60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat wil een hond nu echt graag?

Wat wil een hond nu echt graag?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

We denken vaak van alles te weten over onze hond. Bij het begeleiden van gedragsproblemen en/of het aanschaffen van een hond vullen we heel veel in voor de hond zelf. Maar weet jij eigenlijk wat je hond nu echt wil?

Herken jij dit?

 • Wil jij graag weten wat je hond echt wil?
 • Ben jij benieuwd naar de wensen van jouw hond?
 • Zou jij willen ontdekken welk verhaal jouw hond te vertellen heeft?
 • Wil jij het allerbeste voor je hond?
 • Wil jij in de samenwerking met je hond luisteren naar de behoeftes van je hond?

Wat wil een hond nu echt graag?

Heel vaak weten we helemaal niet wat onze hond nou echt graag wil. We denken het wel vaak te weten, maar wanneer we echt zouden luisteren komt er vaak meer naar voren zetten dan er in eerste instantie gedacht wordt.

De meeste honden worden aangeschaft vanuit onze eigen behoeftes (logisch). Je hoort maar zelden: ik heb deze hond gekocht om voornamelijk de behoeftes van de hond te vervullen. Je hoort vaker, ik heb deze hond aangeschaft omdat:

 • Omdat ik op zoek was naar een klein hondje die overal mee naar toe kan
 • Omdat ik een stoere hond wil hebben, niet zo’n schattig ding die iedereen wil aanhalen
 • Omdat ik in behoefte hebt aan sociaal contact (je weet wel, dat sociale praatje in het losloopgebied)
 • Omdat ik alleen maar dat ENE ras wil, daar ben ik helemaal idolaat van. Ongeacht wat!
 • Omdat ik een hond wil die vriendelijk is voor iedereen. Gemakkelijk om kan gaan met…
 • Omdat ik een waakhond wil/nodig heb
 • Omdat ik niet zoveel wil wandelen/veel wandelen
 • Omdat ik  veel contact met andere mensen en honden wil
 • Omdat ik van alles wil ondernemen met de hond (hij moet mee kunnen op vakantie, naar het terras, lange wandelvakantie, op visite etc…)
 • Omdat ik het zoooooó schattig vind hoe dit ras er uit ziet
 • En ga zo nog maar even door.

Weet jij wat je hond echt wil?

Bij veel manieren van begeleiding of als motivatie van de aanschaf van een hond hoor je vooral ik, ik ik. Maar waar zijn de behoeftes van de hond? Veel gedragsproblemen ontstaan door een behoefteverstoring in de relatie met je hond.

De hond wordt daardoor niet volledig erkend, er is gebrek aan verbinding, begeleiding en dus is sprake van een ‘verstoring’ die zich o.a. kan uiten in gedragsproblemen. Naast dat dit kan leiden tot gedragsproblemen kan een hond door de hoeveelheid stress ook lichamelijke klachten krijgen, zoals veel jeuk, een ongezonde vacht, stinken, niet goed kunnen/willen eten, enzovoort.

Heeft je hond een gedragsprobleem? Of ervaart hij probleem en ontstaat daar gedrag uit?

De eerste vraag is dus altijd: heeft de hond gedragsproblemen? Of vindt hij de situatie waar hij elke keer in gebracht wordt niet prettig en is dit een manier omdat aan te geven? En wat zou er gebeuren als je je hond uit die situatie haalt?

Maar wat wil jouw hond nou eigenlijk?

 • Wil die ook graag, omdat hij zo klein is, overal mee naar toegenomen worden?
 • Voelt jouw hond zich wel stoer, ook al ziet hij er wel stoer uit?
 • Wil jouw hond wel waken? Ook al is hij een waakhond? (of vindt hij het eigenlijk spannend? Of juist leuk)
 • Is jouw hond wel zo schattig, ook al ziet hij/zij er zo uit?
 • Wil jouw hond ook niet zoveel wandelen als jij wil? Of wil hij dat wel?
 • Wil jouw hond ook makkelijk kunnen omgaan met iedereen? Of vind hij dat maar niks?

Ja! Natuurlijk zijn er rasgebonden eigenschappen. Maar weet je hoe vaak ik vragen krijg zoals:

 • Hoe laat ik mijn hond (Duitse Herder) nou waken? Hij waakt niet, hij kwispelt en laat iedereen binnen, hij vindt het alleen maar leuk
 • Maar ook het tegenovergestelde: Mijn labrador is zo enorm waaks, wat moet ik nou doen?

