60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat vinden honden leuk om te doen?

Wat vinden honden leuk om te doen?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Wat vinden honden nou eigenlijk leuk om te doen? Honden zijn heel belangrijk voor ons. We leven met ze samen en ze maken deel uit van ons gezin. Maar waar maken we ze nou blij mee?

Herken jij dit?

  • Weet jij niet zo goed wat je hond leuk vindt om te doen?
  • Ben je op zoek naar nog meer manieren om iets leuks voor je hond te doen?
  • Zou je de relatie met je hond graag willen verbeteren?
  • Ben je op zoek naar iets wat jouw hond heel leuk (kan gaan) vinden?

Vind jij het moeilijk om er achter te komen wat jouw hond nou zo leuk vindt om te doen? Ik kan je daar bij helpen.

Wat vinden honden leuk om te doen?

Het verschilt heel erg per hond wat hij of zij leuk vindt om te doen. We weten vrijwel allemaal dat een hond houdt van snuffelen, wandelen en spelen. In ieder geval dat is wat we allemaal denken. Maar hoe weet je nu of de hond dit ook leuk vindt of dat dit gedacht is vanuit menselijk perspectief?

Naast de standaard dingen die een hond leuk vindt, is het per individu verschillend en kan het zijn dat jouw hond heel uitgesproken aangeeft wat hij wel of niet leuk vindt.

Het gevaar van generalizeren

Honden generaliseren kan niet. Je kunt hun rassen, gedragingen, eet gewoontes, handelingen en alles wat een hond doet niet over één kam scheren. Dat is heel simpel! Elke hond is een individu apart.

Dat wat voor hondje A werkt, werkt niet voor hondje B. Net als bij andere dieren of bij mensen is het zo dat ik iets anders leuk kan vinden als jij. Dat is logisch.

Beweging is belangrijk!

Dat beweging belangrijk is voor honden is een feit! Iedere hond houdt wel van een wandeling en zeker de actievere hondenrassen. Maar je moet je wel bedenken dat onze gedomesticeerde huishond een plekje naast de warme kachel helemaal niet zo heel vervelend vindt.

Het is wel zo dat bepaalde gedragingen kunnen ontstaan vanuit gebrek aan beweging. Houd er dus rekening mee dat je minimaal 1 uur tot 1,5 uur per dag met je hond wandelt. Dat moet wel in balans zijn met de rust die een hond krijgt. Pas de hoeveelheid beweging altijd aan de leeftijd, grootte, gezondheid en ras hond aan.

Verbeter de relatie met je hond

Het is een feit dat wanneer jij je hond uitdaagt dat je hond hier gelukkig van wordt. De populaire hondenrassen in Nederland zijn vrij actief en gericht op de baas. Ze vinden het leuk om samen met ons te werken en te delen.

De kwaliteit van een hondenleven neemt dus toe wanneer je met hem actief aan de slag gaat. Dit voorkomt (voor een groot deel) ook verveling, frustraties en dus gedragsproblemen. Naast dat het voor je hond goed is, is het ook goed voor jullie als team. Jullie worden nog hechter en zullen elkaar veel beter gaan begrijpen omdat je nog meer op elkaar kunt inspelen.

Respecteer het instinct van je hond

Honden zijn op de eerste plaats dieren. Dan een soort  (hond), dan een ras en dan pas komt hun naam. Een ras is een door de mens gecreëerd aspect. Het ras speelt een belangrijke rol in het aangeboren instinct van je hond. Rassen zijn ontstaan door selectief fokken. De diversiteit van hondenrassen is echt waanzinnig.

Van mini-hondjes zoals de Chihuahua tot grote reuzen zoals de Deense dog. Je kunt je wel voorstellen dat het dus heel leuk, interessant en belangrijk kan zijn als je je activiteiten gaat aanpassen aan de natuurlijke instinctieve gegevens die jouw hond bezit.

