60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Loopse teef: hoe ga je daar mee om?

loopsheid bij teven
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Loopsheid is de periode dat het lichaam van de teef zich klaar maakt om hormonaal klaar te zijn om eventueel gedekt te zijn.

Wanneer wordt een teefje voor het eerst loops?

Wanneer een teefje in de puberteit komt ontstaat ook de loopsheid. Bij grotere rassen is dit vaak tussen de 10 en 16 maanden. En bij grotere rassen nog iets vaker. Bij kleinere rassen is dit vaak juist tussen de 6 en 10 maanden.

Wanneer teef voor het eerst loops?

Hoelang duurt het bloeden bij een loopse teef?

De periode van uitvloeiing van bloed duurt gemiddeld zo’n 1 tot 3 weken. Wel verschilt het hoe deze vloeiing er uitziet. Als de hond geen bloed meer verliest, is hij niet per se niet meer loops. Dat is vaak de fase dat de hond klaar is om gedekt te worden. Je leest er meer over in dit artikel.

Hoe werkt de loopsheid bij een hond?

In de cyclus van een teef zijn er vier verschillende fases. Hoelang die fases duren verschilt per hond. Het kan per ras, per teef maar ook per cyclus verschillen.

  • Pro oestrus: De loopsheid begint met een voorbereidende fase op de vruchtbare periode. In deze fase is er vaak wat (waterige) bloederige afscheiding. De fase duurt gemiddeld een dag of 9 lang. De teef kan zich dan onrustig gedragen en de vulva is vaak wat opgezwollen. De teef accepteert dan nog geen reu in de buurt.
  • Oestrus: dit is de periode dat de eisprong plaatsvindt. Dit is de ‘loopsheid’. Deze fase duurt zo’n 4 tot 15 dagen. De teef is klaar om te paren, de afscheiding neemt af. Een teef kan hiervoor gaan staan met haar staart opzij. De teef kan nu anders en lekker ruiken voor zowel teven als reuen!
  • Metoestrus: Na de loopsheid gaat de hond een rust periode in. Deze fase kan ook post oestrus genoemd worden. De teef staat nu geen dekking meer toe. Toch is het nog niet afgelopen. Als de teef gedekt is is dit de periode dat ze drachtig is. In andere gevallen kan het zijn dat de teef hier schijnzwanger is. De rustperiode is zo’n 2 á 3 maanden. Na deze fase keert het lichaam weer in de rustfase.
  • Anoestrus: Een periode van rust, de eierstokken komen in een diepe rust periode. Van ongeveer 100 tot 140 dagen. Bij grote hondenrassen kan dit langer duren.
Hoe werkt loopsheid bij teven?

Hoe herken je dat je teef loops is?

Er zijn uiterlijke en gedragstechnische veranderingen waar te nemen:

  • Meer onrust bij je hond
  • Eerder van zich afsnauwen
  • Beroerd zijn
  • Humeurig/snel geprikkeld/ korter lontje
  • De hond is snel afgeleid
  • Misschien vaker plassen/markeren
  • Sneller gestresst (wat doet een hond als hij stress heeft?)
  • Ongedurig en geen rust kunnen vinden in huis
  • Veel gevoeliger op van alles reageren
  • Reactiever zijn dan normaal gesproken (bijvoorbeeld uitvallen aan de lijn)
  • Je hond slaapt minder goed (of misschien zelfs wel meer)
  • Anders en meer snuffelen dan normaal gesproken
  • Vulva zwelt op
  • Bloederige afscheiding (bij de 1 meer dan de ander, de ene teef houdt zichzelf heel erg schoon de ander minder)
  • Er is veel interesse van andere reuen voor jouw teef
  • De hond luistert niet
Hoe herken je loopse teef?

Hoe vaak wordt een teef loops?

Een teefje wordt in de meeste gevallen 2 keer per jaar loops. Er zijn wel een paar rassen die minder vaak loops worden. Zoals de wolfshonden of de Basenji bijvoorbeeld.

