60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond heeft overgewicht

MIjn hond heeft overgewicht
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Heeft jouw hond overgewicht? Of zit jouw hond misschien tegen het randje van overgewicht aan? Dan wil je dat natuurlijk graag anders zien. Wil jij weten wat je kunt doen bij overgewicht van je hond of hoe je dit voorkomen? Maar vooral ook ontdekken wat de risico’s van overgewicht zijn?

    Herken jij dit?

    • Twijfel je of je hond overgewicht heeft?
    • Wil jij weten wat de risico’s zijn van overgewicht?
    • Wil jij voorkomen dat je hond te dik wordt?
    • Ervaar jij problemen met je hond?
    • Wil jij weten of je hond gezond is?
    • Ben jij opzoek naar hoe je het gewicht gezond kunt houden?
    • Wil jij het allerbeste voor je hond!

    Ontdek in dit artikel wat je kunt doen bij honden met overgewicht en hoe je overgewicht kunt voorkomen?

    Mijn hond heeft overgewicht

    Wist je dat zeker 40 tot 55% van de honden in Nederland last heeft van overgewicht? Je leest het goed, er staat bewust ‘last’, want er is geen hond die blij wordt van teveel gewicht. Logisch, toch?

    Overgewicht is een groot probleem en ook een onnatuurlijk probleem. Juist in de westerse landen komt overgewicht bij dieren voor. Het is een luxe probleem. Naast het voer wat voor de hond gekocht is krijgt het vaak ook nog veel lekker hapjes van ons eigen voer.

    Wat houdt dit overgewicht in?

    Simpelweg dat de hond dikker is dan hij/zij zou mogen zijn. Veel hondeneigenaren zouden iets aan het gewicht van de hond moeten doen. De cijfers over hoeveel honden daadwerkelijk overgewicht hebben verschillen nogal, maar het blijkt dat al snel 2 op de 3 honden (65% van de honden!) wel iets aan zijn gewicht mag doen. Dat is veel, vind je niet?

    Het is een welvaartsprobleem, veel honden kampen tegenwoordig met teveel gewicht. Veel hondeneigenaren denken dat het gewicht van hun hond nog wel ‘oké  is, maar vaak is er toch al sprake van teveel gewicht en dus ook de bijbehorende risico’s. Naast de risico’s is het ook gewoon vervelend.

    Mijn hond is niet dik!

    Wist je dat heel veel hondeneigenaren niet zien, door hebben of weten dat hun hond kampt overgewicht? We denken bij overgewicht al snel aan een extreem dikke hond, maar iedere hond die zwaarder is dan het gewicht dat hij/zij zou mogen hebben heeft overgewicht.

    Het schijnt dat we op een soort roze wolk zitten wanneer we naar onze eigen honden kijken, maar er zijn heel veel honden die eigenlijk net iets te zwaar zijn!

    Mijn hond heeft gewoon een dikke vacht!

    Deze excuses komen met regelmaat voorbij:

    We hebben vaak veel excuses voor het overgewicht van onze hond:

    • Het is een echte gezinshond
    • Hij heeft een dikke vacht (oké, maar waar zijn dan de ribben als je vacht even aan de kant duwt?)
    • Hij houdt zoveel van eten
    • De hond is gecastreerd/gesteriliseerd
    • De hond kan niet stoppen met eten, daarom krijgt hij de hele dag door brokken
    • Als ik even niet oplet pakt de hond alles wat ie pakken kan
    • Andere mensen geven mijn hond te eten
    • Het staat zo leuk, het ziet er schattig uit (echt waar, ook dit zijn argumenten)
    • Mijn hond vind het niet erg om dik te zijn
    • Het past bij het ras (alsof een bepaald ras wel overgewicht wil hebben)
    Mijn hond heeft overgewicht

    Gezondheidsklachten

    Wees je er van bewust dat overgewicht gepaard gaat met lichamelijke klachten. Misschien niet altijd zichtbaar of direct zichtbaar maar ergens gaat dit extra gewicht zijn tol eisen.  Heel veel honden met overgewicht krijgen last van hart-, nier en lever problemen. Iets dat niet direct zichtbaar is maar langzaam kan gaan sluimeren en niet positief gaat uitpakken.

    Veel honden met overgewicht hebben het sneller warm en kunnen zich niet goed of minder goed bewegen. Wist je dat honden met overgewicht veel sneller last hebben van gewrichtsproblemen en dat het ook moeilijker is om bepaalde klappen op te vangen?