Voorbeeld:

Windhonden, die eraan gewend zijn vanaf een grote afstand te jagen, zijn van nature hardlopers. Ze zijn dus ideaal om je mee te slepen op je skates of naast je fiets mee te rennen. Maar je moet wel rekening mee houden dat windhonden sprinters zijn en geen duurlopers (langeafstand).

Leuke activiteiten die je kunt doen met je hond

Er zijn verschillende activiteiten die je met honden kunt doen. Honden zijn zo intelligent en je kunt ze zoveel aanleren. Het is dus belangrijk dat je de activiteit en hoeveel activiteiten aanpast aan de behoeftes en het instinct van je hond.

Het is dus ook belangrijk dat je bij de aanschaf van een hond rekening houdt met de activiteiten die jij wilt ondernemen. Ben jij een actief persoon die veel wil wandelen en fietsen met de hond? Dan is een Engelse Bulldog niet zo geschikt.

Snuffelen

Het zal je niet verbazen! Maar reuk is een onderschat en extreem belangrijke zintuig van de hond. Honden snuffelen om informatie binnen te krijgen. De neus voor de hond zijn onze ogen. Het is hun waarneming van de wereld. Waarom je hond niet eens bewust laten snuffelen?

Ga eens samen op pad met een lange lijn en laat hem snuffelen. Verstop wat lekkers in de bomen, in het gras of waar dan ook en snuffeleeeeen maaaaaar!

Balletje gooien

Het klinkt zo simpel. Maar sommige honden vinden het heerlijk! Jij gooit de bal en zij rennen er achter aan. Let er wel op dat je de hond ook leert dat er tijdens dit spelletje regels en grenzen zijn.

Door de regels en grenzen kun je namelijk voorkomen dat de stress niet teveel omhoog schiet, de opwinding (in verhouding) laag blijft en de hond niet obsessief raakt.

Zie ook: Balspelletjes voor honden: de nadelen

Wat vinden honden leuk om te doen?

Verstoppertje spelen

Wist je dat verstoppertje spelen een hele leuke uitdaging is voor jouw hond? Met verstoppertje moet je niet denken aan dat jij je tijdens de wandeling verstopt achter de boom. Nee! Je maakt het nog wat moeilijker. Wanneer je samen met iemand loopt, loopt deze persoon een eindje (10 min bijvoorbeeld) vooruit en verstopt zich ergens in het bos. Jij geeft de hond het commando ‘zoek’ en laat de verstopte persoon opzoeken.

Dit kun je ook nog moeilijker maken door de persoon vanuit huis al wat eerder te laten vertrekken. Vervolgens ga je wandelen met je hond en laat je jouw hond de desbetreffende persoon zoeken. Daarbij kan het helpen als je iets van die persoon bij je hebt waar zijn geur aan zit. Een shirt, zakdoekje of iets dergelijks.

Fietsen met je hond

Fietsen kan een heerlijke uitlaatklep voor honden zijn. Lekker een lange afstand naast de fiets wandelen. Zorg er wel voor dat het fietsen in een rustig draf-tempo is en de hond niet (constant) aan het galopperen is. Dit zorgt ook voor fysiek de minste belemmeringen. Daarnaast zorg je er voor dat de hond zijn gemoedstoestand rustig en laag houdt.

Hondensport

Er zijn veel hondensporten die zich lenen voor de actievere hond en baas!  Zo kun je denken aan agilityflyball , speuren, detectiewerk, obedience , hoopers, apporteer sport en dergelijke. Een hondensport is vaak iets wat je bij een hondenvereniging uitoefent.

Dat betekent dus dat je lid wordt van een vereniging en je op die manier gaat ‘sporten’ met je hond. Natuurlijk is dit niet noodzakelijk omdat veel benodigheden voor bepaalde sporten ook zelf aan te schaffen zijn. In dat geval is het belangrijk dat je wel voldoende ruimte hebt en weet hoe je de hoe hierin moet begeleiden.

Wat vinden honden leuk om te doen?

