manier kwamen er verschillende hondenrassen uit. Hoe gezonder een hond was hoe meer we er aan hadden. Een sledehond die een slechte vacht heeft en geen lange slede rit aan kan is niet functioneel. Een herdershond moet zich zelf goed kunnen warm houden wanneer hij het vee moet bewaken.
De mooie eigenschappen van een hond
Door hondenrassen die in de mode zijn of het fokken op eigenschappen die er vooral mooi uit zien zijn er honden die de functionele eigenschappen van bijvoorbeeld een goede vacht verloren zijn. Om deze redenen kan het zeker helpen als jij jouw hond helpt, met behulp van een jasje of wat anders, tijdens extreme weersomstandigheden. Zowel koud als warm.
Lees ook: gezondheidsproblemen en rashonden
Warme vs. koude klimaten
Hoe je hond om kan gaan met bepaalde weersomstandigheden gaat wel degelijk gepaard met waar je hond vandaan komt. Soms is dat wat lastig te herleiden wanneer je hond bijvoorbeeld een kruising/bastaard is.
Deze honden komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, en zijn dus vooral geschikt voor warme klimaten. Ze hebben van nature weinig onderhuids vet en ook een dunne vacht. Dus zijn ze gemiddeld gevoeliger voor koude. Dat is ook te zien op de foto.
Mijn hond heeft een dikke vacht
Wij mensen denken vaak dat een hond met een dikke, lang uitziende vacht het warmer heeft dan een hond met een kort, dunne uitziende vacht. Toch is dit niet altijd terecht. Een Labrador heeft een ogenschijnlijk korte vacht in verhouding met de Tervuerense Herder (zie foto hieronder) die enorm veel haar heeft.
Beide vachten hebben hetzelfde doeleinde: zorgen voor een constante temperatuur. Zowel de Labrador als de Tervuerense Herder doen dit van nature op dezelfde manier, alleen door het uiterlijk ziet het er anders uit. Dit uiterlijk heeft ook een functie, de vacht van de (ras)hond is gefokt om nuttig te zijn tijdens bijvoorbeeld heel koud weer (denk aan de Husky) of in het water (Labrador) en ga zo maar door.
Mijn hond heeft geen goede vacht
Laat je niet misleiden door de vacht. Natuurlijk zijn er honden waarvan alle functies van de vacht niet optimaal of aanwezig zijn. Dat klinkt wat gek misschien? Onder andere door kruisingen en honden die doorgefokt zijn kan het zijn dat je hond niet de volledige isolerende functie van de vacht meer heeft.
Deze honden moeten af en toe geholpen worden door juist extra warmte te krijgen tijdens de koude dagen. Dat geldt eigenlijk voor alle weersomstandigheden. Bekijk altijd of jouw hond bescherming nodig heeft tijdens welke weersomstandigheden dan ook.
Warmtebeelden laten zien dat honden kou kunnen verliezen
Er zijn inmiddels al verschillende onderzoeken die aanwijzen dat een hond (of dieren in het algemeen) alsnog veel kou kunnen verliezen tijdens koude omstandigheden. Dat geldt niet alleen voor de honden waarvan wij het vanzelfsprekend vinden dat deze het sneller koud hebben.
Hieronder vind je twee Duitstalige artikelen die laten zien op welke manier en waar honden hun warmte kunnen verliezen.
In dit artikel zie je honden en hun baasjes tijdens een koude winterdag. De kleuren op de foto’s laten zien waar het lichaam warmte verliest. De verschillende kleuren ontstaan vanuit het warmteverlies dat er is. Rood betekent warmteverlies, maar geel is nog (veel) meer warmteverlies. Dit betekent dat hoe lichter en feller de kleur geel aanwezig is op de foto hoe meer warmteverlies het lichaam heeft op die plek.
Is het vervelend voor een hond als hij het koud heeft?