Hoe weet je dat de loopsheid voorbij is?

Het verminderen van bloed of het waterig worden van de bloed is geen teken dat de loopsheid is gestopt. Het juist de tekenen dat je hond klaar is om gedekt te worden. Als het bloed donkerder van kleur is geworden en pas daarna echt is gestopt, dan is de loopsheid over. De teef kan dan niet meer drachtig worden.

Denk dus niet dat wanneer het bloeden gestopt is, de loopsheid voorbij is.

Hoe weet je dat de loopsheid voor bij is?

Hoelang na loopsheid is de hond vruchtbaar?

Na de eerste negen dagen van bloedverlies neemt de zwelling van de vulva af. De hond zit in zijn eisprong. De hond is hier vruchtbaar.

Hoelang duurt een loopsheid maximaal?

Gemiddeld genomen is een teef achttien dagen loops. Maar het kan variëren tussen de 3 tot 21 dagen.

Hoelang duurt loopsheid bij teef

Heeft een teef pijn bij haar loopsheid?

Pijn is een beetje een relatief begrip. De vraag is wat dit inhoudt. Ik denk dat een teef wel degelijk fysiek ongemak kan ervaren. We moeten niet onderschatten hoe dit werkt en het hoeft daardoor niet geheel anders te voelen dan bijvoorbeeld menstruatie bij een vrouw.

Is dat onoverkomelijke pijn? Nee, maar het kan wel gepaard gaan met fysiek ongemak, wat je hond ook uit zijn doen kan halen.

Wat te doen met een loopse hond?

Ik zou het lekker rustig aan doen met je teef tijdens de loopsheid. En zo nodig ook al wat in de voorbereiden fase en daarna. Lekker met je hond aan de lange lijn lopen, op een rustige plek. Niet teveel poespas met andere honden. Je hond ruikt op dat moment heel lekker, maar kan daardoor ook vaker “belaagd” worden. Dit kan weer voor negatieve associaties gaan zorgen.

Je kan kies voor een loopsheidbroekje. En later in dit artikel schrijf ik ook nog hoe je je hond zou kunnen ondersteunen.

Je hond zit in een heftige hormoonschommeling. Niet gek dat daar wat anders op gereageerd mag worden en dat je hond ook wat anders kan reageren.

wat te doen met loopse teef

Kan een hond ziek zijn tijdens de loopsheid?

Dat ligt er even aan wat je verstaat onder ziek zijn. De hormoonspiegel veranderd wel zodanig veel dat dit vanalles op fysiek niveau teweeg kan brengen. Misschien heeft je hond minder zin in eten, of juist meer. Of is ze ineens heel kieskeurig. Het kan ook zijn dat er wat meer stress is in het algemeen en dat je dit terug ziet in de ontlasting, bijvoorbeeld meer diarree. Of juist wat moeite met ontlasten.

Het is allemaal niet zo erg, en een logisch gevolg. Gewoon lief zijn voor je hond, je hond goed in de gaten houden. Pas je dagelijkse leven wat aan naar de omstandigheden, beweeg met je hond en verwacht niet wat je altijd verwacht. Dat kan straks wel weer.

hond ziek tijdens loopsheid

Schijnzwangerschap na de loopsheid

Tijdens de loopsheid veranderd de hormoonspiegel van je hond. Je hebt al kunnen lezen in dit artikel dat de hond in de metoestrus fase (de fase na de loopsheid) schijnzwanger kan worden wanneer zij niet gedekt is. Dat kan ontstaan door deze hormoonspiegeling. Door deze schijnzwangerschap kan haar gedrag ook weer veranderen.

Denk bijvoorbeeld aan gedrag zoals:

  • Piepen
  • Veel met speeltjes rondlopen
  • Heel flauwtjes reageren
  • Of juist sneller reactief/agressief reageren op (normale) situaties
  • Gevoeliger zijn voor aanraking
  • Echt ziek zijn
  • Snel gefrustreerd zijn
  • Kort lontje hebben
  • Slepen met spullen / soort van nestje willen maken
  • Beroerd zijn
  • Verminderde eetlust

Het kan helpen om de hond in deze periode te ondersteunen met Bach Bloesems voor honden, Hypersex druppels van Puur, Chinese Kruiden, goede supplementen of andere vormen om haar door deze situatie heen te loodsen.

