60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Heb jij een ADHD hond of hyperactieve hond?

Heb jij een ADHD hond of hyperactieve hond?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Is jouw hond ook zo druk en heb je soms het idee dat hij ADHD heeft omdat hij als een hyperactieve hond constant wat aan het doen is en niet meer tot rede vatbaar is. Dan is dit artikel echt wat voor jou!

Herken jij dit?

 • Is jouw hond de hele tijd bij jou in de buurt?
 • Komt jouw hond altijd met van alles aanzetten omdat je moet spelen?
 • Blaft jouw hond constant?
 • Is jouw hond in het losloopgebied heel erg druk en heeft hij geen oog meer voor jou?
 • Stuitert jouw hond door het huis of het bos?
 • Word je gek van dit hyperactieve gedrag van je hond?
 • Of heeft jouw hond andere gedragingen en hij is constant druk?

Dan is de kans groot dat je zou willen weten hoe je je hond moet kalmeren en hoe het kan dat jouw hond zo hyperactief is. Wil je meer weten? Ik help je graag!

ADHD hond symptomen

Typerende kenmerken voor een hyperactieve hond kunnen zijn:

 • Extreme en aanhoudende rusteloosheid (druk, onvermoeid, ongedurig, beweeglijk)
 • Aanhoudende en langdurige motorische activiteiten (achter je aanloop, willen spelen, weinig slapen)
 • Moeilijkheden om aandacht bij te houden (training, commando beheersing, luisteren, ontspanning)
 • Impulsiviteit en weinig impulsen onder controle (overal op reageren, geen aandacht meer voor baas)

Dit zijn slechts kenmerken van een hyperactieve hond, maar gedragsproblemen kunnen ook waargenomen worden als: slecht luisteren, niet komen als je hem roept, geen aandacht voor de baas, agressief gedrag, dingen kapot maken, niet alleen kunnen zijn, weglopen, heftig reageren op prikkels enzovoort.

Waarom is je hond zo druk?

Een echte ADHD hond bestaat niet. Dat is een menselijke term en gedachte die wij op onze hond plakken op basis van onze eigen interpretatie van gedragingen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen van onze hond.

Een hyperactieve hond is niet zomaar hyperactief en door medicijnen zoals ritalin of iets dergelijks ga je dit probleem niet oplossen. In de meeste gevallen is er meer aan de hand. Oorzaken kunnen zijn:

Welk gedrag kan er ontstaan vanuit die drukke gemoedstoestand?

Een drukke gemoedstoestand is er niet zomaar. Het is altijd belangrijk om te kijken naar de onderliggende oorzaak. Gedragingen dat uit een drukke gemoedstoestand kan ontstaan zijn:

Van nature

Er zijn honden die van nature (iets) meer aanleg hebben om hyperactief over te komen dan anderen. Dat betekent nog niet dat dit een standaard is. Je hebt te maken met meer factoren en wanneer je een hond met een nerveuze aanleg goed begeleid zul je zien dat je dit goed kunt begeleiden waardoor de hond alsnog ontspannen is in plaats van hyperactief.

Heb jij een ADHD hond of hyperactieve hond?

Hyperactieve hond kalmeren

Zorg voor voldoende beweging!

Beweging is een hele belangrijke behoefte voor de hond. Wanneer je daar niet in voorziet of te weinig in voorziet kan dit leiden tot (grote) frustraties bij jouw hond.

Hoeveel beweging jouw hond nodig heeft, hangt af van een aantal zaken zoals het ras, gezondheid, leeftijd. Over het algemeen mag je uit gaan van een minimaal 1,5 uur per dag wandelen met je hond. Zowel los als aan de lijn!

Heb jij een ADHD hond of hyperactieve hond?

Het geven van regels en grenzen

Wanneer er wel voldoende beweging gegeven wordt, maar niet voldoende regels en grenzen voor je hond hebt of naleeft kan dit leiden tot een hele gestreste, drukke en hyperactieve hond (ofwel ADHD hond). Honden zijn van nature gewend om in roedels te leven en wanneer je in groepen leeft, heb je te maken met regels en grenzen. Regels zorgen ervoor dat een hond begrijpt wat de bedoeling is. Echter, is het wel van belang dat je de regels ook consequent uitvoert.

Regels kunnen zijn:

 • Niet achter je aan lopen in huis
 • Minimaal 1,5 uur per dag op de mand (rust is heel belangrijk)
 • Niet te pas en te onpas op de bank
 • Enzovoort

Pillen voor honden om rustig te worden

Het gebeurt heel vaak dat we de symptomen gaan bestrijden door middel van medicatie. Wanneer jouw hond ADHD-symptomen heeft, is het handig om eerst te kijken naar de dieperliggende kern van het probleem. Je hond doet nooit zomaar iets en dus is het van groot belang dat je achterhaalt wat je hond communiceert. Met medicijnen onderdruk je het probleem, terwijl je het graag wilt oplossen.

Homeopatische middelen voor honden

Het is wel zo dat er middelen zijn die er voor kunnen zorgen dat je hond rustiger wordt. Zo kun je het gedrag van je hond ondersteunen door het gebruik van bachbloesem therapie, valeriaan medicatie, lavendel geur enzovoort.

Deze geuren en medicatie hebben een rustgevende werking op je hond. Wat een goede ondersteuning kan zijn wanneer je aan de slag wilt met dit probleem.

Goede voeding

Gelukkig komen we er steeds meer achter hoe belangrijk voeding is voor zowel mens als hond. Voeding heeft invloed op onze systeem en het is belangrijk om goed voor ons zelf te zorgen. Dat goed voor jezelf zorgen betekent dus ook voor je hond. Jouw hond kan niet zelf kiezen wat hij gaat eten en zal al snel alles eten wat maar enigszins interessant ruikt. Toch zijn er ingrediënten die invloed kunnen hebben op het gedrag van je hond zoals, suikers, granen, slecht bewerkt voedsels, restjes eten enzovoort.

Het is belangrijk dat je hond goede voeding binnen krijgt. Kijk daarom zoveel mogelijk naar de vleesgehalte die er in zit en ga op zoek naar graanvrije voeding. Ook rauw vlees is een goede uitgebalanceerde manier van voeren voor je hond.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?