    Een hond met overgewicht wordt sneller oud. Hoe je het ook wendt of keert, overgewicht is niet gezond, geen natuurlijke staat van de hond en absoluut geen vrijwillige keuze van de hond. Vaak een menselijke interpretatie en een luxe probleem. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar die zijn minimaal en dan alsnog goed te begeleiden.

    Risico’s van overgewicht

    Overgewicht zorgt uiteraard voor meer risico’s. Hieronder vind je een aantal risico’s van overgewicht:

    • Hartaandoeningen
    • Huidproblemen (kan ontstaan omdat de hond zich minder goed kan verzorgen of door plooivorming van de huid
    • Vetbulten
    • Een verhoogde vatbaarheid voor oververhitting (zeker fataal voor honden die hier al sneller last van hebben, mopshonden, bulldogs etc)
    • Verminderde uithoudingsvermogen/slechte conditie
    • Verstopping of blaasontsteking door blaasgruis
    • Slecht immuunsysteem en daardoor eerder vatbaar voor ziekten
    • Artrose van gewrichten (gewrichtsslijtage) en andere (plotselinge) gewrichtsproblemen
    • Suikerziekte
    • Een groter risico tijdens operaties
    • Kortere levensduur
    • Enzovoort

    Zoals je wel kunt lezen zijn dat nou geen punten die je toejuicht of zou moeten bevorderen.

    Mijn hond heeft overgewicht

    Wat is dan een juist gewicht?

    Er zijn absoluut een aantal kenmerken om te herkennen of je hond wel of geen overgewicht heeft of tegen het randje van overgewicht aan zit.

    Check de volgenden punten eens bij je hond:

    1. Kun jij met je platte hand tegen de ribben aan, de ribben van je hond nog voelen? Zorg ervoor dat je hond met vier poten op de grond staat wanneer je dit controleert.
    2. Is de taille van je hond nog goed zichtbaar? De taille van je hond is te zien tussen de laatste ribben en de heupbotten. Hier hoort het smaller te zijn dan de rest van het lichaam. Bij veel dieren is dit niet het geval. Vaak loopt het zelfs in een ‘rechte lijn’ door of is het zelfs breder. Vergelijkbaar met de ‘zwembandjes’ van mensen.
    3. Is jouw hond gesteriliseerd of gecastreerd? Ja, dit heeft invloed maar is geen excuus. Hier lees je later meer over in het artikel.
    4. Heeft jouw hond weinig energie? veel slapen, traag bewegen, weinig tot kort willen spelen, slecht uithoudingsvermogen
    5. Hijgt jouw hond veel bij een rustige wandeling en normale buitentemperatuur?
    6. Is de buik van je hond duidelijk zichtbaar? Check of je vanaf de zijkant kunt zien of de buikwand vanaf de ribben naar achteren toe omhoog loopt.

    Gedragsproblemen en overgewicht

    Een directe link tussen gedragsproblemen en overgewicht is natuurlijk slecht te herleiden. Echter is het logisch dat je goed in je vel moet zitten (letterlijk en figuurlijk) wil je je goed voelen en goed gedrag vertonen.

    Wij mensen hebben van alles bedacht voor onze huisdieren en marketingtechnisch wordt daar goed op ingespeeld. We hebben voer voor de overactieve hond, voor de rustige hond, voor iedere type rashond, voor de puppy’s, voor de volwassen hond, voor de senioren en ga zo maar. Is dat dan onzin? Ja en nee! Wees je er vooral van bewust dat wij mensen goed zijn in dingen klakkeloos aannemen en de marketingwereld daar heel goed op weet in te spelen.

    Praktijkvoorbeeld

    Sacha ervaart een probleem met Boris (hond) tijdens het autorijden. Boris blijft blaffen, ontzettend veel hijgen en laat duidelijk zien dat hij het geen pretje vind in de auto. Sacha wilde graag weten wat ze kon doen om dit gedrag te stoppen. Echter, achter elk gedrag ligt een verhaal en zo ook bij Boris. 

    Boris vertoonde inderdaad verschijnselen die leken op stress en een hond die zich niet prettig voelde in de auto. Het verhaal lag nog wat dieper. We kwamen uit bij de kern. Boris had overgewicht. Boris is een Mechelse herder kruising Duitse herder van 8 jaar en had overgewicht! Al snel werd duidelijk bij het in en uit halen van Boris uit de auto dat hij last had van zijn gewrichten. Het verliep allemaal niet zo soepel als je mag verwachten van een hond op deze leeftijd.