Hersenwerkjes

Hersenwerkjes wordt heel breed uitgelegd. In feite zijn het een soort puzzeltjes voor honden. De hond gebruikt zijn neus om de beloning ergens uit te halen. Dat kan zijn een snuffelmat, een opgerolde spijkerbroek, bakjes, bekertjes en ga zo maar door! Heel internet staat vol met leuke hersenwerkjes. Zoek maar eens op Pinterest op dog brain games. Veel snuffel plezier!

De kong

Een rubberen bal met vlees erin. Dat is echt het ideale denkwerkje voor de hond. Ben jij op zoek naar zo’n leuke kong? Dan kun je hier de Kong bestellen en vind je hier leuke kong recepten.

Survivallen met je hond!

Wees niet bang een echte survival toch wordt het niet. Maar vaak zijn we tijdens de wandeling met van alles behalve, behalve met de hond. Wist je dat de omgeving zich over het algemeen heel erg leent om actief te wandelen? Met actief wandelen kun je denken aan een hoger loop tempo.

In combinatie met je hond op voorwerpen laten klimmen (boomstammen, stenen e.d.), snuffelen en nog zoveel meer! Wees creatief. Wees met al je aandacht bij de hond en je omgeving en werk als een echt team. De meeste honden vinden het heerlijk om op die manier samen met de baas aan de slag te gaan.

Jachttraining

Jachttraining is een hele leuke activiteit voor honden. Ze instinctief bezig en het is ook nog eens goed voor de gehoorzaamheid van de hond. Het is heel erg leuk om te dien hoe mooi een hond het vindt om te doen waarvoor hij ooit ingezet is.

Afhankelijk van het fokdoel vinden honden het prachtig om wild op te sporen, aan te wijzen, te jagen te volgen of te apporteren. Natuurlijk is dit ideaal voor de jachthond die daarvoor gefokt is. Maar dit betekent niet dat andere honden dit niets vinden. Iedere hond is gek op jagen en dat in combinatie is met training is een heerlijke activiteit.

Honden triatlon

Deze activiteit is niet alleen voor actieve honden. Juist ook voor actieve baasjes. Bij een honden triatlon ga je samen fietsen, zwemmen en hardlopen. Google maar eens! Wanneer gaan jij en je hond mee doen aan een honden triatlon? Bij deze activiteit zul je wel samen met je hond moeten trainen om te werken aan de juiste weerstand en conditie.

Kunstjes aanleren

Honden zijn super slim. Ze hebben binnen no-time door wat de bedoeling is. Daar kun je leuk op inspelen door de hond verschillende trucjes aan te leren. Zoals op dingen klimmen, op afstand blijven liggen, spullen ophalen, zijn eigen speeltjes opruimen en nog zoveel meer.

Een rugzakje voor de hond

Je ziet het niet zoveel, een rugzakje voor de hond. Maar ze zijn er wel en ze zijn effectief. Honden die met een rugzakje lopen worden zowel mentaal als fysiek net iets meer uitgedaagd. Dit maakt dat hond zijn energie nog wat beter kwijt kan en dat hij mentaal ook vermoeid raakt. Mentale stimulatie zorgt ook voor stabiliteit in het brein van de hond.

Vanuit stabiliteit kan een hond betere keuzes maken. Op de webshop van hondenoutlet heb je verschillende rugzakjes voor grote en kleine honden. Dit is wel alleen geschikt voor honden die gezond zijn en geen lichamelijke klachten zoals bijv. schade aan rugwervels e.d hebben. Bij twijfel kun je het beste contact opnemen je dierenarts, dierenfysiotherapeut etc.

Wat vinden honden leuk om te doen?

Schapen drijven

Schapendrijven draait volledig om het instinct om te willen drijven en willen werken voor de baas. Border Collies zijn heel geschikt voor deze activiteit. sommige herdershonden ook. In dat geval is het wel belangrijk om te kijken of dit instinct alsnog voldoende aanwezig is. Hiervoor kun je het best op jonge leeftijd beginnen en contact opnemen met iemand die deze activiteit aanbiedt.

