Wat wil een hond nu echt graag? | Hondenwelzijn | Aniek Wendt
arrow_drop_up arrow_drop_down
3 september 2018 

Wat wil een hond nu echt graag?

We denken vaak van alles te weten over onze hond. Bij het begeleiden van gedragsproblemen en/of het aanschaffen van een hond vullen we heel veel in voor de hond zelf. Maar weet jij eigenlijk wat je hond nu echt wil?

Herken jij dit?

 • Wil jij graag weten wat je hond echt wil?
 • Ben jij benieuwd naar de wensen van jouw hond?
 • Zou jij willen ontdekken welk verhaal jouw hond te vertellen heeft?
 • Wil jij het allerbeste voor je hond?
 • Wil jij in de samenwerking met je hond luisteren naar de behoeftes van je hond?

Wat wil een hond nu echt graag?

Heel vaak weten we helemaal niet wat onze hond nou echt graag wil. We denken het wel vaak te weten, maar wanneer we echt zouden luisteren komt er vaak meer naar voren zetten dan er in eerste instantie gedacht wordt.

De meeste honden worden aangeschaft vanuit onze eigen behoeftes (logisch). Je hoort maar zelden: ik heb deze hond gekocht om voornamelijk de behoeftes van de hond te vervullen. Je hoort vaker, ik heb deze hond aangeschaft omdat:

 • Omdat ik op zoek was naar een klein hondje die overal mee naar toe kan
 • Omdat ik een stoere hond wil hebben, niet zo’n schattig ding die iedereen wil aanhalen
 • Omdat ik alleen maar een herdershond wil (dat is het enige ras wat ik mooi vind)
 • Omdat ik een hond wil die vriendelijk is voor iedereen. gemakkelijk om kan gaan met…
 • Omdat ik een waakhond wil/nodig heb
 • Omdat ik niet zoveel wil wandelen
 • Omdat ik het zoooooó schattig vind hoe dit ras er uit ziet
 • En ga zo nog maar even door.

Weet jij wat je hond echt wil?

Bij veel manieren van begeleiding of als motivatie van de aanschaf van een hond hoor je vooral ik, ik ik. Maar waar zijn de behoeftes van de hond? Veel gedragsproblemen ontstaan door een behoefteverstoring in de relatie met je hond. De hond wordt daardoor niet volledig erkend, er is gebrek aan verbinding, begeleiding en dus is sprake van een‘verstoring’ die zich o.a. kan uiten in gedragsproblemen. Naast dat dit kan leiden tot gedragsproblemen kan een hond door de hoeveelheid stress ook lichamelijke klachten krijgen, zoals veel jeuk, een ongezonde vacht, stinken, niet goed kunnen/willen eten, enzovoort.

Maar wat wil jouw hond nou eigenlijk?

 • Wil die ook graag, omdat hij zo klein is, overal mee naar toe genomen worden?
 • Voelt jouw hond zich wel stoer, ook al ziet hij er wel stoer uit?
 • Wil jouw hond wel waken? Ook al is hij een waakhond?
 • Is jouw hond wel zo schattig, ook al ziet hij/zij er zo uit?
 • Wil jouw hond ook niet zoveel wandelen als jij wilt? Of wil hij dat wel?
 • Wil jouw hond ook makkelijk kunnen omgaan met iedereen? Of vind hij dat maar niks?

Ja! Natuurlijk zijn er rasgebonden eigenschappen. Maar weet je hoe vaak ik vragen krijg als:

 • Hoe laat ik mijn hond (Duitse Herder) nou waken? Hij waakt niet, hij kwispelt en laat iedereen binnen, hij vindt het alleen maar leuk
 • Maar ook het tegenovergestelde: Mijn labrador is zo enorm waaks, wat moet ik nou doen?

Accepteer je hond en luister naar zijn behoeftes!

Wil jij gedragingen van je hond beter gaan begeleiden? Leer dan op de eerste plaats de behoeftes te erkennen en te begrijpen. Toon begrip vanuit de liefde die je hebt voor je hond en dus voor zijn behoeftes.

Betekent dat dan dat je al die behoeftes van je hond ook leuk moet vinden als hij, bijvoorbeeld, de hele tuin omgraaft? Nee, natuurlijk niet. Je hond is en blijft een dier en doet nooit zomaar iets. Zijn gedrag brengt een effect teweeg. Zijn gedrag is een verhaal, hij wil jou wat vertellen, maar ben jij bereid om te luisteren?

Wanneer je begrip gaat tonen zul je al snel verschil gaan merken. Begrip is de basis van een relatie die is gebaseerd op vertrouwen. Wanneer je vertrouwen wilt gaat dit gepaard met o.a. begrip. Dat is wat we allemaal willen toch? Wij willen dat wij onze hond kunnen vertrouwen. Maar kan jouw hond jou ook ieder moment vertrouwen?

wat willen honden graag?

Behoefte vervulling bij honden

Behoefte vervulling is zo belangrijk. Niet alleen voor honden. Dat geldt ook voor ons. Willen wij ook niet begrepen worden? Erkenning krijgen voor en om wie we zijn? En hoe zou het voor jij zijn als je niet voorzien wordt in je behoeftes, als je niet erkent wordt?

Leer je hond nog beter kennen/begrijpen

Ik wil graag de kern weten, waarom doen honden wat ze doen? Wat beweegt ze, wat is hun gevoel, wat hebben ze nou daadwerkelijk diep van binnen nodig om gelukkig te worden?

Vanuit die motivatie zie ik zoveel mooie transformaties ontstaan tussen baas en hond. En die mogelijkheid wil ik jou ook geven.

Doe jij ook mee met de online training
om je hond beter te leren begrijpen?

Ontdek het verhaal van je hond!

Als coach voor baas en hond werk vind ik het belangrijk om verder te kijken dan het symptoom. Verder te kijken dan de standaard vaardigheden die je kunt toepassen en die bekend zijn in de hondenwereld. In de relatie met je hond is het belangrijk om een verdiepingsslag te maken en daar kan ik je bij helpen.

Mijn diensten:

Heb je dit al gelezen?

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Hondenschool Kynero
Reactie plaatsen

Koekje erbij?