Hond laten wennen aan baby

Jaaa! Je bent zwanger en dat betekent gezinsuitbreiding! Maar wat doe je met je hond tijdens de zwangerschap en hoe laat je hem wennen aan een baby? Een goede voorbereiding is heel belangrijk voor zowel hond als baas.

Een baby op komst: hoe laat ik mijn hond wennen?

 • Is er een baby op komst en wil je weten hoe je je hond moeten laten wennen?
 • Kan jouw hond niet zo goed met kinderen en vraag je je af hoe je dit moet begeleiden?
 • Vertoont jouw hond gedragsproblemen en voel je je onzeker met een baby op komst?
 • Is jouw hond jaloers en ben je bang dat dit met de nieuwe baby voor problemen kan zorgen?
 • Wil jij graag het beste voor je hond en optimaal voorbereiden op gezinsuitbreiding?
 • Vertoont jouw hond ander gedrag sinds je zwanger bent?

Herken jij één van deze punten of ervaar jij iets anders en wil je graag een goede voorbereiding voor wanneer je baby geboren is! Ik help je graag.

Hond laten wennen aan baby

Veel honden hebben hebben heel goed door wanneer iemand zwanger is. Deze verandering kan voor veel honden spanning opleveren. Tijdens de zwangerschap heb je negen maanden de tijd om je hond te begeleiden en te begrijpen, maar pas wanneer de kleine er is begint het echte werkt.

Hond voorstellen aan baby

Tijdens het voorstellen ben jij degene die de leiding neemt over het voorstellen van de baby. Voordat je hond de baby ontmoet kun je hem meenemen voor een lekkere lange wandeling zodat hij zijn energie goed kwijt kan. Als je weer terug bij huis bent laat je je hond pas naar binnen, of in de ruimte waar de baby is, wanneer hij kalm en rustig is. Degene die de baby vasthoud moet een rustige, kalme energie hebben en zelfverzekerd zijn. Deze leiderschapskwaliteiten zorgen er namelijk voor dat jij uitstraalt dat je je goed voelt. Zo laat je aan je hond dat hij de situatie kan vertrouwen.

hond laten wennen aan baby

Hond en pasgeboren baby

Het is heel goed en logisch dat je hond de baby wil besnuffelen. Dat is hoe honden aan hun informatie komen en hun manier van begroeten. Maar het is wel belangrijk dat dit met respect en als het nodig is op afstand gebeurt. Afhankelijk van hond kies je er voor om de baby en je hond niet direct te dicht bij elkaar te laten komen. Er zijn honden die het spannend vind, angstig zijn, gestrest, onzeker worden of juist dominant zijn. Laat je hond alleen in de buurt komen wanneer hij een kalme en rustige gemoedstoestand. Wanneer je merkt dat je hond ander gedrag gaat vertonen zoals, angstig, stress, geïrriteerd, dominant, onzeker of wat dan ook stop je het voorstel en probeer je het later nog een keer.

Ebook hondengedrag

Hond jaloers op baby

We noemen bepaalde gedragingen van een hond vaak jaloers. In de meeste gevallen duid het op iets anders. Simpelweg omdat de emotie jaloezie bij honden lang niet zo gecompliceerd is bij honden als bij mensen. In de meeste gevallen is er sprake van gebrek aan regels en grenzen. Maar het kan ook een symptoom zijn van een ander dieper liggend probleem.

Regels en grenzen zorgen er voor dat je hond begrijpt wat hij wel en niet mag doen. Wanneer je een baby hebt (en überhaupt met kinderen) is het belangrijk dat je hond weet dat hij soms moet wachten, niet altijd alles kan krijgen enzovoort.

Pak eens een vel papier en schrijf daar alle regels en grenzen op. Wanneer je aan de slag wilt met de regels en grenzen is het belangrijk dat je ze consequent uitvoert.

Tips hond laten wennen aan baby

 1. Laat een kinderen een hond nooit alleen: laat je hond en kinderen nooit alleen zonder toezicht, hoe lief hij ook is. Een kind blijft een kind en een hond een hond. En ze hebben beiden wel iets om onvoorspelbaar te kunnen reageren wat tot hele vervelende situaties kan leiden.
 2. Zorg voor een goede voorstelling: een goed begin is het halve werk!
 3. Vergeet de hond niet: een baby kan het hele gezin in beslag nemen. Maar het is heel belangrijk dat je aandacht hebt en houdt voor je hond. Zorg voor de dagelijkse routine die je altijd hebt gehandhaafd om je hond tevreden houden. Voldoende beweging, regels en goede voeding.
 4. Bepaal waar de grenzen van de babykamer zijn: In eerste instantie is het handig om de babykamer verboden terrein te maken. Je wilt werken vanuit respect voor en van je hond. Uiteindelijk kun je er prima voor kiezen om je hond in de babykamer te laten. Maar laat je hond dan eerst de kamer verkennen op jouw toestemming, zodat hij een aantal dingen kan ruiken.
 5. Neem de geur van je baby mee: Voordat je thuiskomt uit ziekenhuis met de baby, moet je een voorwerp met de geur van het kind, bijvoorbeeld een dekentje, mee naar huis nemen. Op die manier kan je hond alvast wennen aan de geur!
 6. Maak een wandeling met je hond en baby: wandelen is een belangrijk behoefte voor je hond. Wanneer je daar in voorziet werk je aan de relatie met je hond. Neem je baby mee op pad en ga lekker samen wandelen.
 7. Benchals je hond het spannen vind kun je er voor kiezen een bench te gebruiken. Een bench zorgt voor een heerlijke rust plek voor de hond. Heel belangrijk, zeker met alle nieuwe indrukken, prikkels en drukte!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als je je hond op de juiste manier wilt laten wennen aan de baby is het heel fijn dat je weet wat je moet doen. Daar kan ik je bij helpen. Vind je hond de baby spannend of kom je er niet helemaal uit, ook dan help ik je graag!

Wat krijg je als mijn hulp inschakelt?

 • Ik leer je hoe je je hond kunt voorstellen aan de baby
 • Je leert wat je wel niet moet doen tijdens het laten wennen aan de baby
 • We gaan werken vanuit lichaamshouding en energie
 • Je zult ontdekken wat de psychologie van jouw hond is
 • Wanneer wij samenwerken krijg je altijd maatwerk – iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders. Wat heb jij nodig?
 • Je leert hoe je dit zelf kunt doen
 • Al snel zul je ontdekken dat ook jij instaat bent om dit gedrag te begeleiden.

Wil je meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op!

Mijn aanbod:

Als hondencoach werk aan de relatie tussen jou en je hond. Ik zowel de hond als jou zodat jullie beiden (nog beter) gaan begrijpen wat de bedoeling is en wat de verwachtingen zijn. Ik werk met behulp van consulten en trajecten. Wat doe ik:

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 20 Jun 2019

Bedankt voor het delen van deze tips, zodat mijn hond hopelijk goed kan wennen aan onze toekomstige baby. Gelukkig heeft onze hond een rustig karakter en heeft hij nog nooit agressief gereageerd. Ik zal mijn hond in ieder geval rustig voorstellen aan onze baby.

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!