Zwemmen

Zwemmen! Honden vinden het heerlijk. Bij de ene hond is het niet meer dan pootje baden en de andere hond hoeft maar water te ruiken en is al helemaal door het dolle heen. Zwemmen is heel instinctief en uitdagend voor een hond.

Fysiek dus ook een goeie manier om je hond voldaan te krijgen. Dit is zeker geschikt voor alle retrievers en waterhonden. Instinctiever dan dat kun je het niet krijgen en wat zul je een plezier beleven samen met je trouwe viervoeter.

Reddingswerk

Wat is er nou  mooier dan wanneer je activiteit ook nog daadwerkelijk een zinvolle bijdrage levert aan de maatschappij? Je kunt je hond opleiden tot reddingshond. Reddingshonden worden bijvoorbeeld ingezet om vermiste personen op te sporen. Een voorbeeld hier van is de stichting Search and Rescuedog Centre Netherlands.

Met de frisbee gooien

Frisbee werpen kan een heerlijke uitlaatklep zijn voor jouw hond. Sommige honden zijn in staat om de frisbee op een wonderbaarlijke manier uit de lucht te vangen. Frisbee werpen is super leuk en uitermate geschikt voor honden met een hoog energie level.

Denk aan Border Collie, Tervuerense Herder, Australian Shepherd enzovoort. Wees je er wel van bewust dat met de frisbee gooien lichamelijk wel een flinke belasting kan zijn. Ga hier dus op de juiste manier mee om en zorg er voor dat je met regelmaat de hond laat controleren door een dierenfysiotherapeut of osteopaat.

Hoe vaak mag je met een bal of frisbee gooien?

Doggy dance

Je zult je verbazen over de geweldige kunstjes die honden kunnen. Doggy dance is een sport waarbij je op basis van ritme coördinatie met je hond aan de slag gaat.

Apporteer sport

Sommige honden zijn er dol op: apporteren! Dit is een sport waarbij het draait om het ophalen van bijvoorbeeld houten apporteer blokken en dummy’s. Ideaal voor honden zoals de Labrador Retriever.

Mijn hond wordt nooit moe!

Het is vanzelfsprekend dat wanneer jij wekelijks een stuk met je hond fiets, dat zijn conditie opbouwt. Vanzelfsprekend is dus dat je hond minder moe lijkt te worden.

Toch is dat niet helemaal waar. Simpelweg omdat je hond wel voldaan is en door de dagelijks beweging geen frustratie kan opkroppen. Als het lijkt dat je hond altijd maar druk en hyperactief is kan er wat anders aan de hand zijn. Zoals bijvoorbeeld gebrek aan rust, lichamelijke klachten e.d.

Herken jij dit?

Er is nog zoveel meer…

De mogelijkheden qua activiteiten voor honden is waanzinnig. Vind jij het moeilijk om te vinden wat bij jouw hond past of ervaar je gedragsproblemen die je op een actieve en uitdagende manier wilt begeleiden? Dan kan help ik je graag om te ontdekken hoe jij op een instinctieve manier je hond kunt begeleiden.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als hondencoach begeleid ik zowel honden als hun baasje. Samen met je hond vorm je een team. Als team zul je moeten samenwerken en activiteiten ondernemen met je hond draagt bij aan een goede samenwerking. Soms kan het zijn dat je tijdens een activiteit tegen bepaalde gedragingen aanlopen die de activiteit bemoeilijken. Het kan ook zijn dat je niet zo goed weet welke activiteit bij jouw hond past. Ik help jou daar graag bij door:

  • Samen met jou en je hond te ontdekken wat hij leuk vindt
  • De gedragsproblemen waar je tegen aanloopt te begeleiden
  • Jou te leren hoe je het gedrag van je hond zelf kunt begeleiden
  • Wat jouw hond instinctief leuk en fijn vindt om te doen
  • Te werken vanuit rust, vertrouwen, respect, lichaamshouding en energie

Natuurlijk help ik je met nog zoveel meer. Iedere hond, elk mens en elke situatie is anders. Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op! Ik help je graag.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?