60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Kan een hond samen met een baby?

Kan een hond samen met een baby?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Kan een hond samen met een baby? Is dat een vraag die in jouw leeft sinds je weet dat je zwanger bent?

Herken jij dit?

  • Vraag jij je af of jouw hond wel samen met de baby kan straks?
  • Ben jij benieuwd of je hond kan omgaan met de veranderingen?
  • Heb jij een hond in huis en wil je hem/haar graag goed voorbereiden op alle veranderingen?

Of loop je rond met andere vragen? Lees dan dit artikel om meer te weten te komen.

Honden en baby’s, gaat dat eigenlijk wel samen?

Je bent in verwachting, gefeliciteerd! Wat een veranderingen staan er op je te wachten hé? Een van de vragen die in je opkomt is misschien wel ‘kan mijn hond samen met de baby?’. Een logische en terechte vraag.

Zeker wanneer je al wat dingen opmerkt in zijn/haar gedrag waarvan je je afvraagt of dit wel samen gaat. Daarnaast kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat je misschien een rashond hebt die er niet perse bekend om staat goed om te kunnen gaan met kinderen.

Zie ook: Weet een hond dat je zwanger bent?

Kan een hond samen met een baby?

Kan een hond samen met een baby

In principe kan een hond samen leven met de baby. Er staat in principe omdat het bijvoorbeeld te maken heeft met:

  • wat je hond gewend is
  • hoe je hond in elkaar zit
  • hoe jij je voelt en er in staat
  • hoe de hond begeleid wordt
  • enzovoort

Heb je vertrouwen in de aankomende situatie? Of maak je je zorgen, heb je je vraagtekens bij de aankomende situatie of ben je zelfs een beetje bang voor wat er gaat gebeuren?

Honden en baby’s/kinderen kunnen zeker samen, het hangt er alleen af hoe je ze begeleidt tijdens de veranderingen, hoe ze nu al met kinderen omgaan, wat ze geleerd hebben en natuurlijk welke gedragsproblemen er nu al spelen.

Mijn hond vertoont wel wat ‘ongewenst’ gedrag

Als jouw hond wat dingen vertoont die je niet zo prettig vindt dan is het heel goed om deze problemen tijdens je zwangerschap op te pakken. Dat doe je niet alleen voor jezelf, dat doe je ook voor je hond! Juist omdat er zoveel veranderingen zijn is het belangrijk om niet te vergeten dat je hond dit ook opmerkt. Als jij vraagtekens hebt, je zorgen maakt of vast loopt op wat gedragingen van je hond. Ga dan op zoek naar hulp. Op die manier voorkom je problemen.

Kan een hond samen met een baby?

Welke honden kunnen goed met kinderen?

Eigenlijk kun je daar niet zo iets concreets over zeggen. Er zijn wel stereotype honden die beter bekend staan als kindervrienden, maar het gevaar is wel dat je dit niet zomaar als vanzelfsprekend kunt aannemen. De ene hond is een echte kindervriend en de ander heeft daar meer moeite mee. Het hangt af van jouw hond, hoe hij zich voelt, de situatie en ga zo maar door.

De vraag blijft: wat hebben jij en jouw hond nodig? Het belangrijkste is hoe jij er in staat en hoe je hond zich voelt. Dat geldt ook zeker voor gedragsproblemen, als je hond al bepaalde gedragingen vertoont waarvan jij niet helemaal weet wat je er mee moet is, is het zeker aan te raden om deze tijdig te gaan begeleiden.

Zie ook: Kan een hond jaloers zijn op de baby?

Maak jij je zorgen?

We vergeten hoe groot onze invloed is op de hond. Hoe jij en je omgeving reageert op de verandering en je hond begeleid heeft een grote invloed op de daadwerkelijke uitkomst. Als je vragen hebt of je je zorgen maakt is het fijn als je deze zorgen weg kunt nemen.

Het kan je helpen als je hulp gaat zoeken voor de vragen die je hebt en de eventuele gedragingen van je hond gaat begeleiden. Dat is fijn voor jou en voor je hond. Ook je hond neemt de veranderingen waar en vindt het fijn om hierin begeleid te worden.

Kan een hond samen met een baby?

Heb vertrouwen!

Maak je niet direct zorgen. Er zijn zoveel opties en manieren om jouw zorgen weg te nemen en te zorgen voor harmonie in je (toekomstige) gezin, zodat jij en je hond goed voelen bij alle veranderingen. Het komt allemaal goed.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?