Hond schijnzwanger na loopsheid

Wat als je hond ander gedrag vertoont voor- tijdens of na de loopsheid?

Het komt weleens voor dat een hond ander gedrag vertoont vlak voor, tijdens of na de loopsheid. Zo zijn er honden die gewoon echt drukker zijn, hyperactief, snel gestresst, daardoor is de hond minder bereikbaar.

Het is moeilijk om met de hond samen te werken en luisteren lijkt erg moeizaam te gaan. De hond kan daardoor ook gedrag laten zien zoals (meer) reactiviteit aan de lijn of bijvoorbeeld trekken aan de lijn en naar ieder geurtje toe willen.

Soms zien we ook dat een teefje na de castratie wat scherper lijkt te zijn geworden. Wat “pinniger”. Sommige andere teven zijn na hun eerste loopsheid juist wat rustiger geworden. En bij weer een ander is er niet zoveel veranderd.

Het verschilt allemaal per individu hoe een hond door haar loopsheid heen gaat.

Optioneel kan je dit nog wel alternatief ondersteunen met bijvoorbeeld:

  • Kruiden
  • Behandeling bij de homeopaat
  • Behandeling bij een holistische dierenarts
  • Accupunctuur
  • Bioresonantie
  • Osteopathie
  • Biotensor
Hond vertoont ander gedrag na loopsheid

Hoe werkt een loopsheidbroekje?

Met een loopsheidbroekje kan je de bloederige afscheiding netjes opvangen. Het zorgt ervoor dat jij geen vlekken vindt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de aantrekkelijke geur, die je teef bij zich draagt tijdens de loopsheid, minder wordt afgegeven. Hierdoor kunnen teven minder snel op haar reageren, want ook weer erg fijn kan zijn voor je hond.

Een loopsheidbroekje zorgt ervoor dat de bloederige afscheiding netjes wordt opgevangen en u geen vlekken vindt. Ook zorgt een loopsheidbroekje ervoor dat de aantrekkelijke geur die uw teef tijdens haar loopsheid afgeeft, voor een deel niet wordt afgegeven. Uw teef trekt hiermee minder snel reuen aan.

Kan je loopsheid stoppen?

Een hond kent geen menopauze. Om die redenen blijft een leef van nature haar hele leven loops. Wel is het zo dat hoe ouder de hond wordt hoe minder vruchtbaar de hond is. Een teef wordt dus ook nog op hoge leeftijd loops.

Je kan dus op die manier de loopsheid niet stoppen. Er zijn wel manieren om geen loopse teef te krijgen. In de volksmond noemen we dit ‘steriliseren’. Maar in de meeste gevallen is het zo dat de hond gecastreerd wordt. De handeling is dus een castratie en geen sterilisatie.

Loopsheid teef stoppen

Loopsheid van een teef uitstellen

De loopsheid kan ook eenmalig uitgesteld of onderdrukt worden. Er bestaan hormoonbehandeling in de vorm van een pil of injectie. Dit wordt weleens ingezet als de loopsheid (veel) problemen oplevert, maar je de teef nog wel wilt gebruiken voor de fok. Ik zou zelf dan adviseren om (homeopatisch, holistisch alsook regulier) te onderzoeken waarom de loopsheid (zoveel) problemen veroorzaakt. Om de hond ook echt te helpen.

De hormoonpreparaten hebben niet alleen maar voordelen. Ze kunnen een nadelige werking hebben op de gezondheid van de hond. Ik zou dit in heel goed overleg doen met de dierenarts. En overwegen waarom je wat wel en niet doet. Waarbij het welzijn van de hond vooropstaat.

Loopsheid teven uitstellen

Wat is de beste leeftijd om een teef te steriliseren?