Het is vanzelfsprekend dat warmteverlies op een koude dag niet fijn is. Ga maar eens na bij jezelf, als je het koud hebt, voelt dat onprettig. Zeker wanneer dat langer aanhoudt. Het kan zelfs ongezond zijn. Wanneer een hond het te koud heeft kan dit ook zorgen voor gedragsproblemen die ontstaan of erger uitpakken. Dit is logisch want een hond voelt zich niet fijn. Naast dat kan de uitwerking van warmteverlies zorgen voor lichamelijke klachten of lichamelijke klachten versterken.
Wel of geen hondenjasje voor mijn hond?
Het is belangrijk om een hondenjasje/trui/badjas aan te schaffen vanwege het praktische nut voor de hond. Dus niet om het vermenselijken van. Dat het er schattig uitziet, heeft je hond niet zoveel aan. Een jasje die hem helpt wel. Een hond kan er veel baat bij hebben wanneer je hem een jas aantrekt. Wanneer hij zich lichamelijk fijner voelt, zal dat goed uitpakken, zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer een hond het te vaak te koud heeft kan dit schade veroorzaken aan het lichaam.
Wees je er wel van bewust dat het soms moeilijk te traceren is wanneer je hond het te koud heeft en wanneer hij te lang is blootgesteld aan kou.
Top 10 hondenjasjes
In dit onderstaande artikel lees je waarom een hondenjas effectief kan zijn. Ook ontdek voor welke honden dit effectief kan zijn. Ik heb een aantal voorbeelden voor je klaargezet. Lees je mee.
Klik hier om de top 10 hondenjassen te bekijken
Mijn hond heeft het niet snel koud
Naast dat er honden zijn die veel kou verliezen, lees je in het Duitse artikel ook dat er honden zijn die het van nature niet zo koud hebben en op weinig plekken warmte verliezen. Voor een hond die een goed isolerende vacht heeft kan een jasje dan ook niet zo prettig zijn. Het is voor een hond niet fijn wanneer hij het TE warm heeft en zijn warmte niet goed kwijt kan (wanneer heeft hond het te warm?) door bijvoorbeeld het jasje wat de warmte bij zich houdt.
Kan een hond omgaan met kou?
Ja er zijn zeker honden die goed kunnen omgaan met kou. We vinden hondenkleding of andere manieren om de hond warm te houden al snel onzin. Het is wel zo dat het soms ook te maken heeft met wat de hond gewend is. Er zijn natuurlijk ook honden die heel goed kunnen omgaan met kou zoals de Husky of de Alaska Malamute.
Honden die op een erf leven of overdag veel buiten zijn vaak gewend aan de koude temperaturen. Dit zijn vaak ook de honden die kunnen omgaan met de kou (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen).
Honden die vaak en veel bij de verwarming liggen en/of altijd onder een warm kleedje liggen kunnen het sneller koud hebben. We denken vaak dat een jasje er voor zorgt dat de hond zich zelf niet meer warm kan houden. Toch is dat altijd relatief. Het is belangrijk om te kijken wat jouw hond nodig heeft!
Waar moet je op letten tijdens het aanschaffen van een hondenjasje?
Het is belangrijk dat je een jasje hebt die vooral functioneel is. Natuurlijk wil je ook dat het jasje er goed uit ziet, maar die combinatie is vaak wel te vinden. Het is fijn voor je hond wanneer de jas goed aansluit en de juiste maat heeft. Wanneer je twijfelt kun je het beste naar een winkel toe gaan zodat je geholpen kunt worden en zeker weet dat de jas van je hond bij jouw hond past!
Hieronder vind je enkele websites waar je hondenjasjes online en/of in de winkel kunt kopen:
Online een hondenjas bestellen
Online zijn er natuurlijk veel meer jasjes te bestellen dan in sommige winkels. Soms kan het lastig in te schatten zijn welk jas nou goed zit bij jouw hond. Het is belangrijk om de maten goed op te nemen. Vaak staat er bij de jas beschreven op welke manier je de maten moet opnemen. Op die manier weet je precies welke jas je hond nodig heeft. Soms kan het helpen als je voor de zekerheid twee jasjes bestelt zodat je kunt kijken welke het beste bij jouw hond zit.
Wanneer je twijfelt kun je het beste naar de winkel gaan.
