arrow_drop_up arrow_drop_down

Hond leren omgaan met een zwangerschap

Wil jij je hond leren omgaan met zwangerschap? Dat begrijp ik heel goed. Tijdens een zwangerschap moet er vaak zoveel geregeld worden en wil je je goed voorbereid voor de uitbreiding van het gezin. Wil jij weten wat je kunt doen om je hond te begeleiden? Ontdek hier meer.

Zwangerschap: hoe leer jij je hond ermee omgaan?

Ben jij zwanger en vraag je je af hoe je hond moet begeleiden?
Vertoont jouw hond ander gedrag sinds jij zwanger bent?
Vraag jij je af of jouw hond wel samen kan met de baby?
Wil jij graag leren je hond goed te begeleiden tijdens de zwangerschap?
Wil jij leren hoe je hond kunt begeleiden als de baby er is?
Vertoont jouw hond gedragsproblemen die je, nu als je zwanger bent, graag opgelost wil hebben?

Heb jij vragen omtrent je zwangerschap en de combinatie met je hond en zou je graag willen werken aan jullie relatie voordat de baby er is? Zodat je straks alle rust hebt. Ik help je daar graag bij!

Weet een hond dat je zwanger bent?

Honden hebben het geweldige vermogen om aan te voelen wat er in ons omgaat. Je kunt je wel voorstellen dat een zwangerschap al snel en soms eerder dan wij het door hebben gesignaleerd wordt door onze honden. Wanneer je in verwachting bent gedraag je je vaak anders. Dat is logisch want er gebeurt enorm veel. Als aanstaande ouder(s) kun je meer onrust ervaren en je hond heeft dit onmiddelijk in de gaten. Het is heel logisch dat je je afvraagt of de aanwezigheid van een nieuwe baby invloed heeft op het gedrag van je hond en of je hond dit wel kan verwerken.

Hond met gedragsproblemen en zwanger zijn

Het kan heel goed zijn dat je zwanger bent en dat je hond al problemen vertoont. Problemen kunnen zijn:

Wanneer je een probleem ervaart wil je dit graag opgelost hebben voor dat je baby geboren is. Dat kan heel goed! Met de juiste begeleiding heb je genoeg tijd om te werken aan de relatie met je hond om te voorkomen dat het straks vervelend of zelfs onhandelbaar wordt.

Ebook hondengedrag

Hond beschermt zwangere vrouw

Het gebeurt met regelmaat dat het gedrag van de hond verandert wanneer ze door hebben dat hun baasje zwanger is. En dat is niet zo gek. Wanneer jij als vrouw zwanger bent ben je anders dan anders, je hormonen gieren door je lijf, je bent kwetsbaarder, je kunt wat onrustig zijn, gespannen zijn. Hoe je je voelt verschilt per fase van zwangerschap en per persoon. Wanneer jij je anders voelt heeft je hond dit onmiddellijk door en en vanuit die gemoedstoestand kan het zo zijn dat je hond jouw weerspiegelt en wil beschermen om dat jij op dat moment minder handelt vanuit leiderschap dan anders.

Lees hier meer: waarom leiderschap jou en jouw hond mooier maakt.

Of ontdek hier: het verschil tussen leiderschap en dominantie.

Zwanger en hond doet raar?

Het kan heel goed zijn dat jouw hond raar gedrag vertoont tijdens de zwangerschap. Dit gedrag kan zijn van het achtervolgen, tot de hele tijd op je buik willen liggen en zenuwachtig gedrag. Het is heel logisch dat je hond dit doet, want honden weerspiegelen ons. Daarnaast voelt je hond heel goed aan dat jij zwanger bent en al deze nieuwe geurtjes en gevoelens kunnen heel spannen zijn voor je hond. Het is dus heel belangrijk dat je goed begrijpt waarom je hond dit gedrag vertoont en hoe je dit kunt begeleiden zodat je hond ook rust krijgt tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen is hond juist heel erg gericht op de baas, maar kan ook zo zijn dat je hond minder aanhankelijk wordt en minder goed luistert.