    Boris had overgewicht en kon nauwelijks op een goede manier zitten en de klappen opvangen waar je mee te maken hebt als hond in een rijdende auto (bochten, drempels enzovoort). Boris bleef zitten en gaf duidelijk aan last te hebben. Gedragstechnisch uit zich dit met stress signalen en lijkt het alsof de hond het auto rijden niet leuk vind.

    Oplossing*: gedragstechnisch is er niet zoveel gedaan. Boris moest over op goed voer en flink op dieet, na een paar behandelingen van de osteopaat in combinatie met een gezond gewicht en training voor de achterhand van Boris. Daarnaast moest Boris meer beweging krijgen. Vanaf dat moment bleek dat Boris de auto rit helemaal niet vervelend vond om de rit in de auto, maar om de fysieke ongemakken en pijn die daarbij kwamen. Boris wilde graag gehoord en begrepen worden!

    * Elk advies is maatwerk. Iedere hond, ieder mens, elke situatie en omgeving is anders. Ieder hond heeft zijn eigen verhaal.

    Wat is dan een juist gewicht?

    Jij hebt controle over je hond en zijn gewicht

    Hoe je het ook wendt of keert jij hebt invloed op hoe je hond er uitziet en zich voelt. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar zelfs dan kun je je hond nog heel goed begeleiden door goed voer aan je hond te geven, dierenartsen/holistische dierenartsen die je hier bij kunnen helpen, supplementen voor je hond en ga zo nog maar even door.

    Ja! Er zijn heel veel oplossingen. Wij mensen kunnen invloed hebben op ons gewicht, en uiteraard de uitzonderingen even daargelaten.Wij kunnen om welke reden dan ook de kast leeg snoepen. Achter dat snoepen kan ook een heel (persoonlijk) verhaal zitten. Hoe dan ook, hebben wij hier wel het bewustzijn en de keuze over.

    Een hond denkt van nature niet, eens kijken waar ik nu zin in heb en wat ik nu kan snaaien. Wij kunnen invloed uitoefenen op het gewicht van onze hond, door bijvoorbeeld goed voer te geven (slecht voer heeft echt invloed op het gewicht), niet te veel te geven en geen tussendoortjes van ons eigen mensenvoer.

    Mijn hond eet alles wat hij tegenkomt

    Natuurlijk kan het zo zijn dat je hond zelf eten overal vandaan tovert, je hoeft je maar om te draaien of je hond heeft al weer wat gevonden. Of wanneer je buiten loopt eet je hond alles van de grond wat hij tegen komt. Het verhaal gaat toch vaak dieper dan dat hij dit ‘zomaar’ doet. Je hond heeft daar heel duidelijk een verhaal liggen en wil graag gehoord worden.

    Dat kan regels en grenzen, opvoeding, stress, betere begeleiding, slecht voer zijn en ga zo maar door! Het is van groot belang om dit niet als excuus voor het overgewicht te gebruiken of om je hond daar voor te straffen. Ook achter fysieke problemen zit altijd een verhaal.

    Het is van belang om het verhaal te gaan begrijpen en te kijken wat er nodig is om te voorkomen dat je hond overgewicht krijgt en (gevaarlijke) dingen eet die buiten liggen of die voor mensen bedoelt zijn.

    Mijn hond eet alles

    Mijn hond heeft overgewicht door castratie/sterilisatie

    Veel mensen zeggen of hebben de castratie/sterilisatie als excuus voor het overgewicht van de hond. Toch ligt dat iets minder gecompliceerd dan wij vaak denken. Het zou, volgens ons, de grote boosdoener zijn voor overgewicht, maar is dat  altijd waar? Nee, gelukkig is dit niet te gebruiken als excuus voor overgewicht.

    Betekent dit dat castreren geen invloed heeft op het gewicht? Ja zeker wel. Het is inderdaad zo dat de stofwisseling van dieren die gecastreerd/gesteriliseerd zijn langzamer wordt. Je hond wordt dus eigenlijk efficiënter qua energieverbruik en heeft daardoor minder energie nodig.

    Veel baasje blijven na de castratie de hond dezelfde hoeveelheid voer geven als altijd. Juist in die eerste weken waarbij het hele lichaam op alle fronten aan het veranderen is, zul je echt moeten verminderen in het geven van voer.

    Als we ons dit realiseren kunnen we toename van gewicht na deze operatie  voorkomen door het dier driekwart of zelfs de helft van het voer te geven die het dier voorafgaand aan de operatie krijg.

