Hond laten wennen aan baby: hoe doe je dit?

Hond laten wennen aan baby: hoe doe je dit?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Jaaa! Je bent zwanger en dat betekent gezinsuitbreiding! Maar wat doe je met je hond tijdens de zwangerschap en hoe laat je hem wennen aan een baby? Een goede voorbereiding is heel belangrijk voor zowel hond als baas.

Een baby op komst: hoe laat ik mijn hond wennen?

 • Is er een baby op komst en wil je weten hoe je je hond moeten laten wennen?
 • Kan jouw hond niet zo goed met kinderen en vraag je je af hoe je dit moet begeleiden?
 • Vertoont jouw hond gedragsproblemen en voel je je onzeker met een baby op komst?
 • Is jouw hond jaloers en ben je bang dat dit met de nieuwe baby voor problemen kan zorgen?
 • Wil jij graag het beste voor je hond en optimaal voorbereiden op gezinsuitbreiding?
 • Vertoont jouw hond ander gedrag sinds je zwanger bent?

Herken jij één van deze punten of ervaar jij iets anders en wil je graag een goede voorbereiding voor wanneer je baby geboren is! Ik help je graag.

Hond laten wennen aan baby

Veel honden hebben hebben heel goed door wanneer iemand zwanger is. Deze verandering kan voor veel honden spanning opleveren. Tijdens de zwangerschap heb je negen maanden de tijd om je hond te begeleiden en te begrijpen, maar pas wanneer de kleine er is begint het echte werkt.

Hond voorstellen aan baby

Tijdens het voorstellen ben jij degene die de leiding neemt over het voorstellen van de baby. Voordat je hond de baby ontmoet kun je hem meenemen voor een lekkere lange wandeling zodat hij zijn energie goed kwijt kan. Als je weer terug bij huis bent laat je je hond pas naar binnen, of in de ruimte waar de baby is, wanneer hij kalm en rustig is. Degene die de baby vasthoud moet een rustige, kalme energie hebben en zelfverzekerd zijn. Deze leiderschapskwaliteiten zorgen er namelijk voor dat jij uitstraalt dat je je goed voelt. Zo laat je aan je hond dat hij de situatie kan vertrouwen.

Hond laten wennen aan baby: hoe doe je dit?

Hond en pasgeboren baby

Het is heel goed en logisch dat je hond de baby wil besnuffelen. Dat is hoe honden aan hun informatie komen en hun manier van begroeten. Maar het is wel belangrijk dat dit met respect en als het nodig is op afstand gebeurt. Afhankelijk van hond kies je er voor om de baby en je hond niet direct te dicht bij elkaar te laten komen.

Er zijn honden die het spannend vind, angstig zijn, gestrest, onzeker worden of juist dominant zijn. Laat je hond alleen in de buurt komen wanneer hij een kalme en rustige gemoedstoestand. Wanneer je merkt dat je hond ander gedrag gaat vertonen zoals, angstig, stress, geïrriteerd, dominant, onzeker of wat dan ook stop je het voorstel en probeer je het later nog een keer.

Hond jaloers op baby

We noemen bepaalde gedragingen van een hond vaak jaloers. In de meeste gevallen duid het op iets anders. Simpelweg omdat de emotie jaloezie bij honden lang niet zo gecompliceerd is bij honden als bij mensen. In de meeste gevallen is er sprake van gebrek aan regels en grenzen. Maar het kan ook een symptoom zijn van een ander dieper liggend probleem.

Regels en grenzen zorgen er voor dat je hond begrijpt wat hij wel en niet mag doen. Wanneer je een baby hebt (en überhaupt met kinderen) is het belangrijk dat je hond weet dat hij soms moet wachten, niet altijd alles kan krijgen enzovoort.

Pak eens een vel papier en schrijf daar alle regels en grenzen op. Wanneer je aan de slag wilt met de regels en grenzen is het belangrijk dat je ze consequent uitvoert.

Tips hond laten wennen aan baby

 1. Laat een kinderen een hond nooit alleen: laat je hond en kinderen nooit alleen zonder toezicht, hoe lief hij ook is. Een kind blijft een kind en een hond een hond. En ze hebben beiden wel iets om onvoorspelbaar te kunnen reageren wat tot hele vervelende situaties kan leiden.
 2. Zorg voor een goede voorstelling: een goed begin is het halve werk!
 3. Vergeet de hond niet: een baby kan het hele gezin in beslag nemen. Maar het is heel belangrijk dat je aandacht hebt en houdt voor je hond. Zorg voor de dagelijkse routine die je altijd hebt gehandhaafd om je hond tevreden houden. Voldoende beweging, regels en goede voeding.
 4. Bepaal waar de grenzen van de babykamer zijn: In eerste instantie is het handig om de babykamer verboden terrein te maken. Je wilt werken vanuit respect voor en van je hond. Uiteindelijk kun je er prima voor kiezen om je hond in de babykamer te laten. Maar laat je hond dan eerst de kamer verkennen op jouw toestemming, zodat hij een aantal dingen kan ruiken.
 5. Neem de geur van je baby mee: Voordat je thuiskomt uit ziekenhuis met de baby, moet je een voorwerp met de geur van het kind, bijvoorbeeld een dekentje, mee naar huis nemen. Op die manier kan je hond alvast wennen aan de geur!
 6. Maak een wandeling met je hond en baby: wandelen is een belangrijke behoefte voor je hond. Wanneer je daar in voorziet werk je aan de relatie met je hond. Neem je baby mee op pad en ga lekker samen wandelen.
 7. Bench: als je hond het spannen vind kun je er voor kiezen een bench te gebruiken. Een bench zorgt voor een heerlijke rust plek voor de hond. Heel belangrijk, zeker met alle nieuwe indrukken, prikkels en drukte!

Lees ook:

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.