De identiteit van je hond wordt bepaald door veel factoren. Echter, we hebben heel vaak de neiging om gedrag van onze hond te zien als identiteit. De vraag is of dit terecht is en of we onze honden daar niet tekort mee doen?
Herken jij dit?
- Heb jij de neiging om gedragingen te zien als de identiteit van je hond?
- Heb jij het idee dat achter het gedrag van je hond nog zoveel meer zit?
- Ben jij benieuwd waarom je hond doet wat hij/zij doet?
- Wil jij weten wat er schuil gaat achter het zichtbare gedrag van de hond?
- Wil jij je hond niet in een hokje/vakje plaatsen maar hem herkennen als individu zijnde?
- Of heb je andere vraagstukken?
Het gedrag van je hond
Veel mensen kennen bepaalde gedragsuitingen toe aan het karakter/identiteit van de hond. De vraag is of dit mogelijk is en of we de hond daar niet tekort mee doen. Bij gedragingen kun je bijvoorbeeld denken aan:
Mijn hond is…
We blijven maar al te vaak aan het oppervlak zitten en gaan op basis van deze observaties aan de slag met onze hond. We leren de hond daardoor niet echt kennen en dat wordt vaak nog eens versterkt door de hokjes-vakjescultuur in ons land; we willen het graag ergens kunnen plaatsen. De hond doet dit, dus dat zal hij wel zo zijn.
Ras eigenschappen
We pinnen ons vaak op ras eigenschappen. Mijn hond is een Golden Retriever dus hij zal wel zo zijn. Het is weer dat hokje waar de hond in past. Maar wat nu als anders blijkt? Omdat we denken te kunnen kiezen welke hond we in huis willen hebben denken we de hond te kennen. Ik ken de hond, want het is een Golden Retriever. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat die eigenschappen slechts een onderdeel zijn van wie jouw hond is.
Zoals je nu al kunt hebben lezen zijn er twee aspecten die benoemd worden die een deel van de identiteit van de hond bepalen. Uit de bovenstaande informatie kun je al halen dat je rekening moet houden het met ras en gedrag. Het gevaar van een hond zo snel framen is dat daar een verstoring door in de relatie kan ontstaan omdat de hond graag wil zijn wie hij/zij echt is. Zonder al die hokjes, vakjes en stempeltjes!
Maar hoe zou dit anders kunnen?
De identiteit van onze hond wordt bepaald door veel factoren. We maken vaak een snapshot van onze honden. Hij gedraagt zich zo, dus zo zal hij dan wel zijn. Van daaruit ontstaat een hulpvraag, alleen achter die hulpvraag zit vaak een heel ander leerdoel dan het zichtbare gedrag.
Misschien is dit geen nieuwe theorie voor je of klinkt het allemaal als vanzelfsprekend. Toch is het de manier waarop we in hondenland te werk gaan en we onze hond benaderen. Interessanter zou zijn om alle gebieden langs te lopen en te bedenken: wat bepaalt eigenlijk wie mijn hond is? Wie is jouw hond?
Het is belangrijk dat jouw hond niet ontwikkelt wordt door bepaalde verwachtingen, maar dat te ontwikkelen wat echt van hem of haar is (ten positieve). We ontnemen vaak nogal een stuk identiteit door tegen het instinct van de hond in te gaan. Denk alleen al aan de ontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar, waar de hond nog minder zijn instincten (waar hij voor gefokt is bijvoorbeeld) mag en kan inzetten en is getransformeerd tot onze huishond (welk ras dan ook).
Herkomst van de hond
De identiteit van je hond word bepaald door veel factoren. Wat de identiteit bepaald is ook onderhevig aan de tijd waarin de hond leeft. Onze honden zijn meester in het aanpassen, ze leven al honderden jaren naast ons als mens.
Ze hebben zich inmiddels getransformeerd tot voornamelijk huishond, toch zijn er ook ontzettend veel honden die met gedragsproblemen lopen. Hoe je het ook wendt of keert je hond is een dier.
Geen miniatuur mensje, de psychologie van je hond is niet hetzelfde als die van jou, je partner of je kinderen. Juist omdat de hond zich zo aanpast aan ons, lijkt het soms wel of ze onze psychologie dragen. De vraag blijft echter of ze daadwerkelijk zoveel op ons lijken of dat dit zo lijkt door de bril die jij op hebt waar jij door kijkt en je je hond en de wereld waarneemt? Interpretaties zijn en blijven subjectief.
Gedrag en je hond
Gedrag brengt een effect teweeg. Vanuit gedrag ontstaat er iets, dat kan zowel positief als negatief zijn. We zitten in de hondenwereld heel erg op gedrag. We beoordelen gedrag en daarmee de hond. Echter als gedrag een effect teweeg brengt is de vraag wat de motivatie is en hoeveel factoren er zijn voor die motivatie? Wat drijft de hond om te doet wat hij doet?
Vergelijk het met een hond die zijn vertrouwen verliest, op dat moment gaat hij gedrag vertonen dat niet gewenst is. Dat gedrag wordt vaak gelabeld als zijnde zijn karakter en op basis daarvan wordt de hond beoordeelt. Vanuit die beoordeling passen we vaardigheden toe om het gedrag er uit te krijgen. Maar op de eerste plaats is het van belang om je te realiseren dat het geen natuurlijk gedrag is van de hond, het is ontstaan, om wat voor reden dan ook.
Er is zoveel meer…
Er is zoveel meer dan wat wij beoordelen en zoveel meer dan alleen maar het trainen van gedrag. Dat dit je hulpvraag zou zijn is begrijpelijk. Wanneer een hond gedragingen vertoont die niet gewenst zijn dan kan dat ook vervelend zijn en oplopen tot verstoringen in de relatie met je hond. Ontstaan vanuit de wisselwerking die jullie samen hebben, de omgeving en ga zo maar door.
Het feit dat ongewenst gedrag al gecategoriseerd wordt onder de categorie gedragsproblemen is ergens al beperkt, want wanneer is het een probleem? We ervaren het vaak als een probleem, wat geheel terecht is, gedragsproblemen kunnen als heel heftig, intens en vervelend voelen. Maar wat als dit gedrag nu gewoon het verhaal van je hond is?
Dat je hond daar graag wat wil laten weten? Honden doen niet zomaar iets, ze pesten je niet ook al weten ze (zoals wij vaak zeggen) dat het niet mag. Ze zijn met je het aan communiceren.
Ben jij bereid om te luisteren?
Dan kan ik je helpen! Wanneer je vast loopt in de relatie met je hond en problemen ervaart die je gedraag meer in balans zou willen hebben, dan kan ik je helpen! Ik wil je graag helpen met het verhaal van je hond en met jouw verhaal.