    Ga bewegen met je hond!

    Honden willen bewegen! Dat is een hele belangrijke behoefte. Door overgewicht kan het plezier hiervan bederven omdat ze lichamelijk last hebben. Ze kunnen misschien minder goed bewegen, minder goed spelen, zijn sneller vermoeid en hebben lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld gewrichtsproblemen.

    Wil je je hond laten afvallen zorg dan voor een goede combinatie van bewust afvallen en voldoende beweging! Denk aan een goede wandeling van minimaal 1,5 uur per dag!

    Ga bewegen met je hond!

    Goed voer voor je hond

    Goed voer, wat betekent dat dan eigenlijk? Er zijn daar nogal wat discussies over. Wel of geen vers vlees? En als je geen vers vlees voert, wat voer je dan wel? Vers vlees is geweldig voor je hond! Hoe je het ook wendt of keert, je hond kan omgaan met vers vlees en zal er van smullen.

    Maar… er zijn ook uitzonderingen en die zullen er altijd blijven. Er zijn veel honden die het helemaal niet zo goed doen op vers vlees en het beter doen op een goede brok. Dat is geen enkel probleem als het dan ook maar een goede brok is waar je hond ook echt wat aan heeft!

    Goed voer voor je hond kan bijvoorbeeld zijn:

    Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat veel hondenvoer dat op de reclame zichtbaar is of in de dierenwinkels te koop is niet altijd het beste voer is.

    Voerwijzer

    Op voerwijzer.com kun je verschillende brokken met elkaar vergelijken. Misschien interessant wanneer je opzoekt bent naar ander voer of meer zou willen weten!

    Slecht voer of marketing voer

    Veel voer wordt goed verkocht maar bevat maar weinig nuttige en goede voedingsstoffen voor je hond. Vaak is er sowieso een groot gebrek aan een hoog vleesgehalte in het voer van je hond. Terwijl vlees juist een belangrijk bestanddeel zou moeten zijn, het belangrijkste!

    De moderne productietechnieken zorgen voor overgewicht bij honden. Extruderen, expanderen of bakken zorgen er voor dat de ingrediënten zodanig worden aangetast door oververhitting en er ongewenste veranderingen optreden in de aard van sommige ingrediënten.

    Denk aan de vetten die worden aangetast, dit kan er voor zorgen dat er stoffen ontstaan die de stofwisseling aantasten en aan de andere kant ontstaan er tekorten omdat noodzakelijke ingrediënten verloren gaan. Dit kan er dus ook voor zorgen dat door de slechte voeding, je hond nog meer gaat voeren om de tekorten aan te vullen.

    Slecht voer of marketing voer

    We blijven draaien in cirkeltjes

    Door slecht voer aan onze honden te geven houden we onze honden ziek! We houden het ook aan het oppervlak en blijven rondjes draaien. Dat een bepaald merk goed uitpakt voor de hond van je buurvrouw, betekent niet dat dit ook goed uitpakt voor jouw hond.

    Jouw hond is de hond van de buurvrouw niet en het is belangrijk dat het voer echt goed aanslaat bij jouw hond. We houden onze hond ziek door slecht voer te geven dat het immuunsysteem, het hart, de nieren enz. aantasten. We gaan daarvoor naar de dierenarts, wat een logisch gevolg is, waar we vaak het probleem oplossen door middel van medicatie.

    Medicatie

    Medicatie kan er voor zorgen dat een hond ook nog meer overgewicht krijgt. Bepaalde medicijnen zorgen er voor dat het ‘hongergevoel’ van de hond toeneemt waardoor hij meer gaat eten. Het is dus altijd goed om dit mee te nemen in je achterhoofd.

    Medicatie is een geweldig hulpmiddel die er voor kan zorgen dat je hond zich snel beter gaat voelen en problemen opgelost worden. In sommige gevallen is het ook zeker symptoom bestrijding en dan is het belangrijk om niet aan het oppervlak te blijven zitten maar de diepte, samen met je hond, te gaan betreden. Op die manier help je je hond echt!

    Light of dieet voer voor je hond

    Geef geen light of dieet voer aan je hond. In dit voer zitten vaak veel vezels maar weinig energie. In feite vergroot je dan het ‘honger gevoel’ bij de hond en vergroot de maag. Het belangrijkste is vooral goed voor en geen symptoom bestrijdende oplossing die ogenschijnlijk mooi lijken voor dit probleem. Een probleem heeft altijd een diepere kern.

