60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Hond leren omgaan met een zwangerschap

Hond leren omgaan met een zwangerschap
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Wil jij je hond leren omgaan met zwangerschap? Dat begrijp ik heel goed. Tijdens een zwangerschap moet er vaak zoveel geregeld worden en wil je je goed voorbereid voor de uitbreiding van het gezin. Wil jij weten wat je kunt doen om je hond te begeleiden? Ontdek hier meer.

Zwangerschap: hoe leer jij je hond ermee omgaan?

  • Ben jij zwanger en vraag je je af hoe je hond moet begeleiden?
  • Vertoont jouw hond ander gedrag sinds jij zwanger bent?
  • Vraag jij je af of jouw hond wel samen kan met de baby?
  • Wil jij graag leren je hond goed te begeleiden tijdens de zwangerschap?
  • Wil jij leren hoe je hond kunt begeleiden als de baby er is?
  • Vertoont jouw hond gedragsproblemen die je, nu als je zwanger bent, graag opgelost wil hebben?

Heb jij vragen omtrent je zwangerschap en de combinatie met je hond en zou je graag willen werken aan jullie relatie voordat de baby er is? Zodat je straks alle rust hebt. Ik help je daar graag bij!

Weet een hond dat je zwanger bent?

Honden hebben het geweldige vermogen om aan te voelen wat er in ons omgaat. Je kunt je wel voorstellen dat een zwangerschap al snel en soms eerder dan wij het door hebben gesignaleerd wordt door onze honden.

Wanneer je in verwachting bent gedraag je je vaak anders. Dat is logisch want er gebeurt enorm veel. Als aanstaande ouder(s) kun je meer onrust ervaren en je hond heeft dit onmiddelijk in de gaten. Het is heel logisch dat je je afvraagt of de aanwezigheid van een nieuwe baby invloed heeft op het gedrag van je hond en of je hond dit wel kan verwerken.

Zie ook: Weet een hond dat je zwanger bent?

Hond met gedragsproblemen en zwanger zijn

Het kan heel goed zijn dat je zwanger bent en dat je hond al problemen vertoont. Problemen kunnen zijn:

Wanneer je een probleem ervaart wil je dit graag opgelost hebben voor dat je baby geboren is. Dat kan heel goed! Met de juiste begeleiding heb je genoeg tijd om te werken aan de relatie met je hond om te voorkomen dat het straks vervelend of zelfs onhandelbaar wordt.

Hond beschermt zwangere vrouw

Het gebeurt met regelmaat dat het gedrag van de hond verandert wanneer ze door hebben dat hun baasje zwanger is. En dat is niet zo gek. Wanneer jij als vrouw zwanger bent ben je anders dan anders, je hormonen gieren door je lijf, je bent kwetsbaarder, je kunt wat onrustig zijn, gespannen zijn.

Hoe je je voelt verschilt per fase van zwangerschap en per persoon. Wanneer jij je anders voelt heeft je hond dit onmiddellijk door en en vanuit die gemoedstoestand kan het zo zijn dat je hond jouw weerspiegelt en wil beschermen om dat jij op dat moment minder handelt vanuit leiderschap dan anders.

Lees hier meer: waarom leiderschap jou en jouw hond mooier maakt.

Of ontdek hier: het verschil tussen leiderschap en dominantie.

Zwanger en hond doet raar?

Het kan heel goed zijn dat jouw hond raar gedrag vertoont tijdens de zwangerschap. Dit gedrag kan zijn van het achtervolgen, tot de hele tijd op je buik willen liggen en zenuwachtig gedrag. Het is heel logisch dat je hond dit doet, want honden weerspiegelen ons.

Daarnaast voelt je hond heel goed aan dat jij zwanger bent en al deze nieuwe geurtjes en gevoelens kunnen heel spannen zijn voor je hond. Het is dus heel belangrijk dat je goed begrijpt waarom je hond dit gedrag vertoont en hoe je dit kunt begeleiden zodat je hond ook rust krijgt tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen is hond juist heel erg gericht op de baas, maar kan ook zo zijn dat je hond minder aanhankelijk wordt en minder goed luistert.

Zwanger en hond aanhankelijk?

Als je zwanger bent kan het goed zijn dat je hond heel aanhankelijk wordt. Wij noemen het vaak aanhankelijk maar in de meeste gevallen communiceert je hond daar iets naar jou toe.

Aanhankelijk gedrag kan zijn: op je buik liggen, op je voeten liggen, je achtervolgen, overal willen zijn waar jij bent en nog veel meer typisch gedrag. Dit lijkt eerst heel leuk en lief maar kan heel vervelend worden.

Hoe leer je een hond omgaan met een zwangerschap?

Het beste advies is dat je een plan maakt en richtlijnen opvolgt om je hond en alle anderen voor te bereiden op de gezinsuitbreiding.

  • Verscherp of stel regels en grenzen: wanneer je regels en grenzen stelt werk je aan structuur in de roedel. Wanneer je jouw hond vertelt wat je wel of niet van hem verwacht werk je aan de vertrouwensband. Regels en verwachtingen zorgen voor structuur en structuur is iets wat heel prettig is wanneer je zwanger bent en je nog van alles moet regelen.
  • Let goed op je energie: Een zwangerschap heeft veel invloed op het hele gezin. Misschien ben je opgewonden, ongerust, gestrest, bang of enthousiast. Of een combinatie van allemaal. Vergeet niet dat je hond al die emoties zal weerspiegelen.
  • Blijf zorgen voor voldoende beweging: tijdens een zwangerschap moet er veel geregeld worden. Daarnaast kan het zo zijn dat jij je minder fit voelt waardoor je niet altijd in staat bent om een (flinke) wandeling te maken. Zorg er voor dat je hond voldoende uitdaging krijgt, door een wandeling, hersenwerkjes, zwemmen, fietsen of andere activiteiten. Wanneer je hond gebrek aan beweging heeft kan dit leiden een hele hoop frustraties door opgekropte energie.
Hond leren omgaan met een zwangerschap

Opzoek naar iemand die jou kan begeleiden?

Wanneer je zwanger bent wil je graag dat alles goed geregeld is voor als jullie nieuwe baby er straks is. Wil jij je graag goed voorbereiden en werken aan de relatie met je hond om te voorkomen dat je straks nog steeds met gedragsproblemen loopt? Of omdat je wil voorkomen dat het straks misschien niet goed gaat?

Je hond begeleiden

Niet alleen voor jou is het belangrijk dat het straks goed gaat, een nieuw gezinslid is een grote verandering die veel invloed kan hebben op je hond. Wil jij graag je hond begeleiden, zodat jij en je hond straks ontspannen zijn? Ik kan je helpen!

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?