Hoe laat je je hond wennen aan een jas?
Sommige honden vinden de warmte van het jasje wel fijn, maar het kan flink wennen zijn! Zorg er voor dat je de tijd neemt, zeker wanneer je hond dit nodig heeft. Zorg er voor dat je hond een positieve associatie met het jasje krijgt. Je hond wil de warmte, de wandeling en het jasje als iets positiefs ervaren.
Soms moet je hond gewoon even wennen, maar zul je al snel merken tijdens de wandeling dat het snel klaar is. Echter hebben sommige honden meer tijd nodig. Zorg er voor dat je de tijd neemt om je hond dit jasje aan te trekken en houdt rekening met je hond. Help je hond waar nodig is en je zult al snel merken dat het jasje echt een uitkomst is!
Wat is de temperatuur van honden?
Normaal gesproken ligt de temperatuur van honden tussen de 38 en 39 graden.
Wist je dat: door inspanning en stress de temperatuur van de hond snel kan oplopen met een halve tot hele graad en met kou juist snel kan dalen?
Wanneer de temperatuur van je hond iets lager is, is dat niet erg. Maar wanneer de temperatuur onder de 37,5 graden zakt is het heel belangrijk om de onderstaande handelingen uit te voeren! Bij twijfel altijd de dierenarts bellen die kan je verder helpen.
Hoe meet je de temperatuur van de hond?
De temperatuur van je hond meten kan af en toe belangrijk zijn. Zeker bij koud en warm weer. Je kunt dit het beste doen met een digitale thermometer voor mensen. Aan oren voelen is bijvoorbeeld geen goede manier om de exacte temperatuur te meten.
Wat moet je doen als je hond onderkoeld is?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:
- Breng je hond naar een warme omgeving
- Wrijf je hond droog/warm met een handdoek (zo bevorder je de bloedsomloop)
- Neem regelmatig de temperatuur op
- Wanneer de temperatuur 37 graden is is het zaak om hem warm te houden door hem in een warme deken te wikkelen (uit de wasdroger, verwarmd op de verwarming bijv.), tegen een kruik aan te leggen
- Voer de warmte niet te snel op, maar laat je hond geleidelijk aan opwarmen
- Als je hond bij bewustzijn is kun je hem wat warms te drinken geven
- Wanneer je hond een temperatuur heeft boven de 37,8 graden kun je alles weg halen; maar is het wel van belang hem in een warme ruimte te laten
- Neem contact op met je dierenarts!
- Wacht niet te lang wanneer je hond bevriezings- of onderkoelingsverschijnselen vertoont!
Mijn hond heeft bevriezingsverschijnselen
Bevriezingsverschijnselen kun je herkennen aan:
- Bleke of rode en gezwollen huid
- Pijn aan de oren, staart of klauwen bij aanraking
- Huid blijft koud en ‘verschrompeld’
De lichaamsdelen die als eerste bevriezen zijn delen waar geen tot weinig haar op zitten
- Oorpunten
- Voetzooltjes
- Staartpunt
- en bij de reuen de balzak
Wat kun je bij je hond doen bij bevriezingsverschijnselen?
- Masseer de bevroren lichaamsdelen heel zachtjes met een warme doek. Pas op dat je de huid niet beschadigd!
- Warm bevroren lichaamsdelen evt. op met lauw warm water
- Wanneer huid donker verkleurt, neem dan direct contact op met je dierenarts om langs te gaan (spoed!)
Tips om je hond goed voorbereiden op de winterse dag!
Soms kan een beetje voorbereiden op de winterse dag jouw en je hond goed helpen. Op die manier beleef je alle twee plezier aan de wandeling die, hoe dan ook, gemaakt moet worden.
Tip 1: je hond goed verlichten
het is snel en vroeg donker in Nederland. Het zal regelmatig voorkomen dat je met je hond naar buiten moet wanneer het schemerig of donker is! Zorg ervoor dat je hond goed zichtbaar is. Met behulp van veiligheidslampjes, lichtgevende halsbanden, verlichte hondenriem, reflecterende veiligheidshesjes kun je je hond goed zichtbaar maken!
