Mijn hond beschermt mij

Vraag jij je af of je hond jouw beschermt en hoe je dit kan herkennen? Ben je benieuwd of het wel bescherming is of denk je aan iets anders?

Herken jij dit?

 • Valt jouw hond omdat hij jou beschermt?
 • Is jouw hond agressief vanuit bescherming?
 • Vertoont jouw hond over beschermend gedrag?
 • Beschermt jouw hond je tegen andere honden?
 • Wil jij het beschermende gedrag verminderen of afleren?

We denken vaak dat honden gedrag vertonen vanuit bescherming. De vraag is alleen of dat ook daadwerkelijk het geval is. In de meeste gevallen zit er op de onderlaag een ander (dieper liggend) probleem. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag?

Beschermt jouw hond jou?

We denken vaak dat wanneer een hond uitvalt, agressie of dominant gedrag vertoont, dit vanuit bescherming is. Maar is dat ook zo? Nee, in de meeste gevallen niet. We denken vaak dat onze honden ons beschermen en daarom vervelend gedrag vertonen maar in werkelijkheid zit er zoveel meer achter dan alleen bescherming. Ook al lijkt je hond heel agressief en beschermend. Wist je dat onzekerheid en angst een groot motief kan zijn voor het gedrag van je hond?

Waarom willen honden beschermen?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond wil beschermen. Je hebt honden, per ras en individu verschillend, die sneller beschermend over komen dan anderen. Vanuit samenwerking kan het heel goed zijn dat jouw hond jou wil beschermen. Die bescherming kan ontstaan vanuit motivatie zoals:

 • Weerspiegeling van de baas – honden voelen feilloos aan hoe wij ons voelen
 • Bedreiging
 • Stress
 • Spanning
 • Onstabiliteit
 • Angst
 • Gebrek aan vertrouwen
 • Enzovoort

Ebook hondengedrag

Raskenmerken

Er zijn honden specifiek gefokt voor het bewaken en beschermen. Echter betekent dat nog niet per direct dat een hond dat doet vanuit een stoere en geharde mentaliteit. Integendeel. Als je er vanuit gaat dat iedere hond een apart individu is ongeacht het ras, dan is het zo dat ook een waakhond bang en angstig kan zijn. Je kunt dat vergelijken met iemand die manager is. Wanneer jij manager bent in een supermarkt, ben je niet dezelfde manager als iemand die werkt in een zorginstelling. Je vaardigheden, karaktereigenschappen, mentaliteit, normen en waarden, opvoeding, opleiding, en alle andere factoren hebben invloed op hoe jij als uniek individu je functie als manager bekleed. Je kunt je dus wel voorstellen dat Duitse herdershonden niet altijd waakzaam, beschermend, defensief en gehard zijn. Maar in de basis zijn dit wel de kenmerken, dat is logisch. Net als een manager heb je wel basis eisen waar je aan voldoet. Zo moet je wel in staat zijn om een groep te kunnen begeleiden.

Een hond leeft van nature in een groep

Honden zijn van nature gewend om in groepen te leven. In die groep heeft iedereen een functie. Maar de basis is altijd wederzijds vertrouwen en respect. Er wordt constant gecommuniceerd over hoe het gaat en wat ze moeten doen in welke situatie. Wanneer onze honden samen met ons leven is dit niet anders. Ze maken deel uit van het gezin en behoren dus bij de groep. Een hond heeft geen zin om constant te vechten om de rangorde, integendeel. Echter is het wel zo dat er behoefte is aan begeleiding en structuur. Mensen en dieren die van nature in groepen leven hebben automatisch regels, structuur en doen dit allemaal op basis van vertrouwen en respect. Wanneer er gebrek aan begeleiding, structuur of vertrouwen is kan het zijn dat het lijkt alsof jouw hond jou wil beschermen, maar dat er een dieper liggend probleem achter zit.

mijn hond beschermt mij

Teamwork

Wanneer je met hond gaat samenwerken kun je het beste uit je relatie halen. Bij samenwerken moet je denken aan taakverdeling, respect, vertrouwen, enthousiasme, je houden aan afspraken, consequent zijn, blij zijn, regels en grenzen stellen, voldoen en voorzien in elkaar behoeftes, rust, ontspannen en nog zoveel meer. Net als bij mensen vraagt de relatie met je hond veel tijd en inspanning. Dag in, dag uit zul je werken aan de relatie en moeten samenwerken als een team!

Weerspiegeling

Weerspiegeling van honden wordt enorm onderschat. Maar in sommige situaties ook enorm overschat. Dat klinkt tegenstrijdig hé? Waar het op neer komt is dat je niet kunt generaliseren omtrent honden en hun gedrag. De emotionele band die je hebt met je eigen hond kan wel maken dat de weerspiegeling erger is dan wanneer je met een hond van een ander loopt. Jij en je hond kennen elkaar door en door, wat maakt dat je nog heftiger (in positieve en negatieve zin) op elkaar reageert. Logisch en heel mooi. Dat is wat honden nu juist zo mooi en betrouwbaar maakt. Die weerspiegeling kan maken dat je hond symptomen vertoont van (over)beschermend gedrag, de motivatie en het dieperliggende probleem is vaak wat anders.

Conclusie

Beschermend gedrag kan heel vervelend zijn. Je kunt dit gedrag beter zien als een symptoom dan het feit dat de hond echt beschermend is. Je hond communiceert op dat moment wat en het uit zich als beschermend gedrag. Echter is het vaak een dieper liggend probleem zoals, angst, onzekerheid, stress, spanning en ga zo maar door. Er zijn soms wel honden die beschermend zijn, maar in de meeste gevallen zit er iets achter. Het is altijd belangrijk dat je kijkt naar het probleem dat achter het gedrag zit. De meeste gedragingen dienen als communicatie middel. Dat geldt ook voor beschermend gedrag.

Is jouw hond over beschermend?

Een hond die  beschermend reageert kan vervelend gedrag vertonen. Hoeveel je ook om je hond geeft, ik kan me voorstellen dat je het graag anders zou willen zien. Vaak denken we dat er niet zoveel meer aan te doen is of dat het hoort bij de hond. Het tegendeel is vaker waar. Is jouw hond over beschermend? Ik help je graag!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als hondencoach kan ik je helpen door middel van hondencoaching, deze coaching richt zich op de hond, mens en situatie (maatwerk). Iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders. Ik kan je helpen door middel van een consult, coachingstraject, VIP-dag of workshop.

Als je kiest voor mij dan leer je o.a.

 • De behoeftes van je hond begrijpen en vervullen
 • Het dieperliggende probleem zien en begrijpen
 • Het probleem zelf op te lossen
 • Begrijpen waarom je hond doet wat hij doet
 • Begrijpen wat je hond communiceert – ik vertaal wat jouw hond mij laat zien
 • Hoe je je hond het beste kunt begeleiden
 • Werken vanuit lichaamshouding en energie
 • De taal van je hond spreken
 • En natuurlijk nog zoveel meer!

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Is jouw hond beschermend en zou je dit gedrag graag willen begeleiden? Ik help je graag! Neem gerust contact met mij op.

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!