De vraag begint natuurlijk bij: “moet een teef gesteriliseerd worden?”. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van het castreren en steriliseren van honden?

Als er nou ergens veel verschillende adviezen over zijn, dan is het wel dit onderwerp. Daarom adviseer ik je op de eerste plaats om het bovenstaande gelinkte artikel te lezen.

Als we gaan kijken naar de beste leeftijd om een teef te steriliseren dan zegt de een absoluut vóór de eerste loopsheid. En weer een ander zegt juist na de eerste loopsheid. Je begrijpt: schiet mij maar lek!

Ik denk dat je er niet zoiets stelligs over kan zeggen. En de keuze is ook lastig.

Leeftijd sterilliseren teef

Hoelang na de eerste loopsheid steriliseren?

Het beste is om 2 tot 3 maanden, na de eerste loopsheid de hond te castreren. Als je de operatie tijdens of rond de loopsheid plant bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd. Maar in dit geval is het advies dan vaak om het tussen de eerste en tweede loopsheid te doen.

Hoelang na loopsheid sterilliseren?

Mijn teef wordt niet loops

Als jouw hond in de 2 jaar van zijn leven nog niet loops is geweest is dat zeker een reden om naar de dierenarts te gaan. Mocht het nou zo zijn dat het iet afwijkt van normaal, dan zou je even kunnen afwachten. Maar anders kan je ook de dierenarts hiervoor benaderen. Je kan ook hiervoor een osteopaat of holistische dierenarts erbij benaderen. Zodat je ook nog wat gelaagder naar de hulpvraag gaat kijken.

Soms zijn er externe omstandigheden die de loopsheid misschien beïnvloeden. Maar het hou wel goed in de gaten en leg bij twijfel de vraag zeker voor bij je huisarts.

Teef wordt niet loops

Is het verplicht om je hond te steriliseren?

Het is in Nederland niet verplicht om je hond te castreren (teven worden ook gecastreerd, ondanks dat wij het steriliseren noemen).

Het is wel zo dat wanneer je een adoptie hond hebt uit het buitenland hier vaak verwacht wordt dat je teef, als het een puppy is gecastreerd wordt. Als je al een ouder teefje uit het buitenland adopteert zijn ze al gecastreerd. Dit om te voorkomen dat er op welke manier dan ook gefokt gaat worden met de hond. Wat op zich zo klaar als een klontje is natuurlijk. Hier onderteken je dan een contract voor.

Bij sommige fokkers onderteken je een contract waarin staat dat je je hond niet ‘mag’ steriliseren. Soms om de hond alsnog te gebruiken voor de fokkerij of omdat ze daar niet achter staan. Er valt van alles over te zeggen, maar neem het wel mee in je overweging wanneer je hier mee te maken krijgt.

Is het verplicht om hond te sterilliseren?

Kan een teef last hebben van haar hormonen, waardoor steriliseren een optie wordt?

Ja, wel degelijk. Er zijn teefjes die echt last hebben van deze hormoon schommelingen en daardoor echt van de leg zijn. En ook wel zodanig last hebben dat castreren in dit geval tot de opties behoort.

Ik ben niet zo fan om vanwege gedragstechnische reden het advies te geven om een hond te laten castreren. Maar als een hond hormonaal last heeft van deze pieken en daardoor echt niet zichzelf is. Dan denk ik dat het welzijn van de hond ook onder de loep mag worden genomen.

Evenals een teef die heel erg vaak schijnzwanger dracht. Of een teef die wellicht de wens heeft om moeder te worden, maar dit nooit wordt.

Dit is natuurlijk een beetje spreken in niemandsland. Want hoe beoordeel je dat. Ik denk dat het begint bij inzien dat er wel degelijk teven zijn die na sterilisatie veel meer verankerd zijn, rust vinden en niet continu van de leg. En dat kan zo zijn voordelen hebben, in eerste instantie in het belang van de teef dus.

Dit is geen vrijbrief om je teef zomaar te steriliseren. Ik zou hier goed over na denken.

Lees ook:

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?