Zwanger en hond aanhankelijk?

Als je zwanger bent kan het goed zijn dat je hond heel aanhankelijk wordt. Wij noemen het vaak aanhankelijk maar in de meeste gevallen communiceert je hond daar iets naar jou toe. Aanhankelijk gedrag kan zijn: op je buik liggen, op je voeten liggen, je achtervolgen, overal willen zijn waar jij bent en nog veel meer typisch gedrag. Dit lijkt eerst heel leuk en lief maar kan heel vervelend worden.

Hoe leer je een hond omgaan met een zwangerschap?

Het beste advies is dat je een plan maakt en richtlijnen opvolgt om je hond en alle anderen voor te bereiden op de gezinsuitbreiding.

 • Verscherp of stel regels en grenzen: wanneer je regels en grenzen stelt werk je aan structuur in de roedel. Wanneer je jouw hond vertelt wat je wel of niet van hem verwacht werk je aan de vertrouwensband. Regels en verwachtingen zorgen voor structuur en structuur is iets wat heel prettig is wanneer je zwanger bent en je nog van alles moet regelen.
 • Let goed op je energie: Een zwangerschap heeft veel invloed op het hele gezin. Misschien ben je opgewonden, ongerust, gestrest, bang of enthousiast. Of een combinatie van allemaal. Vergeet niet dat je hond al die emoties zal weerspiegelen.
 • Blijf zorgen voor voldoende bewegingtijdens een zwangerschap moet er veel geregeld worden. Daarnaast kan het zo zijn dat jij je minder fit voelt waardoor je niet altijd in staat bent om een (flinke) wandeling te maken. Zorg er voor dat je hond voldoende uitdaging krijgt, door een wandeling, hersenwerkjes, zwemmen, fietsen of andere activiteiten. Wanneer je hond gebrek aan beweging heeft kan dit leiden een hele hoop frustraties door opgekropte energie.

hond en zwangerschap

Opzoek naar iemand die jou kan begeleiden?

Wanneer je zwanger bent wil je graag dat alles goed geregeld is voor als jullie nieuwe baby er straks is. Wil jij je graag goed voorbereiden en werken aan de relatie met je hond om te voorkomen dat je straks nog steeds met gedragsproblemen loopt? Of omdat je wil voorkomen dat het straks misschien niet goed gaat?

Je hond begeleiden

Niet alleen voor jou is het belangrijk dat het straks goed gaat, een nieuw gezinslid is een grote verandering die veel invloed kan hebben op je hond. Wil jij graag je hond begeleiden, zodat jij en je hond straks ontspannen zijn? Ik kan je helpen!

Wat krijg je als je mij inschakelt?

 • We gaan samen werken aan de vragen die jij hebt
 • Ik leer jou hoe je je hond het beste kunt begeleiden tijdens en na de zwangerschap
 • Bij mij leer je hoe je je hond moet laten wennen aan de baby
 • Je leert werken vanuit lichaamshouding en energie
 • Je leert zelf de problemen op te lossen en/of te voorkomen
 • Ik leer je de basisprincipes van de hondenpsychologie, zodat je een nog beter team kunt vormen.
 • We gaan samenwerken aan een relatie op basis van vertrouwen, rust en respcet.

Wil je meer weten?

Ik begrijp heel goed dat je op zoek bent naar begeleiding voor je hond tijdens en na de zwangerschap. Ik kan je daarbij helpen. Wil je weten wat we gaan doen en wat ik voor jou kan betekenen. Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Mijn aanbod

Als hondencoach bied ik coaching aan die gericht is hond en baas. Samen met je hond vorm je een team en soms kan die wat verstoord zijn of raken. Wanneer je dat wilt voorkomen of genezen kun je mijn hulp inschakelen. Ik bied altijd maatwerk aan omdat elke hond, iedere situatie en elk mens anders is.

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!
Koekje erbij?