60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Rustgevende medicatie bij drukke hond

Rustgevende medicatie bij drukke hond
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Rustgevende medicatie voor drukke honden: bestaat dat en waarom zou je dat wel of niet gebruiken? Waarom vertoont je hond eigenlijk druk gedrag?

Herken jij dit?

 • Is jouw hond druk?
 • Heb jij een hyperactieve hond?
 • Lijkt jouw hond haast wel ADHD te hebben?
 • Zou je willen weten of er medicatie is hiervoor?

Er zijn heel veel honden, best wel druk, maar de vraag is waarom zijn ze dat en is er medicatie voor deze drukke honden?

Rustgevende medicatie voor drukke honden

Rustgevende medicatie voor honden is iets waar veel mensen naar op zoek zijn. Een middel dat met regelmaat wordt geadviseerd door dierenartsen en zelfs gedragstherapeuten. De vraag is alleen waarom je opzoek zou gaan naar rustgevende medicatie voor druk gedrag? Want is drukte niet slechts een uiting van een dieperliggende hulpvraag?

Je kunt het symptoom wel gaan bestrijden, maar wanneer je daadwerkelijk wil bijdragen aan het welzijn van je hond, zul je opzoek moeten gaan naar wat het dieperliggende verhaal van je hond is. Ondersteuning bij bepaalde situaties met, het liefst homeopatische, middelen kan natuurlijk prima. We maken wel een ‘fout’ in ons denken als we er vanuit gaan dat dit het drukke gedrag zou gaan verminderen of oplossen. De clou is natuurlijk luisteren naar het verhaal van je hond. Wat wil hij je vertellen?

Rustgevende medicatie bij drukke hond

Waarom zijn honden druk

‘Mijn hond is druk, is hyperactief en het lijkt zelfs wel of hij ADHD heeft!’ Oeff! Dat zijn nogal wat etiketjes. Er kunnen -tig redenen zijn waarom je hond zich zo druk gedraag en in de meeste gevallen hebben wij daar een hele groot aandeel in. Er zijn natuurlijk honden die wel degelijk drukker zijn dan andere honden, maar zelfs die honden kunnen rustig worden.

Redenen waarom een hond druk kan overkomen:

 • Associatie – de hond is deze gemoedstoestand, dit gedrag gaan associëren met een bepaalde handeling
 • Opwinding – veelal veroorzaakt door onszelf en dus ook zeker wel te begeleiden
 • (groot) Gebrek aan beweging! – er zijn nog maar al te veel honden die niet voldoende beweging krijgen
 • Overprikkeling vs. onderprikkeling – wees je er wel absoluut bewust van dat deze symptomen ontzettend op elkaar lijken!
 • Stress – de hond heeft door welke omstandigheid dan ook veel stress – gaat verder dan alleen maar overprikkeling
 • Lichamelijke ongemakken – spanning, stress, pijn, slechte voeding (gebrek aan goede voedingsstoffen) en ga zo maar door
 • Gebrek aan verwachtingen – de hond heeft geen idee wat er van hem/haar verwacht wordt
 • Weerspiegeling van de omgeving – denk hierbij aan gezin, omgeving waar hij leeft etc.
 • Enzovoort

Kalmerende middelen hond

Wanneer je op zoek bent naar een pilletje voor je drukke hond ben je in feite een aantal stappen te ver. Je gaat het probleem voorbij. Je zult dit moeten omdraaien naar: ‘waar komt dit gedrag eigenlijk vandaan?’.

Dat zijn natuurlijk ingewikkelde vragen, maar juist om die reden is het zo belangrijk dat je opzoek gaat naar iemand die je daarbij kan helpen. Waarom doet je hond wat hij/zij doet? Gedrag is iets dat zichtbaar is, het brengt een effect teweeg. Maar achter dat gedrag zit een heel belangrijk verhaal van de hond. Ben jij bereid om de kern van het verhaal op te pakken?

Ontdek in dit artikel waarom zichtbaar gedrag van je hond niks over zijn identiteit zegt!

Rustgevende medicatie bij drukke hond

Symptoom bestrijding

Wees je er van bewust dat ondersteuning met behulp van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld, medicatie (regulier of homeopathisch), riemen, afleiding, commando’s etc. niet de kern van het probleem aanpakken. Deze middelen zijn bedoeld om  je hond te helpen. Maar helpen gaat verder dan alleen het symptoom te laten verdwijnen. Wanneer je begrijp dat gedrag – in dit geval een drukte/hyperactiviteit – een uiting is van een dieperliggende hulpvraag vanuit jouw hond. Dan begrijp je ook dat het belangrijk is om die kern op te pakken wil je je hond daadwerkelijk helpen!

Dit onderstaande plaatje geeft dit heel duidelijk weer. Veel mensen, inclusief professionals, richten zich op het zichtbare deel van de ijsberg (zichtbaar gedrag) en op basis daarvan wordt de hond geholpen. Terwijl het daadwerkelijke vraagstuk van de hond daaronder ligt. Het probleem dat zichtbaar naar voren komt is dus enkel een uiting. De hond wil graag gehoord en begrepen worden op dat diepere niveau.

Rustgevende medicatie bij drukke hond

Homeopathie voor drukke honden

Wanneer je er voor kiest om je hond te ondersteunen met rustgevende medicatie gaat de voorkeur uit naar homeopathische middelen. Deze ondersteunen de hond vanuit een natuurlijke manier en richten op die manier ook geen schade aan aan het lichaam. Naast deze ondersteuning is het vooral belangrijk om de kern van het verhaal te gaan ontdekken en dit te gaan begeleiden.

Voorbeelden van natuurlijke rustgevende middelen kunnen zijn:

 • Op maat gemaakte Bach Bloesems
 • Puur Calm/Puur Tranquil
 • Valeriaan
 • En zo zijn er nog veel meer middelen

Het is belangrijk om je hier goed over te laten informeren. Juist met homeopathie geldt dat het belangrijk is om de medicatie op maat gemaakt te krijgen, zodat het zich specifieke richt op jouw hond en de eventuele problemen.

Ondersteuning met behulp van medicatie bij honden

Dit artikel richt zich specifiek op medicatie voor drukke honden. Juist drukte/hyperactiviteit/ADHD zijn labeltjes van deze tijd die heel duidelijk laten zien dat de hond onvervulde behoeften heeft. Medicatie zou niet de oplossing moeten zijn, maar een ondersteuning.

Wanneer rustgevende medicatie inzetten?

Het kan een ondersteuning zijn omdat je hond op fysiek niveau (stress/emotie gerelateerd) gaat reageren. Situaties wanneer je dit kan inzetten:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?