    Houd het gewicht op peil

    Jouw hond is een individu, een hond die op zijn eigen poten staat. Zo’n hond als jij nu hebt zul je niet weer krijgen, simpelweg omdat er maar 1 uniek exemplaar van is! Precies om die reden is het van belang om het gewicht goed op peil te houden door je gezonde verstand te gebruiken. Natuurlijk zijn de hoeveelheden die je kunt geven, en op de verpakking staan, een indicatie van hoeveel een hond mag hebben maar teer vooral ook op je verstand en je gevoel!

    Houd in de gaten hoeveel je hond weegt, of je zijn taille nog goed kan zien en zijn ribben, met een platte hand, nog goed kan voelen. Zo niet? Dan is er werk aan de winkel en zul je je hond moeten laten afvallen in het belang van jouw hond, maar ook van jou! Want uiteindelijk willen we allemaal een gezonde hond die zo lang mogelijk bij ons blijft!

    Mijn hond heeft overgewicht

    Laat de bak voer niet de hele dag staan!

    Er zijn altijd uitzonderingen waarbij je het eten wel kunt laten staan, denk aan honden die fysiek niet gezond zijn, honden die te mager zijn of wat de reden ook is. Echter is het wel zo dat ook voor deze honden geldt dat er een verhaal achter zit en ook dit verhaal vraagt om gehoord te worden. Ook bij honden waar het nodig is om het voer wel te laten zijn, zijn er zoveel meer oplossingen dan vaak gedacht wordt en hoeft het voer niet met tegenzin opgegeten te worden of de hele dag te staan.

    Wij denken vaak dat een hond zelf wel stopt met eten. Meestal is dat niet het geval en zijn er veel honden die daardoor overgewicht hebben of krijgen. Een hond kan prima twee keer per dag zijn voer krijgen. Wanneer je dit met rust en op de juiste manier (met beleefdheid vanuit de hond) aan de hond geeft, zul je al snel zien dat het gewicht beter op peil te houden is.

    Veel mensen blijven de bak vervolgens ook nog vullen en de hond blijft daardoor ook eten. Het is een patroon geworden, een gewoonte voor de hond, zijn maaginhoud kan veel hebben en naast dat kan slecht voer ook nog zorgen voor een constant honger gevoel.

    Pup vs. jong volwassen hond.

    Een pup mag lekker wat dikker zijn dan een hond van een andere leeftijd. Het is zelfs belangrijk dat een pup wat reserves heeft en een mollige pup is een gezonde pup. Echter betekent dat niet dat dit door moet gaan en we die extra reserves moeten behouden.

    Wanneer je goed het gewicht van je hond in de gaten houdt, je hond goed eten geeft zul je al snel merken dat de puppy reserves vanzelf minder worden wanneer de hond uitgroeit tot een (jong) volwassen hond.

    Puppy met overgewicht

    Oude honden en overgewicht

    Een oude hond kampt vaak al met wat stijve en stroeve spieren. Gewrichtsproblemen zijn zeker geen uitzonderingen bij oude honden. Een oude hond heeft er geen baat bij dan ook nog extra vet reserves mee te moeten dragen. Integendeel, dit kan zelfs voor extra problemen zorgen.

    Zorg er voor dat een oude hond goed voer krijgt en dat hij geen overgewicht heeft. Op die manier belast je de gewrichten niet door overgewicht en zorg je er voor dat de een hond een goede conditie behoudt. Je hond krijgt daardoor een langere levensduur en je voorkomt veel klachten in welke zin dan ook.

    Denk aan het belang van je hond!

    De gezondheid van je hond en zijn belangen hierin staan voorop! Jij hebt daar een grote invloed op. Jouw belangen zijn dus ook minder belangrijk. Misschien vind je het leuk of schattig als je hond zo bedelt of misschien vind je het niet erg dat hij wat dikker is. Houd er rekening mee dat het om je hond gaat.

    Van nature heeft een dier geen overgewicht en zal hij zich niet overeten, houd daar dus rekening mee. Veel mensen geven hun hond een extra (menselijk) tussendoortje op basis van menselijke interpretatie ‘omdat hij zo schattig keek’ of ‘ik kon het niet weerstaan’ of ‘dit is zijn lievelingsstukje’. Dat zijn menselijke interepratie!

    De neus van de hond is zijn belangrijkste zintuig, het is logisch dat hij veel interesse toont voor alles wat lekker en interessant ruikt, dat geldt dus ook voor ons eten. Die interesse betekent niet dat je daar direct aan toe hoeft te geven en zeker niet omdat jij dit schattig vindt of welke andere reden dan ook.