Tip 2: een winterjas voor je hond
ontdek of jouw hond baat heeft bij een winterjas. Het is zeker geen overbodige luxe en veel honden knappen er enorm van op.
Tip 3: laat je hond geen sneeuw eten
Een kleine hoeveelheid sneeuw eten kan op zich geen kwaad. Maar let wel op de hoeveelheid die je hond binnen krijgt. Er zijn veel honden die gaan sneeuw happen en dit kan al snel zorgen voor maag- en darm klachten zoals, misselijkheid, diarree, braken en in sommige gevallen zelfs maagkanteling. Zorg voor goede afleiding of ga aan de slag met dit probleem wanneer je hond obsessief sneeuw eet!
Tip 4: pas op voor strooizout
Honden kunnen flink last krijgen van strooizout. Het kan zorgen voor brand- en irritatie plekken op de voetzolen. Probeer deze plakken zoveel mogelijk te vermijden. Als dit niet mogelijk is smeer dan de poten in met bijvoorbeeld Paw Wax, Vaseline of Calendula (van Puur).
Dit zorgt er voor dat het strooizout zich niet kan gaan hechten. Spoel na de wandeling de poten af met lauw warm water en droog ze met een handdoek. Wanneer je hond al gevoelige of beschadigde voetzolen heeft is het verstandige om hondenschoentjes te kopen die de voeten van je hond beschermen!
Tip 5: laat je hond niet op het ijs
Wees voorzichtig met bevroren vijvers, sloten, kanalen etc. Het is onverstandig om hier met je hond op te gaan. Wanneer je hond zelf de neiging heeft om dit op te zoeken, zorg dan voor afleiding en ga samen met je hond aan de slag om dit te voorkomen.
Een hond kan niet (altijd) inschatten of het ijs dik genoeg is. Het gevaar kan zijn dat je hond door het ijs zakt. Ook zorgt de gladheid voor minder grip wat invloed heeft op de spieren, gewrichten en pezen wat voor blessures kan zorgen.
Tip 6: blijf in beweging
Wanneer je naar buiten gaat zorg er dan voor dat je in beweging blijft. Op die manier blijven je hond en jijzelf lekker warm.
Tip 7: zorg evt. voor kortere wandeling
Hele extreme koude temperaturen hebben we hier niet. Toch doet het zich wel eens voor. Houd er met kou rekening mee dat de temperatuur van je hond snel daalt. Dan kun je beter een paar korte wandelingen maken wil je je hond toch voldoende beweging geven.
Tip 8: knip het haar tussen en onder de tenen/voetzooltjes weg
Op deze manier verklein je de kans dat er sneeuw tussen gaat zitten. Wanneer de sneeuw smelt vormt zich een klein ijsbolletje dat kan gaan vastzitten tussen de tenen, dit doet vaak erg zeer.
Tip 9: voorkom dat je hond (te) nat wordt
Een natte hond is sneller onderkoeld! Voor sommige honden kan een regenjas goed helpen.
Tip 10: laat je hond niet in aanraking komen met antivries
Antivries om je autoramen mee te ontdooien is voor ons geweldig spul! Voor honden alleen erg giftig. Een kleine hoeveelheid is al niet goed voor je hond. Houd hier rekening mee en eventueel ook op parkeerplaatsen. Antivries kan voor honden erg lekker ruiken.
Tip 11: laat je hond niet te lang in de auto
We maken ons druk over honden in auto tijdens de warme dagen. Maar wist je dat de temperatuur in de auto snel zakt naar de buitentemperatuur? Dit kan ervoor zorgen dat je hond onderkoeld raakt wanneer hij (te) lang in de auto zit.
Tip 12: zorg voor een gezonde hond
Je hond kan veel beter met de kou omgaan wanneer hij gezond is. Een gezonde hond is een hond die niet te dik of te dun is en goed verzorgd is. Goede voeding heeft hier een belangrijke rol in. Een gezonde hond heeft een goede conditie en kan op die manier omgaan met veel omstandigheden.
Lees ook: Mijn hond heeft overgewicht