Even leuk naar het losloopgebied…

We vinden het zo belangrijk dat onze honden even lekker naar het losloopgebied kunnen. Een losloopgebied kan een park, hondenveld, bos of iets anders zijn. We vinden dit vaak zo belangrijk zodat de hond even lekker kan snuffelen, niet aan de lijn hoeft of kan spelen met andere honden.

Maar is het wel allemaal zo leuk en ontspannen als we denken of denken te zien? Wat vindt je hond daar eigenlijk van? En ook interessant: wat vinden de honden die je tegenkomt daar eigenlijk van? (En natuurlijk de baasjes 😉 ).

Praktijkvoorbeeld

Ina heeft sinds een jaar een hond uit het buitenland. Ze wilde heel graag weer een hond hebben. Haar hond kende de mensenwereld totaal niet. Maar geef het wat tijd en Luna (de hond) ging zich steeds meer openen. Dat openen leek goed, toch? Ina wandelde elke dag (minimaal 2 keer per dag) tijdens spitsuur in het losloopgebied. Ze vond het zelf ook ontzettend leuk en fijn om het contact met andere honden en mensen te hebben en te onderhouden. Daarnaast leek het haar voor Luna ook goed.

Luna ging zich steeds meer openen en dat lijkt al snel positief. Eigenlijk kwam vooral naar voren dat het stressemmertje van Luna steeds voller komt. Het begon met kleine signalen en het wordt steeds meer. Hier zeggen we vaak: hij valt in één keer uit naar fietsers. Iets wat in het geval van Luna ook zo’n hulpvraag werd. Terwijl Luna altijd al aangaf dat het spannend was. En nu is het menens. Ze vindt het ECHT spannend. En dat gaf ze altijd al aan.

Ja, maar ze zijn zo lekker aan het spelen. Nou daar kun je over discussiëren.

In de relatie met onze honden vullen we heel veel in. Enerzijds door gebrek aan kennis en anderzijds gedreven door onze verwachtingen en behoeftes. Als de hond niet aan die verwachtingen en behoeftes hebben we een hond met gedragsproblemen. Maar is dit wil de juiste volgorde?

Ja maar…

Ja maar, ik moet toch gewoon mijn hond uit kunnen laten tijdens spitsuur? Je zou kunnen zeggen ja. Soms ontkom je niet aan dingen, toch? Je hond moet uit en spitsuur is niet zomaar ‘spitsuur’. Iedereen laat de hond uit voor dat we de kinderen naar school brengen, naar het werk gaan of andere dingen gaan doen.

Het kan alleen wel anders. En daarin is het van groot belang om te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. Op de eerste plaats is dat vaak VEEL MEER begeleiding dan wij denken. We laten onze honden aan het lot over. Tot dat er een probleem is. Daarnaast kun je situaties voor je hond wel ‘gemakkelijker’ en fijner maken.

Accepteer je hond en luister naar zijn behoeftes!

Wil jij gedragingen van je hond beter gaan begeleiden? Leer dan op de eerste plaats de behoeftes te erkennen en te begrijpen. Toon begrip vanuit de liefde die je hebt voor je hond en dus voor zijn behoeftes.

Betekent dat dan dat je al die behoeftes van je hond ook leuk moet vinden als hij, bijvoorbeeld, de hele tuin omgraaft? Nee, natuurlijk niet. Je hond is en blijft een dier en doet nooit zomaar iets. Zijn gedrag brengt een effect teweeg. Zijn gedrag is een verhaal, hij wil jou wat vertellen, maar ben jij bereid om te luisteren?

Interessanter is wel om te achterhalen WAAROM je hond de tuin omgraaft of ander gedrag vertoont. Oftewel: wat is de daadwerkelijke behoefte van de hond?

Wanneer je begrip gaat tonen zul je al snel verschil gaan merken. Wat heeft jouw hond nodig? Wil jouw hond hetzelfde als jou? Begrip is de basis van een relatie die is gebaseerd op vertrouwen. Wanneer je vertrouwen wilt gaat dit gepaard met o.a. begrip. Dat is wat we allemaal willen toch? Wij willen dat wij onze hond kunnen vertrouwen. Maar kan jouw hond jou ook ieder moment vertrouwen?

Wat wil een hond nu echt graag?

Behoefte vervulling bij honden

Behoefte vervulling is zo belangrijk. Niet alleen voor honden. Dat geldt ook voor ons. Willen wij ook niet begrepen worden? Erkenning krijgen voor en om wie we zijn? En hoe zou het voor jij zijn als je niet voorzien wordt in je behoeftes, als je niet erkent wordt?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?