    Voorkom overgewicht!

    Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt ook zeker voor overgewicht. Aankomen is gemakkelijker dan afvallen. De consequenties van aankomen zijn best wel groot en kunnen de gezondheid flink aantasten. Goede reden dus om te voorkomen dat je hond te dik wordt. Gebruik je gezonde verstand op de eerste plaats en stel regels en grenzen.

    De (volwassen) hond krijgt over de gehele dag zijn dagelijkse hoeveelheid brokken verdeelt in 2 (max 3.) porties, ’s ochtends en ’s avonds. Je hebt duidelijke grenzen wat betreft menselijke tussendoortjes, hier heeft je hond niks aan en het is ook nog eens slecht voor je hond. Zorg er voor dat je het gewicht in de gaten houd en wanneer je merkt dat hij wel wat meer of minder kan gebruiken pas je je dagelijkse hoeveelheid een beetje aan.

    Tips voor honden met overgewicht

    Tips voor honden met overgewicht

    1. Koop goed voer! Er is heel veel ‘nep’ en ‘slecht’ voer in de hondenwereld. Juist voer dat we zoveel in de winkels zien of op een bepaalde manier aandacht krijgt is niet altijd het beste voer. Verdiep je eens goed in het voer dat je nu in huis hebt!
    2. Duur voer is niet altijd goed voor: daadwerkelijk goed vlees of goede brokken is wat hoger in prijs, dat is logisch. Toch zijn er ook veel merken waar je gewoon simpelweg voor de naam betaald maar je kwalitatief zeker geen denderend of zelfs slecht voer hebt.
    3. Laat je adviseren door een deskundige! Je kunt bijvoorbeeld informatie lezen op de volgende websites van oervoerCees Lameijn  of via de voerboer. Maar natuurlijk zijn er veel van zulke deskundigen. Ga eens op onderzoek uit en vraag om verschillende adviezen en gebruik altijd je eigen verstand zonder iets klakkeloos aan te nemen.
    4. Voer twee (max. drie keer) per dag. Je hond (met uitzonderingen daar gelaten) hoeft niet de hele dag te eten!
    5. Zorg voor een dieet die geleidelijk aan gaat: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid over tenminste 3 maaltijden. Dit is voor honden die echt op dieet moeten. Je creert dan een zo stabiel mogelijk bloedsuikergehalte. Op die manier kun je het “achterhaalde lichaam” herprogrammeren en op die manier verklein je de magen op een natuurlijke wijze! Dit kan enkele maanden duren.
    6. Beweeg met je hond! Houd je hond in beweging en wandel minimaal 1,5 uur met je hond. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd zoals, puppy’s, oude honden, zieke honden etc. Houd zijn conditie op peil en zorg er voor dat je hond een uitlaatklep heeft.
    7. Geef minder voer: geef minder voer wanneer je hond op dieet moet. Wanneer nodig ga je ook over op ander, goed voer. Het is van belang om na een castratie/sterilisatie te verminderen in je voer. Je hond heeft niet meer hetzelfde nodig als voorheen.
    8. Houd rekening met je hond: een hond (of ander dier) wordt niet blij van overgewicht. Het beïnvloed je hond op een negatieve manier. Hij heeft er last van en een hond die er last van heeft zal gedragstechnisch of op andere manier laten weten dat er ergens iets mankeert. Zorg er voor dat je dit voorkomt en zorg voor een hond in goede conditie, zonder overgewicht!
    9. Ga naar een holistische dierenarts: kijk verder dan je neus lang is en behoud de combinatie tussen een reguliere dierenarts en een homeopatische/holistische dierenarts. Deze artsen kijken vaak net iets verder en op meerdere gebieden.
    10. Geen excuses meer! Geen excuses meer voor het overgewicht van je hond! Er is werk aan de winkel. Je hond moet en wil afvallen in zijn en jouw belang. Ga naar buiten, ga wandelen/fietsen of wat dan ook. Koop goed voer en geef minder eten. Kijk wat er nodig is voor jouw hond.
    11. Geen tussendoortjes! En zeker geen menselijke tussendoortjes. Geef je hond geen mensen eten, houd hem gezond en geef hem zijn eigen eten en gezonde tussendoortjes.

    Ervaar jij ‘problemen’ met je hond?

    Ervaar jij gedragsproblemen of verstoringen in de relatie met je hond? Wil jij luisteren naar het verhaal van je hond?

    Dan kan ik je helpen!

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?